Τοποθέτηση ΚΚΕ για τις προγραμματικές δηλώσεις για την Υγεία

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Για τις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης της ΝΔ  για την υγεία

Η ΝΔ παίρνοντας την σκυτάλη από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύτηκε ότι  με αποφασιστικότητα θα συνεχίσει την αντιλαϊκή στρατηγική του κεφαλαίου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα της υγείας.

Ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας μιλώντας στη Βουλή έστειλε σαφές μήνυμα προς όλους, για «τολμηρές μεταρρυθμίσεις», στάθηκε στις συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα που σημαίνει για τους υγειονομικούς ακόμα μεγαλύτερη εκμετάλλευση, για το λαό ακόμα πιο βαθιά την τσέπη για υπηρεσίες υγείας, και για τους επιχειρηματίες στο χώρο της υγείας ακόμα μεγαλύτερα κέρδη.

Εξήγγειλε στοχευμένες προσλήψεις 2000 νοσηλευτών, οι οποίες όμως είναι σταγόνα στον ωκεανό στα τεράστια κενά των νοσοκομείων που ξεπερνούν τα 30.000. Στην ουσία κριτήριο της νέας κυβέρνησης θα είναι η κάλυψη μόνο ακραίων περιπτώσεων και μάλιστα όχι με μόνιμο προσωπικό αλλά με ελαστικές σχέσεις εργασίας με ημερομηνία λήξης.  Όσο «για την ενίσχυση των νοσοκομείων» με τη «νέα διαδικασία απόκτησης ειδικότητας μέσα στα νοσοκομεία για τους αποφοίτους νοσηλευτικών σχολών» αυτό σημαίνει  ευέλικτο, πάμφθηνο έως τσάμπα προσωπικό με ημερομηνία λήξης που θα εναλλάσσεται και θα διαρκεί όσο και ο χρόνος απόκτησης της ειδικότητας…..

Αναφέρθηκε επίσης για «επανάσταση στην πρόληψη» η οποία όμως θα γίνει μέσα από τις ιδιωτικές δομές. Μόνο που ξέχασε να αναφέρει από που  θα βρει τα χρήματα ο ΕΟΠΥΥ…που θα είναι υποτίθεται ο βασικός χρηματοδότης, αφού φρόντισε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να μηδενίσει ουσιαστικά την κρατική χρηματοδότηση, αφήνοντας μόνο 100 εκατ. ευρώ για την κάλυψη τάχα των αναγκών των ανασφάλιστων.

Πίσω από τις  ανέξοδες διακηρύξεις του υπουργού υγείας  για «παροχή κατάλληλης, ασφαλούς, υψηλής ποιότητας και αποτελεσματικής πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας» κρύβεται η αντιλαϊκή πολιτική του κεφαλαίου και οι κατευθύνσεις της ΕΕ που θεωρούν την υγεία του λαού «κόστος» και πρέπει να απαλλαγούν. Γι’ αυτό και ενισχύουν τα ιδεολογήματα περί «ατομικής ευθύνης» της πρόληψης. Γι’ αυτό μέσα  από ένα δίκτυο μηχανισμών, όπως η τοπική διοίκηση, ΜΚΟ, «φιλάνθρωποι» επιχειρηματίες επιχειρούν να ενοχοποιήσουν το λαό μας που θα αδυνατεί να συμμορφωθεί με τις οδηγίες τους και  με τις αποσπασματικές δράσεις τους και  καμπάνιες ενημέρωσης  για μεσογειακή διατροφή,  γυμναστική κτλ  Προανήγγειλε δε  τη μετατροπή των φαρμακείων σε χώρους Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Μίλησε για περίθαλψη «με αξιοπρέπεια» και για  «φροντίδα στους πιο ευάλωτους» εννοώντας φυσικά «τα ελάχιστα πακέτα παροχών» που εφάρμοσε ο ΣΥΡΙΖΑ στη διάρκεια της διακυβέρνησής του  και που φυσικά θα συνεχίσουν να παρέχονται.  Ψίχουλα δηλαδή που κατευθύνονται στα πιο «εξαθλιωμένα» στρώματα του λαού μας και που και αυτά προέρχονται από τις αυξημένες εισφορές των εργαζομένων.

