Ανοικτή επιστολή Γ.Ανδριώτη

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Η απαράδεκτη στάση του δημάρχου Μεγανησίου απέναντι στην ίσως σημαντικότερη επιχείρηση του νησιού, μαζί με τα φέρρυ, με οδηγεί να εκφράσω δημόσια την απογοήτευσή μου για τον τρόπο διαχείρισης θεμάτων που του δόθηκε η ευκαιρία να λύσει και απλά επιλέγει να αγνοεί ή να διογκώνει.

Η τελευταία αλλοπρόσαλλη  πράξη – διότι δεν μπορώ να αξιολογήσω διαφορετικά αυτήν του την κίνηση – είναι να “φιλοξενήσει” επιφανείς και σημαντικούς ανθρώπους που έρχονται στο νησί μας με φιλανθρωπικό σκοπό και να μην ενημερώσει κανέναν από τα εμπλεκόμενα μέρη, ότι στο νησί λειτουργεί υψηλού επιπέδου μαρίνα, η οποία μπορεί να κάνει την παραμονή των ευεργετών ιατρών και μελών της Axion Hellas ευκολότερη και την επίσκεψή τους στο νησί, αξέχαστη. Στον χώρο της οποίας όμως τους φιλοξενεί από μόνος του! Χωρίς να ενημερώσει εμάς που έχουμε την διαχείριση. Ο χώρος Κε Δήμαρχε δεν ανήκει σε εσάς. Ανήκει στον Δήμο και τον διαχειρίζεται η εταιρία ΠΛΟΥΣ ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΜΑΡΙΝΑ ΑΕ. Η οποία ποτέ δεν θα αρνηθεί να προσφέρει δωρεάν χώρο για να φιλοξενήσει όποιον από καρδιάς θέλει να βοηθήσει τους πολίτες του τόπου στον οποίο δραστηριοποιούμαστε και μας δίνει το ψωμί μας.

Αποτέλεσμα ήταν να μάθουμε ξαφνικά στις 22.00 ώρα, ότι καταφθάνουν 5 φουσκωτά μεγάλης αξίας, με ανθρώπους ταλαιπωρημένους ακόμα μεγαλύτερης αξίας, οι οποίοι έχουν κάνει 200 ναυτικά μίλια για να φτάσουν το βράδυ στο Μεγανήσι, ώστε να τους υποδεχθεί ο Δήμαρχος στην Μαρίνα του.

Τα καταλύματα που διέμεναν οι άνθρωποι είχαν ενημερωθεί βεβαίως, καθώς οι προετοιμασίες έπρεπε να γίνουν.

Για την χρήση των μέσων όμως που χρησιμοποιούνται για την μετακίνηση των ιατρών, ούτε λόγος, ώστε,

-Να προετοιμάσουμε ρεμέτζα, να βγάλουμε λάστιχα για να πλύνουν το αλάτι οι άνθρωποι από τα σκάφη τους και από τις νιτσεράδες τους ύστερα από 9 ώρες πλεύσης με καιρό χάλια.

-Να προετοιμαστούμε ώστε να δείξουμε στους ανθρώπους που μας επισκέπτονται ότι υπάρχει η καλύτερη και πιο οργανωμένη Μαρίνα στο Ιόνιο και μπορεί να τους υποδεχθεί και σε περίοδο εκτός του φιλανθρωπικού τους έργου.

-Να τους προσφέρει καύσιμα, νερά, ασφάλεια και μία λίστα υπηρεσιών ακόμα, που προφανώς ο κος Δήμαρχος αγνοεί ότι υπάρχουν, και ότι προσφέρονται σε ανθρώπους που έχουν ταξιδέψει σε ονειρικούς προορισμούς παγκοσμίως για να αποφασίσουν να αφήσουν τα υπερπολύτιμα σκάφη τους στην Μαρίνα Μεγανησίου. Μόνιμα ή ευκαιριακά.  Ο κος Δήμαρχος αγνοεί τα παραπάνω γιατί

Α. δεν τον ενδιαφέρει και

Β. Γιατί προτιμάει να μη δείξει ότι τον ενδιαφέρει, για να είναι αρεστός στο δικό του κόσμο. Που κατά πάσα πιθανότητα τροφοδοτείται οικονομικά από τους πελάτες της μαρίνας εμμέσως η/και, αμέσως.

Τον κο Δήμαρχο τον ενδιαφέρει μόνο να αρνηθεί να φτιάξουμε οικειοθελώς και με δικά μας έξοδα, τμήματα του δρόμου που πέφτουν και ντροπιάζουν το νησί, ΕΚΤΟΣ της δικαιοδοσίας μας και ΕΚΤΟΣ της υποχρέωσής μας.

Τόσα χρόνια πόλεμος χωρίς αιτία για “παρανομίες”, όπως να μην ενημερώσουμε για να φτιάξουμε “πατάρι” μπροστά από το Yacht Club της μαρίνας. ώστε να μην πατάνε τις άθλια τοποθετημένες και επικίνδυνες πέτρες του χώρου οι επισκέπτες, όταν με κάθε κόστος προσπαθούμε να αυξήσουμε τον τζίρο της επιχείρησης που διαφημίζει το νησί και στην οποία ο Δήμος είναι συνέταιρος σε ΚΑΘΕ ΕΣΟΔΟ με ποσοστό 2.2% επί του τζίρου.

Στην προσπάθειά μας να ηρεμήσουν οι τόνοι, δείχνοντας σεβασμό στις απαιτήσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, λαμβάνουμε αντί συναίνεσης, εγωισμό, ασέβεια και πόλωση.

Σε κάθε συζήτηση με τον Κο Δήμαρχο για θέματα σοβαρά, όπως η αύξηση των θέσεων ελλιμενισμού – διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη – ο κος Δήμαρχος δεν παίρνει καμία ευθύνη ρίχνοντας το βάρος και την πηγή του αρνητικού κλίματος στο ότι οι Δημοτικοί του Σύμβουλοι έχουν προσωπικές διαφορές μαζί μου. Κάτι που ισχύει αλλά οι προσωπικές διαφορές δεν χωράνε σε τέτοιο επίπεδο. Απαγορεύεται να αρνείται από το Μεγανήσι και το Βαθύ την επόμενη μέρα κάποιος που βάζει τις προσωπικές του διαφορές πάνω από το κοινό συμφέρον. Είναι ανήκουστο και εγκληματικό να αρνείται να λάβει 30% παραπάνω χρήματα ο Δήμος ετησίως όταν θα μπουν οι πλωτές προβλήτες με κόστος του επενδυτή! Είναι προφανώς φαιδρό να αρνείται να λάβει παραπάνω χρήματα το νησί μέσω του 2.2% του τζίρου που του αποδίδεται και να αρνείται στα καταστήματα να τα επισκεφθούν 200 με 400 επισκέπτες την ΗΜΕΡΑ παραπάνω. Χωρίς να αναφέρω τι πιθανές επενδύσεις που απομακρύνει από το νησί μακροχρόνια με την στάση του, αναφέρω απλά την ανεπάρκειά του να οραματιστεί την επόμενη μέρα.

Μας άφησε χωρίς βυτίο για λύματα, πράγμα που από το Υπουργείο θεωρείται απαράδεκτο και θα σταματούσε κάθε λειτουργία Τουριστικού Καταφυγίου. Βυτίο που ο προηγούμενος Δήμαρχος, εγγράφως μας είχε διαβεβαιώσει ότι είναι νόμιμο και βάση αυτού καταθέσαμε  ¨Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων Πλοίων¨ στις αρχές.

Με υπαιτιότητα του Δήμου, επικυρώνεται πρόστιμο κάθε χρόνο για την ανεπάρκεια διαχείρισης των απορριμμάτων  και των λυμάτων του νησιού. Απεναντίας, επενδύει στην τοποθέτηση υπερσύγχρονων υπόγειων κάδων σε σημείο που εξυπηρετεί την φτηνότερη πελατεία του νησιού και όχι στον κεντρικό τομέα άφιξης που πήζει στο σκουπίδι απο την κακή διαχείριση του έμψυχου υλικού του Δήμου και των πόρων του.

Σχέδιο, που κόστισε άλλες 4,000 €  για να αλλάξει και να αλλάξουν μαζί και οι περιβαλλοντικοί όροι, όταν αναγκαστήκαμε να φωνάξουμε τον εξωτερικό συνεργάτη-βυτίο, ο οποίος με κόστος 180€/ φορά και με 4 επισκέψεις την εβδομάδα τρίβει τα χέρια του και αγοράζει μεγαλύτερο βυτίο για να μας εξυπηρετήσει.

Με υπαιτιότητα του Δήμου, επικυρώνεται πρόστιμο κάθε χρόνο για την ανεπάρκεια διαχείρισης των απορριμμάτων  και των λυμάτων του νησιού. Απεναντίας, επενδύει στην τοποθέτηση υπερσύγχρονων υπόγειων κάδων σε σημείο που εξυπηρετεί την φτηνότερη πελατεία του νησιού και όχι στον κεντρικό τομέα άφιξης που πήζει στο σκουπίδι απο την κακή διαχείριση του έμψυχου υλικού του Δήμου και των πόρων του.

Από την άλλη πλευρά, όταν του δόθηκε η ευκαιρία να λύσει και το θέμα με τα καταπατημένα και τις παράγκες εντός της χερσαίας ζώνης του Καταφυγίου, την άνοιξη του 16’ και ξανά την άνοιξη του 17’ αποφάσισε να κάτσει απαθής, λέγοντας “θα τα κανονίσουμε όλα, μην αγχώνεστε” στους επιχειρηματίες που έχουν έννομο και οικονομικό συμφέρον. Λάθος. Θα έπρεπε να είχε προτείνει την απλή λύση που του έδωσα και να ξεχαστεί το θέμα από όλους. Να εισπράττει η Μαρίνα τα χρήματα αντί του Δήμου, να νομιμοποιηθεί η παρουσία των παραγκών και καμία υπηρεσία να μην είχε κανένα πρόβλημα. Ούτε η Κτηματική ούτε η ΚΕΔΕ. Παράλληλα, ήμουν έτοιμος να ξεχάσω και τις αναδρομικές οφειλές αλλά και τις προσωπικές κόντρες που υπάρχουν. Με αντάλλαγμα να μπει μια τάξη και να νομιμοποιηθεί η κατάσταση για όλους. Προσφέρθηκε λοιπόν στον Κο Δήμαρχο η καλύτερη λύση και αυτός την τσαλάκωσε και την πέταξε στα σκουπίδια.

Συνεχίζει να αγνοεί το γεγονός ότι αρκετοί μόνιμοι πελάτες της Μαρίνας έχουν αγοράσει οικόπεδα και έχουν επενδύσει συνολικά περίπου 3 εκατ. ευρώ στο νησί, πέραν αυτών που χαλάνε κάθε χρόνο στα μπαρ, ταβέρνες καταστήματα και σούπερ μάρκετ.

Συνεχίζει να αγνοεί την ύπαρξη της Μαρίνας, Δημόσια, αφού ούτε στο καινούργιο website του Δήμου δεν υπάρχει καν αναφορά!!! Ότι στο Μεγανήσι των 800 κατοίκων λειτουργεί ένα βραβευμένο μαρινικό σύστημα.

Γιατί την αγνοεί? Γιατί πολύ απλά δεν μπόρεσε να εισπράξει τα συγχαρητήρια αυτός, για την επιτυχία της Μαρίνας. Γιατί δεν μπορεί να την χρησιμοποιήσει πολιτικά, παρά μόνο σε αυτούς που έχουν προσωπική εμπάθεια με εμένα.

Δεν αγνοεί όμως τις σοβαρές, κατά τη γνώμη του, παρανομίες που εμείς κάνουμε. Το παράνομο πατάρι, το παράνομο τοιχίο, την παράνομη πέργκολα – που προϋπήρχε, ή τις ζελατίνες προστασίας του κτιρίου και του χώρου που κάθονται οι πελάτες ή ακόμα και το ότι δεν ενημερώσαμε εγγράφως όταν προσλάβαμε καινούργιο προσωπικό. Προφανώς όμως δεν με αγνόησε όταν μου ζήτησε να μετακινήσω πινακίδα για να μην χαλάει την θέα ψηφοφόρου του! Σε τέτοιες αποφάσεις αριστεύει.

Και με όπλο τα παραπάνω, προχωράει στην καταγγελία της σύμβασης με την εταιρία.

Αγνοεί την είσπραξη χρημάτων από τα καταπατημένα προς όφελός του 8 χρόνια τώρα

Αγνοεί την ποινική δίωξη για την υποχρέωση για την κατάθεση φακέλου για την αδειοδότηση της μαρίνας

Αγνοεί τα διαφυγόντα κέρδη από την υποχρέωση για την χωροθέτηση 40 επιπλέον θέσεων

Αγνοεί την υποχρέωση να συμβάλει στην ανάπτυξη του νησιού

Αγνοεί τους πάντες και τα πάντα.

Αγνοεί έγγραφο της Κτηματικής Υπηρεσίας που αναγνωρίζει την ύπαρξη παρανόμων κατασκευων  εντός του χερσαίου χώρου της Μαρίνας.

Αγνοεί την ερώτηση που έχει επίσημα απαιτήσει ενέργειες  για τις παρανομίες του Δήμου να ενοικιάσει χώρο του Δημοσίου, διπλά και παράνομα προς ξεκάθαρο όφελός του και προς ταλαιπωρία όλων των υπολοίπων , ύστερα απο το πρώτο εξώδικο απο την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου

Δεν μπορεί να αγνοήσει όμως το “τιμολόγιο» που έρχεται αφού δυστυχώς το ποτήρι ξεχείλισε.

Κε Δήμαρχε, συνεχώς σας φταίνε οι άλλοι για ό,τι γίνεται. Δυστυχώς όμως ο κύριος υπαίτιος είστε εσείς.

 

Γιάννης Ανδριώτης