Εκδήλωση Αφιέρωμα Πολιτιστικού Συλλογου Επτανησίων Γαλατσίου στον ποιητή Οδυσσεα ΕΛΥΤΗ

Φίλες και φίλοι

Ο Σύλλογος των Επτανησίων Γαλατσίου συνεχίζει για ενδέκατη χρονιά την προσφορά του στον ποιοτικό πολιτισμό παρουσιάζοντας και αναδεικνύοντας επιφανείς Έλληνες που διέπρεψαν στα γράμματα και  τις τέχνες.

Αυτή την χρονική περίοδο ο Πολιτιστικός Επτανησιακός Σύλλογος παρουσιάζει αφιέρωμα στον Νομπελίστα Αιγαιοπελαγίτη ποιητή της Ελληνικής ψυχής, τον Οδυσσέα Ελύτη.

Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για τον Σύλλογό μας η επιλογή παρουσίασης του Οδυσσέα Ελύτη του μεγάλου  Έλληνα Νομπελίστα ποιητή.
Μια παρουσίαση που έχει προγραμματίσει η διοίκηση του Συλλόγου  με πολύ δουλειά , μεράκι , και σεβασμό στην μνήμη του μεγάλου Έλληνα ποιητή.

Η διοίκηση του Επτανησιακού Συλλόγου σας παρουσιάζει τον αυθεντικό Έλληνα που αναδύθηκε μέσα από τους αιώνες.

Τον λάτρη των φυσικών αυτοσχεδιασμών όπου κατάφερε να διακρίνει με απόλυτη διαύγεια την αέναη πορεία του ποιητικού στοχασμού. Γι’ αυτό είχε πει κάποτε ότι «Η Ποίηση είναι το άλλο πρόσωπο της Υπερηφάνειας».

Σας παρουσιάζει τον Ρομαντικό Ρεαλιστή και αρνητή της πρόδηλης πραγματικότητας που κατέδειξε ταυτόχρονα την ουσιώδη αλήθεια ότι, στις μέρες μας δεν έχουμε ανάγκη από περισσότερους καλλιτέχνες, αλλά από περισσότερους ενεργούς και καλλιεργημένους ανθρώπους με προσανατολισμό συνακόλουθο με εκείνον που αποκαλύπτουν κάποιοι φωτισμένοι δημιουργοί.

Σας παρουσιάζει τον Νομπελίστα Αιγαιοπελαγίτη ποιητή , που προσέφερε με το έργο του μια ανατρεπτική θέαση της ποιητικής πραγμάτωσης, γνωρίζοντας καλά πως κάθε καίρια αλλαγή προκύπτει χάρη σ’ εκείνους που τολμούν να ονειρευτούν και να επιδιώξουν όσα στους άλλους μοιάζουν ουτοπικά ή ακόμη και ανεπιθύμητα. Αλλά και πως οι πρωτοπόροι κάθε κοινωνίας, όπως άλλωστε κι οι αγωνιστές, αντιμετωπίζονται από εκείνους που έχουν υποταχθεί στη δύναμη των παγιωμένων καταστάσεων, ως αιθεροβάμονες που επιζητούν ανέφικτες ανατροπές, γνωρίζοντας ο ίδιος πως μια από τις σημαντικότερες δυσκολίες για να προκύψει μια επιδιωκόμενη αλλαγή -όσο μικρή ή παράτολμη- είναι να ξεπεραστούν οι αντιδράσεις κι η πολεμική εκείνων που από φόβο ή δειλία αδυνατούν να δεχτούν τα οφέλη από την ανατροπή όσων μέχρι εκείνη τη στιγμή αποτελούσαν γι’ αυτούς τη μόνη οικεία πραγματικότητα. Και επομένως, διατηρούν την ανεξαρτησία της σκέψης τους και δεν διστάζουν να διεκδικούν ριζικές ή κάποτε και τελείως απαραίτητες βελτιώσεις στη ζωή . Και αναγκάζονται να δέχονται τα χτυπήματα όχι μόνο εκείνων ενάντια των οποίων αγωνίζονται, αλλά και μιας μεγάλης μερίδας συμπολιτών οι οποίοι παρά το γεγονός πως συνυπάρχουν στις ίδιες συνθήκες καταπίεσης, ανέχειας και υποδούλωσης, δεν έχουν το απαραίτητο ηθικό σθένος για να δεχτούν πως η «απελευθέρωση» είναι εφικτή κυρίως γιατί ο δρόμος προς αυτή είναι στρωμένος με δύσκολους αγώνες και σημαντικές απώλειες.

Οι οραματιστές κι οι αγωνιστές, λοιπόν, της κοινωνίας -κάθε κοινωνίας και κάθε εποχής- χρειάζονται, όχι μόνο την πνευματική εκείνη ελευθερία που θα τους επιτρέψει να διακρίνουν τις δυνατότητες πίσω και πέρα από κάθε εμπόδιο, μα και τη δύναμη να αντέξουν τις αλλεπάλληλες αντιδράσεις, καθώς και τη συνεχή προσπάθεια, μέχρι να δουν το όνειρό τους να υλοποιείται. Κι είναι αυτό το στοιχείο που συγκινεί τον ποιητή απέναντι στους συνανθρώπους του που δεν παύουν να αγωνίζονται

Κυρίες και Κύριοι η παρουσία σας το Σάββατο 19 Μαΐου 2018 στις 7 το βράδυ (στην αίθουσα ΘΑΝΟΣ ΚΩΤΣΌΠΟΥΛΟΣ στο ισόγειο του Δημαρχείου της πόλης) στην εκδήλωση του Συλλόγου μας αφιέρωμα στον Οδυσσέα Ελύτη, αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για τον Σύλλογο μας και σεβασμό στην μνήμη του Νομπελίστα ποιητή.

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Πηγή: Πολιτιστικός Σύλλογος Επτανησίων Γαλατσίου