Θανάσης Καββαδάς για τον προϋπολογισμό

ghyddgh

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ-ΦΟΡΟΚΕΝΤΡΙΚΟ ΚΑΙ ΑΝΤΙΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΕ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΛΕΥΚΑΔΑΣ ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΒΒΑΔΑΣ

Φοροκεντικό και αντιαναπτυξιακό χαρακτήρισε ο βουλευτής Λευκάδας, Θανάσης Καββαδάς, τον προϋπολογισμό της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ για το 2017, στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής επί του προϋπολογισμού.

Αναπτύσσοντας την επιχειρηματολογία του ο κ. Καββαδάς απευθυνόμενος στον υπουργό Οικονομικών ανέφερε: «Φέρατε προς ψήφιση φορολογικά μέτρα που ανέρχονται στα 2,6 δισ. Ευρώ το 2017 και μόλις το 3% , δηλαδή μόλις 79 εκατ. ευρώ, αφορούν  εξοικονομήσεις δαπανών, ενώ το 97% αφορά αύξηση και επιβολή νέων φόρων. Μάλιστα οι έμμεσοι φόροι, αυξάνονται κατά 1,4 δισ. Ευρώ. Μιλάμε για τους πιο άδικους φόρους που ήδη πληρώνουν καθημερινά τα ελληνικά νοικοκυριά σε όλα τα προϊόντα πρώτης ανάγκης ,  με αποτέλεσμα το κράτος να μην εισπράττει γιατί ο κόσμος έχει περιορίσει τις αγορές του, να αυξάνετε η φοροδιαφυγή και να κλείνουν χιλιάδες επιχειρήσεις.  Είναι προφανές ότι με τις αναλογίες αυτές μιλάμε για έναν προϋπολογισμό φοροκεντρικό και αντιαναπτυξιακό που αν μη τι άλλο πνίγει τον έλληνα φορολογούμενο, δημιουργεί πιο ασφυκτικό περιβάλλον στην οικονομία και καλλιεργεί  την ύφεση και τη φτώχεια».

Ο βουλευτής αναρωτήθηκε  τι απόδοση αναμένει η κυβέρνηση από τα μέτρα αυτά «τη στιγμή που οι ληξιπρόθεσμες οφειλές σε εφορίες και ταμεία αυξάνονται ξεπερνώντας τα 91 δις. Ευρώ και  το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών έχει μειωθεί  δραματικά».

Καυτηρίασε μάλιστα το γεγονός ότι  «είναι παράδοξο μια αριστερή κυβέρνηση να μην υπολογίζει το κοινωνικό κόστος και να αδιαφορεί από τις τσέπες ποιων παίρνουν τα χρήματα».

 

Εκτίμησε δε ότι η πολιτική λιτότητας της συγκυβέρνησης θα συνεχιστεί και μετά το 2018, ως αποτέλεσμα της συμφωνίας που προετοιμάζουν με τους δανειστές για πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ.

«Ο μποναμάς που ετοιμάζει η κυβέρνηση όχι μόνο για το 2017 που συζητούμε σήμερα, αλλά και για μετά το 2018 είναι ακόμα πιο βαρύς. Πανηγυρίζει η κυβέρνηση για τη συμφωνία στο Εurogroup για την ελάφρυνση του χρέους, που δεν ξέρουμε πως θα διαμορφωθεί και δεν ομολογεί ότι απέτυχε να κλείσει τη δεύτερη αξιολόγηση έως τις 5 Δεκεμβρίου, όπως έλεγε.

Δεν ομολογεί ότι αντί να «σκίσει τα μνημόνια», ετοιμάζεται να υπογράψει νέο μνημόνιο που θα φέρει αποκλειστικά την υπογραφή των ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ.

