Ετήσιος απολογισμός βουλευτή Λευκάδας

18-nd-kentriki-proeklogiki

ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΛΕΥΚΑΔΑΣ, ΤΟΥ ΜΕΓΑΝΗΣΙΟΥ, ΤΟΥ ΚΑΛΑΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΑΣΤΟΥ

Συμπληρώνοντας ένα χρόνο Κοινοβουλευτικής παρουσίας, αισθάνομαι την ανάγκη και το χρέος να κάνω έναν απολογισμό του έργου μου για το έτος που πέρασε.

Πριν ένα χρόνο διεκδικώντας την ψήφο των συμπολιτών μου, υποσχέθηκα μόνο ένα πράγμα: Ότι θα σηκώσω τα μανίκια και θα κάνω ό,τι περνά από το χέρι μου για το καλό του Τόπου μας.

Γνωρίζω καλά ότι τα προβλήματα  της Λευκάδας, του Μεγανησίου, του Καλάμου και του Καστού είναι πολλά και αρκετά από αυτά  δυσεπίλυτα.  Γνωρίζω επίσης καλά ότι τα προβλήματα δεν λύνονται με μαγικό τρόπο. Χρειάζεται επιμονή και σκληρή, μεθοδική δουλειά. Υπομονή και προσήλωση στο στόχο.

Βασική μου επιδίωξη παραμένει η αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων των πολιτών, τα οποία οξύνονται από τη λανθασμένη κυβερνητική πολιτική. Πέρα όμως από κόμματα και σκοπιμότητες, προτεραιότητα μου είναι το κοινό καλό και η ευημερία του Τόπου μας.

Διαβεβαιώνω όλους τους συμπολίτες μου ότι θα συνεχίσω να εργάζομαι συστηματικά για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής όλων των πολιτών του Τόπου  μας.

 

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ ΕΡΓΟ

 

  1. Ομιλίες

 

Α. Έξι (6) Ομιλίες στην Ολομέλεια σε σχέδια νόμων σε θέματα οικονομίας,   φορολογίας, παιδείας, ανάπτυξης

 

1.Ομιλία επί των προγραμματικών δηλώσεων της Κυβέρνησης (7/10/2015)

2.Ομιλία επί του πολυνομοσχεδίου της Κυβέρνησης: «Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, ενσωμάτωση στο Ελληνικό δίκαιο της Οδηγίας 2012/27/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου κ.ά. διατάξεις» (5/11/2015)

3.Ομιλία επί της Κύρωσης του προϋπολογισμού του 2016: «Κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2016» (4/12/2015)

4.Ομιλία επί του νομοσχεδίου του υπ. Παιδείας «Ρυθμίσεις για την Έρευνα και     άλλες διατάξεις» (6/05/2016)

5.Ομιλία επί του Αναπτυξιακού Νόμου: «Θεσμικό πλαίσιο για τη σύσταση καθεστώτων Ενισχύσεων Ιδιωτικών Επενδύσεων – Σύσταση Αναπτυξιακού Συμβουλίου και άλλες διατάξεις» (15/06/2016)

6.Ομιλία επί του πολυνομοσχεδίου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας: «Ρύθμιση θεμάτων αρμοδιότητας Υπουργείου Εθνικής Άμυνας» (21/07/2016)

 

Β. Εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας σε θέματα του Υπουργείου Άμυνας για:

  1. Tην «Κύρωση του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας στους τομείς Υποδομής και Περιβάλλοντος / Ενέργειας» (21/03/2016).
  2. Την «Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Κορέας για την Αμοιβαία Προστασία Διαβαθμισμένων Στρατιωτικών Πληροφοριών» (21/03/2016).
  3. Την «Κύρωση της Συμφωνίας για την Επιτροπή Συντονισμού στο πλαίσιο της Συνόδου Υπουργών Άμυνας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEDM)» (17/06/2016).
  4. Την «Κύρωση του Μνημονίου Κατανόησης μεταξύ του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Ελληνικής Δημοκρατίας & του Υπουργείου Άμυνας της Δημοκρατίας της Φινλανδίας σχετικά με Συνεργασία στον τομέα του Αμυντικού Υλικού» (17/06/2016).
  5. Την «Κύρωση της Διοικητικής Διευθέτησης μεταξύ του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Μηχανισμού ΑΤΗΕΝΑ όσον αφορά στις Υπηρεσίες Μετακινήσεων και Μεταφορών οι οποίες παρέχονται από το Πολυεθνικό Συντονιστικό Κέντρο Στρατηγικών Θαλάσσιων Μεταφορών (ΠΟΣΚΕΣΘΑΜ)» (17/06/2016).

 

Γ. Ένας εκ των βασικών ομιλητών στο ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ του  Υπουργείου Εθνικής Άμυνας  «ΡΥΘΜΙΣΗ ΘΕΜΑΤΩΝ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ», στη Διαρκής Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων και την Ολομέλεια της Βουλής (21/07/2016).

 

Δ. Ένας εκ των ομιλητών στην Επίκαιρη Επερώτηση της Νέας Δημοκρατίας για τις Άγονες Αεροπορικές Γραμμές (16/05/2016).

