Δελτίο τύπου βουλευτή Θ.Καββαδά

+Υ.+μ-+ι.+Χ-251

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Ι. ΚΑΒΒΑΔΑΣ
Βουλευτής Ν. Λευκάδας – ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ο κ. Καββαδάς καλωσόρισε τους συμμετέχοντες στη Συνέλευση και εξήρε το συμβολικό χαρακτήρα της πραγματοποίησης της εκδήλωσης στη Λευκάδα, που δίνει ελπίδα και δύναμη στους Λευκαδίτες να επανέλθουν πιο γρήγορα στους ρυθμούς τους, μετά του καταστροφικούς σεισμούς που έπληξαν το Νησί.
Ζήτησε μάλιστα από τον υπουργό Εσωτερικών κ. Κουρουμπλή, ο οποίος ήταν παρόν, η κυβέρνηση να κάνει «όλα όσα πρέπει και δικαιούται η Λευκάδα» και τόνισε την ανάγκη να κηρυχθεί σεισμόπληκτο ολόκληρο το Νησί.
Ο Βουλευτής, υπογράμμισε ότι ταυτόχρονα με την αποκατάσταση των ζημιών θα πρέπει να προχωρήσουν και αναπτυξιακά έργα, τα οποία ΔΕΝ θα πρέπει να καθυστερήσουν λόγω των έκτακτων αναγκών που προέκυψαν στο Νησί.
Χαρακτήρισε μάλιστα κομβικής σημασίας για την ανάπτυξη του Νησιού να συνεχιστούν οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση του οδικού άξονα Ακτίου-Λευκάδας, ζητώντας μάλιστα τη συνδρομή του Περιφερειάρχη Δ. Ελλάδας, την ολοκλήρωση της Αμβρακίας Οδού και την έναρξη των διαδικασιών για την τη ζεύξη Λευκάδας-Αιτωλοακαρνανίας.
Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο κ. Καββαδάς «πρέπει και να φτιάξουμε ό,τι άφησε πίσω του ο σεισμός. Πρέπει όμως και να επενδύσουμε για το αύριο.
Έχουμε έναν αγώνα δρόμου μπροστά μας αλλά μπορούμε και πρέπει να τα κάνουμε όλα παράλληλα».