Δεν ομολογεί ότι τα πλεονάσματα στο 3,5% του ΑΕΠ που συμφώνησε,  για πόσο χρόνο δεν ξέρουμε ακόμα, 3-5-10 χρόνια, είναι νέα μέτρα, φόροι, περικοπές και σκληρή λιτότητα. Γιατί τα πλεονάσματα του 3,5% του ΑΕΠ απαιτούν νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις και μείωση αφορολογήτου, που ζητούν οι δανειστές.  Αυτή είναι η πραγματικότητα.

Και όσο και αν προσπαθεί η κυβέρνηση να την αντιστρέψει, όπως με το «όχι» του δημοψηφίσματος, δεν θα τα καταφέρει.

Αυτή θα είναι κυρίες και κύριοι η παρακαταθήκη των ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ πριν φύγει από την εξουσία,  στην ελληνική κοινωνία και στην επόμενη κυβέρνηση που θα διαχειριστεί την οικονομία. Πριν όμως, θα έχουν υποθηκεύσει τους έλληνες  σε συνθήκες σκληρής λιτότητας για πολλά χρόνια» κατέληξε ο βουλευτής.

 

Στην ομιλία του ο βουλευτής επικεντρώθηκε και στην πρόβλεψη για ανάπτυξη 2,7% του ΑΕΠ τον επόμενο χρόνο, αναρωτώμενος πως μπορεί να επιτευχθεί, τη στιγμή που

-λόγω των φόρων, των εκατομμυρίων ανέργων και της μείωσης του διαθεσίμου εισοδήματος, δεν μπορεί να στηριχθεί η κατανάλωση

-λόγω της υπερφορολόγησης έχουν παγώσει οι επενδύσεις

-οι εισφορές προς τα ασφαλιστικά Ταμεία αυξάνονται συνεχώς,

-το δημόσιο δεν πληρώνει τα χρέη του, τα οποία από 3,8 δις ευρώ  το 2014 έφτασαν στα 6,2 δις ευρώ σήμερα και

-καθυστερούν διαρθρωτικές αλλαγές και αποκρατικοποιήσεις.

 

Καταλήγοντας ο κ. Καββαδάς αναφέρθηκε στην περυσινή ομιλία του πρωθυπουργού κατά την ψήφιση του προϋπολογισμού,  ο οποίος ισχυρίζονταν ότι ο προϋπολογισμός του 2016 αποτελεί «την προοπτική για τον σταδιακό κοινωνικό μετασχηματισμό που είναι αναγκαίος για την ευημερία των πολλών».

 

«Η ευημερία των πολιτών, κυρίες και κύριοι της συγκυβέρνησης, που τάξατε μεταφράζεται μετά από ένα χρόνο από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού και δύο χρόνια κυβέρνηση της Αριστεράς σε,

-εκατομμύρια ανέργων,

-χιλιάδες λουκέτα σε επιχειρήσεις μικρές και μεγάλες,

-χιλιάδες έλληνες που διαβιούν κάτω από το όριο της φτώχειας,

-χιλιάδες έλληνες που μεταναστεύουν,

-χιλιάδες επιχειρήσεις που ξενιτεύονται,

– κεφαλαιακοί περιορισμοί που παραμένουν,

-επικουρικές συντάξεις που μειώνονται,

-λιτότητα και  φόροι που τρώνε το εισόδημα των πολιτών,

-χρέη του δημοσίου προς τους ιδιώτες που αυξάνονται,

-κόκκινα δάνεια που αυξάνονται,

-ουρές σε ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ για ρυθμίσεις χρεών,

-εργασιακή ανασφάλεια και

– φόβος

Φόβος και τρόμος για τη μέρα που θα ξημερώσει σε κάθε σπίτι.

Αυτός, κυρίες και κύριοι είναι ο κοινωνικός μετασχηματισμός που πετύχατε.  Αυτή είναι η ευημερία που τάζετε στον κόσμο» κατέληξε ο κ. Καββαδάς.

 

Παρακάτω ακολουθεί η ομιλία σε μορφη video: