Ουδέν νεώτερον από τη συνάντηση των αιρετών με τον αναπλ. υπουργό Υγείας

IMG_3584

Οι αιρετοί της τοπικής αυτοδιοίκησης του νησιού μας, Δήμαρχος και Αντιπεριφερειάρχης, ενημερώνουν με την παρακάτω κοινή τους ανακοίνωση για τα αποτελέσματα της χθεσινής τους συνάντησης με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας κ. Ξανθό, που έλαβε χώρα παρουσία και του βουλευτή Λευκάδας, και είχε να κάνει με τα οξυμένα προβλήματα των δημόσιων μονάδων Υγείας του νομού μας – Νοσοκομείο, ΚΥ Βασιλικής, Περιφερειακά Ιατρεία.

Πέρα από την παραδοχή του αναπλ. υπουργού για τη γενικότερη κατάντια που επικρατεί στο χώρο της Υγείας, γεγονός που έχει επισημανθεί εξάλλου επανειλημμένα από το σύλλογο εργαζομένων του νοσοκομείου και άλλους φορείς και σωματεία του τόπου μας, αναδείχθηκε για μια ακόμη φορά η ισχυρή θέληση για «μπαλώματα» και πασαλείμματα, που έχουν βρει επανειλημμένα εφαρμογή στο παρελθόν με αποτέλεσμα να έχουμε φτάσει σήμερα σε αυτό το σημείο.

Δηλαδή, «αναζητείται η προσφορότερη και αμεσότερη λύση», που δεν είναι άλλη από την απόσπαση, αν και όποτε γίνει λόγω του προβλήματος που αντιμετωπίζουν ειδικότερα με τους παθολόγους όλα τα περιφερειακά νοσοκομεία, ενός παθολόγου γιατρού στο νοσοκομείο Λευκάδας, σε συνεργασία με την 6η ΔΥΠΕ (μετά και τη μονιμοποίηση του παθολόγου γιατρού που είχε αποσπαστεί από το νοσοκομείο Λευκάδας στο Αίγιο και παραμένει πλέον εκεί). Παράλληλα, όπως είναι ήδη γνωστό και έχει αναφερθεί επίσης από το διοικητή του νοσοκομείου στη συνάντηση που είχαν μαζί του οι εργαζόμενοι, επαναπροκηρύχτηκαν δυο θέσεις επικουρικών γιατρών, ενός παιδιάτρου και ενός ορθοπεδικού, για τις οποίες εκδηλώθηκε αυτή τη φορά ενδιαφέρον. Ο κ. Ξανθός ανέφερε ακόμη στη συνάντηση με τους αιρετούς ότι ολοκληρώνεται η κατανομή θέσεων μόνιμου προσωπικού για «το αμέσως επόμενο διάστημα». Τώρα το πόσο αμέσως θα είναι αυτό δεν χρειάζεται να είναι κανείς μάντης για να καταλάβει.

Μελετάται τέλος από την πλευρά της Περιφέρειας, κι αυτό θα μπορούσε να το χαρακτηρίσει κανείς θετικό στοιχείο, η παροχή κινήτρων ώστε να έλθουν γιατροί, αφού είναι γνωστό ότι με τους μισθούς που παίρνουν, αλλά ακόμη περισσότερο με την κατάσταση που ξέρουν ότι θα έχουν να αντιμετωπίσουν ερχόμενοι στο νοσοκομείο του νησιού μας, δεν υπάρχει ενδιαφέρον, γεγονός που αποτυπώνεται εξάλλου στις επαναπροκηρύξεις των θέσεων για επικουρικούς γιατρούς. Οι ειδικευόμενοι από την άλλη, που τείνει να γίνουν ένα σπάνιο είδος για όλα τα περιφερειακά νοσοκομεία, παρότι τους δίνεται από το νόμο η δυνατότητα να παρατείνουν τη θητεία τους, δεν βλέπουν λόγω των εργασιακών συνθηκών την ώρα να φύγουν. Κάποιοι μάλιστα όχι μόνο δεν υποβάλλουν παράταση, αλλά παραιτούνται λόγω αυτού του γεγονότος πριν καν λήξει η θητεία τους…

Το κοινό Δελτίο Τύπου Δήμου και ΠΕ Λευκάδας έχει ως εξής:

«Συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Α. Ξανθό, πραγματοποίησαν χθες, Παρασκευή 20 Μαρτίου, ο αντιπεριφερειάρχης Λευκάδας, Θοδ. Χαλικιάς, και ο δήμαρχος Λευκάδας, Κ. Δρακονταειδής, με την παρουσία, επίσης, του βουλευτή του Νομού, Στ. Γρηγόρη. Στη συνάντηση που έγινε, έπειτα από πρωτοβουλία των αιρετών του νησιού, ο αναπλ. υπουργός ενημερώθηκε αναλυτικά για τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δομές Υγείας στη Λευκάδα, τα οποία και οξύνθηκαν έπειτα από τη μερική αναστολή λειτουργίας της Παθολογικής Kλινικής του νοσοκομείου.

Από τη μεριά του, ο κ. Ξανθός επεσήμανε πως ανάλογη είναι η εικόνα που παρουσιάζουν σχεδόν στο σύνολό τους τα περιφερειακά νοσοκομεία, καθώς ο χώρος της Υγείας βρίσκεται αντιμέτωπος με τις καταστροφικές συνέπειες της πολύχρονης μνημονιακής πολιτικής λιτότητας των προηγούμενων κυβερνήσεων. Διαβεβαίωσε πως η Υγεία βρίσκεται στην απόλυτη προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης και πως δεν θα επιτρέψει την κατάρρευση των περιφερειακών δομών Υγείας. Ανέφερε μάλιστα ότι θα προχωρήσει στη λήψη άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης και ότι προς αυτή την κατεύθυνση θα αξιοποιηθεί όλο το ανθρώπινο δυναμικό που απασχολείται στις δημόσιες δομές Υγείας.

Σημείωσε, επίσης, ότι στο πλαίσιο του κυβερνητικού έργου το αμέσως επόμενο διάστημα ολοκληρώνεται η κατανομή θέσεων μόνιμου προσωπικού. Ειδικότερα δε για τις εκρηκτικές ελλείψεις της Λευκάδας, επεσήμανε ότι σε συνεργασία με την 6η Διοίκηση Υγειονομικής Περιφέρεια (ΔΥΠΕ) αναζητείται η προσφορότερη και αμεσότερη λύση για την απόσπαση παθολόγου γιατρού. Επίσης, ενημέρωσε για μια σειρά άλλων πρωτοβουλιών του υπουργείου, ανάμεσά τους η επαναπροκήρυξη δυο θέσεων ιατρών (παιδιάτρου και ορθοπεδικού), η παράταση της θητείας επικουρικών και ειδικευόμενων γιατρών, η μείωση του χρόνου για την πρόσληψη επικουρικών γιατρών και η προκήρυξη θέσεων για τους αγροτικούς γιατρούς.

Αμέσως μετά τη συνάντηση, οι Θ. Χαλικιάς και Κ. Δρακονταειδής προχώρησαν σε κοινή δήλωση: «Μετά και από τις τελευταίες εξελίξεις στην Παθολογική Κλινική του νοσοκομείου Λευκάδας ζητήσαμε έκτακτη συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό για να τον ενημερώσουμε για τη δραματική κατάσταση των δημόσιων δομών Υγείας στο νησί μας.

Γνωρίζουμε ότι η Λευκάδα δεν αποτελεί, δυστυχώς, εξαίρεση αφού η απαξίωση των δημόσιων δομών, μέσα από την υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση ήταν η συνειδητή πολιτική επιλογή των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Κρίνουμε κατ΄ αρχήν ως θετική τη διαβεβαίωση που λάβαμε από τον κ. Ξανθό ότι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι η πρόσληψη μόνιμου προσωπικού και η διασφάλιση της λειτουργίας όλων των δομών. Δεσμευόμαστε ότι θα συνεχίσουμε τις πρωτοβουλίες για την ανεύρεση λύσεων, τόσο για τα επείγοντα όσο και για τα χρόνια προβλήματα της Υγείας στη Λευκάδα, ενώ σε άμεσο χρόνο, θα εξαντλήσουμε τα περιθώρια για την επαναλειτουργία της Παθολογικής Κλινικής.

Σε αυτό το πλαίσιο η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων εξετάζει τη δυνατότητα παροχής κινήτρων για την προσέλκυση ιατρικού προσωπικού. Ο Δήμος Λευκάδας θα σταθεί αρωγός σε αυτήν την προσπάθεια.»

(Πηγή: www.kolivas.de)