+Υ.+μ-+ι.+Χ-3

+Υ.+μ-+ι.+Χ-12

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΕΔΩ:
Κύριε Υπουργέ, κύριε Πρόεδρε της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος, Κύριοι βουλευτές κυρίες και κύριοι Περιφερειάρχες, Αντιπεριφερειάρχες και Περιφερειακοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι των κομμάτων και φορέων, κυρίες και κύριοι.
Σας καλωσορίζω στη φιλόξενη, έστω και τραυματισμένη τις τελευταίες ημέρες από το σεισμό, Λευκάδα.
Είναι χαρά και τιμή μας που πήρατε την απόφαση, και που επιμείνατε μετά το σεισμό, να πραγματοποιήσετε στο νησί μας την 3η γενική συνέλευση της Ένωσης Περιφερειών, δείχνοντας και με αυτή τη συμβολική κίνηση τη στήριξή σας, σε μια στιγμή που εμείς εδώ την έχουμε απόλυτη ανάγκη, για να βρούμε τη δύναμη να σταθούμε στα πόδια μας, να ονειρευτούμε πάλι για το μέλλον και να επανέλθουμε στην καθημερινότητά μας, έχοντας κλείσει τις πληγές που άνοιξαν τα προβλήματα που άφησε πίσω του ο εγκέλαδος.
Ευχαριστώ πολύ όλους σας και ιδιαίτερα τον υπουργό, τον κ. Κουρουμπλή που είναι εδώ και ελπίζω κ. υπουργέ, η κίνηση αυτή να μην περιοριστεί στους συμβολισμούς, αλλά να μεταφραστεί εμπράκτως και άμεσα, στη στήριξη που χρειάζεται και δικαιούται το νησί μας, για να βρει πάλι τους ρυθμούς του.
Αντιλαμβάνεστε όλοι ότι το θέμα της αποκατάστασης των καταστροφών από τους σεισμούς, είναι το κυρίαρχο θέμα των ημερών που απασχολεί όλες τις Αρχές του Τόπου.
Αν επισκεφθείτε τις περιοχές που επλήγησαν, θα διαπιστώσετε το μέγεθος της καταστροφής και τις ανάγκες που έχουν προκύψει.
Φαντάζομαι ότι οι περισσότεροι από εσάς, ως εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης, έχετε αντιμετωπίσει έκτακτες περιπτώσεις και όλοι καταλαβαίνεται, ότι για να ανταποκριθούμε στις ανάγκες, απαιτούνται δράσεις αλλά και πόροι, που θα μπορέσουν να ανακουφίσουν και να αποκαταστήσουν τη ζωή στη Λευκάδα.
Ακόμα, και με ανησυχεί αυτό, δεν έχουν ληφθεί όλες οι αποφάσεις που πρέπει και οφείλει να πάρει η κυβέρνηση, για την παροχή βοήθειας στους πληγέντες, και δράττομαι της ευκαιρίας για ακόμα μια φορά από αυτό το βήμα, να ζητήσω να κηρυχθεί σεισμόπληκτο όλο το νησί.
Για όσους δεν γνωρίζουν, να σας πω ότι προέρχομαι από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και ξέρω καλά, ότι ως Δήμος και ως Περιφέρεια, έχουμε ένα δύσκολο έργο μπροστά μας, που θα πρέπει να ενισχυθεί από την κεντρική διοίκηση.
Κύριε υπουργέ, απευθύνομαι πάλι σε σας, και ζητώ η κυβέρνηση να χρηματοδοτήσει, ως οφείλει τη Λευκάδα, για να ανταπεξέλθει σε έργα αποκατάστασης υποδομών και ασφάλειας των πολιτών, εν όψη μάλιστα του χειμώνα που μας δείχνει σιγά-σιγά τα δόντια του.
Κυρίες και κύριοι
Ο σεισμός μας έφερε αντιμέτωπους με νέα προβλήματα που πρέπει να λυθούν άμεσα. Σε καμία περίπτωση όμως δεν πρέπει να αφήσουμε τα έργα υποδομών που έχουν ήδη δρομολογηθεί να λιμνάσουν και άλλα για τα οποία πρέπει να ενεργήσουμε, να χαθούν.
Πρέπει και να φτιάξουμε ό,τι άφησε πίσω του ο σεισμός. Πρέπει όμως και να επενδύσουμε για το αύριο.
Με την ευκαιρία της παρουσίας του Περιφερειάρχη Δ. Ελλάδας του κ. Κατσιφάρα, θα ήθελα να ζητήσω εκ μέρους όλων των Λευκαδίων, τη συνδρομή του για ενταχθεί στο νέο ΕΣΠΑ, το έργο του οδικού άξονα Ακτίου-Λευκάδας. Είναι ένα ώριμο έργο, είναι της αρμοδιότητά σας, είναι ένα έργο που θα διευκολύνει το νησί και θα είμαστε πραγματικά ευγνώμονες, εάν βοηθήσετε τη Λευκάδα.
Επίσης πρέπει να ξεκινήσουν ο διαδικασίες για τη ζεύξη Λευκάδας-Αιτωλοακαρνανίας, ώστε η Λευκάδα να έχει μια μόνιμη και σταθερή επικοινωνία με την Ηπειρωτική Ελλάδα.
Κύριε Κουρουμπλή, ως βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας και υπουργός της κυβέρνησης, θα πρέπει να δείτε το θέμα της Αμβρακίας οδού, για το οποίο απαιτούνται περίπου 15 εκατ ευρώ, για να δοθούν 36 χιλιόμετρα στην κυκλοφορία που θα λύσουν το χρόνιο πρόβλημα στη μετακίνηση από και προς τη Λευκάδα αλλά και στην περιφέρειά σας.
Όλα αυτά είναι έργα αναπτυξιακά, είναι έργα πνοής που θα απογειώσουν το νησί μας τουριστικά, και είναι χρέος μας μαζί με την αποκατάσταση τώρα των ζημιών, να χτίσουμε το αύριο των παιδιών μας.
Έχουμε έναν αγώνα δρόμου μπροστά μας αλλά μπορούμε και πρέπει να τα κάνουμε όλα παράλληλα.
Γνωρίζω καλά ότι το διαχρονικό πρόβλημα των Περιφερειών είναι ο πόροι. Πρόβλημα που έχει οξυνθεί τα τελευταία χρόνια.
Θα πρέπει λοιπόν το νέο ΕΣΠΑ της περιόδου 2014-2020 και τα ευρωπαϊκά επενδυτικά σχέδια, να αξιοποιηθούν σωστά και να γίνουν τα εργαλεία που θα μπορούν να αντιμετωπίζουν, προς όφελος των τοπικών κοινωνιών, τις αναπτυξιακές προκλήσεις όλων των ελληνικών Περιφερειών.
Η Αυτοδιοίκηση θα πρέπει να έχει τα «όπλα» εκείνα, που θα της επιτρέπουν να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις και στις προκλήσεις της εποχής.
Και η πολιτεία πρέπει να είναι αρωγός στην προσπάθεια αυτή.
Γιατί ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ειδικά τώρα στις ημέρες της κρίσης, δεν περιορίζεται μόνο στο να βελτιώσει την καθημερινότητα των πολιτών και να προστατεύσει τους ευάλωτους. Απαιτεί όραμα, σχεδιασμό και υλοποίηση πρωτοβουλιών, με στόχο την ανάπτυξη, την ενεργοποίηση των τοπικών αγορών και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.
Αυτό το ρόλο πρέπει να ενισχύσουμε και αυτό πιστεύω ότι είναι το μεγάλο στοίχημα της Αυτοδιοίκησης με τα σημερινά δεδομένα.
Με αυτές τις σκέψεις εύχομαι καλή επιτυχία στη σημερινή διαδικασία.

Σας ευχαριστώ

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