Εκδήλωση Αφιέρωμα Πολιτιστικού Συλλόγου Επτανησίων Γαλατσίου στον ποιητή και λογοτέχνη Οδυσσέα Ελύτη

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε από τον Σύλλογο Επτανησίων Γαλατσίου η εκδήλωση – αφιέρωμα στον ποιητή της Ελληνικής ψυχής Οδυσσέα Ελύτη.

Κατάμεστη  από νωρίς όπως συνηθίζεται κάθε χρονιά ένδεκα και πλέον συνεχόμενα χρόνια σε εκδηλώσεις αφιερώματα του Επτανησιακού Συλλόγου η αίθουσα του πολιτιστικού οργανισμού ΘΑΝΟΣ ΚΩΤΣΟΠΟΥΛΟΣ από Επτανήσιους και φίλους .

Μια άρτια οργανωμένη και σκηνοθετημένη εκδήλωση εφάμιλλη του ονόματος του Νομπελίστα Έλληνα ποιητή παρουσίασαν με πολλή αγάπη και σεβασμό στην μνήμη του ποιητή της Ελληνικής ψυχής τα μέλη της διοίκησης και οι Επτανήσιοι  φίλοι – μέλη  του Συλλόγου  .

 Ο Επτανησιακός πολιτιστικός φορέας του Γαλατσίου  όπως πολύ εύστοχα ανάφερε ο Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Γιάννης Ζαβιτσάνος στον σύντομο χαιρετισμό του, παρουσίασε τον ποιητή που συνδέθηκε όσο ελάχιστοι Έλληνες στον 20ό αιώνα με τον πολιτισμό, τη φυσιογνωμία και την ιστορία μας. Τον αυθεντικό Έλληνα που αναδύθηκε μέσα από τους αιώνες. Τον λάτρη των φυσικών αυτοσχεδιασμών όπου κατάφερε να διακρίνει με απόλυτη διαύγεια την αέναη πορεία του ποιητικού στοχασμού. Τον  αλχημιστή που καταφάσκει στη µαγεία  και στο βάθος των αισθήσεων, και κινείται από µια λαχτάρα «παρθενικότητας» και «διαφάνειας» στην ποίηση για να πολεµήσει την ασχήµια της εποχής του «µε όπλα την οµορφιά και την αθωότητα»

Τον ποιητή που ανέδειξε την Ελλάδα, το τοπίο  και τον πολιτισμό της. Που μίλησε για την Ιστορία και τα πάθη της. Που φανέρωσε τη μαγεία της ελληνικής γλώσσας,  παρακολουθώντας  την σε μάκρος είκοσι πέντε αιώνων ποιητική της πορεία , και κατακύρωσε με μαγικό τρόπο έναν άλλο κόσμο που κι αυτός είναι δικός μας κόσμος, γεμάτος νύξεις μιας ιδανικής τελειότητας

Τα εύσημα στους συντελεστές της εκδήλωσης απεύθυνε ο πρόεδρος του Συλλόγου.

Στην αφήγηση των κειμένων :

  •  Η Κατερίνα Γαστεράτου  ( Ταμίας του Συλλόγου).
  • Η Γεωργία Γραικούση ( Γενική γραμματέας του Συλλόγου).
  • Η Άννα Μπάμπουρα (μέλος του ΔΣ του Συλλόγου).
  • –  Ο Μεγανησιώτης φίλος φιλόλογος και ηθοποιός  Βασίλης Κανέλλος διάβασε Οδυσσέα Ελύτη με τον δικό του μοναδικό τρόπο.
  • – Απάγγειλαν ποιήματα του ποιητή η Ευτυχία Γεωργάτου και η Γεωργία Γραικούση.
  • – Ο Κονδύλης Αυγουστίνος ( έφορος του συλλόγου ) είχε την τεχνική επιμέλεια..
  • Η επιμέλεια και η παρουσίαση της εκδήλωσης  ανήκε στο ΔΣ του Συλλόγου

Παρέστησαν ο Δήμαρχος της πόλης κ. Μαρκόπουλος, η Βουλευτής κ. Αυλωνίτου, Ο αντιδήμαρχος κ. Δερεδίνης, οι δημοτικοί  σύμβουλοι κ.Μανιάτης, Μαγκανάρης, Ζέρβα, Παπαδοκωστόπουλος, η Πρόεδρος της Κερκυραικής εστίας κ. Βέργη, οι πρόεδροι των πολιτιστικών φορέων της πόλης Ρουμελιωτών ο κ. Φλώρος, Ηπειρωτών η κ. Τσιούρη, Θεσσαλών ο κ. Κουσαίτης, Δράσης ο κ. Πετρόπουλος, και αντιπροσωπεία του ΔΣ του Συλλόγου Πελοποννησίων Γαλατσίου.

Ο Σύλλογος τον Επτανησίων  μετά τους Νίκο Καββαδία, Άγγελο Σικελιανό,Διονύσιο Σολωμό,Ανδρέα Κάλβο,Αριστοτέλη Βαλαωρίτη, Ρένα Βλαχοπούλου,Νίκο Κούρκουλο  τα αφιερώματα για την Ένωση της Επτανήσου με την Ελλάδα  και τον Οδυσσέα Ελύτη, θα συνεχίσει να υπηρετεί επάξια και να  προσφέρει στον χειμαζόμενο πολιτισμό μας. Να ζωντανεύει να διατηρεί και να παραδίνει  στις επόμενες γενιές μέλη νεολαία και φίλους ,αλώβητη την παράδοση την ιστορία  και τον ποιοτικό μας Ελλαδικό πολιτισμό.

 

 

Περισσότερες φωτογαφίες και βίντεο στην Ιστοσελίδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Επτανησίων Γαλατσίου