Ανακοινώσεις για την διαχείριση των σκουπιδιών στην Λευκάδα

DJI_0247

Προβλήματα και μάλιστα σοβαρά έχει και η Λευκάδα με τα σκουπίδια της και την διαχείρισή τους. Απορίας άξιο είναι γιατί η νυν δημοτική αρχή άλλαξε τον έως τώρα σχεδιασμό (που βόλευε όλους, και το Μεγανήσι) και αναρωτιέμαι πώς θα λύσει τώρα τον γόρδιο δεσμό, αφού κανείς δεν θέλει να γίνει νέος ΧΥΤΥ στον τόπο του…Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ ΕΔΩ

Ανακοινώσεις ακολούθησαν πολλές:

Θανάσης Καββαδάς: Το πρόβλημα με τα σκουπίδια απαιτεί ρεαλιστική αντιμετώπιση

Είναι προφανές  ότι τελικά η Δημοτική Αρχή, μετά από τις δικαιολογημένες αντιδράσεις των κατοίκων, υπαναχώρησε από την αρχική της θέση για το θέμα του ΧΥΤΥ στη Λευκάδα. Επικράτησαν ωριμότερες σκέψεις! Είχα άλλωστε προειδοποιήσει νωρίτερα τη Δημοτική Αρχή  πως οι συνθήκες δεν ήταν οι κατάλληλες για να ληφθεί τόσο άμεσα μια οριστική απόφαση για το θέμα.

Έχω τονίσει επανειλημμένα ότι το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στη Λευκάδα είναι πρώτα απ΄ όλα θέμα πολιτισμού και προστασίας περιβάλλοντος. Εμείς είμαστε που πρέπει να διαχειριστούμε τα σκουπίδια μας. Εμείς έχουμε την ευθύνη και εμείς πρέπει να λύσουμε το πρόβλημα.

Δυστυχώς μέσα σε εννιά μήνες η Δημοτική Αρχή άλλαξε άρδην τον τοπικό σχεδιασμό για τη διαχείριση των σκουπιδιών. Στο πλάνο του Σεπτεμβρίου 2015, με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ήταν η μεταφορά και επεξεργασία των σκουπιδιών του Δήμου Ακτίου – Βόνιτσας στη Μονάδα Προεπεξεργασίας Ανακύκλωσης και Κομποστοποίησης (ΜΟΠΑΚ) Λευκάδας και εν συνεχεία η μεταφορά υπολείμματος του εργοστασίου στο Χώρο ΥγειονομικήςΤαφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ ) Παλαίρου. Πριν λίγες ημέρες- την 1η Ιουλίου 2016- η Δημοτική  Αρχή με πλειοψηφία, χωρίς να ενημερώσει τον όμορο Δήμο,  τροποποιεί το σχεδιασμό και αποφασίζει τη μεταφορά του υπολείμματος της μονάδας σε ΧΥΤΥ που θα δημιουργηθεί στη Λευκάδα, σε θέση που θα καθοριστεί.

Ουσιαστικά επιχείρησε να προχωρήσει βιαστικά σε ένα θέμα, αυτό της χωροθέτησης του ΧΥΤΥ, χωρίς δημόσιο διάλογο, χωρίς ουσιαστική ενημέρωση των πολιτών και χωρίς να είμαστε βέβαιοι για το εάν ο νέος σχεδιασμός είναι ρεαλιστική και πραγματική λύση για τη διαχείριση των σκουπιδιών της Λευκάδας.

Και το πιο σημαντικό χωρίς να υπάρχει απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τον καθορισμό θέσεων και κριτηρίων για το ΧΥΤΥ.

Αναλωθήκαμε σε  μια ατέρμονη συζήτηση για το ΧΥΤΥ -που τέθηκε με διαδικασίες εξπρές από τη Δημοτική Αρχή- και δεν επικεντρωθήκαμε στο πως θα εξασφαλίσουμε επιπλέον χρηματοδότηση για τη σίγουρη  κατασκευή της ΜΟΠΑΚ.

Εκτιμώ ότι θα πρέπει να παρακολουθούμε τις εξελίξεις και να αντιλαμβανόμαστε την πραγματικότητα. Αυτή πρέπει να μας οδηγεί, στο να σκεφτόμαστε και να αποφασίζουμε ρεαλιστικά.

