Πέθανε ο Απόστολος Λάζαρης

Ο Απόστολος Λάζαρης (5 Μαΐου 1921) είναι Έλληνας οικονομολόγος, πανεπιστημιακός και πολιτικός. Υπήρξε κορυφαίο στέλεχος του ΟΗΕ, και μεταπολιτευτικά βουλευτής και υπουργός του ΠΑΣΟΚ

Βιογραφικά στοιχεία

Γεννήθηκε το Μάιο του 1921 στα Λαζαράτα Λευκάδας. Την περίοδο της ναζιστικής κατοχής υπήρξε μέλος της ΕΠΟΝ. Σπούδασε οικονομικά στην τότε ΑΣΟΕΕ (σήμερα Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών), και συνέχισε τις σπουδές του στη Βρετανία (Μάντσεστερ) και την Ιταλία (Ρώμη), όπου αναγορεύθηκε διδάκτορας οικονομικών επιστημών.

Διετέλεσε καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, αλλά κυρίως σταδιοδρόμησε σε διεθνείς οργανισμούς. Μάλιστα υπήρξε διευθυντής Οικονομικής Ανάπτυξης του ΟΗΕ, του σημαντικότερου διεθνούς οργανισμού.

Το 1973 ξεκίνησε τη συνεργασία του με το αντιχουντικό ΠΑΚ του Ανδρέα Παπανδρέου και το 1974 εντάχθηκε στο ΠΑΣΟΚ. Ο Ανδρέας Παπανδρέου το 1978 του ανέθεσε την προεδρία της «Επιτροπής Ανάλυσης και Προγραμματισμού» του Κινήματος, στην οποία συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο Κώστας Σημίτης, ο Γεράσιμος Αρσένης ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης και άλλοι.

Το 1981 ο Απόστολος Λάζαρης εκλέχθηκε βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, ενώ το 1985 βουλευτής Α΄ Αθηνών. Διετέλεσε υπουργός Συντονισμού από τον Οκτώβριο του 1981 ως τον Ιούλιο του 1982 (πρώτος τη τάξει υπουργός). Τον Ιούλιο του 1982 το υπουργείο Συντονισμού αντικαταστάθηκε από το καινούριο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, το οποίο ανέλαβε ο Γεράσιμος Αρσένης, που διατήρησε και τη θέση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος που είχε από το 1981. Ο Λάζαρης επέστρεψε στην κυβέρνηση τον Ιανουάριο του 1984, όταν ανέλαβε υπουργός Προεδρίας της Κυβερνήσεως, μέχρι τον Ιούλιο του 1985.

Το Νοέμβριο του 1988 ήρθε σε σύγκρουση με τον Ανδρέα Παπανδρέου και παραιτήθηκε από τη βουλευτική του έδρα στην Α΄ Αθηνών (τον αντικατέστησε ο Γιάννος Παπαντωνίου), ενώ το 1989, λαμβάνοντας την υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ και του Συνασπισμού, εκλέχθηκε ανεξάρτητος βουλευτής Λευκάδας.

Αξιόλογη είναι και η συγγραφική του δραστηριότητα, στην οποία εντάσσονται τα έργα Η μηχανική ελέγχου του αναπτυξιακού προγράμματος (1977) και Ποιος σοσιαλισμός; (1989).

Η κηδεία του θα γίνει στην Αθήνα.
Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του.

(Πηγή: http://aromalefkadas.gr)

Συλληπητήρια επιστολή του βουλευτή:

 

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Ι. ΚΑΒΒΑΔΑΣ

Βουλευτής Ν. Λευκάδας – ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα 7 Μαρτίου 2018

Συλλυπητήρια βουλευτή Λευκάδας Θανάση Καββαδά για την απώλεια του Απόστολου Λάζαρη 

 

«Εκφράζω τη βαθειά μου θλίψη για την απώλεια του Λευκαδίτη βουλευτή και υπουργού Απόστολου Λάζαρη.

Υπήρξε ένας διαπρεπής ακαδημαϊκός και πολιτικός από τα Λαζαράτα Λευκάδας, που καθ’ όλη την πολυετή πορεία του τίμησε το δημόσιο βίο και υπηρέτησε την Ελλάδα από θέσεις ευθύνης, ενώ αποτέλεσε σημαντικό στέλεχος του ΟΗΕ. 

Τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του και τους οικείους του».

