Ψηφίστηκαν οριακά τελικά οι μεγάλες αυξήσεις των τελών. Και εις ανώτερα!

DSC00193

Το μοναδικό θέμα του τελευταίου δημοτικού συμβουλίου ήταν, όπως όλοι πλέον γνωρίζουν, οι αυξήσεις στα δημοτικά τέλη. Τελικά τα τέλη ψηφίστηκαν, έστω και με οριακή πλειοψηφία. Είχαν ενδιαφέρον όμως διάφορα στοιχεία και τοποθετήσεις σε αυτό το συμβούλιο.

Ήταν εξαρχής βέβαιο ότι ο κος δήμαρχος είχε εξασφαλίσει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο την πλειοψηφία που επιθυμούσε πριν από το συμβούλιο, γι’ αυτό και δεν μίλησε παρά ελάχιστα. Η απουσία του δ.σ. Ανδρέα Δάγλα του έδινε το δικαίωμα να περάσει το θέμα με 6 ψήφους (με αυτή του Προέδρου) σε απαρτία 12 συμβούλων, όπως κι έγινε.

Σε προηγούμενο άρθρο μας δημοσιεύσαμε την δήλωση ανεξαρτητοποίησης του δ.σ. της συμπολίτευσης κου. Παν. Ι. Κονιδάρη. Όταν όμως ανακοινώθηκε από τον Πρόεδρο έπεσε παγωμάρα στην αίθουσα, μιας κι όπως φαίνεται ήταν κάτι αιφνίδιο για την παράταξή του. Γρήγορα όμως το κλίμα επαναθερμάνθηκε, λόγω της σφοδρής επίθεσης που εξαπέλυσε η Αντιπολίτευση για μια ακόμα φορά. Από αυτήν μίλησαν όλοι οι σύμβουλοι και τα επιχείρηματά τους συνοπτικά ήταν τα εξής:

α) Έγινε αναφορά στην έγκληση των συμβούλων από την Αποκεντρωμένη και ενημέρωσαν για τον πολιτικό εκβιασμό που τους ασκήθηκε και για τις δικές τους ενέργειες από κει και πέρα.

β) Απέσεισαν τις ευθύνες της κατάστασης που έχει φτάσει ο Δήμος το τελευταίο διάστημα, αναφέροντας την κατάσταση και το ότι η αποκλειστική ευθύνη βαραίνει τον κο Δήμαρχο και την Συμπολίτευση για το χάλι αυτό. Στο ότι δεν ευθύνεται η αντιπολίτευση φάνηκε λίγο αργότερα να συμφωνεί και ο κος δήμαρχος, ρίχνοντας για τελευταία φορά πριν την ψήφιση το μπαλάκι στους δικούς του συμβούλους.

γ) Για τα τέλη έγινε αναλυτική αναφορά σε κωδικούς αλλά δόθηκε και ένταση στο ότι έτσι κι αλλιώς ο προϋπολογισμός των τελών είναι πλασματικός (αφού δεν περιλαμβάνει υπερωρίες, έξοδα μεταφοράς των σκουπιδιών κτλ) και οι ίδιοι θα κάνουν προσφυγή κατά της απόφασης.

δ) Τονίστηκε ότι όταν αυξάνονται τα τέλη θα πρέπει να υπάρχει και ανταποδοτικότητα σύμφωνα με τον νόμο, αλλά εδώ βλέπουμε τις υπηρεσίες καθαριότητας να βρίσκονται στην χειρότερη μοίρα τους από ποτέ. Άρα για ποια ανταποδοτικότητα μιλάμε;

ε) Ενημέρωσαν για τους ισχυρισμούς του δημάρχου ότι αυτά τα τέλη δεν είναι τίποτα μπροστά σε αυτά που έρχονται εν συνεχεία, όπως αυτή διατυπώθηκε στην οικονομική Επιτροπή και επαναβεβαιώθηκε από τον ίδιο, πράγμα που θα δείτε και στο βίντεο.

