Με επιτυχία διοργανώθηκε η ημερίδα «Μοναξιά και Δημιουργικότητα»

DSC00159

Η μέρα και ο καιρός βοήθησαν, και η προσέλευση του κόσμου θα μπορούσε να ήταν μεγαλύτερη από τα 25-30 άτομα που παρακολούθησαν την ημερίδα «Μοναξιά και Δημιουργικότητα» στην Αίθουσα Πολιτισμού στο Σπαρτοχώρι. Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν το «Κέντρο Ημέρας» του Νοσοκομείου (Αντωνία Ξηρομερίτη) και η «Ηλακάτη». Σε κάθε περίπτωση όμως μπορεί να κριθεί επιτυχημένη, τουλάχιστον λόγω ποιότητας.

DSC00158

Οι επιστήμονες που μίλησαν στην ημερίδα ήταν κατά σειρά:

Κρίβας Αντρέας (Σύμβουλος Υγείας): Η μοναξιά του μετανάστη

Βιάζης Αντώνης-Οδυσσέας (Παιδοψυχολόγος): Το εσωστρεφές παιδί

Σκαμνέλος Χρήστος (Ψυχίατρος): Οι «εσωτερικές φωνές» και η μοναξιά ενός σχιζοειδούς

Γεώργιος Μανωλέσος (Ψυχίατρος): Η μοναξιά και η μοναχικότητα σε ένα νησί

DSC00157


Η κουβέντα που ακολούθησε αλλά και οι ερωτήσεις, εξειδικεύθηκαν στα του Μεγανησίου, και ακούστηκαν συνολικά πολύ ενδιαφέροντα πράγματα, ειδικά όταν η κουβέντα έγινε πιο διαδραστική. Στο τέλος της εκδήλωσης είδαμε και μια από τις (μη φαρμακευτικές) λύσεις για την μοναξιά: Δύο νεαρά αδέρφια με κιθάρα και μπουζούκι γέμισαν την αίθουσα με γνωστές μελωδίες!

Επίσης, αναφέρθηκε η προσπάθεια να επαναληφθεί μια ανάλογη κουβέντα, πιο ανοιχτή (ενδεχομένως σε κάποιο καφενείο) τον Μάη, καθώς και η προσπάθεια (που πρέπει να στηριχτεί από όλους μας) να φτιαχτεί «Σύλλογος Φίλων Νοσοκομείου» που θα μπορεί μια φορά των μήνα να στέλνει Κοινωνιολόγο ή Ψυχολόγο στο Μεγανήσι, όπως τόνισε η κα Ξηρομερίτη.