Δελτία τύπου βουλευτή Θ.Καββαδά για ΟΤΑ και δρόμους

18-nd-kentriki-proeklogiki

Ίση μεταχείριση της σεισμόπληκτης Λευκάδας με την Κεφαλονιά ζητά με επιστολή του ο βουλευτής Λευκάδας Θανάσης Καββαδάς από τον Υπουργό Εσωτερικών

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

 

Στο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου σας με τίτλο «Αυτοτελής Υπηρεσία Εποπτείας Ο.Τ.Α., Ρύθμιση θεμάτων Ο.Τ.Α. και άλλες διατάξεις, που τέθηκε στα τέλη Αυγούστου 2016 σε διαβούλευση και πρόκειται σύντομα να κατατεθεί στη Βουλή, περιλαμβάνεται ευεργετική ρύθμιση υπέρ της Περιφερειακής Ενότητας Κεφαλληνίας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα αποτελέσματα και οι συνέπειες των σεισμών που έλαβαν χώρα στην Κεφαλονιά, στις 26.1.2014 και 3.2.2014.

Ωστόσο, στις διατάζεις του εν λόγω νομοσχεδίου δεν περιλαμβάνονται αντίστοιχες ρυθμίσεις για να αντιμετωπιστούν τα αποτελέσματα του σεισμού που πραγματοποιήθηκε στη Λευκάδα στις 17.11.2015, ώστε να προκύπτει καταφανώς άνιση μεταχείριση της Λευκάδας έναντι της Κεφαλονιάς.

Συγκεκριμένα, το άρθρο 85 του σχεδίου νόμου προβλέπει τα εξής:

«Άρθρο 85: Χρηματικές δωρεές υπέρ της Περιφερειακής Ενότητας Κεφαλληνίας

Με απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, κατά παρέκκλιση των διατάξεων των Π.Δ. 30/1996 και του Π.Δ. 242/1996, επιτρέπεται η δωρεά χρημάτων από Περιφέρεια στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων υπέρ της Περιφερειακής Ενότητας Κεφαλληνίας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα αποτελέσματα και οι συνέπειες των σεισμών που πραγματοποιήθηκαν στην Κεφαλονιά, στις 26.1.2014 και 3.2.2014.»

 

Κύριε Υπουργέ,

Κατόπιν, των ανωτέρω και δεδομένου ότι η Λευκάδα χαρακτηρίστηκε επίσης σεισμόπληκτη περιοχή με σχετική ΚΥΑ (ΦΕΚ Β’417/22-02-2015), αιτούμαι όπως προστεθεί στις ρυθμίσεις του άρθρου 85, το εξής:

«(…) από Περιφέρεια στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων υπέρ της Περιφερειακής Ενότητας Κεφαλληνίας και της Περιφερειακής Ενότητας Λευκάδας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα αποτελέσματα και οι συνέπειες των σεισμών που πραγματοποιήθηκαν στην Κεφαλονιά, στις 26.1.2014 και 3.2.2014 και στη Λευκάδα, στις 17.11.2015».

Ευελπιστώ στην ανταπόκρισή σας και την ενσωμάτωση των ανωτέρω νομοτεχνικών βελτιώσεων.

Με εκτίμηση,

 

Αθανάσιος Ι. Καββαδάς

                                                                                                      Βουλευτής Ν. Λευκάδας

 

Επιστολή βουλευτή Λευκάδας Θανάση Καββαδά προς τον Περιφερειάρχη Δ. Ελλάδας για αναγκαίες παρεμβάσεις και βελτιώσεις στους δρόμους Βόνιτσα – Λευκάδα και Άκτιο – Λευκάδα

Αθήνα, 14 Σεπτεμβρίου 2016

Α.Π.Εξ. 11/14-09-2016

 

               Προς: Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας,

               κ. Απόστολο Κατσιφάρα

 

                       Κοιν.: 1. Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών

                                        και Δικτύων, κ. Χρήστο Σπίρτζη

  1. Γενικό Γραμματέα Υποδομών,

    κ. Γεώργιο Δέδε

 

