Τεχνικό Πρόγραμμα… γιοκ και ανεξαρτητοποιήσεων συνέχεια (video).

Δημοτικό συμβούλιο, η πρώτη συνεδρίαση της χρονιάς,  πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί, με νέες ανεξαρτητοποιήσεις. Ανάμεσα στα θέματα και το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Μεγανησίου, το οποίο και καταψηφίστηκε.Ας δούμε παρακάτω τα highlights του συμβουλίου.

Ανεξαρτητοποιήσεις: Την ανεξαρτητοποίησή του ανακοίνωσε σήμερα ο δημοτικός σύμβουλος Πάνος Δάγλας, καθώς και το μέλος του Τοπικού συμβουλίου Νώντας Κονιδάρης, από την παράταξη «Μεγανήσι…με όραμα». Οι ανεξαρτητοποίησεις των συμβούλων έχουν φτάσει έτσι στην παρούσα θητεία τον αριθμό-ρεκόρ των 7!

Ενημέρωση δημάρχου:Επίθεση, δίχως να κατονομάσει, εξαπέλυσε ο κος Δήμαρχος «κατά όσων διασπείρουν ψέματα και παίρνουν τηλέφωνα τον κόσμο», όπως είπε, σχετικά με τις θέσεις των αλιευτικών σκαφών στα λιμάνια και τον ρόλο του διαδημοτικού λιμενικού ταμείου. Φωτογράφισε επίσης σάιτ του νησιού για σχετικό άρθρο χαρακτηρίζοντας το «αστείο». Κάλεσε άπαντες σε συνδιάσκεψη-ενημέρωση με αρμόδιους φορείς για την επόμενη Κυριακή και μετά θα βγάλει, προειδοποίησε, δελτίο τύπου. Δύο λόγια ακούστηκαν και για το ΕΣΠΑ και την «λυσσαλέα», όπως ειπώθηκε, προσπάθεια να ενταχθεί σε αυτό το έργο της ύδρευσης (εξωτερικό και εσωτερικό δίκτυο), ένα έργο που είχε σχεδιαστεί από την προηγούμενη και είχε χάσει η νυν δημοτική αρχή.

Προ ημερήσιας διάταξης:Τέθηκαν διάφορα ερωτήματα στον κύριο δήμαρχο, μεταξύ των οποίων το πολύ σοβαρό θέμα των ελλείψεων των γιατρών (έχουμε μείνει μόνο με έναν στρατιωτικό γιατρό). Ο κος δήμαρχος δεσμεύτηκε για επίσκεψη στο Υπουργείο Υγείας. Ερώτηση έγινε και για το κτίριο που παραχώρησε ο δήμος στην αστυνομία, μήπως ήρθε η ώρα να επανεξετάσει την στάση του, μιας και αστυνομία δεν ουσιαστικά δεν έχουμε. Άλλες ερωτήσεις αφορούσαν τα μη απορροφούμενα κονδύλια των έργων, όπου και δημιουργήθηκε σχετική ένταση με τον ανεξάρτητο σύμβουλο Ανδρέα Δάγλα και τον δήμαρχο.

Τεχνικό Πρόγραμμα: Το Τεχνικό Πρόγραμμα που πρότεινε ο κύριος δήμαρχος καταψηφίστηκε (4 κατά, 3 υπέρ και 2 παρών). Από την διαλογική συζήτηση φάνηκε ότι η προσπάθεια του δημάρχου να κατηγορήσει για μηδενισμό την μείζωνα αντιπολίτευση έπεσε στο κενό, μιας και από πολλές διαφορετικές γωνιές πήρε λίγο-πολύ το ίδιο μήνυμα: το τεχνικό πρόγραμμα δεν είναι ευθύνη της αντιπολίτευσης, αλλά της δημοτικής αρχής και της πλειοψηφίας αυτής και εκφράζει όλη την φιλοσοφία -αν υπάρχει κάποια- μιας δημοτικής αρχής, δεν είναι απλά μεμονωμένα έργα με τα οποία συμφωνεί ή διαφωνεί κάποιος. Έτσι έπεσε στο κενό και η τελική προσπάθεια του κυρίου δημάρχου να προτείνει συνδιαμόρφωση του Τ.Π. με κάποιους συμβούλους.

Παραχώρηση γης στον Σκορπιό: Η εταιρία που εκμεταλλεύεται το νησί του Σκορπιού μετά την άδεια για να χτίσει πολυτελή θέρετρα, ζητάει επέκταση αυτής, βάσει της οποίας οφείλει να παραχωρήσει στον δήμο Μεγανησίου επιλέον 1,5 στρέμμα. Μετά από μακροσκελή συζήτηση και πολλές ενστάσεις, προβληματισμούς και επιφυλάξεις, το δημοτικό συμβούλιο υπερψήφισε την αποδοχή του τμήματος γης και την μετατροπή του σε χρήματα προς τον δήμο Μεγανησίου (όπως και την πρώτη φορά), τα οποία θα κατατεθούν εφάπαξ, έξι μήνες μετά την έκδοση της άδειας λειτουργίας. Επιπλέον, το ύψος του ποσού (το οποίο δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο της αντικειμενικής αξίας/στρέμμα, και μάλλον θα είναι αρκετά ψηλότερο) θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης στην συνέχεια και -κάτι στο οποίο διαβεβαίωσε και δεσμεύτηκε ο κος Δάγλας- θα περάσει από Δ.Σ. Ίσως δώσουμε περισσότερες λεπτομέρειες σε κάποιο ξεχωριστό άρθρο.

Γενικά: Το κλίμα ήταν αμιγώς προεκλογικό και μάλλον έτσι θα συνεχίσει από εδώ και πέρα.  Ακούστηκαν ένθεν και ένθεν αιχμές, αλλά και πειράγματα. Το δε συμβούλιο έγινε παρουσία προσώπων που θα πρωταγωνιστήσουν στην προσεχή εκλογή αναμέτρηση, ενώ ακούσαμε ακόμα και εξαγγελίες προγράμματος! Τι κι αν έξω κάνει κρύο; Το πολιτικό  θερμόμετρο αρχίζει να ανεβαίνει!

Τα βίντεο της συνεδρίασης: