Αδιαφορία για την αποκατάσταση των φθορών στο σπήλαιο «Παπά» επιδεικνύει η Δημ. Αρχή Μεγανησίου

Ο βανδαλισμός συνεχίζεται με νέα γκράφιτι ενώ τεκέ θυμίζουν οι γόπες στην αμμουδιά του σπηλαίου

Ήταν Ιούνιος του 2015 όταν είχε διαπιστωθεί για πρώτη φορά βανδαλισμός (επιγραφές με κόκκινη μπογιά), μάλλον από τουρίστες, στο εσωτερικό της σπηλιάς του Παπά στο Μεγανήσι, γνωστότερης στο ευρύ κοινό, ελέω τουριστικής «ανάπτυξης», ως σπηλιά «Παπανικολή». (Δες εδώ).

48

Έκτοτε κλείνουν σε λίγο 16 ολόκληροι μήνες και όχι μόνο δεν έχει γίνει απολύτως τίποτε για την αποκατάσταση των φθορών στο σπήλαιο, οι οποίες απαιτούν ομολογουμένως εξειδικευμένες εργασίες, αλλά και νέα graffiti έχουν προστεθεί στα παλιά ενώ η αμμουδιά μέσα στο σπήλαιο είναι γεμάτη με γόπες, όπως παρατηρεί ο ερασιτέχνης σπηλαιολόγος Παναγιώτης Καρούτσος, που το επισκέφτηκε πρόσφατα.

Βάζει μάλιστα και το ερώτημα κατά πόσο βοηθάει η αλόγιστη, για τουριστικούς κυρίως λόγους, εκμετάλλευση του ονόματος του σπηλαίου ως σπηλιά «Παπανικολή», από την στιγμή μάλιστα που είναι ιστορικά εξακριβωμένο ότι ποτέ δεν χρησιμοποιήθηκε ως καταφύγιο από το θρυλικό υποβρύχιο που έδρασε κατά την διάρκεια του ελληνοϊταλικού πολέμου στη λεκάνη της Αδριατικής.

55

 

55

Βάζει μάλιστα και το ερώτημα κατά πόσο βοηθάει η αλόγιστη, για τουριστικούς κυρίως λόγους, εκμετάλλευση του ονόματος του σπηλαίου ως σπηλιά «Παπανικολή», από την στιγμή μάλιστα που είναι ιστορικά εξακριβωμένο ότι ποτέ δεν χρησιμοποιήθηκε ως καταφύγιο από το θρυλικό υποβρύχιο που έδρασε κατά την διάρκεια του ελληνοϊταλικού πολέμου στη λεκάνη της Αδριατικής.

Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι όπως μας μετέφερε πριν λίγες μόλις μέρες ένας άλλος ερασιτέχνης σπηλαιολόγος, ο Κωνσταντίνος Μπακολίτσας, που είχε ενδιαφερθεί την εποχή εκείνη που είχε γίνει ο βανδαλισμός στο σπήλαιο, το πρόβλημα είχε αναφερθεί στην Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας και Σπηλαιολογίας του ΥΠΠΟ, είχαν φροντίσει τότε οι ερασιτέχνες σπηλαιολόγοι που έχουν λόγω της ενασχόλησής τους ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με την Υπηρεσία αυτή στο να έρθει σε επαφή με εκπροσώπους της δημοτικής Αρχής Μεγανησίου, φρόντισαν επίσης να βρεθούν τα ειδικά για τον σκοπό αυτό καθαριστικά που δεν προκαλούν θαλάσσια ρύπανση καθώς και οι ειδικοί που θα τα χρησιμοποιούσαν, προσφέρθηκαν μάλιστα, εκκινούμενοι από την αγάπη τους και μόνο για τα φυσικά μνημεία, να βοηθήσουν επικουρικά στον καθαρισμό του σπηλαίου, αλλά οι καθ΄ ύλην αρμόδιοι του Δήμου Μεγανησίου«μη μου τους κύκλους τάραττε». Ένα απτό παράδειγμα αδιαφορίας και υποκρισίας ακόμη αν θέλετε, αφού παρά τις αρχικές μεγαλοστομίες, όταν παρατηρήθηκε η ρύπανση στο σπήλαιο (είχε καταγγελθεί από τον Αντιδήμαρχο κ. Θανάση Κονιδάρη), δεν έγινε απολύτως τίποτε όλο αυτό τον καιρό για την αποκατάσταση των φθορών.

139

Γράφει ο Π. Καρούτσος μετά την πρόσφατη επίσκεψή του στο σπήλαιο:

«Προχθές στην αποστολή μας με τα κανό στο Μεγανήσι με τον πολύ καλό φίλο Angus Fixie είχαμε σαν κύριο σκοπό να δούμε κατά πόσο οι υπεύθυνοι φορείς του νησιού προβήκανε στις απαραίτητες ενέργειες αποκατάστασης των φθορών που προκάλεσαν με τα graffiti οι τουρίστες στο σπήλαιο Παπανικολή.

Ένα χρόνο μετά η κατάσταση του σπηλαίου παραμένει το ίδιο κάκιστη και χειρότερη. Νέα graffiti, και γόπες παντού στην αμμουδιά του σπηλαίου. Μήπως θα έπρεπε να μπει ένα φρένο στην αλόγιστη εκμετάλλευση του ονόματος του σπηλαίου που σαν αποτέλεσμα τελικά αυτής είναι η καταστροφή του;;

Μέσα από έγκυρες αναφορές ποτέ το υποβρύχιο Παπανικολής δεν είχε μπει μέσα στο σπήλαιο ή να το είχε χρησιμοποιήσει σαν καταφύγιο. Σκοπός όλων αυτών των αποστολών και των φωτογραφιών που βγαίνουν προς τα έξω, εκτός της δικής μας ευχαρίστησης, είναι να δείξουμε την μοναδική ομορφιά και την δύναμη της φύσης, και την υποχρέωση που έχουμε όλοι μας να την διαφυλάξουμε για τους επόμενους. Να την προστατεύσουμε».

(Πηγή: www.kolivas.de)