Από την γιορτή για το Πολυτεχνείο

dsc00348

Με μια καθ’ όλα επιτυχημένη γιορτή, τίμησε και φέτος το Γυμνάσιο-Λύκειο την επέτειο μνήμης του Πολυτεχνείου και το διαχρονικό της μήνυμα.

Αν και, ειρήσθω εν παρόδω, το σύνθημα του ’73 «Έξω αι ΗΠΑ» ή «Έξω το ΝΑΤΟ», μετά και την πρόσφατη επίσκεψη Ομπάμα (όστις χαίρεται για τον Ατεντοκούμπο κι αγαπάει και την δημοκρατία, σύμφωνα με τις δηλώσεις του), μοιάζει πολύ μακρινό. Είναι άραγε τόσο μακρινό ή μήπως, αντιθέτως, τόσο επίκαιρο; Τελοσπάντων, πάμε στην γιορτή.

dsc00346

Σεμνές απαγγελίες, βίντεο, και η χορωδία (καθώς και μία εξαιρετική μονωδία, όπως θα δείτε παρακάτω) ζωντάνεψαν τις μνήμες.

Σκέφτομαι ωστόσο, ακούγοντας την «ΕΦΕΕ» του Σαββόπουλου («Η πλατεία ήταν γεμάτη…») ότι ο συνθέτης κουρεύτηκε κι άλλαξε ρότα στην πορεία. Επίσης «Χτυπούν το βράδυ στην ταρτάτσα τον Ανδρέα…», αλλά ο Αντρέας (Λεντάκης) πρόλαβε να αλλάξει κι αυτός ρότα πριν τον χτυπήσει η επάρατος. Και η Μαρία, η εκφωνήτρια του Ρ/Σ του Πολυτεχνείου στο τέλος  πουλήθηκε στην Κομισιόν για τριάντα αργύρια…

dsc00347

dsc00349dsc00350

 

Μεγάλη κουβέντα λοιπόν το μήνυμα του Πολυτεχνείου, αλλά τα παιδιά έδωσαν τον καλό τους εαυτό στην γιορτή που μας παρουσίασαν. Συγχαρητήρια για μια ακόμα φορά σε παιδιά και διδάσκοντες: