Έχουμε χάσει τη μπάλα: Ο γιατρός στο Μεγανήσι και το Περιφερειακό Συνέδριο

Της Βιολέτας Σάντα

Στο Μεγανήσι προβλέπεται να υπηρετούν δυο αγροτικοί γιατροί. Δεν γνωρίζουμε, πότε για τελευταία φορά εφαρμόστηκε αυτή η ιδανική συνθήκη. Από το 2015 πάντως που κοιτάξαμε στις δημοσιεύσεις τις σελίδας, κάθε τόσο το θέμα της έλλειψης γιατρού στο Μεγανήσι έρχεται στην επικαιρότητα.

Το τελευταίο διάστημα στο Μεγανήσι βρίσκεται ένας γιατρός και για τα τρία χωριά. Έτσι όταν ο γιατρός παίρνει άδεια ή ρεπό, το νησί μένει στο έλεος του… θεού.

Η πολιτεία θα στείλει οπλίτη γιατρό στο Μεγανήσι μέχρι το τέλος του χρόνου ή στην αρχή του επόμενου. Ο οπλίτης γιατρός μπορεί να μείνει στο Μεγανήσι μέχρι το τέλος της θητείας του.

Από χτες έχουν εκδοθεί δυο κομματικές ανακοινώσεις που προαναγγέλλουν το γεγονός. Του ΣΥΡΙΑ και των ΑΝΕΛ. Δες εδώ και εδώ.

Η κινηματογραφική ταινία με τον Μαυρογιαλούρο γυρίστηκε το 1965 και διακωμωδούσε τα «ήθη» της εποχής. (κατόπιν ενεργειών μας). Φαίνεται λοιπόν πως κάπου εκεί βρισκόμαστε χρονολογικά, αφού η υποχρέωση της πολιτείας για την παροχή στοιχειώδους ιατρικής κάλυψης σε ένα νησί, έγινε κομματική παντιέρα.

Η εύρυθμη λειτουργία του κράτος γίνεται ένα ανόητο επικοινωνιακό μέσον που ακόμα και στο «Λευκαδιστάν», προκαλεί αποστροφή.

Πόσο σανό θα μας ταΐσουν ακόμα;

(Ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης… και η κυβέρνηση συνολικά, έδειξε για μια ακόμα φορά την ευαισθησία του…): ΑΝΕΛ
(Άλλο ένα δίκαιο αίτημα των κατοίκων υλοποιείται και συνεχίζουμε.): ΣΥΡΙΖΑ

Μια υποχρέωση του κράτους έγινε θέμα «ευαισθησίας» και ικανοποίησης «δίκαιου αιτήματος». Η γραφικότητα καθιερώνεται ως πολιτική κανονικότητα και μια υποχρέωση βαφτίζεται ως πολιτική επιτυχία!

Και συνεχίζουμε…

Στο Περιφερειακό αναπτυξιακό συνέδριο που έγινε στην Κέρκυρα στις 4 και 5 Δεκεμβρίου 2017 παραβρέθηκε τόσο ο αντιπεριφερειάρχης όσο και ο Δήμαρχος. Εκεί, μεταξύ των άλλων, ανακοινώθηκαν για μια ακόμη φορά οι αποφάσεις της επιτροπής Ακαδημαϊκών για το Ιόνιο Πανεπιστήμιο με τη Λευκάδα να είναι εκτός σχεδιασμού. (πλην των διετών προγραμμάτων)

Ακολούθησαν ανακοινώσεις, του βουλευτή, της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, όλες επικεντρωμένες στην απουσίατης Λευκάδας από τον Πανεπιστημιακό χάρτη.

Την περασμένη Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου και εκτός ημερήσιας διάταξης, ο δήμαρχος έθεσε  σε συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο το θέμα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και της απουσίας της Λευκάδας.  Έκανε ο ίδιος ενημέρωση, όπως και ο αντιπεριφερειάρχης. Από τα λεγόμενα τους έγινε φανερό πως χρειάζεται προσπάθεια ώστε να καταφέρουμε να αντιστρέψουμε την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.

Ζητήθηκε μάλιστα από το δημοτικό συμβούλιο να εγκρίνει ένα διεκδικητικό ψήφισμα και να το αποστείλει στο Υπουργείο Παιδείας, στην Πρυτανεία του Ιόνιου Πανεπιστημίου και στην Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων. Σ΄ αυτό, μεταξύ άλλων, εκτός από την ίδρυση πανεπιστημιακής σχολής, (ναυτιλιακών σπουδών), ζητείται: «Να διασφαλισθεί η χρηματοδότηση που υφίσταται στο Υπουργείο Παιδείας για την ανακατασκευή του Κέντρου Νεότητας και τη χρήση του στα πλαίσια των νέων εκπαιδευτικών – ερευνητικών δομών που θα δημιουργηθούν στη Λευκάδα.» Δες εδώ

Στις 14 Δεκεμβρίου σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Δήμος για τις επιτυχίες του νησιού στο Περιφερειακό Συνέδριο της Κέρκυρας, μας παρουσιάζει τις διεκδικήσεις που περιλάμβανε το ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου στις 11/12, σαν αποφάσεις του Περιφερειακού συνεδρίου! Δες εδώ το γ και δ.

Έλεος…

Μα αν αυτά είχαν αποφασιστεί στο Περιφερειακό συνέδριο που έγινε στις 4 και 5/12, τι συζητούσαν στις 11/12 για τρεις ώρες στο δημοτικό συμβούλιο; Πάνω σε τι τοποθετήθηκαν οι δημοτικοί σύμβουλοι; Προς τι το ψήφισμα; Προς τι οι ανακοινώσεις των κομμάτων που κοινοποιήθηκαν; Δεν είναι ντροπή και ασέβεια προς το ΔΣ και μάλιστα για ένα θέμα που έφερε ο ίδιος ο δήμαρχος προς συζήτηση; Γιατί έγινε η συζήτηση, γιατί εκδόθηκε ψήφισμα διεκδίκησης, αφού προϋπήρχαν οι θετικές αποφάσεις; Για ποιο θέμα μίλησε ο αντιπεριφερειάρχης στο ΔΣ; Ευτυχώς κρατιούνται και πρακτικά αλλιώς θα μας έλεγαν πως δεν έγινε η συζήτηση…

Εσκεμμένη συσκότιση, αντιστροφή της πραγματικότητας παραπληροφόρηση και υποβάθμιση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Πηγή: Aroma Lefkadas