Η συγκλονιστική αποχαιρετιστήρια ομιλία στο ΝΑΤΟ του Μεγανησιώτη Ναύαρχου Σπύρου Κονιδάρη

Ο ναύαρχος Σπύρος Κονιδάρης παρέδωσε σήμερα καθήκοντα στο SHAPE. Συγκλονίζει με την ομιλία – απολογισμό της καριέρας του και τις συμβουλές στους νεότερους

Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΗΛΙΑΔΗ

Παρέδωσε σήμερα τα καθήκοντά του στον στρατηγό Γκατζογιάννη ο ναύαρχος Σπύρος Κονιδάρης, στο SHAPE στη Μονς του Βελγίου, αποχαιρετώντας με μια συγκλονιστική ομιλία το προσωπικό.

Μιλάει χωρίς φόβο, αλλά με πολύ πάθος για την καριέρα του, για την πατρίδα, για το παρελθόν και για το μέλλον. Μιλάει για τα Ίμια, για την κρίση, για το Πολεμικό Ναυτικό, τις αξίες που τήρησε και δίνει συμβουλές στους νεώτερους.

Αναφέρεται έμμεσα και στην αποστρατεία του που είχε προκαλέσει θύελλες στο Πολεμικό Ναυτικό.

Διαβάστε όλη την συγκλονιστική του ημερήσια διαταγή

SHAPE, Μονς, Βέλγιο 28  Απριλίου 2017

ΗΜΕΡΗΣΙΑ  ΔΙΑΤΑΓΗ  ΣΑ/ΑΣΣΔΕ

ΘΕΜΑ : Παράδοση Καθηκόντων ΣΑ/ΑΣΣΔΕ

 1.  Σε εκτέλεση σχετικής διαταγής ΓΕΕΘΑ παραδίδω σήμερα τα καθήκοντα του Εθνικού Στρατιωτικού Αντιπροσώπου (Σ.Α.) στο Ανώτατο Συμμαχικό Στρατηγείο Δυνάμεων Ευρώπης (ΑΣΣΔΕ – SHAPE) στον Αντιστράτηγο Κωνσταντίνο Γκατζογιάννη.
 1. Ολοκληρώνοντας σήμερα την σταδιοδρομία μου, ανατρέχω σε όλες τις διαλεκτές Διοικήσεις, τις Υπηρεσίες και τα Πολεμικά Πλοία πρώτης γραμμής, στις οποίες η Πατρίδα με τίμησε με τοποθέτηση ή μου εμπιστεύτηκε την διοίκηση τους.
 1. Αναγνωρίζοντας την μεγάλη αυτή τιμή, υπηρέτησα για 39 έτη το Στόλο, το Πολεμικό Ναυτικό, τις Ένοπλες Δυνάμεις και την Πατρίδα με όλες μου τις δυνάμεις, φυσικές αλλά και πνευματικές, ψυχικές και ηθικές, όπως τις απέκτησα  από την αγωγή σεμνών και εργατικών γονέων καθώς και καλών δασκάλων, όπως τις διαμόρφωσα από την κατεύθυνση και το παράδειγμα εξαίρετων Κυβερνητών και Διοικητών μου καθώς επίσης και από τις εμπειρίες, τις εκλεκτές εκπαιδεύσεις και τις γνώσεις που απλόχερα μου  προσέφερε το ΠΝ, από την κατάταξή μου στην ΣΝΔ.   Όπως τις ενίσχυσαν η οικογένειά μου με την αγάπη και την αφοσίωση της  και ο Θεός με την συμπαράστασή του, όπως τις πολλαπλασίασαν όλοι οι συνάδελφοί μου, ανεξαρτήτως βαθμού, που υπηρέτησαν όλα αυτά τα χρόνια υπό τις διαταγές μου ή εργάστηκαν μαζί μου και μοιράστηκαν το όραμά μου.   Σε όλους αυτούς οφείλω τα περισσότερα, τους ευχαριστώ από καρδιάς και όλες οι τιμές στο πρόσωπό μου, αντανακλούν και φωτίζουν και όλους αυτούς, με τους οποίους μοιράστηκα την ευλογία της υπηρεσίας και της προσφοράς μου στην Πατρίδα.
 1. Είμαι ευτυχής γιατί, στην διαδρομή μου στο Π.Ν. και στις θέσεις υψηλής ευθύνης που υπηρέτησα, ιδιαίτερα ως Κυβερνήτης, Διοικητής Φρεγατών και Υπαρχηγός του Στόλου, βρήκα ιδιαίτερη ανταπόκριση και συμπαράσταση από όλους τους υφισταμένους μου και τους επιτελείς μου όπως επίσης και από όλους τους υποτεταγμένους μου Διοικητές, από τους Κυβερνήτες και τους Αξιωματικούς μέχρι τον νεότερο Υπαξιωματικό, ΕΠΟΠ και ναύτη στα πλοία, άνδρες και γυναίκες, που ανταποκρίθηκαν άριστα στην απαίτησή μου για δουλειά, αγάπη για το συνάδελφο και τα πλοία, συνεχή προσπάθεια βελτίωσης, χωρίς καμία έκπτωση σε θέματα επιχειρησιακής ετοιμότητας, μαχητικής ικανότητας και ασφάλειας.

 

 1. Όταν τον Σεπτέμβριο του 2014 ανέλαβα τα καθήκοντα του ΣΑ/ΑΣΣΔΕ, από το προσωπικό της Εθνικής Στρατιωτικής Αντιπροσωπείας (Σ.Α) και το λοιπό προσωπικό που υπηρετεί στο SHAPE, το NSHQ και τα άλλα Στρατηγεία και υπάγεται στον ΣΑ/ΑΣΣΔΕ, είχα ζητήσει ευπρέπεια, ήθος, υψηλό επαγγελματισμό, πνεύμα συνεργασίας, αλληλεγγύης και άμιλλας και, κυρίως, υψηλό αίσθημα ευθύνης και φιλοπατρίας  προκειμένου να φέρουμε σε πέρας την αποστολή μας, μη φειδόμενοι κόπων όπου και όταν απαιτείται, για το καλό της Πατρίδας, η οποία μας συντηρεί στο εξωτερικό με το υστέρημά της.   Με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση καθ’ όλη την διάρκεια της συνυπηρεσία μας, διαπίστωσα ότι όλα αυτά τα χαρίσματα τα διαθέτετε σε υψηλότατο βαθμό.
 1. Πέραν αυτών, και στις δύσκολες στιγμές που διέρχεται η Χώρα μας, διέκρινα την ευψυχία σας, την φιλοτιμία σας και την αφοσίωσή σας σε κάθε τι το Εθνικό, σε κάθε προσπάθεια προβολής της Χώρας μας στο απαιτητικό πολυεθνικό και πολυπολιτισμικό περιβάλλον του SHAPE, που ολοκλήρωσαν τον ψυχικό μας δεσμό.   Υπηρετήσαμε μαζί την Πατρίδα στο SHAPE και στο ΝΑΤΟ γενικότερα και όχι απλώς υπηρετήσαμε στo SHAPE ή στο ΝΑΤΟ. Εκπροσωπήσαμε υπερήφανα την Ελλάδα και προστατεύσαμε μαζί  τα Εθνικά δίκαια και συμφέροντα, όπως επιβάλει το καθήκον κάθε αγνού Έλληνα.

 

 1. Στους 32 μήνες της Διοίκησής μου έμεινα απόλυτα ευχαριστημένος από την απόδοση όλων σας στην εργασία σας αλλά και στις εκδηλώσεις για την προβολή της Ελλάδας και διάβασα με υπερηφάνεια τις εξαιρετικές αξιολογήσεις (International Evaluation Reports) που συνέταξαν για σας οι ξένοι προϊστάμενοί σας.
 1. Επιπρόσθετα απόλαυσα το εξαιρετικό επίπεδο των Ελλήνων μαθητών, των παιδιών σας, που κρατάνε ψηλά τη Σημαία μας στο SHAPE International School (SIS) και δίνουν με ιδιαίτερη επιτυχία καθημερινά, τον δικό τους αγώνα να διακριθούν και να προοδεύσουν, γνήσια τέκνα περήφανων στελεχών των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.  Τα συγχαρητήρια που εισέπραξα και η υπερηφάνεια που ένοιωσα κατά τις βραβεύσεις τους και τις παραστάσεις που εκπροσωπούσαν την Ελλάδα, αντανακλούν πάνω σε σας, τους Γονείς τους και γι’ αυτό σας ευχαριστώ πολύ, για μια ακόμη φορά και σας εύχομαι να τα χαίρεστε.   Με αυτές τις φωτεινές επιδόσεις των παιδιών σας, και οι δικές μου προσπάθειες, προκειμένου να πεισθεί η Ηγεσία και να συμμεθέξει τελικώς η Χώρα μας στο νέο Διεθνές Σχολείο (SIS), καταβάλλοντας το σημαντικό ποσό που της αναλογούσε για τις νέες εγκαταστάσεις και μάλιστα σε δύσκολους καιρούς, αποδεικνύεται ότι «έπιασαν» και θα συνεχίσουν να «πιάνουν» τόπο.
 1. Παραδίδοντας σήμερα τα καθήκοντα του ΣΑ/ΑΣΣΔΕ επιθυμώ να εκφράσω τις ιδιαίτερες ευχαριστίες μου προς :
 • α. Την Πολιτική και την Στρατιωτική Ηγεσία για την επιλογή μου, την εμπιστοσύνη με την οποία με περιέβαλαν και την στήριξη την οποία μου παρείχαν,
 • β. Το ΓΕΕΘΑ και τα Γενικά Επιτελεία των τριών Κλάδων για την εξαιρετική συνεργασία μας,
 • γ. Τους Μονίμους Αντιπροσώπους μας στο ΝΑΤΟ (ΜΑ/ΒΑΣ) Πρέσβεις Μ. Διάμεση και Σπ. Λαμπρίδη  καθώς και τον Στρατιωτικό Αντιπρόσωπο (ΣΑ/ΣΕΒΑΣ) Αντιστράτηγο Ν. Ζαχαριάδη και το υπό αυτούς προσωπικό, για την άριστη συνεργασία μας προκειμένου να ανταπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις μας και να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις, ιδιαίτερα κατά το τελευταίο 15μηνο από την έναρξη της ΝΑΤΟικής ναυτικής επιχείρησης στο Αιγαίο, για την αντιμετώπιση των ροών των  λαθρομεταναστών,  με τον καλύτερο για τα εθνικά συμφέροντα τρόπο,
 • δ. Όλους τους προκατόχους μου, για την οργάνωση και απόδοση της Εθνικής Στρατιωτικής Αντιπροσωπείας,
 • ε. Το προσωπικό που υπηρετεί τόσο στην Σ.Α. όσο και σε ΝΑΤΟικές θέσεις (στο SHAPE, το NSHQ, το SACT-SEE κ.α.) για την επαγγελματική του κατάρτιση, την αφοσίωση, την εργατικότητα και την κατανόηση του και όλους όσους εργάστηκαν, ασκήθηκαν και αξιολογήθηκαν υπό τις διαταγές μου, για την επιτυχή εκπροσώπηση της Χώρας, έκαστος στο επίπεδό του, υποστηρίζοντας την προσπάθεια του ΥΠΑΜ, του ΓΕΕΘΑ και ιδιαιτέρως, τις θυσίες, την αφοσίωση και την ετοιμότητα των μαχίμων μονάδων των Ενόπλων Δυνάμεων,
 • στ. Τους ΑΕΑ των υποτεταγμένων ΝΑΤΟικών Στρατηγείων ή Οντοτήτων και όλο το προσωπικό που υπηρέτησε υπό τον Διοικητικό μου έλεγχο, για την απροβλημάτιστη συνεργασία μας, παρά τις μεγάλες αποστάσεις και τις ιδιαιτερότητες της εργασίας ενός εκάστου,
 • ζ. Τα στελέχη που προσήλθαν με νέες ιδέες και με ανησυχίες και όλους όσους δεν εφείσθησαν χρόνου και κόπου για να εξασφαλίσουμε την δική μας επάρκεια και ετοιμότητα, να αναδείξουμε θέματα, να λύσουμε προβλήματα και να υποβάλλουμε υλοποιήσιμες προτάσεις, με επινοητικό πνεύμα και οικονομία,
 • η. Όλους τους συναδέλφους, εν ενεργεία και εν αποστρατεία, από διόπους μέχρι και επίτιμους Αρχηγούς, οι οποίοι κατά την αποστρατεία μου τον Μάρτιο του 2014, μου έδειξαν την αγάπη τους, την πίστη τους και την επιδοκιμασία τους για την διαδρομή μου στο Π.Ν. και για τις Αρχές με τις οποίες πορεύτηκα αταλάντευτα σε όλη μου την σταδιοδρομία.
 1. Τέλος ευγνωμονώ το Θεό και τους Προστάτες μας Αγίους, υπό την σκέπη των οποίων υπηρετούμε, για την βοήθειά τους, προκειμένου να ανταπεξέλθω στις απαιτήσεις των καθηκόντων μου και να ολοκληρώσω την σταδιοδρομία μου, χωρίς ατυχήματα, απώλεια ζωής ή αβαρίες, συνεχιστής της οικογενειακής μου ναυτικής παράδοσης και χωρίς  να  εμπλακώ  στο  παραμικρό  θέμα  Ηθικής  Τάξης.
 1. Στον καταξιωμένο συνάδελφο και φίλο, Αντιστράτηγο Κωνσταντίνο Γκατζογιάννη  στον οποίο με συγκίνηση και υπερηφάνεια παραδίδω σήμερα τα καθήκοντα του ΣΑ/ΑΣΣΔΕ εύχομαι ολόψυχα καλή τύχη, υγεία και κάθε επιτυχία στο έργο του.  Η μέχρι σήμερα σταδιοδρομία του και ο εξαίρετος χαρακτήρας του δεν επιτρέπουν καμία αμφιβολία για μια απόλυτα επιτυχημένη νέα Διοίκηση.
 1. Αξιωματικοί, Ανθυπασπιστές, Υπαξιωματικοί και Πολιτικό Προσωπικό των Ενόπλων μας Δυνάμεων.  Σε μια εποχή ρευστή και με κινδύνους για το Έθνος πάντα μεγάλους, σας καλώ :
 • α. Να συνδράμετε με όλες σας τις δυνάμεις, στο έργο του, τον νέο σας Στρατηγό – Διοικητή και την Ηγεσία των Ε.Δ,
 • β. Να συνεχίσετε με το ίδιο υψηλό αίσθημα ευθύνης, την προσφορά σας κάνοντας ευγενικό στόχο σας την ρήση των νέων της Σπάρτης «άμμες δέ γ’ εσόμεθα πολλώ κάρρονες», ότι δηλαδή εσείς, θα γίνεται πολύ καλύτεροι από εμάς τους μεγαλύτερους,
 • γ. Να διατηρήσετε και να παραδώσετε υγιές και ορμητικό το πνεύμα και τις παρακαταθήκες των αγωνιστών και των Ηρώων μας και, ως ανήκοντες σε κατ’ εξοχήν Ναυτικό Έθνος, να μην λησμονείτε τις προ 25 αιώνων ρήσεις του μεν Ηροδότου πως «έχουμε Γη και Πατρίδα όσο έχουμε πλοία στη θάλασσα», του δε Θεμιστοκλή, την παραμονή της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας και όταν η Αθήνα είχε ήδη κατακτηθεί και καεί  από τους Πέρσες, πως  «Έστιν ημίν πατρίς αι διακόσιαι νήες πεπληρωμέναι»,
 • δ. Να είστε πάντα έτοιμοι να πορευτείτε, να πλεύσετε ή να πετάξετε «μεθ΄ ορμής ακαθέκτου», στην πορεία της Τιμής, της Δόξας και του Καθήκοντος, θανάσιμα χαλύβδινα έμβολα του Έθνους, υπερασπιστές των Πατρίων εδαφών και θαλασσών, σκληροί τιμωροί κάθε επιβουλέα.
 1. Απερχόμενος σήμερα από τάξεις των Ε.Δ. και του Πολεμικού Ναυτικού σε αποστρατεία, φεύγω συγκινημένος μεν αλλά ευτυχής, υπερήφανος, ήρεμος και τιμημένος:
 • α. Γιατί από την αρχή μέχρι το τέλος της σταδιοδρομίας μου παρέμεινα αξιοπρεπής, τίμιος και αταλάντευτος στις αξίες και τις Αρχές που έλαβα από τους εργατικούς γονείς μου, η έλλειψη των οποίων (αρχών), έφερε την Πατρίδα μας στην δυσμενή θέση που βρίσκεται σήμερα,
 • β. Γιατί  το Ναυτικό σε όλη μου την σταδιοδρομία με τίμησε με ότι εκλεκτότερη θέση υπήρξε.  Μεταξύ αυτών, με την διακυβέρνηση 1 “πυραυλακάτου” (ΤΠΚ) και 2 φρεγατών επί 5ετία, την διοίκηση Μοίρας Φρεγατών και της Διοίκησης των Φρεγατών επί 2ετία, την διεύθυνση της Διεύθυνσης Επιχειρησιακής Αξιολόγησης του Αρχηγείου Στόλου επί 2ετία, την διεύθυνση του Α’ Κλάδου του ΓΕΝ επί 1,5 έτος, και τέλος, με την πλέον μάχιμη θέση των Ενόπλων Δυνάμεων, αυτή του Υπαρχηγού του Στόλου ήτοι του εν πλω Ναυάρχου Διοικητή του Στόλου,
 • γ. Γιατί ολοκλήρωσα την διαδρομή μου και στα πλοία ή τις Υπηρεσίες που κυβέρνησα ή διοίκησα, δεν χάθηκε ούτε μία ανθρώπινη ζωή, δεν υπέστη συνάδελφος αναπηρία, δεν προκλήθηκε από δική μου ανεπάρκεια, αμέλεια ή παράληψη, η παραμικρή ζημιά ή οικονομική επιβάρυνση της Υπηρεσίας,
 • δ. Γιατί κατά την υπηρεσία μου στο Εξωτερικό τίμησα την Στολή του Έλληνα Αξιωματικού, καθώς κατά την μεν φοίτησή μου στις ΗΠΑ για απόκτηση πτυχίου MASTER αρίστευσα, κατά δε την υπηρεσία μου στο SHAPE/ΑΣΣΔΕ τόσο κατά την παρούσα θητεία μου όσο και παλαιότερα (2005-08), προσέφερα και τιμήθηκα,
 • ε. Γιατί από το 1985 μέχρι πρόσφατα, συμμετείχα με χαρά στην εκπαίδευση των νέων στελεχών, επιστρέφοντας τις γνώσεις και τις εμπειρίες μου στους νεότερους,
 • στ. Γιατί  στις διάφορες Διοικήσεις μου, σε κάθε επαφή μου με τα νεότερα στελέχη, είχα την ευκαιρία να μοιραστώ τις εμπειρίες μου, τις γνώσεις και τους προβληματισμούς μου, μιλώντας την γλώσσα της αλήθειας, προκειμένου εσείς οι νεότεροι να πάτε το Στόλο και τις Ε.Δ μπροστά, όπως ονειρευόμαστε όλοι όσοι τις αγαπήσαμε περισσότερο από τις καριέρες μας,
 • ζ. Γιατί σε όλη μου την σταδιοδρομία επέλεξα να είμαι χρήσιμος για τις Ε.Δ., το Ναυτικό και τα στελέχη του και όχι ευχάριστος στον εκάστοτε Κυβερνήτη, τον Διοικητή ή τον Αρχηγό μου.  Έτσι δεν σιώπησα ποτέ από φόβο να μην εκτεθώ, αλλά πάντα ανέφερα με παρρησία και άγνοια κινδύνου τα προβλήματα, όχι μόνο προφορικά αλλά και εγγράφως, συνοδευόμενα πάντα από προτάσεις,
 • η. Γιατί υπηρέτησα τις Ε.Δ. και το Ναυτικό και όχι Αρχηγούς, παρέες, ή άλλους εξωθεσμικούς παράγοντες και κέντρα, για να μπορώ να κοιτάω στα μάτια τους υφισταμένους μου από τους οποίους ζητούσα ετοιμότητα ψυχών, για την τιμή της Σημαίας, την ακεραιότητα της Πατρίδας, την ζωή και την ευημερία του Λαού μας, που δοκιμάζεται και αξίζει καλύτερη τύχη και μέλλον,
 • θ. Γιατί υπηρέτησα στην Διεύθυνση Εξοπλισμών του ΓΕΝ, σε Επιτροπές και Κλιμάκια παραλαβής νέων πλοίων στην Ελλάδα και το εξωτερικό και μου δόθηκε η ευκαιρία να κάνω απόσβεση των σπουδών μου και να συμβάλλω και εγώ στο να φτιάξουμε καλύτερα πλοία και να αποκτήσουμε αξιόπιστα οπλικά συστήματα.   Σε αυτές μου τις υπηρεσίες, σε περιόδους για τις οποίες μαθαίνουμε πολλά για επίορκους λειτουργούς, εμένα όχι μόνο δεν τόλμησε κανείς να με πλησιάσει, αλλά με την στάση μου και την επαγγελματική μου επάρκεια έσωσα 20,5 εκατομμύρια ευρώ δημοσίου χρήματος, όπως έχω αναφερθεί αναλυτικά σε παλαιότερή μου διαταγή, ως παραδίδων Υπαρχηγός Στόλου (13/3/2014),
 • ι. Γιατί ανέθρεψα τα παιδιά μου με τίμιο ψωμί και τους παραδίδω λαμπρό το όνομα της οικογένειάς μας, και τέλος,
 • ια. Γιατί αφήνω πίσω μου εκλεκτούς νεότερους συναδέλφους, τους οποίους θαύμασα στη θάλασσα, στη στεριά και τον αέρα, στα Πλοία, τα Στρατηγεία, τα Επιτελεία και τα αμφιθέατρα, των οποίων ο επαγγελματισμός και η αφοσίωση τους στο καθήκον δεν μου επέτρεπαν στιγμή να τους απογοητεύσω.   Σε όλους αυτούς εύχομαι να ευτυχίσουν με ακόμη καλύτερη σταδιοδρομία, χωρίς όμως να απαρνηθούν τις Αρχές τους.
 1. Στην σταδιοδρομία μου, δεν γεύτηκα μόνο χαρές αλλά και μεγάλες λύπες.  Αισθάνομαι υποχρεωμένος να αναφέρω μερικές και αυτές σήμερα:
 • α. Λυπήθηκα βαθιά και έκλαψα για τον χαμό των 3 συναδέλφων στα Ίμια, των αθάνατων Καραθανάση, Βλαχάκου και Γιαλοψού και ντράπηκα που συνοδεύτηκε από εθνική υποχώρηση.   Έχω όμως την συνείδησή μου ήσυχη, ότι εγώ και το πλήρωμα του ΤΠΚ ΣΤΑΡΑΚΗΣ, μαζί με άλλους εκλεκτούς και αποφασισμένους συναδέλφους και αξιόμαχα πλοία,  ήμασταν εκεί και έτοιμοι για την μέγιστη προσφορά στην Πατρίδα.  Ας είναι αιωνία η μνήμη τους,
 • β. Λυπήθηκα πολύ για την φωτιά στο ΤΠΚ ΜΥΚΟΝΙΟΣ το 2010 και την μεγάλη καθυστέρηση επισκευής του, αλλά είμαι υπερήφανος που συνέβαλα τόσο στον καταλογισμό ευθύνης στους εκτός Ναυτικού υπευθύνους όσο και στην πρόσφατη αποκατάστασή του,
 • γ. Λυπήθηκα πολύ στον παροπλισμό της Φ/Γ ΜΠΟΥΜΠΟΥΛΙΝΑ και λυπάμαι γιατί ένα άλλο πλοίο των ίδιων τουλάχιστον δυνατοτήτων, 4 χρόνια αργότερα, δεν είναι πάνω σε ναυπηγική κλίνη για να την αντικαταστήσει σύντομα,
 • δ. Λυπάμαι γιατί μονάδες υψηλής μαχητικής αξίας, που έχουν αποπληρωθεί, με χρήματα από το υστέρημα του Ελληνικού Λαού, δεν έχουν ακόμη παραδοθεί στις Ε.Δ.
 • ε. Λυπάμαι που δεν υπάρχει ορίζοντας για την αντικατάσταση γηρασμένων όπλων και μονάδων και των 3 Κλάδων των Ε.Δ. παρά την διαρκώς αυξανόμενη απειλή, που ευτυχώς αντιμετωπίζεται ακόμη, με την συνεχή υπέρβαση του άξιου και φιλότιμου προσωπικού μας,

στ. Λυπάμαι για την οικονομική κατάσταση της Χώρας, αποτέλεσμα πολυετούς κακής διακυβέρνησης, που μειώνει το κύρος της Χώρας διεθνώς, έχει δραματικές συνέπειες στο Λαό μας και καθυστερεί ένα σώφρονα εκσυγχρονισμό των Ελληνικών Ε.Δ., προκειμένου να ανταπεξέλθουν στην αυξανόμενη αστάθεια στην περιοχή μας, τις απειλές και τις προκλήσεις κατά της Εθνικής μας ακεραιότητας, την ίδια ώρα που, “φίλοι” και “σύμμαχοι”, κοιτάζοντας μόνο το δικό τους συμφέρον, συνεχίζουν να δηλώνουν δυστυχώς, ως σύγχρονοι Πόντιοι Πιλάτοι, ότι δεν επιθυμούν να εμπλακούν σε διμερείς, δήθεν, διαφορές και αντιπαραθέσεις, όπως βολεύονται να ονομάζουν τις μονομερείς ενέργειες και τις προκλήσεις της γείτονος.

Πιστεύω όμως ότι η Πολιτική και η Στρατιωτική Ηγεσία του τόπου, σημερινή και μελλοντική, συμμερίζονται και θα συμμερίζονται τις παραπάνω ανησυχίες και πως θα κάνουν και αυτοί την απαιτούμενη από όλους μας και με μεγάλη διάρκεια, υπέρβαση.

