Σε ΜΚΟ εκχώρησε δύο κοινωνικές δομές κατά της φτώχειας ο Δήμος Λευκάδας…

dhmarxos

Σε ΜΚΟ (Μη Κυβερνητικός Οργανισμός) εκχώρησε δύο από τις λεγόμενες Κοινωνικές Δομές Αντιμετώπισης της Φτώχειας η κατ΄ επίφαση αριστερή δημοτική Αρχή Λευκάδας. Πρόκειται για το λεγόμενο Κοινωνικό Φαρμακείο, που βρισκόταν ήδη σε υποτυπώδη λειτουργία, και την παροχή συσσιτίου, που αναμένεται να λειτουργήσει για πρώτη φορά, εφόσον βρεθούν τα 100 τουλάχιστον ωφελούμενα άτομα.

Έτσι ύστερα από εισήγηση της δημοτικής Αρχής το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε την Δευτέρα 29 Αυγούστου 2016 κατά πλειοψηφία, με 1 ψήφο κατά (Θωμάς Καββαδάς, Λαϊκή Συσπείρωση) και τρεις λευκό (Χριστόφορος Φρεμεντίτης, Λαϊκή Συσπείρωση, Φίλιππος Κούρτης και Στάθης Βλάχος, παράταξη της πλειοψηφίας) τη σύμπραξη του Δήμου Λευκάδας και την υπογραφή συμφωνητικού συνεργασίας με την ΜΚΟ «Equal Society – Κοινωνία Ίσων Ευκαιριών», η οποία θα είναι ο υπεύθυνος φορέας τόσο για την υποβολή των προτάσεων όσο και για τη λειτουργία των δομών, που χρηματοδοτούνται μέσω ΕΣΠΑ.

Για το σκοπό αυτό δήμος Λευκάδας θα παράσχει επίσης τις απαραίτητες υποδομές, τον χώρο στον 1ο όροφο του κτιρίου στην οδό Θ. Στράτου για το φαρμακείο καθώς και τη χρήση της αίθουσας του ΚΑΠΗ για το συσσίτιο. Το κύριο επιχείρημα της δημοτικής Αρχής για την εν λόγω σύμπραξη-εκχώρηση ήταν η αδυναμία που αντιμετωπίζει ο Δήμος με την στελέχωση του προσωπικού του, λόγω και της υλοποίησης άλλων κοινωνικών δράσεων, όπως το Κοινωνικό Παντοπωλείο και το Κέντρο Κοινότητας.

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Θωμάς Καββαδάς αφού αναφέρθηκε στην τοποθέτησή του στο ιστορικό της ίδρυσης των αμέτρητων ποικιλώνυμων ΜΚΟ, εγχώριων και ξένων, από ποιους φτιάχτηκαν και τους στόχους που αυτές εξυπηρετούν -εξηγώντας ότι δε τις τσουβαλιάζει όλες και απευθυνόμενος προφανώς στον παριστάμενο πρόεδρο της εν λόγω ΜΚΟ κ. Σπ. Φρεμεντίτη που όλο έλεγε και ξανάλεγε για το «Χαμόγελο του Παιδιού» και τους «Γιατρούς του Κόσμου»- επισήμανε ότι οι δομές αυτές θα πρέπει να λειτουργούν με ευθύνη του κράτους και της τοπικής διοίκησης. Κάλεσε το λαό να διεκδικήσει άμεση χρηματοδότηση των δήμων από τον κρατικό προϋπολογισμό και αξιοποίηση των πακέτων του ΕΣΠΑ για τις πραγματικές του ανάγκες χωρίς την εμπλοκή ιδιωτών και ΜΚΟ, τη διεύρυνση των κρατικών κοινωνικών δομών και προγραμμάτων με μόνιμο προσωπικό καθώς και την εξαίρεση των δήμων και των δημόσιων δομών Πρόνοιας, Υγείας και Παιδείας από την απαγόρευση των προσλήψεων. Κλείνοντας την παρέμβασή του ζήτησε από το δημοτικό συμβούλιο να καταψηφίσει τις προτάσεις της δημοτικής Αρχής.

Ο δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας Φίλιππος Κούρτης αφού έθεσε το ερώτημα τι είδους προσφορά στη συνείδηση του ωφελούμενου υπάρχει από τη σχέση του μέσα σε μια τέτοια δομή ΜΚΟ, πρόσθεσε: «Μήπως θα νιώσει στο τέλος ότι είναι και ευεργετούμενος; Από ποιους; Απ΄ αυτούς που ρημάξανε τη ζωή του; Δηλαδή να χάνει τον εχθρό και να λέει, α ευχαριστώ πολύ την ΕΕ που με σώζει ας πούμε… Αυτού του είδους οι δομές ευνουχίζουν τις όποιες διαθέσεις σύγκρουσης. Επειδή όμως υπάρχει ένα αδήριτο δια ταύτα, για το τώρα, και επειδή υπάρχει μέσα μου μια σύγκρουση δεν μπορώ να πάρω θέση ούτε υπέρ ούτε κατά. Θα ψηφίσω λευκό.»