 

 

Τετάρτη 7 Μαρτίου 2018

Ανακοίνωση της Ν.Ε. του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Λευκάδας, για το θάνατο του αγωνιστή της Δημοκρατίας, Απόστολου Λάζαρη.

«Ποτέ πριν ο κόσμος δεν ήταν τόσο πλούσιος, αλλά και τόσο πεινασμένος… Με τη βοήθεια των νέων τεχνολογιών και την αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας, η οικονομική ανάπτυξη αύξησε το συνολικό πλούτο σε πρωτοφανή επίπεδα, ενώ οι δημόσιες και οι ιδιωτικές επενδύσεις άλλαξαν την μορφή του πλανήτη.

Ταυτόχρονα όμως, μεγαλώνει συνεχώς η φτώχεια και η οικονομική αβεβαιότητα, ενώ ο μισός πληθυσμός της γης προσπαθεί να ζήσει σχεδόν χωρίς εισόδημα και δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι πεθαίνουν καθημερινά απ’ την πείνα.

Στη νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση, που στοχεύει στη μεγιστοποίηση του κέρδους, η κοινωνία των πολιτών οφείλει να αντιτάξει μια άλλη παγκοσμιοποίηση, αυτή της κοινωνικής αντίστασης και αλληλεγγύης, που έχει ως στόχο το συμφέρον όλων των ανθρώπων και προπάντων των φτωχών και των κατατρεγμένων, τους οποίους απορρίπτει ο καπιταλισμός.

Η αντίσταση αυτή, που ξεκινά με τη μαχητική πρωτοπορία των χιλιάδων ακτιβιστών, δυναμώνει το αίσθημα της αυτοπεποίθησης και της αγωνιστικότητας στα πλατιά λαϊκά στρώματα, σε παγκόσμια κλίμακα, και σηματοδοτεί νέες στρατηγικές συμμαχίες μεταξύ των εργαζομένων, των οικολόγων, των σπουδαστών, των αγροτών, των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των κάθε μορφής κοινωνικών αγωνιστών στα πλαίσια μιας άτυπης αντικαπιταλιστικής Διεθνούς».

Αυτή είναι εν ολίγοις η πολιτική παρακαταθήκη ενός φλογερού αγωνιστή της Δημοκρατίας και της Αλλαγής, όπως από τον ίδιο πολύ καλά συνοψίζεται ’’Στην Αυγή του Νέου Αιώνα’’, ένα από τα τελευταία πολιτικά του δοκίμια.

Η είδηση του θανάτου του Απόστολου Λάζαρη, υπήρξε συνταρακτική για μια ολόκληρη γενιά στελεχών, μελών και οπαδών του ΠΑΣΟΚ – και ‘όχι μόνο – για την οποία και αποτελούσε πρόσωπο σύμβολο της πρώτης Κινηματικής του φάσης.

Διακεκριμένος οικονομολόγος, πανεπιστημιακός, κορυφαίο στέλεχος του ΟΗΕ, βουλευτής και υπουργός του ΠΑΣΟΚ.

Από μέλος της ΕΠΟΝ τη περίοδο της κατοχής, διευθυντής Οικονομικής Ανάπτυξης του ΟΗΕ, συνεργάτης του Ανδρέα Παπανδρέου στο ΠΑΚ και στη συνέχεια, με την ένταξή του στο ΠΑΣΟΚ, Πρόεδρος της Επιτροπής Ανάλυσης και Προγραμματισμού του Κινήματος.

Διατέλεσε υπουργός Συντονισμού (πρώτος τη τάξει υπουργός), καθώς και υπουργός Προεδρίας στην πρώτη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Ο Απόστολος Λάζαρης υπήρξε ένας ξεχωριστός Έλληνας πατριώτης, ένας αγωνιστής της Δημοκρατίας, ένας αμετανόητος και συνεπής ιδεολόγος.

Άνθρωπος προοδευτικός, αφυπνισμένος, ανιδιοτελής και πανταχού παρών σύντροφος.

Η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ Λευκάδας, νιώθει χρέος της αποδίδοντας φόρο τιμής σε αυτόν τον τόσο ξεχωριστό σύντροφο, να εκφράσει ολόψυχα τα θερμά της συλλυπητήρια στους δικούς του ανθρώπους.

Καλό ταξίδι σύντροφε Αποστόλη, θα είσαι πάντα στις καρδιές μας, πάντα ζωντανός στη μνήμη μας.

Ν.Ε. ΠΑ.ΣΟ.Κ. Λευκάδας.