Συνέντευξη Π.Κονιδάρη στον ρ/σ Prisma 91,6

Παναγιώτης Κονιδάρης στον Prisma 91,6: “Η δημοτική Αρχή Μεγανησίου έχει δηλητηριάσει την τοπική κοινωνία. Έχει κάνει λάθη που θα πληρώνουμε δεκαετίες.”

Στο απογευματινό μαγκαζίνο του Prisma 91,6 και του δημοσιογράφο Παναγιώτη Κουνιάκη, μίλησε ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης του δήμου Μεγανησίου Παναγιώτης Κονιδάρης, επιρρίπτοντας ευθύνες στην δημοτική αρχή, για την μη ψήφιση του προϋπολογισμού του δήμου, λέγοντας ότι η πολιτική του Παύλου Δάγλα βλάπτει το Μεγανήσι.

“Ο ρόλος που αναφέρεται μία κοινωνία στην αντιπολίτευση είναι για να κρίνει τη δημοτική αρχή και εμείς αυτό κάνουμε, με τον πιο δημιουργικό τρόπο που έχει κάνει ποτέ αντιπολίτευση στο Μεγανήσι, κατεβάζοντας πάντα επιχειρήματα για να στηρίξουμε τις δικές μας προτάσεις, ακολουθώντας ένα σχέδιο και μία τακτική, ακόμα και όταν ήμασταν δημοτική αρχή. Άρα εμείς είμαστε συνεπείς και θεσμικά σωστοί και προσπαθούμε να εξασφαλίσουμε αυτό που θεωρούμε ότι είναι δέον για το νησί και τους κατοίκους.”

Όσον αφορά το Μεγανήσι, ο κύριος Κονιδάρης είπε ότι για ακόμα μία φορά είναι στο χείλος του γκρεμού, καθώς έχει φτάσει Μάιος μήνας και δεν έχει ψηφιστεί προϋπολογισμός, με αφορμή και αυτή την φορά τα ανταποδοτικά τέλη.

Όπως ανέφερε, μέχρι στιγμής η δημοτική αρχή δεν έχει καταθέσει προϋπολογισμό για να ψηφιστεί, καθώς ο δήμαρχος Μεγανησίου προσπαθούσε μέχρι και σήμερα με επαναλαμβανόμενες συνεδριάσεις να ψηφίσει τα τέλη, τα οποία για μία σειρά λόγους δεν ψήφιζε το δημοτικό συμβούλιο.

“Άρα δεν έχει έρθει προϋπολογισμός στο δήμο για να ψηφιστεί και να αντιμετωπιστούν οι έκτακτες ανάγκες τις οποίες αναφέρει.

Τα δημοτικά τέλη ήρθαν τέσσερις φορές στο δημοτικό συμβούλιο, ωστόσο δεν ελήφθη καμία απόφαση, τις όποιες προτάσεις για μείωση απέρριπτε η Αποκεντρωμένη, με αποτέλεσμα να φτάσει ο δήμος να μην έχει τέλη και ο κύριος δήμαρχος παρανόμως να μην φέρνει προϋπολογισμό.”

Αναφερόμενος στο τι έχει γίνει με τα δημοτικά τέλη,είπε ότι πριν από δύο χρόνια ο κύριος δήμαρχος, -κακώς επιμένοντας- αύξησε τα τέλη κατά σχεδόν 100%. Ο λόγος που έγινε αυτό ήταν γιατί κυρίως τους μισθούς των οδηγών τους έριξε στα ανταποδοτικά, ωστόσο αυτοί δεν απασχολούνται μόνο στην καθαριότητα, αλλά οδηγούν και τα άλλα οχήματα του δήμου και δεν δικαιολογούταν η επιλογή αυτή.

“Ο κύριος Δάγλας επέλεξε να μην κάνει αυτό που έκαναν οι υπόλοιποι δήμαρχοι, που ήταν λογικό και νόμιμο, δηλαδή να αποσπάσει τους οδηγούς εν μέρει και να μην επιβαρύνει τα ανταποδοτικά του.

Το αποτέλεσμα ήταν να φτάσει σε αδιέξοδο όπως και πριν δυο χρόνια, με την προσπάθεια της δικής μας παράταξης να είναι να χαμηλώσουν, ιδιαίτερα σε αυτούς τους χαλεπούς καιρούς και αυτό συνεχίζουμε να κάνουμε.

Σχολιάζοντας τον ρόλο της οικείας αποκεντρωμένης διοίκησης ο κύριος Κονιδάρης τον χαρακτήρισε ύποπτο , καθώς όπως είπε, καταλαβαίνει ότι ως κρατικός οργανισμός φροντίζει να διευκολύνει τους δημάρχους, αλλά όταν αυτοί πάνε να κάνουν καλό στον τόπο τους. Όταν πάνε να τον βλάψουν δεν μπορεί να συμβαίνει αυτό, καθώς εκτίμησε ότι ο τόπος βλάπτεται με αυξημένα δημοτικά τέλη.

“Από τις 12 Μαρτίου το Υπουργείο έχει στείλει έγγραφο, βάζοντας τα πράγματα στη θέση τους, λέγοντας ότι ήδη ο προϋπολογισμός θα έπρεπε να είχε συνταχθεί μέχρι τις 15 του Νοέμβρη (!) και αν δεν είχε ψηφιστεί μέσα στο Δεκέμβρη, να συγκληθεί έκτακτο δημοτικό συμβούλιο και να λυθεί το θέμα, χωρίς να ενδιαφέρει το Υπουργείο ποιος έχει την την πλειοψηφία, ζητούσε να ψηφιστεί προϋπολογισμός.

