Τα χέρια ψηλά σηκώνει ο Δήμος Λευκάδας για τα ανεπιτήρητα ζώα…

1503

Ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο διαβάσαμε σήμερα στα Λευκαδίτικα Νέα σχετικά με σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Καρυά για τις ευθύνες του δήμου για την περισυλλογή των ανεπιτήρητων αγελαίων ζώων. Ένα πρόβλημα που ολοένα διογκώνεται σε όλη την περιφέρεια της χώρας και που φυσικά, ως γνωστόν, απασχολεί εδώ και καιρό και το Μεγανήσι. Θα αναδημοσιεύσουμε το άρθρο ως έχει, μιας και το οξύ πρόβλημα της Λευκάδας ταυτίζεται σχεδόν σε όλα, όπως θα διαπιστώσετε, με το δικό μας. Δείτε το πλήρες άρθρο:

1_syskepsi_adespota

«Και κερατάδες και ζημιωμένοι» οι κάτοικοι που πλήττονται από την «αποίμενη» κτηνοτροφία

Σε κλίμα έντονων αντιδράσεων και αγανάκτησης εκ μέρους των παρισταμένων κατοίκων-αγροτών της Καρυάς και των όμορων περιοχών, που τους ταλανίζει χρόνια τώρα το φαινόμενο της ανεξέλεγκτης βοσκής των ανεπιτήρητων παραγωγικών ζώων, κυρίως των βοοειδών, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής 1 Απρίλη, στο πρώην Δημαρχείο Καρυάς, η σύσκεψη για τα ανεπιτήρητα παραγωγικά ζώα που διοργάνωσε ο Δήμος Λευκάδας.

Στη σύσκεψη που συμμετείχαν από την πλευρά της δημοτικής Αρχής ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Οικονομικής Ανάπτυξης (με την ιδιότητά του αυτή και για τα βοσκοτόπια) κ. Μ. Νικητάκης, ο Αντιδήμαρχος κ. Κ. Σέρβος καθώς και ο εντεταλμένος Σύμβουλος κ. Στ. Βλάχος, είχαν καλεστεί επίσης και παρέστησαν οι πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων Καρυάς κα. Μ. Πετράκη, Αλεξάνδρου κ. Σπ. Νίκας, Πλατυστόμων κ. Φώντας Θειακός και Πηγαδησάνων κ. Σπ. Σάντας (λόγω λάθους-παράλειψης, όπως ειπώθηκε, δεν είχαν ενημερωθεί όλοι οι πρόεδροι-πάρεδροι των οικισμών του λεκανοπεδίου Σφακιωτών), οι προϊστάμενοι της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της ΠΕ Λευκάδας και της Διεύθυνσης Δασών Ν. Λευκάδας, κ.κ. Β. Λάμπρης και Γ. Λάμπρης αντίστοιχα, καθώς και ο «αγροφύλακας» -η Ελληνική Αγροφυλακή έχει ενσωματωθεί στη Δασική Υπηρεσία- κ. Αν. Κούρτης, ενώ δεν προσήλθαν στη σύσκεψη οι άμεσα εμπλεκόμενοι, οι κτηνοτρόφοι δηλαδή της περιοχής.

Σκοπός της σύσκεψης, ήταν σύμφωνα με το κάλεσμα των εκπροσώπων του Δήμου (δες εδώ) η «ενημέρωση και ο συντονισμός για την αντιμετώπιση που προβλήματος των ανεπιτήρητων παραγωγικών ζώων», στην πραγματικότητα όμως, και όπως αποδείχτηκε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, η αδυναμία της δημοτικής Αρχής να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις της που ρητά και κατηγορηματικά απορρέουν από την παρ. 2 του άρθρου 17 του Ν. 4056/12 για την περισυλλογή (το μάζεμα δηλαδή) των ανεπιτηρήτων παραγωγικών ζώων (δες εδώ).

Να σημειώσουμε ότι ανάλογη σύσκεψη για το ίδιο ακριβώς πρόβλημα (χωρίς κανένα απολύτως πρακτικό αποτέλεσμα όλα αυτά τα χρόνια) είχε πραγματοποιηθεί και στο παρελθόν, στις 20 Ιουλίου του 2008 -έρχεται από μακρυά η βαλίτσα-, επί Δημαρχίας ακόμη Β. Φέτση (Δες εδώ) και με την παρουσία του σημερινού δημάρχου και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Δημοτική Κίνηση Όλοι Για Τη Λευκάδα» κ. Κ. Δρακονταειδή … που βρισκόταν όμως τότε στην αντιπολίτευση και ήταν, προφανώς, ανέξοδα και εύκολα τα μεγάλα και παχιά λόγια προς κατανάλωση και τέρψη των ιθαγενών. Σήμερα ο κ. Δρακονταειδής και οι συν αυτώ ασκούν πλέον -και θα ασκούν και τα επόμενα τριάμισι χρόνια- διοίκηση, τοπική διοίκηση, και καλούνται να λύσουν ένα οξύ πρόβλημα που έχει πάρει πλέον διαστάσεις κοινωνικού προβλήματος. Οπότε καλό θα ήταν ο ίδιος ο Δήμαρχος και η ομάδα του να σταματήσουν επιτέλους να πετούν το «μπαλάκι» στους κατοίκους, σε μια προσπάθεια μάλιστα να τους καταστήσουν και συνυπεύθυνους για τη σημερινή κατάσταση, γιατί μας θυμίζει το … «και κερατάς και ζημιωμένος!»

