Έγγραφη διαμαρτυρία της Αντιπολίτευσης για το χρονόμετρο στα ΔΣ

clock3

Λάβαμε για δημοσίευση επιστολή της αντιπολίτευσης του Δήμου Μεγανησίου προς τον Πρόεδρο αυτού για το καινοφανές χρονόμετρο στα δημοτικά συμβούλια. Εκεί η παράταξη του κου Στ. Ζαβιτσάνου διαμαρτύρεται εντόνως για πρακτικές «στέρησης της ελευθερίας της άποψης». Η άποψη του ΜΤ είναι ότι το ηλεκτρονικό χρονόμετρο τζάμπα αγοράστηκε με 500 ευρώ: υπάρχουν και δωρεάν εφαρμογές στο διαδίκτυο (σαν αυτά που χρησιμοποιούνται στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στο σκάκι), αλλά και αυτά άχρηστα θα ήταν σε ένα ολιγομελές συμβούλιο που σέβεται τον εαυτό του. Εκτός κι αν κάποιος φοβάται κάτι (ποιός και τι;).

Τελοσπάντων, ακολουθεί όλη η επιστολή:

ΠΡΟΣ: Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου
Κύριε Πρόεδρε,
Στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, στις 25 Νοέμβρη 2015, εμφανιστήκατε με πρόθεση την απόλυτη τήρηση του κανονισμού λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου και βέβαια με ένα «μεγάλο» χρονόμετρο!
Προφανώς και δεν μπορεί ο καθένας να παίρνει τον λόγο «όποτε του έρχεται», αυθαίρετα, διακόπτοντας πολλές φορές κάποιον άλλο και να μιλάει όσο θέλει!
Προφανώς και δεν μπορεί ο κος Δήμαρχος, να παρεμβαίνει αυθαίρετα και να διακόπτει τον ομιλούντα, όποτε διαφωνεί μαζί του.
Προφανώς και δεν μπορεί να παρεμβαίνουν αυθαίρετα οι παρακολουθούντες δημότες, να ειρωνεύονται, πολλές φορές να προκαλούν και να εκφοβίζουν τον σύμβουλο που μιλάει και να αδιαφορούν για τις υποδείξεις του Προεδρεύοντος της συζήτησης.
Προφανώς και πρέπει ο καθένας να ακούει και να σέβεται την άποψη του άλλου, ακόμα και αν διαφωνεί.
Είναι δηλαδή όλα αυτά, που χαρακτηρίζουν μια συζήτηση δημοκρατική, παραγωγική, που φωτίζουν όλες τις πλευρές ενός θέματος και δίνουν την δυνατότητα σύνθεσης μιας θέσης. Όλα αυτά για τα οποία η παράταξή μας είναι περήφανη, αφού πάντα, ακόμα και με ανοχή των μελών της σε προκλήσεις και προπηλακισμούς, σεβάστηκε και συνεχίζει να σέβεται. Είμαστε η δημοτική παράταξη που στην κουλτούρα της είναι βαθιά ριζωμένος ο σεβασμός της διαφορετικότητας και του δημοκρατικού διαλόγου. Άλλοι πρέπει να «ντρέπονται» με τις πρακτικές τους και τις συμπεριφορές τους στα Δημοτικά Συμβούλια….
Κύριε Πρόεδρε, οι κανονισμοί λειτουργίας, είναι γενικοί και αφορούν γενικώς όλα τα Δημοτικά Συμβούλια, είτε έχουν 13 μέλη είτε έχουν 49 μέλη. Καταλαβαίνετε ότι υπάρχει μια ουσιαστική διαφορά. Στο δικό μας 13μελές Δημοτικό Συμβούλιο, που σχεδόν πάντα απαρτίζεται από δύο δημοτικές παρατάξεις στην πραγματικότητα, τουλάχιστον στις πρωτομιλίες, μιλάει ο εισηγητής και στη συνέχεια ένας από την αντιπολίτευση, εκφράζοντας στο μεγαλύτερο ποσοστό και τους άλλους αντιπολιτευόμενους. Όταν λοιπόν εσείς θέτετε χρονικό φραγμό στον ομιλητή της αντιπολίτευσης, που ποτέ δεν ξεπέρασε κάποια επιτρεπτά όρια, αλλά επιτρέπετε να παρεμβαίνει ελεύθερα ο κος Δήμαρχος, παρερμηνεύοντας ακόμα και τον δικό σας κανονισμό, δηλαδή να διακόπτει ομιλούντα, να μιλάει όσο θέλει και όποτε θέλει, καταλαβαίνετε ότι χάνεται η δημοκρατική ισορροπία…
Εξάλλου, με το να προσπαθείτε να θέσετε χρονικό φραγμό στον ομιλητή της αντιπολίτευσης, που στην πραγματικότητα χρησιμοποιεί και τον χρόνο των άλλων μελών της αντιπολίτευσης, δεν συντομεύετε και δεν διευκολύνετε τις διαδικασίες .
Καταλήγουμε λοιπόν ότι πρέπει να έχουμε κανόνες, στηριζόμενοι στο γενικό πλαίσιο κανονισμού των Δημοτικών Συμβουλίων, που να λαμβάνουν υπόψη τους τις δικές μας ιδιαιτερότητες και πάντως να εξασφαλίζουν την ουσία και την ομαλή δημοκρατική λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου.
Συνεπώς, την εμφάνιση και χρησιμοποίηση του χρονομέτρου κατά την διάρκεια ομιλίας του εκπροσώπου της παράταξης μας, την ερμηνεύουμε ως εμφανή και προκλητική προσπάθεια να μας εμποδίσετε να δημοσιοποιήσουμε ελεύθερα τις απόψεις μας.
Σε αυτό να προσθέσουμε την ερασιτεχνική αλλά επίσημη βιντεοσκόπηση της συζήτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο, που αναρτάται στο site του Δήμου, η οποία γίνεται για την προσωπική προβολή του Δημάρχου και της παράταξής σας, αφού αποκλείει σε ήχο και εικόνα την αντιπολίτευση.
Κύριε Πρόεδρε, επειδή εσείς έχετε την ευθύνη του χώρου και της συζήτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο και επειδή μέχρι σήμερα έχετε ανταποκριθεί στην εμπιστοσύνη που σας δείξαμε με την ψήφο μας, θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα πάρετε τις απαραίτητες πρωτοβουλίες, ώστε να συνεχίσετε πολιτικά και ηθικά, να απολαμβάνετε την εμπιστοσύνη μας.

Μεγανήσι 2 Δεκεμβρίου 2015
Για την Δημοτική παράταξη
«Μεγανήσι, μαζί στο μέλλον»
Ευστάθιος Ζαβιτσάνος