 1. Αγαπητοί Συνάδελφοι, όλων των Κλάδων, των Όπλων, των βαθμών, των Υπηρεσιών, Αδελφοί στα Όπλα. Σήμερα σας αποχωρίζομαι μεν, με την στολή που τίμησα και τιμήθηκα, αλλά να είστε σίγουροι ότι θα είμαι πάντα δίπλα σας και θα σας καμαρώνω, διαθέσιμος για συμβουλή ή  βοήθεια, για το καλό των Ε.Δ. και της Πατρίδας.
 1. Όλη μου την σταδιοδρομία πάλεψα για να διακριθώ δίνοντας πάντα τον τίμιο αγώνα, στο πεδίο της αξιοπρέπειας, της ευγενούς άμιλλας, του ήθους, της αφοσίωσης στο καθήκον και της πνευματικής καλλιέργειας.  Και τα κατάφερα.   Στις ελάχιστες φορές, στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό που δεν ήμουνα πρώτος, ήμουνα μεταξύ των αρίστων, προκειμένου και εγώ να είμαι έτοιμος για ότι μεγάλο μου ζητηθεί, και η Ηγεσία του Ναυτικού, των Ε.Δ. και του ΥΠΕΘΑ, όταν έπρεπε να επιλέξει, να μην χρειάζεται για μένα συστάσεις ή υποδείξεις αλλά ούτε, εκ των υστέρων, δικαιολογίες.   Αυτή την στάση ζωής αφήνω σαν παρακαταθήκη, σε όλους όσους με εκτιμάτε σαν άνδρα και αξιωματικό.
 1. Σας προτρέπω επίσης να :
 • α. Μην φοβάστε και να μην σιωπάτε καλύπτοντας την ελάχιστη προσπάθεια, την αναξιοπρέπεια, την διαφθορά, την αυθαιρεσία και την κακή διοίκηση,
 • β. Μην  προσκυνάτε  είδωλα,
 • γ. Απορρίψτε την εθελοδουλία και κυνηγήστε τους οπαδούς της.
 1. Για τις δυσκολίες που αντιμετωπίσουμε καθημερινά, σαν επαγγελματίες αλλά και σαν οικογενειάρχες, υπενθυμίζω ότι η αξιοπρέπεια και η τιμή μας, ως στελέχη των ενδόξων Ελληνικών Ε.Δ, είναι ανεκτίμητες και πρέπει να τίθενται υπεράνω όλων.  Δεν μπορούν να χαθούν ή να μας τις αφαιρέσουν, παρά μόνο εάν εμείς οι ίδιοι “προσυπογράψουμε” και τότε πλέον δεν θα μπορούμε ποτέ πια να τις επανακτήσουμε.