Που ακούστηκε -αν εξαιρέσουμε τις σκοτεινές μέρες του κράτους-παρακράτους που γνώρισε αρκετά καλά στο παρελθόν η χώρα μας- ο πολλάκις επιζητούμενος κατά τη διάρκεια της σύσκεψης «εθελοντισμός» να λειτουργεί στην κατεύθυνση εφαρμογής των νόμων, να υποκαθιστά δηλαδή τοπικές ή κεντρικές δομές και υπηρεσίες και να λειτουργεί εν τέλει ως άλλοθι για την ανυπαρξία της τοπικής και κεντρικής διοίκησης, ή ακόμη και για την ανικανότητά τους αν θέλετε, να εφαρμόσουν τους νόμους που στο κάτω-κάτω της γραφής έχουν στον ένα ή άλλο βαθμό οι ίδιοι νομοθετήσει.

Βάση ποιου νομικού πλαισίου θα δρουν οι «εθελοντές», όταν μάλιστα, όπως ειπώθηκε πολλές φορές εισηγητικά, οι καθ΄ ύλην αρμόδιοι -οι της Δημοτικής Αρχής δηλαδή κύρια- στους οποίους ο νομοθέτης τους έχει μεταφέρει την υποχρέωση για την περισυλλογή των ανεπιτήρητων ζώων σηκώνουν τα χέρια ψηλά όσον αφορά τα βοσκοτόπια και τα ενδεχόμενα μισθωτήρια που έχουν παραχωρηθεί στον ιδιοκτήτη των ζώων, γεγονός που δυσχαιρένεται περαιτέρω από τους μικρούς συνήθως κλήρους στον τόπο μας και την αλλαγή συνόρων τις περισσότερες φορές στα λίγα μέτρα; Ποιο είναι αυτό το εθιμικό δίκαιο βάση του οποίου οι «εθελοντές» θα μπορούν, σαν αλλοτινοί κατσικοκλέφτες, να «μαζεύουν» τα όποια ζώα, του όποιου, ανεξάρτητα από την παραβατική συμπεριφορά, κτηνοτρόφου; Πως καλύπτονται, νομικά, αυτοί οι «εθελοντές» για οτιδήποτε μπορεί να συμβεί – και η πρόσφατη ιστορία είναι άκρως διδακτική στο σημείο αυτό. Γιατί θα πρέπει να είναι μεμπτό και να αισθάνομαι άσχημα για την εκμίσθωση του χωραφιού μου -και ο καθένας για το χωράφι του- στον ΧΨ κτηνοτρόφο;

Αυτά είναι κάποια από τα ερωτήματα που μας έρχονται έτσι στα γρήγορα… Σίγουρα, ένας νομομαθής θα μπορούσε να προσθέσει και πολλά άλλα ακόμη. Κι όλα αυτά δεν τα γράφουμε φυσικά για να δικαιολογήσουμε κανέναν. Ίσα-ίσα, από παλιά ακόμη είχαμε καταδικάσει μετά βδελυγμίας, και συνεχίζουμε να το κάνουμε, το φαινόμενο της αποίμενης κτηνοτροφίας -ένα πρωτόγνωρο φαινόμενο στον τόπο μας- από το οποίο απορρέουν ένα σωρό προβλήματα: από ζημιές σε καλλιέργειες κ.λπ. που είναι και το πιο σύνηθες φαινόμενο, μέχρι την οδική ασφάλεια -ευχής έργο είναι που δεν έχει σημειωθεί όλα αυτά τα χρόνια κάποιο δυστύχημα- και την οικολογική υποβάθμιση και καταστροφή μιας ολόκληρης περιοχής. Από την άλλη όμως δεν πρέπει τα περιστατικά αυτά να αποτελέσουν εφαλτήριο για να τεθεί η κτηνοτροφία στον τόπο μας υπό διωγμό, σε μια εποχή μάλιστα που τα διατροφικά σκάνδαλα διαδέχονται το ένα το άλλο…

Σας μεταφέρουμε παρακάτω τα κύρια σημεία των εισηγήσεων, κάποιες από τις παρεμβάσεις των κατοίκων καθώς και το κύριο υφιστάμενο νομικό πλαίσιο που διέπει τη θεματολογία του προβλήματος:

Στάθης Βλάχος:
«Φαίνεται ότι το πρόβλημα είναι μεγάλο. Λόγω της δικής σας προσέλευσης, και μάλιστα από όλα τα χωριά της περιοχής, φαίνεται ότι το πρόβλημα είναι μεγάλο, αλλά εμείς αυτό το έχουμε διαπιστώσει από την αρχή που αναλάβαμε τη διοίκηση του Δήμου. Θα πούμε παρακάτω τις λεπτομερείς ενέργειες που έχουμε κάνει για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα αυτό. Απλά εγώ θα δώσω ένα περίγραμμα της σημερινής συζήτησης για να μπορέσουμε, κυρίως, να πάρουμε κάποιες αποφάσεις, να ακούσουμε κάποιες προτάσεις από εσάς, που θα ΄λεγα ότι είστε πιο πεπειραμένοι από μας, όσον αφορά το μέγεθος του προβλήματος και τον τρόπο αντιμετώπισής του. Και να πάρουμε κάποιες αποφάσεις πάνω στις προτάσεις που θα κάνετε. Θα ΄θελα να τονίσω ότι οι όποιες αποφάσεις παρθούν, ή γίνουν προτάσεις, αυτές πρέπει να βρίσκονται απόλυτα εναρμονισμένες με το υπάρχον νομικό πλαίσιο ή με το πλαίσιο αρμοδιοτήτων του Δήμου.

Δηλαδή, μέσα από αγανακτισμένες φωνές, που είναι εντελώς δικαιολογημένες από εσάς, που ακούγονται, ας πούμε ξέρω ΄γω, «δεν κάνει τίποτε ο Δήμος» ή «να τα πιάσει ο Δήμος» κ.λπ. Αυτές είναι κουβέντες που αν προσπαθήσουμε να τις υλοποιήσουμε θα συναντήσουμε από τη μια μεριά μεγάλες δυσκολίες εφαρμογής και κατά δεύτερο θα συναντήσουμε και τους νόμους μπροστά μας, που απαγορεύεται να κάνουμε κάτι που ίσως να είναι και αποτελεσματικό. Ό,τι θα πείτε θα πρέπει να είναι στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του Δήμου και μέσα στα πλαίσια του νόμου. Εγώ προσωπικά κάλεσε και το Ν.Μ. που φαίνεται να είναι, και είναι σίγουρα, ο κάτοχος, ο ιδιοκτήτης, αυτός που έχει αυτά τα ζώα, τα αδέσποτα ας πούμε, στην περιοχή που δημιουργούν το πρόβλημα, γιατί ήθελα πραγματικά να μας πει κι αυτός την άποψή του. Για ποιο λόγο η κατάσταση είναι έτσι και αν είναι δυνατόν δηλαδή να τα μαζέψει. Δυστυχώς δεν ήρθε, αρνήθηκε να έρθει για δικούς του λόγους…».

Μάρκος Νικητάκης (Αντιδήμαρχος): «Κοιμάμαι και ξυπνάω με τα μοσχάρια!»
Στο νομικό πλαίσιο και στις ενέργειες που έχουν ως ώρας γίνει από την πλευρά της δημοτικής Αρχής αναφέρθηκε ο κ. Νικητάκης: «Πριν κρίνουμε οτιδήποτε και οποιονδήποτε θα πρέπει να ξέρουμε και μέσα σε ποια πλαίσια μπορεί να λειτουργήσει. Όταν αναλάβαμε λοιπόν το Δήμο το ξέραμε το πρόβλημα, ήμουν και πριν δημοτικός σύμβουλος. Η πρώτη μας ενέργεια λοιπόν ήταν πρώτο να έχουμε ετοιμάσει ήδη ένα κανονισμό βοσκοτόπων. Θα σας πω την τύχη του… Έστειλα ένα έγγραφο στην Περιφέρεια, στον κ. Λάμπρη, και τον ρωτούσα να μας πει ποιοι έχουν σταβλικές εγκαταστάσεις στη Λευκάδα, γιατί ο νόμος επιβάλει στο Δήμο να έχει αδειοδοτημένο στάβλο. Ο νόμος επιβάλει στο Δήμο, αν πιαστούν κάποια ζώα, να τα κρατήσει 10 μέρες σε σταβλική εγκατάσταση, να τα ταΐζει, να τα προσέχει και αν έρθει μέσα στις μέρες αυτές ο κτηνοτρόφος να τα ζητήσει να του τα δώσει πίσω, αρκεί να πληρώσει 150 ευρώ πρόστιμο και 10 ευρώ την ημέρα για το φαΐ… Κανένας στη Λευκάδα δεν δέχτηκε να βοηθήσει (σ.σ. έχει, όπως είπε, να κάνει με την υποβάθμιση της κατηγορίας αν δεχτεί κάποιος αδέσποτα ζώα). Ο μόνος που βρήκαμε να έχει στάβλο και να είναι πρόθυμος δεν είναι από τη Λευκάδα. Είναι από την Πλαγιά. Είναι ο Ντόβας, ο χασάπης…

Τη «κλοπή» την ξέρετε. Στριμώξαμε, στρίμωξαν μάλλον εδώ κάποιοι κάτοικοι μοσχάρια στο γήπεδο. Εμείς για να τα μαζέψουμε, προσέξτε τη διαδικασία, έχουμε μια επιτροπή περισυλλογής, έχουμε μια επιτροπή βοσκοτόπων – όλα αυτά θέλουν δημοτικά συμβούλια. Για να τα μαζέψουμε πρέπει να πάει η επιτροπή περισυλλογής -τρία άτομα-, ο κτηνίατρος τέταρτος, ο χασάπης πέμπτος, να βάλω και τους βακέρος, τους καουμπόηδες, ποιος θα τα μαζέψει; Εγώ; Με λάσο; Πως; Ο Πλαγιώτης (σ.σ. εννοεί τον εκμισθωτή της σταβλικής εγκατάστασης) το στάβλο βάζει και το αυτοκίνητο να τα μεταφέρει βάζει. Δεν έχει λάσο. Λοιπόν, πιάσαμε κάποια μοσχάρια, τα έκλεισαν στο γήπεδο, μας ειδοποίησαν Παρασκευή βράδυ, συνεννοηθήκαμε με όλους αυτούς, λέμε αύριο το πρωί θα μαζευτούμε, να πάμε να τα μαζέψουμε. Πρωί-πρωί λοιπόν τι μάθαμε; Ότι κάποιοι ειδοποίησαν το Μ. γιατί είναι κι αυτά εδώ και πρέπει να τα λέμε στα ίσα όλα. Κι όχι να λέμε ο Δήμος. Γιατί πολύ ωραία το λες ο Δήμος ειδοποίησε. Εγώ να ειδοποιήσω τον Μ.; Να βγάλω τα μάτια μου μόνος μου; Εμένα ο βραχνάς μου σαν Αντιδήμαρχος δεν είναι ούτε τα Οικονομικά, ούτε οι κοινόχρηστοι, είναι τα μοσχάρια. Κοιμάμαι και ξυπνάω με τα μοσχάρια. Πολύ καιρό τώρα. Γιατί καταλαβαίνω και το βάρος και τη δυσκολία να αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση. Ποιος τον ειδοποίησε; Δεν έχει σημασία, τον ειδοποίησαν. Παίρνω τηλέφωνο την Αστυνομία, πηγαίνετε να κάνετε μια αυτοψία. Δεν πήγε καν να κάνει αυτοψία. Ε… αποθρασύνονται οι άλλοι έτσι. Κι εγώ δεν μπορώ να καταλάβω ένα πράγμα: πως είναι δυνατόν ένας άνθρωπος να ταλαιπωρεί ένα νησί. Και να μην μπορούν να κάνουν τίποτε πέντε Υπηρεσίες.

Πήγα στον Εισαγγελέα. Του είπαμε αυτό κι αυτό, κάτι πρέπει να γίνει. Τον κάλεσε τον Μ. την επόμενη ημέρα. Άρχισε να λέει κάποιες δικαιολογίες: δεν είναι δικά μου. Α… ωραία λέω κι εγώ στον Εισαγγελέα, αφού δεν είναι δικά του όπου τα βρω τα μαζεύω. Όχι, μου λέει ο Εισαγγελέας. Να τηρήσεις το νόμο, μου λέει. Ξέρετε όμως τι λέει ο νόμος; Πρώτο να φωνάξω την επιτροπή να διαπιστώσει ότι είναι ανεπιτήρητα και ότι είναι εκτός βοσκοτόπων. Ποια είναι τα βοσκοτόπια; Όταν ο Μ. έχει φέρει 50 συμφωνητικά με κάποιους ανθρώπους, μισθωτήρια. Ποιος του έδωσε μισθωτήρια; Εκπρόθεσμα ποιος του έδωσε μισθωτήρια; Πείτε μου λοιπόν εμένα σε ποιο βοσκοτόπι να πάω να μαζέψω τα ζώα, αν έχει μισθωτήριο ο άλλος. Θα μου κάνει μήνυση και θα πάω εγώ μέσα. Όταν λοιπόν ο Εισαγγελέας λέει το νόμο, ο νόμος είναι αυτός: να τα βρω ανεπιτήρητα, η επιτροπή να διαπιστώσει ότι είναι ανεπιτήρητα, να φωνάξουμε το Βασίλη το Λάμπρη να περάσουμε «σκουλαρίκια» του Δήμου, να τα πάρει ο κτηνοτρόφος, να τα πάμε στον στάβλο, να τα ταΐσουμε, να κάνουμε τις διαδικασίες που χρειάζονται, και αν δεν ενδιαφερθεί στις 10 μέρες να τα εκποιήσω, ή να τα πάω στα σφαγεία ή να κάνω πλειστηριασμό… Αυτή είναι η διαδικασία.

Προσπαθούμε να κάνουμε ότι μπορούμε. Είχα φτιάξει τον κανονισμό βοσκοτόπων, τα πρόστιμα ήταν πολύ αυστηρά, κι ενώ ήταν να συζητηθεί και να ψηφιστεί ο κανονισμός έρχεται ο Ν.4351/15 στις 4 Δεκεμβρίου και τι κάνει, παίρνει τα βοσκοτόπια από το Δήμο και τα πάει στην Περιφέρεια. Τι σημαίνει αυτό; Αφού παίρνεις τα βοσκοτόπια δεν έχω επιτροπή βοσκοτόπων, σαν Δήμος. Άρα δεν μπορώ να διαπιστώσω αυθαίρετη βοσκή. Άρα δεν μπορώ να βάλω ούτε καν πρόστιμο. Τι μου μένει σαν Δήμος; Η λάντζα. Δηλαδή η περιφέρεια ορίζει τα βοσκοτόπια, και σημειωτέον να πω εγώ δεν έδωσα βοσκοτόπι στο Μ. πέρυσι. Κι εκεί εμφάνισε 50 συμβόλαια. Και δεν ξέρω γιατί δεν του έκανε μήνυση κάποιος για πλαστογραφία. Που τα βρήκε; Είπα στον Εισαγγελέα αυτά τα συμβόλαια, αυτά τα συμφωνητικά, γιατί στην Εφορία ήμουν, αν είναι παλιά έπρεπε να έχουν κατατεθεί στην Εφορία, αν είναι νέα έπρεπε να πάνε ηλεκτρονικά και να μπει μέσα ο ιδιοκτήτης μετά και να κάνει αποδοχή. Του λέω είναι παράνομα. Με πήρε παράμερα φεύγοντας και μου λέει: ρώτα το δικηγόρο σου, δεν είναι παράνομα. Κάπου στηρίζεται προφανώς, εγώ δεν είμαι δικηγόρος…

Τι κάναμε από εκεί και μετά. Βγάλαμε ανακοίνωση και ζητούσα ανθρώπους εθελοντές να βοηθήσουν. Ξέρετε πόσοι εμφανίστηκαν από όλες τις περιοχές, ένας στα Πλατύστομα. Κανένας άλλος. Και ρωτώ τώρα εγώ και πείτε με το χέρι στην καρδιά. Ας πούμε ότι μου καταγγέλλεται ότι τα μοσχάρια είναι σε ένα χωράφι. Τι πρέπει να κάνω: να ειδοποιήσω την επιτροπή, τον κτηνίατρο, και να ανέβουμε πάνω. Μέχρι να ανέβουμε πάνω; Τα μοσχάρια θα είναι εκεί;

(Κάτοικος: Ρε Μάρκο, με συγχωρείς τώρα θα επέμβω γιατί δεν μπορώ να ακούω άλλο. Μου λες να ειδοποιήσεις… εδώ στα πιάσαμε, στα δέσαμε, στα περιφράξαμε, πήγαμε κι αγοράσαμε λουκέτα, τα κλειδώσαμε με αλυσίδες και πέρασαν 14 ώρες για να μάθετε ότι πήγαν και τα λύσανε…)