Εμείς λοιπόν πρώτοι με αίσθημα ευθύνης, είμαστε υποχρεωμένοι να βλέπουμε μπροστά, να κρίνουμε τα γεγονότα και εάν χρειαστεί να επαναπροσδιορίζουμε τις θέσεις μας και τις προτάσεις μας.

Πρότασή μου είναι να  παραμείνει η συμφωνία που έγινε με το δήμο Ανακτορίου, να παίρνουμε εμείς τα σκουπίδια από τον Δήμο αυτόν εφόσον κατασκευαστεί η ΜΟΠΑΚ και ο Δήμος Ακτίου – Βόνιτσας να  παίρνει το υπόλειμμα του εργοστασίου.  Είναι μια σίγουρη,  συμφέρουσα και άμεση λύση, χωρίς να προκαλεί αντιδράσεις.

Προτού λοιπόν να βρούμε χώρο για τη δημιουργία ΧΥΤΥ πρέπει να είμαστε βέβαιοι ότι  προχωράμε στη λύση που όλοι μας, όλοι οι Λευκαδίτες, έχουμε συμφωνήσει: Ανακυκλώνουμε μόνοι μας τα απορρίμματά μας, δημιουργούμε θέσεις εργασίας στο τόπο μας, κερδίζει ο δήμος μας και η τοπική κοινωνία.

Αλλιώς συζητάμε χωρίς λόγο και αναστατώνουμε τον κόσμο άδικα.

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
ΓΙΑ ΤΟ ΟΞΥΜΕΝΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΑΤΩΝ

Το τελευταίο διάστημα παίρνει οξυμένα χαρακτηριστικά το χρόνιο πρόβλημα της διαχείρισης των σκουπιδιών σε ολόκληρο το νησί. Το νέο σχέδιο διαχείρισης απορριμάτων στο Δήμο Λευκάδας περιλαμβάνει τη δημιουργία εργοστασίου επεξεργασίας των απορριμάτων και στη συνέχεια ότι απομένει να οδηγείται σε ΧΥΤΥ. Η δημοσιοποίηση μιας μελέτης από το ΕΜΠ για λογαριασμό του Δήμου Λευκάδας με βάση την οποία προτείνονται για θέσεις δημιουργίας τέτοιου ΧΥΤΥ μια σειρά ακατάλληλες περιοχές στην ορεινή Λευκάδα, προκαλεί δικαιολογημένα αντιδράσεις από τους κατοίκους. Από τη μελέτη προκύπτει ότι η πρώτη επιλογή είναι ο “Αμμόκαμπος” κοντά στην Εγκλουβή, στην οποία με βάση τη μελέτη δημιουργούνται κίνδυνοι μόλυνσης του υπεδάφους, του υδροφόρου ορίζοντα κλπ.

Το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμάτων είναι βαθύτατα πολιτικό-ταξικό ζήτημα και όχι τεχνοκρατικό. Η τεχνολογία σήμερα, το 2016, είναι επαρκής ώστε η διαχείριση των απορριμάτων να είναι τέτοια που να μην επιβαρύνει την υγεία του λαού, το περιβάλλον. Η τεχνολογία σήμερα, επίσης, επιτρέπει να δαπανώνται όσο το δυνατόν λιγότεροι πόροι για τη διαχείριση των απορριμάτων. Όπως, επίσης, υπάρχουν μέθοδοι ασφαλούς επεξεργασίας των απορριμάτων και η τεχνική δυνατότητα να βρεθούν θέσεις και περιοχές κατάλληλες για τη δημιουργία ΧΥΤΥ κλπ.

  • Γιατί όμως δεν εφαρμόζονται και πρέπει κάθε φορά να γίνονται εκπτώσεις σε αυτά που η ίδια η επιστημονική γνώση υποδεικνύει για τα απορρίμματα, πάντα στο όνομα του “να λύσουμε τώρα το πρόβλημα”, παίρνοντας υπόψη μόνο τα συμφέροντα των επιχειρηματιών;
  • Ποιος αφήνει άλυτο το πρόβλημα και κάθε φορά έρχεται να “το λύσει” πάντα με κριτήριο τα συμφέροντα του κεφαλαίου;
  • Γιατί επιλέγονται λύσεις και μέθοδοι διαχείρισης, ενάντια σε ότι υποδεικνύει η επιστημονική και τεχνολογική γνώση, για να κερδίζουν διάφοροι μεγαλοεπιχειρηματίες και να τις πληρώνουν πανάκριβα οι εργαζόμενοι μέσα από την ανταποδοτική φορολογία της Τοπικής Διοίκησης;

Σε ποια γενικότερη κατεύθυνση γίνονται οι μελέτες, όπως η συγκεκριμένη που βγάζει κατάλληλες περιοχές, που από τα ίδια τα δεδομένα της πρέπει να αποκλειστούν ως ακατάλληλες;

Είναι μεγάλες οι ευθύνες πρώτα και κύρια του κεντρικού κράτους και των κυβερνήσεων διαχρονικά που υλοποιούν στα πλαίσια της ΕΕ αυτή την αντιλαϊκή πολιτική. Αφήνουν το πρόβλημα να οξύνεται, ώστε οι δρομολογημένες επιλογές για το κεφάλαιο να εμφανίζονται σαν “επιβεβλημένες λύσεις ανάγκης” που δίνουν “απάντηση στο πρόβλημα σήμερα”. Πρόκειται για ένα καλοδουλεμένο σχέδιο για την ολοκληρωτική εκχώρηση της διαχείρισης των απορριμάτων σε ιδιωτικά συμφέροντα.

Έχουν βάλει φαρδιά πλατιά την υπογραφή τους ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και οι υπόλοιποι υπερασπιστές του “μονόδρομου της ΕΕ”, στη μετατροπή της διαχείρισης των απορριμάτων σε κερδοφόρα επιχείρηση για τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου. Είναι οι ίδιοι που έχουν παραδώσει τη γη στα επιχειρηματικά συμφέροντα με αποτέλεσμα να “φυτεύονται” ΧΥΤΑ κλπ. εκεί όπου σίγουρα δε θα θιχτούν αυτά τα επιχειρηματικά συμφέροντα, συνήθως καταλήγοντας σε ακατάλληλες περιοχές και αποτελούν κίνδυνο για την υγεία των κατοίκων ολόκληρων περιοχών. Πολλές φορές μάλιστα, χυδαία, προτείνεται σαν αντάλλαγμα για το “θάνατο” των κατοίκων μια παραπάνω χρηματοδότηση στον αντίστοιχο δήμο για να ρίξουν στάχτη στα μάτια.

Ας αφήσει η πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ στο Δήμο Λευκάδας τους λεονταρισμούς για την άρνηση μεταφοράς των υπολειμμάτων στην Ήπειρο, αφού όπως λέει υλοποιούνται με Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και ότι δήθεν είναι ιδεολογικά αντίθετοι. Όσοι είναι αντίθετοι με τις ΣΔΙΤ πάνε κόντρα στην υποβάθμιση των υπηρεσιών καθαριότητας του Δήμου, διεκδικούν αύξηση των σχετικών κονδυλίων. Όσοι είναι αντίθετοι με τις ΣΔΙΤ δεν μετατρέπουν τους εργαζόμενους στην καθαριότητα σε “λάστιχο”, διεκδικούν πρόσληψη μόνιμου προσωπικού. Όσοι είναι αντίθετοι με τις ΣΔΙΤ δεν χαρατσώνουν το λαό με την ανταποδοτική φορολογία φορτώνοντας στο λαό τα βάρη της διαχείρισης των απορριμάτων. Άλλωστε, ο λαός μας απέκτησε πείρα από τα “ιδεολογικά αντίθετοι”, της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που αργότερα στο όνομα του “να σωθούμε από την καταστροφή” μετατράπηκαν σε μνημόνια και αντιλαϊκά μέτρα σφαγής του λαού. Γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υπηρετεί τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης και μπροστά σε αυτό το καθήκον ισοπεδώνονται όλα, ακόμα και “ιδεολογικές αντιθέσεις”. Ας αφήσουν από την άλλη τις κατηγορίες ορισμένα τοπικά ΜΜΕ, στηρίζοντας την προπαγανδιστική τακτική της πλειοψηφίας του ΣΥΡΙΖΑ στο Δημοτικό Συμβούλιο, ρίχνοντας νερό στο μύλο της δήθεν αντίθεσης με τις ΣΔΙΤ.