Ο Στάθης Βλάχος, δημ. σύμβουλος της πλειοψηφίας, μεταξύ άλλων είπε: «… Ένας πολιτικός ρεαλισμός του σήμερα που μας λέει προκειμένου να περισώσουμε κάτι από τις ανάγκες των ανθρώπων κάνω κι αυτό. Εγώ δεν θα ενδώσω κ. πρόεδρε, γιατί πιστεύω ότι τέτοια σημαντικά ζητήματα άμα πραγματικά τα αντιμετωπίσουμε με αυτή την ελαστικότητα των σκέψεών μας και των αποφάσεών μας μας, βοηθούμε μεν έμμεσα, αλλά βοηθούμε όμως αποφασιστικά στη χειροτέρευση της κατάστασης η οποία υπάρχει σήμερα. Και θα ΄λεγα ότι σημαίνει αυτό και ένα μπράβο, ένας έπαινος, σε αυτούς τους κύκλους, τους οικονομικούς, τους πολιτικούς που δημιούργησαν αυτή την κατάσταση σήμερα στον κόσμο. Εγώ λοιπόν με όλο το σεβασμό που έχω στην τιμιότητα και τη δράση αυτής της συγκεκριμένης ΜΚΟ δεν θα δεχτώ να ψηφίσω…»

Ο Χριστ. Φρεμεντίτης, δημ. σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης, αιτιολόγησε τη λευκή του ψήφο με το γεγονός ότι κωλύεται προσωπικά, αφού ο πρόεδρος της εν λόγω ΜΚΟ κ. Σπ. Φρεμεντίτης είναι ανιψιός του, ενώ συμφώνησε ιδεολογικοπολιτικά με τα όσα ανέφερε ο Θ. Καββαδάς και πρόσθεσε ότι η Υγεία, η Παιδεία, η φτώχεια κ.λπ. δεν είναι θέμα των ΜΚΟ ούτε και ιδιωτών αλλά υποχρέωση της πολιτείας να τα αντιμετωπίζει.

Με αναφορές και τσιτάτα του Λένιν προσπάθησαν πρωτοκλασάτα στελέχη της δημοτικής Αρχής να κρύψουν την ιδεολογική και πολιτική τους γύμνια ή αν θέλετε και τον οπορτουνισμό τους ακόμη, ως προς την αναντιστοιχία λόγων και έργων, φρασεολογίας δηλαδή και πρακτικής, αλλά αυτό δεν είναι και κάτι καινούργιο – ο Αντιδήμαρχος κ. Νικητάκης αναφέρθηκε στη «συμμαχία ακόμη και με το διάβολο» (μάλλον τον ιστορικό ηγέτη του ΚΚΕ Χαρ. Φλωράκη εννοούσε και όχι τον Λένιν) ενώ ο δήμαρχος κ. Κ. Δρακονταειδής θυμήθηκε τη ΝΕΠ (Νέα Οικονομική Πολιτική) του Λένιν (ο υπογράφων την εισήγηση κ. Θαν. Περδικάρης έλειπε, ευτυχώς, και δεν ακούσαμε τις απόψεις του).

Κλείνοντας να αναφέρουμε ότι το ζήτημα αυτό της εμπλοκής των διαφόρων ΜΚΟ σε διάφορες κοινωνικές δομές αντιμετώπισης της φτώχειας από τους δήμους, που λυμαίνονται τα αντίστοιχα κονδύλια του ΕΣΠΑ, αφήνοντας πολλές φορές και απλήρωτους τους εργαζόμενους, απαντάται και σε άλλους δήμους της χώρας μας. Αξίζει να αναφερθεί ότι σύμφωνα με σχετικά πρόσφατη καταγγελία της «Λαϊκής Συσπείρωσης» η ΜΚΟ ΕΠΕΚΑ χρηματοδοτήθηκε μέσω ΕΣΠΑ, για τη λειτουργία για δύο χρόνια οχτώ δομών (ανάμεσά τους κοινωνικό παντοπωλείο, λαχανόκηπο και παροχή συσσιτίου) στους Δήμους Καισαριανής και Ζωγράφου, με ένα κονδύλι που έφτανε τα 1.360.000 ευρώ, περισσότερα δηλαδή από ολόκληρο τον προϋπολογισμό των Παιδικών Σταθμών του Δήμου, των ΚΑΠΗ και του Κέντρου Συμβουλευτικής ΑΜΕΑ.

(Πηγή: www.kolivas.de)