Ας πάμε σε αυτά που μπορούμε να κάνουμε. Τη δυσκολία την περιέγραψα. Προφανώς και δεν σηκώνουμε τα χέρια ψηλά. Μπορούμε όμως να βοηθήσουμε; Είμαστε εδώ για να βρούμε λύση, όλοι μαζί όμως. Το να δείχνει ο ένας τον άλλο δεν βοηθάει κανέναν. Και γω θα δείξω την Περιφέρεια κι η Περιφέρεια θα δείξει εμένα, εσείς θα δείξετε εμένα, εγώ θα δείξω εσάς. Είναι λύση αυτή; Πρέπει όλοι μαζί να βρούμε μία λύση. Αυτό το σκοπό έχει αυτή η συνάντηση. Να μην τα παρατήσουμε να μην σηκώσουμε τα χέρια ψηλά. Όλοι όμως. Πρέπει να βρούμε μια λύση όλοι μαζί, όλοι μαζί. Αυτό θέλω, τίποτε άλλο. Να ξέρουμε, ότι κάποιοι θα τα φυλάξουν.. κάποιοι… ας τα αφήσουμε όμως μετά

Κάτοικος:
«Εσείς που ήρθατε εδώ σας υπεύθυνος Αντιδήμαρχος, τι λύση μας προτείνετε; για να ακούσουμε »

Μ. Νικητάκης (Αντιδήμαρχος):
Εγώ περιμένω να ακούσω και θα…

Κάτοικος (Γ.Σ):
Να μας πείτε εσείς Μάρκο, τι προτείνετε εσείς…

Κώστας Σέρβος (Αντιδήμαρχος):
Είναι ένα φαινόμενο που ταλαιπωρεί τον αγροτικό κόσμο της Λευκάδας απ΄ τη Παλιοκατούνα μέχρι την Απόλπαινα και απ΄ τη Λυγιά μέχρι την Εγκλουβή. Και στηρίζεται στην παραβατική συμπεριφορά ενός συνδημότη μας, και όχι μόνο ενός γιατί δεν είναι μόνο τα μοσχάρια, είναι και κάποια πρόβατα. Το ζήτημα τώρα είναι το εξής: τι κάνουμε εμείς, τι κάνουν οι δημότες τι κάνει ο Δήμος. Όταν λέω εμείς εννοώ όλοι μαζί γιατί και σεις Δήμος είσαστε, δεν είμαστε μόνο εμείς ο Δήμος. Το πρώτο νομίζω που πρέπει να εφαρμόσουμε είναι να μην ξαναδώσει κανείς άδεια για βόσκηση (γέλια…). Εδώ ακούγεται ότι εμφανίζει συμβόλαια. Δεν ενοχοποίησα κανέναν από εδώ. Καλόπιστα το λέω. Αν εσείς δεν μας αντιμετωπίζετε καλόσπιστα είναι άλλη υπόθεση, το συζητάμε κι αυτό. Να μην ξαναβρεθούν τέτοια χαρτιά στα χέρια του κι αν βρεθούν να αποδείξουμε ότι είναι πλαστά. Το δεύτερο, εξαντλούμε τα νομικά περιθώρια που υπάρχουν. Εθελοντές χρειάζονται από εδώ και πέρα, γιατί εκεί παραπέμπει ο νόμος, απ΄ ότι κατάλαβα, και δεν ξέρω αν το καταλάβαμε όλοι μας. Κι ας κινηθούμε να δούμε ποιοι θα μπορέσουν να βοηθήσουν. Τίποτα παραπάνω.

Βασίλης Λάμπρης (Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της ΠΕ Λευκάδας):
Δεν παραπέμπεται ακριβώς στη ΠΕ η διαχείριση βοσκοτόπων αλλά σε μια επιτροπή η οποία είναι τριμελής και αποτελείται από 1 εκπρόσωπο του Δήμου, 1 εκπρόσωπο της Περιφέρειας και 1 εκπρόσωπο του ΟΠΕΚΕΠΕ που έχει και τον κυρίαρχο ρόλο, γιατί αυτός μοιράζει επιδοτήσεις και επιτρέπει την εκτροφή των ζώων σε σχέση με τα βοσκοτόπια που υπάρχουν. Ο νόμος αυτός έχει ορίζοντα μέχρι το 1919. Αυτό προϋποθέτει ότι θα είναι χαρτογραφημένοι οι βοσκότοποι από τους Δήμους, θα τους δώσει στον ΟΠΕΚΕΠΕ, θα γίνει η επικαιροποποίηση και η έγκριση σε συνάφεια με τα κτηματολόγια, τα δασολόγια κ.λπ. για να ξεκαθαριστεί ποιοι είναι βοσκότοποι. Όταν είναι λιοστάσι είναι χαρακτηρισμένο ως τέτοιο, από κάτω δεν μπορούν να βοσκούν τα πρόβατα… Απαγορεύεται η χρήση πυροβόλου όπλου για θανάτωση ζώου – είναι ζωοκτονία και κακούργημα. Η χρήση αναισθητικών στα παραγωγικά ζώα επίσης απαγορεύεται.

Τάσος Κ. (Αγροφύλακας):
Του έχω υποβάλει άπειρες μηνύσεις, άλλες σε βαθμό πλημμελήματος και άλλες σε βαθμό πταίσματος. Στα δικαστήρια δεν εμφανίζεται, ούτε έχει αποζημιωθεί ποτέ κανείς. Άλλο τίποτε εγώ δεν μπορώ να κάνω. Όπου χρειαστεί ο Δήμος τη συνδρομή μας θα βοηθήσουμε, όσο μπορούμε, με οιονδήποτε τρόπο.

Γ. Λάμπρης (Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δασών Ν. Λευκάδας):
Οι δικές μας αρμοδιότητες είναι βασικά μετά την ένταξη της Αγροφυλακής στη Διεύθυνση Δασών, να προστατεύουμε τα κτήματα και να παρεμβαίνουμε όταν υπάρχουν αγροτικές ζημίες. Από το 2012 μέχρι το 2014 του έχουμε κάνει 118 μηνύσεις και όλες είναι καταδικαστικές. Δεν παρουσιάστηκε ποτέ, δεν πλήρωσε ποτέ, κι όταν μάλιστα, επειδή είμαι και δημόσιος κατήγορος, οι πιο πολλοί από εσάς τα βάζετε με εμάς γιατί βάζουμε μικρές ποινές και τέτοια. Όταν πρόκειται για πταίσματα που είναι μέχρι 600 ευρώ οι ποινές δεν μπορεί να είναι αυτές που θέλουμε. Οι αποζημιώσεις κι αυτές καθορίζονται όπως προβλέπονται από τους αγροφύλακες, σύμφωνα με τη ζημιά που έκανε εκείνη τη στιγμή. Ως εκ τούτου η αρμοδιότητα πέφτει στο Δήμο σύμφωνα με το Ν.4056. Δεν είναι απλή υπόθεση. Είναι καθήκον όλων μας να βοηθήσουμε όσο γίνεται, να δούμε τι μπορεί να κάνουμε. Ό,τι μπορεί ο καθένας, μην περιμένετε από μια επιτροπή, η οποία συγκροτείται και θα μάθει το περιστατικό, ως που να συγκεντρωθούν να έχει αποτέλεσμα. Και σεις οι ίδιοι μπορείτε να πιάσετε μικρά μοσχάρια. Απαγορεύεται σας είπα να τα σκοτώσετε ή να τα τραυματίσετε. Κρατήστε τα και πάρετε εκείνη την ώρα την επιτροπή…

(Κάτοικος:
Εδώ κύριε δεν μιλάμε για ζημίες, μιλάμε για γενική καταστροφή 10 ετών, Εγώ είμαι 92 χρονών, αν μείνουμε δύο μέρες ακόμη τα ζώα δεν θα μείνει τίποτα. Είμαι 92 χρονών και κάνω τον κτηνοτρόφο ακόμη. Μιλάμε για καταστροφή.)

Στ. Βλάχος (Εντεταλμένος Σύμβουλος):
Εμείς κύριοι σας περιγράψαμε το πρόβλημα, μάλλον σας περιγράψαμε τι αρμοδιότητες έχουμε ως Δήμος και Υπηρεσίες για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα. Ο Δήμος Λευκάδας πραγματικά μπορεί να βρει, να εξασφαλίσει έναν τόπο προσωρινού εγκλεισμού αυτών των ζώων. Θα προτείνω ο χώρος αυτός ας είναι το γήπεδο της Καρυάς. Ακούστε όμως κάτι, χρειάζονται εθελοντές. Ποιοι πραγματικά από εσάς είναι σε θέση να προσφέρουν ουσιαστική εθελοντική εργασία. Με την έννοια ποια δηλαδή, αν πάρουν τηλέφωνο αύριο τον κ. Νικητάκη ή εμένα ή τον κ. Σέρβο ότι υπάρχουν πέντε μοσχάρια εδώ πέρα και μεις να μπορούμε να τηλεφωνήσουμε σε τρεις ανθρώπους να πάμε όλοι μαζί. Κι από εκεί και πέρα αν αυτά τα κρατήσουμε σε ένα χώρο θα αναλάβει η υπηρεσία και μέσα στα πλαίσια μιας νομιμότητας θα λύσουμε το πρόβλημα. Δεύτερο, είναι ότι θα πρέπει να πειστεί αυτός ο άνθρωπος. Εγώ έχω συχνή επικοινωνία και μου είπε ότι εντός των ημερών 50 από τα μοσχάρια θα τα πάει σε στάβλο. Θέλω πραγματικά από τον καθένα από εσάς, που δεν έχει μόνο την αγανάκτηση η οποία είναι απόλυτα δικαιολογημένη, αλλά έχει όμως και μια πρόταση να κάνει, γιατί η αγανάκτηση δεν οδηγεί πουθενά».

Κάτοικος (Γ.Σ.):
«Εγώ, μου άρεσε Στάθη … να σου πω μια κουβέντα και το είπε και ο κ. Νικητάκης, που είπατε ότι τον καλέσατε τον «εγκληματία» για να σας πει αν έκανε το «φόνο». Τι τον καλείτε; Μας λέτε νομοθεσίες και δεν λύνεται το πρόβλημα. Εσείς θα το λύσετε! Τι καλείτε από μας, μας βάζετε εμάς να πάμε να λύσουμε εμείς, και να πάμε να πιαστούμε. Έχω και κάποιες πληροφορίες, δεν ξέρω αν ισχύουν, ότι είχατε μια επιτροπή που τους πληρώνατε και δεν έκαναν τίποτα. Αν ισχύει αυτό. (Βλάχος: Τι επιτροπή, εμείς αναθέσαμε σε έναν χασάπη που υποσχέθηκε να αναλάβει αυτή την ιστορία). Το αποτέλεσμα κάνανε τίποτα; (Νικητάκης: Η επιτροπή είναι δύο αιρετοί και μια υπάλληλος). Είπατε προηγουμένως για τον Εισαγγελέα. Πήγα ο ίδιος αυτοπροσώπως και του είπα έχω αυτό το πρόβλημα. Η απάντηση του Εισαγγελέα, όχι αυτός που είναι τώρα, έχουν αλλάξει δυο τρεις, μου λέει να πας να φράξεις το κτήμα σου. Αυτή ήταν η απάντηση από νομιμότητα. Εσείς θα το λύσετε το πρόβλημα, τι μας λέτε να βοηθήσουμε εμείς. Και μας μπερδεύετε.

Κάτοικος (Τ.Κ.):
«Ο ερχομός σας στην Καρυά και η πραγματοποίηση αυτής της σύσκεψης δείχνει ότι το πρόβλημα είναι οξύ. Μόνο που οι εισηγήσεις που ακούσαμε δείχνουν να διασκεδάζουν την αγανάκτηση όλου του κόσμου. Το φθινόπωρο μία οκταμελή επιτροπή σας επισκέφτηκε, ήταν και Καρσάνοι, ήταν και από τους Πηγαδησάνους νομίζω, ήταν και από την Εγκλουβή, και το Δήμο, και την Περιφέρεια και τον Εισαγγελέα. Μία παρένθεση, ως παράπονο το ότι δεν καλέστηκε η επιτροπή απόψε εδώ, εφόσον σας έφερε κείμενο που πρωτοκολλήθηκε στο Δήμο και σας περιέγραφε λέξη προς λέξη, τη ζημιά, τη καταστροφή που προκαλούν σήμερα αυτά τα μοσχάρια. Για δίχτυα κατεστραμμένα, για σοδειές ρημαγμένες, για μάντρες, για περιφράξεις, για δέντρα ξεριζωμένα. Εγώ θέλω να πιστεύω ότι σε ένα ευνομούμενο κράτος δεν μπορεί να υπάρχει άλλοθι, να υπάρχει δικαιολογία, ότι δεν μπορεί να παρέμβει ο Εισαγγελέας. Το ζήτημα δεν είναι τα βοσκοτόπια ή αν θα νοικιάζω τα χωράφια μου σε ένα κοπάδι. Το ζήτημα είναι αν τα κοπάδια έχουν μπιστικό, έχουν τσοπάνο. Δεν νομίζω να υπάρχει βοσκοτόπι χωρίς τσομπάνο. Θα μπορούσε να έχει νοικιασμένη μια έκταση και να την έχει περιφραγμένη. Δεν νομίζω να υπάρχει βοσκοτόπι χωρίς τσοπάνο. Δεν υπάρχει νόμος τέτοιος που να λέει ότι υπάρχουν κοπάδια χωρίς βοσκό.

Πήγαμε και μεις στον Εισαγγελέα και ούτε λίγο ούτε πολύ ωθεί τον κόσμο στην αυτοδικία. Εν βρασμώ ψυχής αν δεις το χτήμα σου που μάτωσες, που περιμένεις να ταΐσεις την οικογένειά σου κατεστραμμένο, εκείνη την ώρα δεν θα σκεφτείς τι λέει ο νόμος κύριέ μου. Θα τα πάρεις ανάποδα και θα προβείς σε αυτή… και ο Εισαγγελέας και οι απαντήσεις που δίνετε και οι εισηγήσεις που μας κάνετε εκεί ωθείτε τον κόσμο. Να αυτοδικήσει. Για δεν τον εθελοντισμό είναι αστειότητα. Να πάρει κάποιος που θα δει το μοσχάρι κι ο άλλος να είναι στο Μεγανήσι, στο Νυδρί να δουλεύει και να του πεις έλα γιατί θα πάμε να το παίξουμε καουμπόηδες. Όχι νομίζω, ο Δήμος πρέπει να πάρει την ευθύνη που του αναλογεί. Και να βάλει το ζήτημα πιο παραπάνω. Και κυβέρνηση έχετε, και εξουσία έχετε, τα πάντα έχετε. Να κάνετε επερώτηση, στη Βουλή. Κι αν δεν φτάνει αυτός ο νόμος να βγει νόμος καινούργιος.

Εγώ είδα ότι όταν φτιάχνετε άλλους νόμους με τη διαδικασία του κατεπείγοντος για να δώσετε στους μεγαλοκαρχαρίες χρήματα το κάνετε. Να πάτε στη Βουλή και να βάλετε ζήτημα αλλαγής νόμου… Άρα λοιπόν το ζήτημα είναι όχι να απαντάτε και να λέτε ελάτε εσείς. Έχει την ίδια ευθύνη ο Εισαγγελέας, ο Δήμος, η Περιφέρεια με έναν απλό πολίτη; Δεν μπορείς να λες σε ένα απλό άνθρωπο έχεις ευθύνες. Η Αρχή έχει τις ευθύνες. Πρέπει να πάρετε τις ευθύνες πάνω σας. Κι αν χρειαστεί, ναι να βοηθήσουνε… Σημασία έχει ότι με αυτή σας την εισήγηση και τις προτάσεις θέλετε να εκμαιεύσετε από τον κόσμο… Τι να πει ο κόσμος. Σηκώνει τα χέρια ψηλά ο κόσμος. Αφού ο νόμος δεν το επιτρέπει, αφού το δικαστήριο δεν τον δικάζει, τι να κάνει ο κόσμος. Είναι κι αυτό με έναν άνθρωπο που είναι επιθετικός τι κάνεις. Άραγε λοιπόν αυτό το πράγμα για να σταματήσει πρέπει εσείς να πάρετε την πρωτοβουλία. Ναι το κράτος, και να μην λέτε πως ο κόσμος έχει ευθύνες. Να πάτε στο Βουλή και να βάλετε ζήτημα αλλαγής νόμου. Άρα λοιπόν το ζήτημα είναι όχι να απαντάτε και να λέτε ελάτε εσείς…».

Στ. Βλάχος (Αντιδήμαρχος):
«Να ξέρετε όμως ότι εμείς ήρθαμε σήμερα επάνω πραγματικά καλόπιστα, να συνεργαστούμε για ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα. Δηλαδή σε καμιά περίπτωση, κανενός από εμάς, να ενοχοποιήσουμε τους πολίτες. Έτσι, και το λέω αν ένας είναι υπεύθυνος γι΄ αυτό το θέμα είναι όλο αυτό το πλαίσιο που δεν μας αφήνει να κάνουμε κάποια πράγματα».

Για το θέμα το πόσα μοσχάρια έχει ο πολλάκις ονομαστικά αναφερόμενος κτηνοτρόφος Ν.Μ. και σχετικά με τις επιδοτήσεις ο Β. Λάμπρης, Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της ΠΕ Λευκάδας:

«Στην καρτέλα εκτροφής του Μ. σήμερα είναι καταγεγραμμένα 87 βοοειδή. Είναι η σημερινή επίσημη καταγραφή του υπουργείου. Σημαίνει ότι το βοοειδές αυτό όταν γεννήθηκε δηλώνεται και μπαίνουν τα ενώτια σήμανσης, τα σκουλαρίκια. Αν δε δηλωθεί το μοσχάρι είναι μη σημασμένο και εξ ορισμού ανεπιτήρητο». Εντύπωση προκαλεί πάντως αυτό που ειπώθηκε, και με απόλυτη βεβαιότητα μάλιστα, ότι δηλαδή ο εν λόγω κτηνοτρόφος δεν είναι αποδέκτης οικονομικής ενίσχυσης (επιδότησης). Άλλες είναι οι πληροφορίες οι δικές μας! – εκτός αν εννοούσε το τρέχον έτος που έτσι κι αλλιώς δεν έχει καταβληθεί ακόμη σε κανέναν κτηνοτρόφο η επιδότηση.

Παραθέτουμε τέλος προς γνώση των αναγνωστών μας το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο (ή το κύριο μέρος του τουλάχιστον):

1. Ο νόμος υπ΄ αριθ. 4056 του 2012 «Ρυθμίσεις για την κτηνοτροφία και τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ 52/τ.Α’/12-3-2012) (Δες εδώ). Στα πλαίσια του νόμου αυτού αρμόδιες για όλα τα θέματα που αφορούν τη χορήγηση των αδειών αλλά και τον έλεγχο των προϋποθέσεων που πρέπει να πληρούν οι κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις είναι οι Διευθύνσεις Αγροτικής Ανάπτυξης και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων, εν προκειμένω της ΠΕ Λευκάδας. Ο νόμος έδινε τρία χρόνια παράταση από την έναρξη ισχύος του, δηλαδή μέχρι τις 12 Μάρτη του τρέχοντος έτους και δόθηκε νέα παράταση για τις σταβλικές εγκαταστάσεις μέχρι τις 12 Σεπτέμβρη 2016. Τώρα βέβαια εδώ τίθεται αυτόματα το ερώτημα τι θα γίνει με τους φτωχούς και μικρομεσαίους αγρότες του νησιού μας, γιατί περί αυτών πρόκειται στην πλειοψηφία τους, που αδυνατούν για πολλούς και διάφορους λόγους, οικονομικούς κυρίως, να νομιμοποιήσουν τις σταβλικές τους εγκαταστάσεις (απαιτούνται από οικοδομικές άδειες, διαγράμματα με συντεταγμένες, μέχρι και παράβολα) σε μια εποχή μάλιστα που η επίθεση της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη με αποτέλεσμα να απειλείται η ίδια η επιβίωσή τους.

2. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η πρόνοια του ως άνω νόμου για τα ανεπιτήρητα αιγοπρόβατα και βοοειδή των οποίων την περισυλλογή και διαχείριση αναθέτει βάσει του άρθρου 17 στους Δήμους μέσω της ίδρυσης από αυτούς κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων. Ως «ανεπιτήρητο παραγωγικό ζώο» χαρακτηρίζεται «το βοοειδές ή προβατοειδές ή αιγοειδές που βρίσκεται εκτός της κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης του ιδιοκτήτη του, συμπεριλαμβανομένου του βοσκότοπου αυτής, άνευ επιτήρησης και το οποίο φέρει ή δεν φέρει σήμανση». Στο ίδιο άρθρο περιγράφονται αναλυτικά οι υποχρεώσεις του Δήμου που έχει την μέριμνα «για την περισυλλογή, μεταφορά, φύλαξη, διατροφή και διατήρηση των ανεπιτήρητων παραγωγικών ζώων».

3. Ο νόμος υπ΄ αριθ. 4351 του 2015 «Bοσκήσιμες γαίες Ελλάδας και άλλες διατάξεις». (Δες εδώ). Στο άρθρο 9 προβλέπει για τις «Επιτροπές παρακολούθησης και εφαρμογής διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης»: «Σε κάθε Περιφέρεια συνιστώνται μία ή περισσότερες επιτροπές με έργο την παρακολούθηση των διαδικασιών εκπόνησης και εφαρμογής των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης, στις οποίες συμμετέχουν απαραίτητα: α) υπάλληλοι της Περιφέρειας ή των οικείων Περιφερειακών Ενοτήτων, β) υπάλληλοι της οικείας δασικής υπηρεσίας, γ) υπάλληλοι της οικείας αποκεντρωμένης υπηρεσίας του ΟΠΕΚΕΠΕ, οι οποίοι προτείνονται από τον Οργανισμό, δ) εκπρόσωπος της οικείας κτηνοτροφικής οργάνωσης, ε) εκπρόσωπος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, στ) εκπρόσωπος της τοπικής αυτοδιοίκησης. Τα μέλη των εν λόγω επιτροπών ορίζονται με απόφαση του Περιφερειάρχη.»

Πηγή: www.kolivas.de