 

  1. Ερωτήσεις

 

Έως και την 27η Σεπτεμβρίου 2016,  υπέβαλα –συνυπέγραψα συνολικά 88 Ερωτήσεις  στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου σε θέματα οικονομίας, παιδείας, μετανάστευσης, ανάπτυξης, φορολογίας, αγροτικής ανάπτυξης, περιβάλλοντος, πολιτισμού, δημόσιας ασφάλειας, απασχόλησης και κοινωνικής ασφάλισης, δικαιοσύνης, υγείας,  εθνικής άμυνας, εξωτερικής πολιτικής και περιβάλλοντος, που απασχολούν τον Έλληνα πολίτη, ασκώντας κοινοβουλευτική πίεση για την επίλυση τους.

 

Ειδικά για το νομό Λευκάδας  κατατέθηκαν:

– 6 ερωτήσεις για την ενίσχυση των σεισμοπαθών (κήρυξη Νομού σε σεισμόπληκτο, μέτρα-ρυθμίσεις  φορολογικών, ασφαλιστικών υποχρεώσεων, ενίσχυση-παράταση κονδυλίων ΕΣΠΑ για τις επιχειρήσεις λόγω του σεισμού),

-4 ερωτήσεις για την ασφάλεια του Νομού (κατάργηση αστυνομικών τμημάτων, φωτιά στο ιστορικό κέντρο της Λευκάδας, επεισόδια final four),

-2 για θέματα Παιδείας (εφαρμογή ποσόστωσης στους εξεταζόμενους στις Πανελλήνιες, Πρόγραμμα Δια βίου Μάθησης),

-ερώτηση για έργα υποδομής (αποπεράτωση Αμβρακίας Οδού),

-ερώτηση για τις επιχειρήσεις (ενίσχυση επιχειρήσεων λιανεμπορίου για ψηφιακές επενδύσεις)

-ερώτηση για το κλείσιμο της θαλάσσιας περιοχής μεταξύ Σκορπιού και Σκορπιδίου,

-για την οικονομία του Τόπου (άδεια αλίευσης τόνου στον ΚΑΛΑΜΟ)

και

-για ασφαλιστικά θέματα (καταβολή εφάπαξ στους συνταξιούχους  του ΝΑΤ)

 

  1. Aναφορές

Αναφορές στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού Ελέγχου σε θέματα:

Α. Παιδείας

-23/02/2016 για την υποβάθμιση του Δημοτικού Σχολείου Μεγανησίου

-28/07/2016 για το ευνοϊκό μέτρο της ποσόστωσης για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση τελειοφοίτων και αποφοίτων που επλήγησαν από το σεισμό της 17ης Νοεμβρίου στη Λευκάδα

-28/07/2016 για την αναγκαιότητα ανέγερσης ενός νέου κτιρίου Βιβλιοθήκης.

Β. Υγείας

-21/07/2016 για την τραγική κατάσταση στο Κέντρο Υγείας Βασιλικής.

-25/07/2016 για την τραγική κατάσταση που διαμορφώνεται στο Νοσοκομείο  μετά την απόφαση για εξαίρεση της Λευκάδας από τις «άγονες, προβληματικές και νησιωτικές περιοχές».

 

Γ. Εσωτερικών

-05/09/2016 για την καταστροφή των περιουσιών των κατοίκων της ορεινής Λευκάδας από την ανεξέλεγκτη βόσκηση.

 

  1. Επιστολές

 

-Προς τον Υπ. Εργασίας: Αίτημα για ασφαλιστικές διευκολύνσεις των ασφαλισμένων του Ν. Λευκάδας σε ΙΚΑ, ΟΓΑ,ΟΑΕΕ λόγω του σεισμού της 17ης Νοεμβρίου (4/12/2015)

-Προς τον Αν. Υπ. Οικονομικών κ. Τρύφων Αλεξιάδη: Αίτημα για παράταση πληρωμών βεβαιωμένων οφειλών και δόσεων τμηματικής καταβολής για τους Δήμους Λευκάδας και Μεγανησίου λόγω του σεισμού της 17ης Νοεμβρίου (5/02/2016).

-Προς τον Υπ. Παιδείας: Ανεξάρτητη ποσόστωση για την εισαγωγή στην  Τριτοβάθμια εκπαίδευση των μαθητών του νομού Λευκάδας που συμμετέχουν στις Πανελλήνιες Εξετάσεις του 2016 με το νέο σύστημα (27/40/2016).

– Προς τον Υπ. Οικονομικών & τον Αν. Υπ. Οικονομικών κ. Τρύφων Αλεξιάδη: Άρση προσαυξήσεων και προστίμων κατά τη ρύθμιση οφειλών των σεισμόπληκτων της Λευκάδας (17/05/2016).

– Προς τον Αν. Υπ. Οικονομικών κ. Τρύφων Αλεξιάδη: Ρύθμιση ληξιπρόθεσμων δόσεων από Νοέμβριο 2015 έως Μάιο 2016 (17/06/2016).

– Προς τον Αν. Υπ. Οικονομικών κ. Τρύφων Αλεξιάδη: Επανένταξη στη ρύθμιση των 100 δόσεων(17/06/2016).

-Προς τον Υπ. Εσωτερικών: Προσθήκη της Λευκάδας στις ευεργετικές διατάξεις για την Κεφαλονιά στο άρθρο 85 του Σ/Ν για τους ΟΤΑ (15/09/2016).

 

ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΣΕ ΘΕΣΜΙΚΟΥΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ

-Προς τον Περιφερειάρχη Δυτ. Ελλάδας: Αναγκαίες παρεμβάσεις-βελτιώσεις στο δρόμο Βόνιτσα-Λευκάδα και στο δρόμο Άκτιο-Λευκάδα (14/09/2016).

Για να δείτε τις Ερωτήσεις πατήστε εδώ