 

 1. Τέλος και σχετικά με όσες καταστάσεις ή συμβάντα λυπηθήκατε ή ακόμη και κλάψατε στην σταδιοδρομία σας, να μην ντρέπεστε να τις επαναφέρετε στην μνήμη σας ή να τις μεταφέρετε στα νεότερα στελέχη ή στα παιδιά σας, σαν εμπειρίες ζωής και καριέρας.  Αρκεί κάθε φορά που θα βρίσκεστε σε κρίσιμο σταυροδρόμι, στην σταδιοδρομία σας ή την προσωπική σας ζωή, να τις θυμάστε με την ίδια ένταση που τις ζήσατε και να παίρνετε δύναμη για να ακολουθήσετε τον σωστό δρόμο, τον δρόμο της Αρετής και όχι της Κακίας.
 1. Κλείνοντας το γόνυ στην Τιμημένη Σημαία μας και τους Αθάνατους Νεκρούς των Εθνικών μας αγώνων, σας εύχομαι ολόψυχα υγεία, οικογενειακή ευτυχία, επαγγελματική πρόοδο και οι προστάτες των Ε.Δ. Άγιοι να προστατεύουν εσάς και τις οικογένειές σας και να ενισχύουν τις Εθνικές σας προσπάθειες.

 

Ζήτω  οι  Ελληνικές  Ένοπλες  Δυνάμεις

Ζήτω  το  Έθνος.

 

Αντιναύαρχος  Σπυρίδων ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ Π.Ν.

              Στρατιωτικός Αντιπρόσωπος / ΑΣΣΔΕ

 

Και μια προσωπική σημείωση από την υπογράφουσα το κείμενο:

Τον ναύαρχο τον γνώρισα ως κυβερνήτη στη φρεγάτα ΣΠΕΤΣΑΙ όπου παρέμεινα πέντε ημέρες παρακολουθώντας άσκηση του Πολεμικού Ναυτικού, έναν Φεβρουάριο.

Τα χρόνια που ακολούθησαν και είχαμε διατηρήσει μια αραιά επικοινωνία, πάντα τον θυμάμαι να παλεύει για το καλό της χώρας και να συμβουλεύει τους νεότερους να είναι τίμιοι. Αυτό κάνει και σήμερα στην αποχαιρετιστήρια ομιλία του.

Ας μου επιτραπεί λοιπόν να ενώσω τη φωνή μου μαζί με άλλους που είμαι σίγουρη ότι θα λένε “O Captain! My Captain“!

Πηγή: ArmyNow