Αγωνιστική υποδοχή του αναπληρωτή υπ. Υγείας Π. Πολάκη στο Νοσοκομείο Λευκάδας

21-nosokomeio-polakis

Αγωνιστικά και με συνθήματα όπως, «Δωρεάν Υγεία για όλο το λαό, έξω το κεφάλαιο το ιδιωτικό», «Αυτά τα μέτρα – αυτή η πολιτική των μονοπωλίων είναι εντολή», «Θέλουνε συναίνεση να φτάσουμε στον πάτο οργάνωση παντού να ΄ρθούν τα πάνω κάτω» κ.ά. υποδέχτηκαν τις πρώτες απογευματινές ώρες της Τετάρτης 7 Σεπτέμβρη οι εργαζόμενοι της Λευκάδας τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Νοσοκομείο του νησιού. Στη συγκέντρωση στον προαύλιο χώρο του Νοσοκομείου στην οποία καλούσε ο Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου συμμετείχαν ακόμη το Εργατικό Κέντρο Λευκάδας και ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ.

2-nosokomeio-polakis

Ο αναπ. υπ. Υγείας συναντήθηκε διαδοχικά στο χώρο του Νοσοκομείου με το διοικητή και μέλη της διοίκησης παρουσία εκπροσώπων της δημοτικής και περιφερειακής Αρχής με επικεφαλής τον δήμαρχο και αντιπεριφερειάρχη Λευκάδας, με εκπροσώπους του ιατρικού συλλόγου καθώς και με το διοικητικό συμβούλιο του σωματείου εργαζομένων του Νοσοκομείου, ενώ ακολούθησε στη συνέχεια επίσκεψη στο υπό ανέγερση νέο Νοσοκομείο Λευκάδας.

Μιλώντας στους συγκεντρωμένους μετά τη συνάντηση που είχε το ΔΣ του σωματείου με τον Π. Πολάκη ο πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων Χρήστος Βεργίνης είπε:

«Μας είπαν ότι παρέλαβαν ένα σύστημα Υγείας το οποίο είναι διαλυμένο. Αναφέρθηκαν στους προηγούμενους και επί της ουσίας δεν είπαν τίποτε. Μας είπαν ότι κάνανε 3.500 χιλ. προσλήψεις, ότι γίνονται μάλλον κι ακόμα περιμένουμε να ολοκληρωθούν, και ότι γίνεται μια προσπάθεια να ανακάμψει το σύστημα Υγείας προκειμένου να σταθεί όρθιο. Όμως, του θυμίσαμε και κανείς από εδώ πέρα να μην ξεχάσει, ότι το τρίτο μνημόνιο προβλέπει μέτρα 12,5 δις ευρώ. Μόνο από τους συνταξιούχους και το ΕΚΑΣ προβλέπει 1,8 δις ευρώ. Με ένα απλό υπολογισμό για τις 3.500 χιλ. προσλήψεις, που λένε ότι θα κάνουν και που δεν έχουν ολοκληρωθεί, θα δώσουν γύρω στα 700 εκ. ευρώ. Αυτό είναι επί της ουσίας και μου θυμίζει το ανέκδοτο με το Χότζα, τα παίρνουμε από τους πολλούς και πετάμε και κάποια ψίχουλα στο λαό ώστε να μην ξεσηκωθεί. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

 

Όσον αφορά για τις ατομικές συμβάσεις είπε ότι αυτό μπορούσαν να κάνουν σε αυτή τη φάση. Εμείς θέσαμε το ζήτημα να μας απαντήσουν γιατί δεν μπορούν να μονιμοποιηθούν οι συνάδελφοι, γιατί δεν μπορούν να μονιμοποιηθούν οι έρμοι οι επικουρικοί. Προσπάθησε να μας βάλει ζητήματα ότι φταίει το κακό ΑΣΕΠ, ότι πρέπει να υπάρξουν διαδικασίες αξιοκρατικές και κάτι τέτοια…. Εμείς λέμε το εξής όμως, ότι αυτά είναι προαπαιτούμενα, είναι αποφάσεις που έρχονται από πολύ μακρυά. Λένε επί της ουσίας ότι θα πρέπει να καταργηθεί κάθε έννοια συλλογικής διαπραγμάτευσης, να καταργηθεί κάθε έννοια συλλογικής σύμβασης εργασίας… Όσον αφορά το Κέντρο Υγείας Βασιλικής είπε ότι θα προσπαθήσει μέσα από τους Δήμους και τις Περιφέρειες που έχουν λέει χρήματα να κάνουν κάποιες προσλήψεις. Επί της ουσίας τι ανοίγει; Ανοίγει αυτό που προβλέπει ο Καλλικράτης τα Νοσοκομεία να πάνε στις περιφέρειες και τα ΚΥ να πάνε στους Δήμους. Κι αν έχουν χρήματα, αλλιώς θα μπούνε και τίποτα ΜΚΟ κ.τ.λ. Αυτά είναι γνωστά, τα έχουμε πει πάρα πολλές φορές, κανείς δεν πρέπει να επαναπαυτεί. Ο αγώνας θα πρέπει να συνεχιστεί, με συλλογικό και οργανωμένο τρόπο. Πρέπει να ετοιμαστούμε για τα εργασιακά που έρχονται το επόμενο διάστημα. Πρέπει να ετοιμαστούμε για τις συλλογικές διαδικασίες, αμφισβητούνται κατακτήσεις του προηγούμενου αιώνα. Άρα αυτό θα πρέπει να κάνουμε το επόμενο διάστημα, να οργανωθούμε στα σωματεία μας, να παλέψουμε, να αναδείξουμε τα προβλήματα, να συσπειρωθούμε, να γίνουμε περισσότεροι, να βάλουμε εμπόδια σε αυτή την αντιλαϊκή πολιτική. Γιατί όσο και να τα περιγράφουμε, ο λαός, ο καθένας που έρχεται στο νοσοκομείο ή σε οποιοδήποτε δημόσιο νοσοκομείο, αντιμετωπίζει αυτά τα προβλήματα, τα βλέπει καθημερινά. Για προσλήψεις αυτό το οποίο είπε είναι ότι γίνονται κάποιες προσλήψεις, αυτές οι 3.500 χιλ. οι οποίες θα ολοκληρωθούν και περιμένει και κάποιες άλλες από το ΚΕΕΛΠΝΟ, άλλες 800 που είναι με ατομικές συμβάσεις. Από κει και πέρα αυτό που είπε για την Περιφέρεια. Για να στελεχωθούν τα ΚΥ υπάρχουν κονδύλια στην Περιφέρεια, να τα ζητήσουμε από την Περιφέρεια.»

Από τη μεριά του ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αλέξανδρος Βερροιώτης επισήμανε:

«Εμείς δεν θα καθόμαστε να ανοίξουμε διάλογο μαζί του, να ακούμε πάλι τις υποσχέσεις του. Όλα αυτά που ακούμε το προηγούμενο διάστημα και προσπαθούν να κοροϊδέψουν τον κόσμο. Εμείς καταγγέλλουμε όλη αυτή τη διαδικασία και θα είμαστε στον αγώνα. Θα είμαστε στον αγώνα και πανελλαδικά για το ζήτημα της Υγείας αλλά και εδώ στη Λευκάδα, που πολλοί δεν το γνωρίζουν, αλλά το κρύβουν με το καινούργιο Νοσοκομείο που το έχουν ως παράδειγμα και ότι θα λυθεί το ζήτημα της Υγείας στο νησί. Αλλά δεν γνωρίζει ο κόσμος ότι θα λειτουργεί με καθαρά επιχειρηματικά κριτήρια, δηλαδή το κέρδος. Ότι δηλαδή με λίγα λόγια οι άνεργοι, οι εργάτες, οι αγρότες, οι αυτοαπασχολούμενοι δεν θα χωρούν μέσα. Όσοι έχουν λεφτά θα μπαίνουν στο Νοσοκομείο, όσοι δεν έχουν θα βρίσκουν μια γωνιά να πεθαίνουν εκεί. Εμείς όλα αυτά τα καταδικάζουμε, θα είμαστε στο δρόμο και το επόμενο διάστημα.

Μην ξεχνάμε ότι το επόμενο διάστημα θέλει να περάσει η κυβέρνηση και τα καινούργια μέτρα για τα εργασιακά, αλλά και για τη συνδικαλιστική δράση. Το ραντεβού μας θα είναι στους δρόμους…»