Από τις 12 Μαρτίου ο κύριος Δάγλας έκανε ακόμα δύο δημοτικά συμβούλια χωρίς να φέρει προϋπολογισμό και εμείς αναρωτιόμαστε για το ποιός φταίει που το Μεγανήσι έχει φτάσει σε αυτή την κατάσταση;”, είπε.

Ο λόγος που ο κύριος Δάγλας δεν φέρνει στο δημοτικό συμβούλιο τον προϋπολογισμό για να ψηφιστεί, έχει να κάνει με άλλο ένα από τα γνωστά του κόλπα, γιατί φροντίζει κάθε φορά να κινείται υπογείως και όχι με διαφάνεια. Έχω την αίσθηση και ας με διαψεύσει ο ίδιος δημοσίως, ότι η προσπάθεια του δεν είναι να ψηφιστεί ο προϋπολογισμός, όσο να τιμωρηθούν οι δημοτικοί σύμβουλοι. Να μας εγκαλέσει όπως και μας εγκάλεσε η Αποκεντρωμένη να απολογηθούμε για το τι τέλη ψηφίζουμε.

“Εδώ πρόκειται για ένα θέμα Δημοκρατίας και πρέπει να τοποθετηθούν όλοι.”, κατέληξε.

Όσον αφορά τα σκουπίδια που επικαλείται ο δήμαρχος Μεγανησίου στην πρόσφατη ανακοίνωσή του, ο κύριος Κονιδάρης είπε ότι λέει ψέματα, καθώς τρεις φορές έχουμε φέρει στο δημοτικό συμβούλιο φωτογραφίες του σκουπιδότοπου, όπου εδώ και ενάμιση χρόνο αποδεικνύουν περίτρανα ότι ο σκουπιδότοπος είναι κλειστός και όχι τώρα που δεν έχει προϋπολογισμό, αλλά επειδή δεν μεταφέρει τα σκουπίδια με αποτέλεσμα να γεμίζει. Υπολογίσαμε ότι μεταφέρει το 10 με 12% των σκουπιδιών που παράγονται στο νησί, λέγοντας ότι τα υπόλοιπα ούτε καν τα θάβει, γίνονται ένα βουνό και μοιραία κλείνει η χωματερή.

“Ο κύριος Δάγλας βρήκε έτοιμο χρηματοδοτούμενο το σταθμό μεταφόρτωσης απορριμμάτων από εμάς, δεν τον αξιοποίησε, δεν έτρεξε το φάκελο, δεν πήγε να πιέσει το δήμο Λευκάδας να τρέξει και το έργο του Μεγανησίου, το έχασε και τώρα παλεύει να κάνει γέφυρα στο νέο ΕΣΠΑ, το έργο αυτό που είναι ζωτικής σημασίας σε αυτό το νησί.

Αν είχε το ΣΜΑ, εδώ και τρία χρόνια το πρόβλημα θα είχε λυθεί, καθώς ο σχεδιασμός του ήταν δική μας επιλογή, επιτυχία και το άφησε να ναυαγήσει. Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι είναι ότι έμαθα πρόσφατα ότι κάλεσε το υγειονομικό, ζητώντας από τον αντιπεριφερειάρχη, να κόψει το υγειονομικό πρόστιμο, για να αποδείξει ότι υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία και να πιέσει με αυτό τον τρόπο.”

Όσον αφορά το γεγονός της απώλειας της δεδηλωμένης της πλειοψηφίας του κυρίου Δάγλα, είπε ότι την ευθύνη την έχει η δημοτική αρχή, καθώς κοντεύουμε να χάσουμε τη λογική κατηγορώντας την αντιπολίτευση ότι δεν ψηφίζει τον προϋπολογισμό, αυτό δεν έχει ξαναειπωθεί ποτέ ανέφερε.

“Δεν μπορεί οι αντιπολιτεύσεις να φταίνε για τους μη ψηφισθέντες προϋπολογισμούς.”

Ο κύριος Δάγλας ας μην έρθει σε συναίνεση με την αντιπολίτευση, αλλά με τους ανεξάρτητους, ωστόσο αν δεν μπορεί να συνεννοηθεί με τους εκπροσώπους της κοινωνίας, ας πάει σπίτι του.

Η δημοτική αρχή έχει καταφέρει να απαξιωθεί από μόνη της στα μάτια της κοινωνίας του Μεγανησίου, καθώς γελάνε και οι πέτρες με όσα κάνει.

Το πρόβλημα είναι ότι δυστυχώς η υπάρχουσα δημοτική αρχή έχει δηλητηριάσει μία ολόκληρη κοινωνία, έχει βλάψει το νησί, καθώς έχει κάνει τεράστια λάθη, έχει χάσει πολλά έργα κι όλα αυτά θα τα πληρώνει το νησί για τα επόμενα χρόνια. ”

Το βίντεο (ακουστικό) της συνέντευξης:

Και το έγγραφο-κόλαφος του Υπουργείου από τις 12 Μάρτη που επικαλείται ο επικεφαλής της Αντιπολίτευσης, όπως αυτό είδε το φως της δημοσιότητας.