 

Θέμα: Αναγκαίες παρεμβάσεις και βελτιώσεις στο δρόμο Βόνιτσα – Λευκάδα και το δρόμο Άκτιο – Λευκάδα

 

Αξιότιμε κ. Περιφερειάρχη,

 

Στον οδικό άξονα Βόνιτσα – Λευκάδα και τον άξονα Άκτιο – Λευκάδα υπάρχουν εδώ και πολλά χρόνια σοβαρά προβλήματα, τα οποία καθιστούν τους δρόμους-καρμανιόλες με πολλές παγίδες, με αποτέλεσμα να έχουν σημειωθεί πολλά θανατηφόρα ατυχήματα και να καθίσταται η πρόσβαση προς τη Λευκάδα και τις γύρω περιοχές ιδιαίτερα επικίνδυνη για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της ευρύτερης περιοχής.

 

Ειδικότερα, υπογραμμίζω ότι στους συγκεκριμένους δρόμους υπάρχουν κατά τμήματα τα εξής προβλήματα, που αυξάνουν δραματικά την επικινδυνότητά τους:

  1. Ανύπαρκτη ή ελλιπής διαγράμμιση (οριζόντια σήμανση),
  2. Λακκούβες, κακοτεχνίες, φθορές, αλλά και καθιζήσεις στο οδόστρωμα, ώστε να καθίσταται επιτακτική η ουσιαστική επιδιόρθωση του ασφαλτικού τάπητα κατά τμήματα,
  3. Ελλιπής οδική σήμανση (κάθετη σήμανση),
  4. Έλλειψη διαβάσεων πεζών σε κατοικημένες περιοχές, όπως για παράδειγμα στον Άγιο Νικόλαο,
  5. Χορτάρια, θάμνοι και δέντρα δεν έχουν καθαριστεί εδώ και πολλά χρόνια και πλέον έχουν επεκταθεί εντός της ασφάλτου, αυξάνοντας τον κίνδυνο για τους διερχόμενους οδηγούς.

 

Επισημαίνω ότι στις συγκεκριμένες οδικές αρτηρίες χρειάζεται άμεσα καθαρισμός από θάμνους και δέντρα. Αυτό θα επιτρέψει να ελευθερωθεί ο δρόμος, καθώς σε ορισμένα σημεία δύο μεγάλα οχήματα οριακά χωράνε όταν διασταυρώνονται. Μάλιστα, από το 4ο χιλιόμετρο Βονίτσης μέχρι και τον Άγιο Νικόλαο ο δρόμος έχει στενέψει εντελώς, ώστε

τα αυτοκίνητα, προσπαθώντας να αποφύγουν τους θάμνους, αναγκάζονται να πατούν τη διαχωριστική γραμμή και να μπαίνουν στο αντίθετο ρεύμα, με προφανή κίνδυνο για την ασφάλειά τους.

 

 

Κύριε Περιφερειάρχη,

 

Στο πλαίσιο αναβάθμισης του οδικού δικτύου της Δυτικής Ελλάδας και της συγκεκριμένης περιοχής, είναι αναγκαίο όπως προχωρήσετε σε συγκεκριμένες τεχνικές βελτιωτικές παρεμβάσεις, προκειμένου να επιλυθούν τα ανωτέρω προβλήματα, να εξασφαλιστεί η οδική ασφάλεια και να είναι ασφαλής η πρόσβαση προς τη Λευκάδα.

 

Δεδομένης της δύσκολης κατάστασης που διαμορφώνεται στην περιοχή, παρακαλώ όπως μεριμνήσετε για να ολοκληρωθούν το ταχύτερο δυνατό οι συγκεκριμένες, αναγκαίες βελτιωτικές παρεμβάσεις στους συγκεκριμένους οδικούς άξονες, προτού συμβούν και άλλα ατυχήματα και θρηνήσουμε και άλλα αθώα θύματα.

 

Με εκτίμηση,

 

 

Αθανάσιος Ι. Καββαδάς

                                                                                                      Βουλευτής Ν. Λευκάδας