στ) Διευκρίνισαν ότι θα μπορούσαν να συζητήσουν μια λογική πρόταση στην βάση των πραγματικών αναγκών και της ανταποδοτικότητας, αλλά τέτοια δεν υπήρξε, μόνο το επαναλαμβανόμενο χαράτσι που έφερνε και ξανάφερνε η δημοτική αρχή στα συμβούλια. Ο όρος «χαράτσι» ακούστηκε πολλές φορές, για να μην ξεχαστεί, καθώς φαίνεται!

Τοποθέτηση είχε και ο κος Γιώργος Αργύρης, ανεξάρτητος πλέον σύμβουλος, ο οποίος καταψήφισε λέγοντας μάλιστα : «Εγώ δεν εκβιάζομαι!». Σημειωτέον, ήταν ο μόνος σύμβουλος από την πλευρά της Συμπολίτευσης που δεν άλλαξε την στάση του.

Τοποθέτηση είχαμε και από τον δ.σ. κο Νίκο Πολίτη. «Με όσο θάρρος μου έχει απομείνει» ξεκίνησε την τοποθέτησή του για να συνεχίσει «Θα δεχθώ ότι η δημ. Αρχή δεν εξέτασε ή δεν βρήκε την καλύτερη λύση». Δήλωσε ωστόσο αναγκασμένος τελικά να υπερψηφίσει.

Τοποθέτηση είχαμε και από τον κο Αντιδήμαρχο Θ.Κονιδάρη, έναν από τους εγκαλούμενους της Αποκεντρωμένης αφού είχε καταψηφίσει 3 φορές μέχρι τώρα. Αν σας πούμε ότι καταλάβαμε την θέση του, ψέματα θα πούμε. Μίλησε επι μακρόν, προσπαθώντας να στηρίξει την αιτιολόγησή της αλλαγής στάσης του, στο «να μην νεκρωθεί ο δήμος», αλλά έφτασε να μιλάει στο τέλος για τις ευθύνες της… προηγούμενης δημοτικής αρχής (!), για το γεγονός της αποπομπής του από αυτή και για τα χρήματα που έχασε τότε από την αποπομπή αυτή (!), αφήνοντας εντέλει την αίσθηση έλλειψης επιχειρημάτων. Τα υπόλοιπα στο βίντεο και βγάλτε κι εσείς τα συμπεράσματά σας.

Ο Πρόεδρος του ΔΣ υπερψήφισε (όπως και ο δ.σ. Π.Κονιδάρης που μόλις είχε ανεξαρτητοποιηθεί) τελικά την πρόταση. Ο Πρόεδρος κράτησε  σε όλη τη διάρκεια του δ.σ. σιωπηλή στάση, ακόμα κι όταν προκλήθηκε από δημότη να πάρει θέση.

Αρκετοί δημότες επίσης τοποθετήθηκαν, σχεδόν όλοι ενάντια σε μια τέτοια απόφαση.

Και βέβαια για μια ακόμα φορά δεν έλλειψαν κάποιες λεκτικές εξάρσεις του κου Δάγλα, όπου απειλούσε με άμεσο ή έμμεσο τρόπο θεούς και δαιμόνους («θα του κάνω μήνυση» πχ. είπε για την πολιτική τοποθέτηση του δ.σ. Κ.Μάντζαρη). Σε αυτή την συμπεριφορά αντέδρασε σύσσωμη η αντιπολίτευση, αλλά και οι δ.σ. Νίκος Πολίτης και Π.Κονιδάρης, αν και χωρίς αποτέλεσμα.

Με αυτά και αυτά τα νέα τιμολόγια περιλαμβάνουν αύξηση περίπου 50% στις οικίες και 100% στα καταστήματα και θα τα δείτε οσονούπω στα ειδοποιητήρια της ΔΕΗ, ενώ τα νέα χαράτσια που προαναγγέλθηκαν, επίσης δεν θα αργήσουν. Περαστικά σας…


Πηγή των video: www.meganisi.gov.gr