Κόντρα Αντιπεριφερειάρχη- Βουλευτή για τα αεροδρόμια

pingponggg

Πινγκ- πονγκ ανακοινώσεων μεταξύ του βουλευτή Λευκάδας Θ. Καββαδά και του Αντιπεριφερειάρχη Λευκάδας Θ.Χαλικιά για την πώληση των αεροδρομίων, όπως αυτό του Ακτίου στην Fraport. O κος Χαλικιάς κρατάει μια ιδεολογική, τρόπον τινά, συνέπεια και αντιτίθεται στην πώληση του Ακτίου, μια απόφαση όμως που έχει την σφραγίδα του ΣΥΡΙΖΑ, του κόμματος με το οποίο εξελέγη και το οποίο, εξ όσων γνωρίζουμε, συνεχίζει να στηρίζει. Ο δε βουλευτής, παραμένει επίσης ιδεολογικά συνεπής στο μότο της ΝΔ (ιδιωτικοποιήστε τα όλα εδώ και τώρα!), αλλά σε αυτή την φάση οι θέσεις του συμπίπτουν με αυτές της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ολοφάνερα. Αν όλο αυτό δεν λέγεται σουρεαλισμός, τότε ποιο λέγεται; Διαβάστε τις σχετικές ανακοινώσεις:

Πρώτη ανακοίνωση ΚΑΒΒΑΔΑ

Απάντηση ΧΑΛΙΚΙΑ:

Με «άκομψο» τρόπο επέλεξε ο Βουλευτής Λευκάδας κ. Καββαδάς να μας τονίσει την παρουσία του στα δρώμενα της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων στο διάλειμμα των επισκέψεών του στα Υπουργεία, αλιεύοντας αποφάσεις (ή φήμες περί αποφάσεων) που προκλήθηκαν από αιτήματα της Π.Ι.Ν., της Π.Ε. Λευκάδας και του Δήμου Λευκάδας μετά τον καταστροφικό σεισμό της 17ης Νοεμβρίου στην Λευκάδα, ώστε να τις ανακοινώνει ως αποτέλεσμα δικών του ενεργειών.

Διαπίστωσε, λοιπόν, ότι η μεγαλύτερη «επένδυση» στη χώρα, που αφορά την πώληση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων και ήταν υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων της κυβέρνησης Σαμαρά (μετά τα Ζάππεια), κινδυνεύει από την αντίδραση της Π.Ι.Ν. και του Περιφερειάρχη της κου Γαλιατσάτου. Η δε Π.Ι.Ν. με το ηλεκτρονικό δημοψήφισμα, την προσφυγή στο Σ.Τ.Ε. κλπ επιχειρεί να στερήσει την ευκαιρία ανάπτυξης των περιοχών αυτών.

Φυσικά, η παραίνεση προς τον κ. Περιφερειάρχη να φροντίσει να επιταχυνθούν τα έργα αποκατάστασης των συνεπειών του σεισμού της Λευκάδας, μόνο θυμηδία προκαλεί διότι ο ενέργειες της Περιφέρειας, της Π.Ε. Λευκάδας και του Δήμου Λευκάδας υπήρξαν από την πρώτη στιγμή άμεσες και πλήρεις.

Απομένει στην Κυβέρνηση να ανταποκριθεί στα αιτήματά μας ώστε να υπάρξει και η πλήρης (όσο είναι δυνατόν) αποκατάσταση.

Ας έρθουμε, όμως, στα της μεγάλης «επένδυσης»:

  • Η Fraport, λοιπόν, με 1,23 δις παίρνει 14 αεροδρόμια με πραγματικό τίμημα περίπου 0,75 δις αφού στα αεροδρόμια Θεσσαλονίκης και Χανίων γίνονται έργα ΕΣΠΑ 0,52 δις ευρώ.
  • Σε 40 χρόνια η Fraport (ημικρατική και Γερμανικών συμφερόντων) θα εισπράξει 22 δις και θα δώσει 3,85. Μόνο από το «Σπατόσημο» το Ελληνικό Δημόσιο θα χάσει 8 δις ευρώ.
  • Τα 14 αεροδρόμια με την λειτουργία τους, παρά τα προβλήματα οργάνωσης κλπ, χρηματοδοτούν πολλά άλλα μικρότερα μη κερδοφόρα, που φυσικά θα πρέπει να τύχουν κρατικής χρηματοδότησης ή αλλιώς να κλείσουν.

