Παρουσίαση του διαδικτυακού λεξικού της Λευκαδίτικης διαλέκτου

λεξικο

Παρουσίαση του διαδικτυακού λεξικού της Λευκαδίτικης διαλέκτου www.lexikolefkadas.gr

 

Την Παρασκευή 28 Ιουλίου 2017 στις 20:30 το βράδυ, σας προσκαλούμε στην παρουσίαση του διαδικτυακού λεξικού της λευκαδίτικης διαλέκτου – www.lexikolefkadas.gr

Η ντοπιολαλιά αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του πολιτισμού και της καθημερινότητας μιας περιοχής και η διάσωση της καθήκον και υποχρέωση κάθε ανθρώπου που αγαπάει τον τόπο του.

Μέσα σε αυτά τα πλαίσια εντάσσεται και η προσπάθεια μας για την διάδοση στο πλατύ κοινό του Λευκαδίτικου Ιδιώματος μέσα από την ιστοσελίδα «Λεξικό της Λευκαδίτικης Διαλέκτου» η οποία βρίσκεται ήδη δύο χρόνια στον διαδίκτυο και μπορείτε να την επισκεφτείτε στη διεύθυνση: http://lexikolefkadas.gr/, και στη σελίδα της στο facebook: www.facebook.com/lexikolefkadas.gr/

Πρόκειται για μια μεγάλη εθελοντική προσπάθεια  ψηφιοποίησης και μεταφοράς στο διαδίκτυο, λεξικών και γλωσσάριων που κυκλοφορούν για την ντοπιολαλιά του νησιού μας, με προοπτική να περαστούν στη συνέχεια και λέξεις και φράσεις που ίσως να μην περιέχονται στη υπάρχουσα βιβλιογραφία, αλλά ακούγονται στα χωριά και την πόλη του νησιού, από τους ανθρώπους που ζουν και μεταφέρουν καθημερινά την ιστορία της τοπικής γλώσσας μας.

Η ιστοσελίδα είναι προσβάσιμη από κάθε τύπο συσκευής (υπολογιστές, tablet, smartphone κλπ.) και παρέχει στους χρήστες την δυνατότητα να εντοπίσουν λήμματα της Λευκαδίτικης διαλέκτου γρήγορα και εύκολα, χρησιμοποιώντας την λειτουργία της αναζήτησης ή ακόμα και αλφαβητικά.

Σε κάθε λήμμα υπάρχει η ανάλογη επεξήγηση ενώ αναφέρεται και το λεξικό προέλευσης της, επίσης υπάρχει η δυνατότητα κοινοποίησης του λήμματος στα social media (Facebook, Twitter κλπ), αλλά και η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες.

Το «Λεξικό της Λευκαδίτικης Διαλέκτου» δέχεται καθημερινά πολλές επισκέψεις και έχει μεγάλη απήχηση κοινό, γεγονός που μας χαροποιεί ιδιαίτερα μιας και στόχος μας είναι η διάδοση της γλώσσας του νησιού μας, ιδιαίτερα σε νέους ανθρώπους.

 

Τα λεξικά από τα οποία προέρχονται οι λέξεις είναι:

Το «Λεξικό του Λευκαδίτικου γλωσσικού ιδιώματος» του Πανταζή Κοντομίχη των εκδόσεων Γρηγόρη.  (Αθήνα 2005). (Στο βιβλίο περιέχεται και το μικρό γλωσσάριο «Σύλλαβος» του Ιωάννη Σταματέλου και το «Γλωσσάριον» του Γ.Χ. Μαραγκού.)

«Τα Λευκαδίτικα» του Χριστόφ. Λάζαρη (Ιωάννινα 1970), με την προσθήκη συμπλήρωσης στην αρχική έκδοση, του ίδιου του συγγραφέα που βρίσκεται στην Επετηρίδα Τόμο Ε (1978-1980) της Εταιρείας Λευκαδικών Μελετών (Αθήνα 1982).

Το «Λεξικό ιδιωματικών οικοδομικών όρων της Λευκάδας» της Χαράς Παπαδάτου Γιαννοπούλου, Λευκάδα 2014

«Καρσάνικα Γλωσσικά Ιδιώματα» του Δημήτρη Κατωπόδη (πρ. Γυμνασιάρχης). Έκδοση: Καρσάνικα Νέα του Συλλόγου Καρσάνων Αθήνας.

«Το γλωσσάρι της Λευκάδας» του Ηλία Γαζή, έκδοση της Δημόσιας Βιβλιοθήκης της Λευκάδας. (Λευκάδα 1993).

«Σύλλαβος» του Ιωάννη Σταματέλου. Εκδόσεις Γρηγόρη ISBN: 960-333-226-7

«Γλωσσάριον» του Γ.Χ. Μαραγκού. Εκδόσεις Γρηγόρη ISBN: 960-333-226-7

«Μεγανησιώτικα» του Κώστα Πάλμου. Εκδόση: Αγράμπελη: Αθήνα 1992

«Άπαντα Αριστοτέλη Βαλαωρίτη«. Εκδοτικός Οίκος Χάρη Πάτση Ε.Π.Ε

 

 

Για την συνδρομή τους και την αμέριστη συμπαράσταση στην προσπάθεια μας, ευχαριστούμε θερμά:

  • τις εκδόσεις Γρηγόρη
  • την κα Βέρα Λάζαρη – Σταματέλου
  • την κα Μαρία Ρούσου
  • την κα Χαρά Παπαδάτου – Γιαννοπούλου

Ευχαριστούμε επίσης θερμά τον γραφίστα Νικόλαο Καββαδία (www.facebook.com/fnk.creative) για την δημιουργία του λογότυπου της ιστοσελίδας.

ΟΙ διαχειριστές της σελίδας
Νίκος Καββαδάς
Χρυσούλα Σκλαβενίτη