Το ΚΚΕ και η παράταξή του στο Δημοτικό Συμβούλιο, η Λαϊκή Συσπείρωση, δεν δέχονται να γίνουν συνυπεύθυνοι στους, “από χέρι”, αντιλαϊκούς σχεδιασμούς όπως ζήτησε η δημοτική Αρχή. Επίσης, δε θα προτείνει συγκεκριμένη θέση για ΧΥΤΥ. Είναι αποκλειστική ευθύνη της Διοίκησης του Δήμου η εύρεση θέσης που θα πληροί τις απαραίτητες προϋποθέσεις.

Οι εργαζόμενοι, ο λαός της Λευκάδας

  • Να παλέψουν ώστε μην γίνει ΧΥΤΥ, σε καμιά από τις θέσεις που έχουν ήδη προταθεί. Επίσης, να μη γίνει σε οποιαδήποτε άλλη, αν δεν πληρούνται όλες οι επιστημονικές προϋποθέσεις για τη συγκεκριμένη θέση. Να απαιτήσουν από τη δημοτική αρχή να βρει τέτοια θέση είτε στο νησί είτε σε συνεργασία με δήμο της γύρω περιοχής.
  • Να κλείσουν τα αυτιά σε καλέσματα αγώνα που θολώνουν την κατηγορηματική εναντίωση σε αυτή την πολιτική διαχείρισης των απορριμάτων και προτάσσουν την “καλύτερη ενημέρωση” κλπ.
  • Να μην μπει σε μια κάλπικη αντιπαράθεση της λογικής “να γίνει ο ΧΥΤΥ οπουδήποτε αλλού εκτός από τον τόπο μου” που ενδεχομένως την εκμεταλλευτούν επιχειρηματικά συμφέροντα κυρίως τουριστικού ενδιαφέροντος.
  • Να μη δεχτεί να γίνει συνένοχος στα σχέδια της Δημοτικής Αρχής που, μετά τις παρατάξεις, θα πετάξει το μπαλάκι στους κατοίκους “υποδείξετέ μου μια θέση για το ΧΥΤΥ” και τελικά θα υλοποιηθούν οι σχεδιασμοί της.

Η ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμάτων με σεβασμό στο περιβάλλον, την υγεία, τους φυσικούς πόρους, το λαϊκό εισόδημα δεν μπορεί να εξασφαλιστεί μέσα στον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης με το κυνήγι του κέρδους να είναι παρόν. Προϋποθέτει έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης που οι μεγάλες επιχειρήσεις και η γη θα είναι λαϊκή περιουσία, το κέρδος δε θα υπάρχει, και θα κυριαρχεί η ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, η γενικότερη ανάπτυξη για το συμφέρον της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, των δημιουργών του κοινωνικού πλούτου. Ο έλεγχος αυτής της οικονομίας, αυτού του δρόμου ανάπτυξης θα είναι ευθύνη του ίδιου του λαού, της εργατικής- λαϊκής εξουσίας. Η ανάπτυξη για το λαό θα υλοποιηθεί μέσω του κεντρικού επιστημονικού σχεδιασμού και μέσω ενιαίων κρατικών φορέων είτε για την κατασκευή έργων είτε για τη διαχείριση των απορριμάτων κλπ.

Βασικοί άξονες της πάλης για μια διαχείριση των απορριμάτων σε όφελος του λαού είναι:

  • Κεντρικός εθνικός σχεδιασμός της διαχείρισης των απορριμάτων
  • Αποκλειστικά δημόσια διαχείριση χωρίς καμία συμμετοχή ιδιωτικών εταιρειών
  • Το κόστος της διαχείρισης των απορριμάτων να επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό
  • Επιστημονική διερεύνηση νέων χώρων για ΧΥΤΥ που να πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις
  • Προτεραιότητα στη διαλογή στην πηγή, σε σύγχρονους σταθμούς μεταφόρτωσης, ανακύκλωση, κομποστοποίηση και τελική κατάληξη των υπολειμμάτων σε ΧΥΤΥ
  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά στους εργαζόμενους στη διαχείριση των απορριμάτων με τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας

Το ΚΚΕ παίρνει ξεκάθαρα ολοκληρωμένη θέση και καλεί το λαό να συνδυάσει τον αγώνα ενάντια στα σχέδια της δημοτικής Αρχής με την πάλη για συνολικότερες αλλαγές στην οικονομία και στην κοινωνία.