Ποια είναι, όμως, η Fraport που θα φέρει ανάπτυξη;

α) Η συνδικαλιστική οργάνωση «UNITE HERE!» προειδοποιεί ότι οπουδήποτε έχει επενδύσει η Fraport καταπατά εργασιακά δικαιώματα, παραβιάζει ωράρια, συλλογικές συμβάσεις και δεν καταβάλει ακόμη και δεδουλευμένα.

β)  Το γερμανικό κανάλι ARD σε ρεπορτάζ του τονίζει:

“Η παράδοση των ελληνικών αεροδρομίων σε Γερμανική κρατική επιχείρηση θα προκαλέσει σημαντική ζημιά στο ελληνικό Δημόσιο. Αυτή είναι η θλιβερή πραγματικότητα. Η σημερινή Ευρώπη την καθιστά δυνατή”.

γ)  Σε Γερμανό δημοσιογράφο, ο ίδιος ο Υπουργός κος Σπίρτζης είπε:

“Η πρόθεση της Ελληνικής Κυβέρνησης να πωλήσει 14 από τα πιο κερδοφόρα αεροδρόμια και να συνεχίσει να επιδοτεί τα άλλα μη κερδοφόρα, είναι ένα μοντέλο που δεν έχει εφαρμοσθεί πουθενά στην Ευρώπη. Αυτό ταιριάζει περισσότερο σε τριτοκοσμική χώρα παρά σε χώρα της Ε.Ε.”

δ) Ο Εμπορικός Διευθυντής της Ryanair D. O’Bryen λέει:

“ Περισσότερο επικίνδυνο από ένα κρατικό μονοπώλιο είναι ένα ιδιωτικό μονοπώλιο. Η Γερμανική Fraport θα πάρει τα αεροδρόμια και ως μονοπώλιο δεν θα κάνει τίποτα ώστε να φέρει επιβάτες, αλλά θα βγάζει χρήματα από τα ακριβά τέλη.

Υπάρχουν πολλές ακόμα τοποθετήσεις που δείχνουν την επιζήμια και καταχρηστική για το Δημόσιο σύμβαση. Τα στοιχεία είναι συντριπτικά. Για αυτό, λοιπόν, καλούμε τον λαό των Επτανήσων να πάρει θέση και να ψηφίσει στο ηλεκτρονικό δημοψήφισμα στη διεύθυνση www.pin.gov.gr/poll   υπέρ της πρότασης της Π.Ι.Ν.

Γιατί κανείς δεν έχει το δικαίωμα να ξεπουλήσει με τέτοιον τρόπο Δημόσια περιουσία. Γιατί μόνο τέτοια είναι η «μεγάλη επένδυση» που φοβάται μήπως δεν πραγματοποιηθεί ο νέος μας Βουλευτής.

Ελπίζω να μην υπερασπίζεται το δημόσιο συμφέρον με τον ίδιο τρόπο και σε άλλα ζητήματα τέτοιου επιπέδου που θα προκύψουν κατά την διάρκεια της θητείας του.

Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ

Π.Ε. ΛΕΥΚΑΔΑΣ

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΧΑΛΙΚΙΑΣ

Και ξανά ΚΑΒΒΑΔΑΣ (με αναφορά στο «εκ παραδρομής» του Μεγανησίου, κάτι για το οποίο μάλλον δεν ευθύνεται ο Αντιπεριφερειάρχης, άλλος ευθύνεται…):

Πολιτικό Γραφείο
Αθανασίου Καββαδά
Βουλευτή Ν.Λευκάδας
Αθήνα 15 Δεκεμβρίου 2015
Απάντηση Αθανασίου Καββαδά στο δημοσίευμα του Αντιπεριφερειάρχη Λευκάδας

Αντιλαμβάνομαι ότι ορισμένοι έχουν περιέλθει σε δύσκολη θέση βλέποντας το κόμμα τους να εγκαταλείπει τους εύκολους και φθηνούς λαϊκισμούς με τους οποίους στο παρελθόν έκανε αντιπολίτευση και να προσγειώνεται σήμερα στη δύσκολη πραγματικότητα.
Εάν οι ίδιοι θέλουν να εξυπηρετήσουν μικροκομματικές σκοπιμότητες προβάλλοντας εαυτούς ως «υπερασπιστές» του δημοσίου συμφέροντος, την επόμενη φορά που θα επιλέξουν να απευθυνθούν στο λαό με λαϊκίστικα και διχαστικά διλήμματα, ας αντιπροτείνουν και λύσεις που θα είναι εφικτές και θα προστατεύουν τα συμφέροντα των συμπολιτών μας.
Είναι καιρός να συγκρατήσουν την αλαζονεία τους και να αρχίσουν να βάζουν το συμφέρον της πατρίδας και των συμπολιτών μας πάνω από τις όποιες εσωκομματικές έριδες, πάνω από αντιδραστικές και διχαστικές λογικές.
Προσωπικά, έχοντας την τιμή να τυγχάνω της εμπιστοσύνης των συμπολιτών μου και να τους εκπροσωπώ σε μία εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία για την πατρίδα και τον Τόπο μας, συνεχίζω να αναζητώ με κάθε τρόπο λύσεις στα προβλήματα του Νομού μας, να παλεύω με όλες μου τις δυνάμεις για να στηρίξω την τοπική κοινωνία μας και να διασφαλίσω τις καλύτερες προϋποθέσεις για το μέλλον όλων μας.

Στην προσπάθεια αυτή, θυμίζω στον κ. Αντιπεριφερειάρχη, ότι προεκλογικά αλλά και μετά την εκλογή μου, τον επισκέφθηκα και ζήτησα να υπάρξει καλή μεταξύ μας συνεργασία.
Αντ’αυτού όχι μόνο δεν υπήρξε συνεργασία αλλά ο κ. Αντιπεριφερειάρχης επιχειρεί να διαβάλλει τις πολιτικές μου δράσεις.
Δυστυχώς επέλεξε τον ιδεολογικό του δρόμο και όχι αυτόν της συνεργασίας και της συνεννόησης.
Παρ΄αυτά δυσκολεύομαι να αντιληφθώ την ενόχλησή του για τις ενέργειές μου.
Δεν έχει μάλλον αντιληφθεί ότι υποχρέωση του βουλευτή είναι να παίρνει θέση και να ενημερώνει τους πολίτες για όλα τα θέματα που αφορούν τη Λευκάδα.
Να αντιλαμβάνεται τις ανάγκες του Τόπου, των ανθρώπων και να ασκεί πιέσεις προς πάσα κατεύθυνση για να καταφέρει αποτελέσματα.
Και να προλαβαίνει αστοχίες που «εκ παραδρομής» μπορεί να χάσουν δικαιώματα οι πολίτες του. Γιατί παρά τα όσα ισχυρίζεστε για «άμεσες και πλήρεις ενέργειες» της Περιφέρειας και της Π.Ε Λευκάδας για την αποκατάσταση των συνεπειών του σεισμού, να σας θυμίσω ότι «εκ παραδρομής» αρχικώς δεν συμπεριλάβατε το Μεγανήσι στο αίτημα προς την αρμόδια Αρχή προκειμένου να κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.
Κύριε Αντιπεριφερειάρχα, «άμεσα», τις επόμενες κιόλας μέρες του σεισμού, ξεχάσατε «πλήρως» περισσότερους από 1.000 κατοίκους, η αποκατάσταση των οποίων έγινε κατόπιν δικής μου ενεργοποίησης, με επίσκεψη μου στο Υπουργείο Οικονομικών και την παρέμβαση μου στο Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας ενώ ενημέρωσα σχετικώς τον Διευθυντή της Περιφέρειας Πολιτικής Προστασίας καθώς και το Δήμαρχο και τον Αντιδήμαρχο Μεγανησίου.
Ας εκλείψουν λοιπόν οι υποδείξεις και ας κάνει ο κάθε ένας τη δουλειά του υπεύθυνα, επιμελώς και με σοβαρότητα.
Όλοι κρινόμαστε από τις πράξεις μας και όλοι κρινόμαστε από τους τρόπους που διεξάγουμε τους αγώνες μας. Στις θέσεις ευθύνης που κλιθήκαμε να υπηρετήσουμε, όλοι πρέπει να έχουμε υψηλό το αίσθημα του καθήκοντος. Μακριά και περά από προσωπικές και μικροπολιτικές επιδιώξεις.
Προσωπικά δε με ενοχλούν οι ουσιαστικές αντιπαραθέσεις. Δεν πρόκειται όμως να δώσω έδαφος και συνέχεια σε άστοχες και κακόβουλες αναφορές.