Τέλος εξήγγειλε τη «διοικητική αναδιοργάνωση των νοσοκομείων και τον επανασχεδιασμό του τρόπου παροχής των υπηρεσιών υγείας, αναπτύσσοντας συνέργειες»  ( με ποιους άραγε…),  ώστε το «σύστημα υγείας να καταστεί βιώσιμο, εξοικονομώντας πόρους»  (από που άραγε…) Γι’ αυτό θα αλλάξει ο τρόπος  χρηματοδότησης του συστήματος υγείας ώστε  «να διασφαλίζεται η ορθολογική κατανομή και χρήση των πόρων». Ανάφερε μάλιστα υποκριτικά ότι το σύστημα υγείας θα μετατραπεί από «νοσοκομειοκεντρικό» σε «ανθρωποκεντρικό».

Ξέχασε βέβαια να μας πει ότι την  αλλαγή του τρόπου χρηματοδότησης της υγείας την έχει υλοποιήσει  ήδη η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μέσα από τα προαπαιτούμενα του  3ου μνημονίου που ψήφισαν από κοινού  ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ  –  ΠΑΣΟΚ / ΚΙΝΑΛ  όπου μειώθηκε κατακόρυφα η  κρατική χρηματοδότηση στα νοσοκομεία,  την περίοδο 2015-2018 κατά 860 εκατ. ευρώ  και μεταφέρθηκε στις πλάτες των ασφαλισμένων. Ξέχασε επίσης να μας πει ότι ο «δρόμος» για τις «συνέργειες» με τον ιδιωτικό τομέα υγείας έχει ανοίξει εδώ και χρόνια και η ΝΔ δεσμεύεται ότι θα τον κάνει «λεωφόρο», εμπορευματοποιώντας και ιδιωτικοποιώντας ακόμα περισσότερο τις δημόσιες μονάδες υγείας.

Μια γεύση από το «δρόμο» αυτό και τις «συνέργειες» με τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα πήραν  πρόσφατα οι 10 εκατ. ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ οι οποίοι κάτω από τον ωμό εκβιασμό των ιδιοκτητών τους, κλήθηκαν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη πληρώνοντας εξ’ ολοκλήρου εξετάσεις που θα μπορούσαν να γίνονται στις δημόσιες μονάδες υγείας εάν υπήρχε πολιτική βούληση για τη στελέχωσή τους με το απαραίτητο προσωπικό και εξοπλισμό.  Μάλιστα μόνο σε ένα χρόνο  το 2016 , οι ασφαλισμένοι πλήρωσαν  17 εκατ. ευρώ  από την τσέπη τους,  με το 15% της συμμετοχής τους, σε εξετάσεις αξονικές, μαγνητικές τομογραφίες και μαστογραφίες στους μεγαλοεπιχειρηματίες των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων από τις συμβάσεις τους  με τον ΕΟΠΥΥ.

Μπροστά λοιπόν στα όσα εξήγγειλε και προετοιμάζει η κυβέρνηση της ΝΔ που θα επιδεινώσει  την ήδη άθλια και εκρηκτική κατάσταση που βιώνουν οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας και τα λαϊκά στρώματα, το ΚΚΕ θα πρωταγωνιστήσει στην οργάνωση της πάλης  των εργαζομένων ώστε να αποτραπούν τα χειρότερα αλλά και να ανοίξει ο δρόμος για ένα αποκλειστικά δωρεάν κρατικό σύστημα υγείας – πρόνοιας, καθολικό και σύγχρονο, χωρίς καμιά επιχειρηματική δράση. Με πλήρη κρατική χρηματοδότηση, με μαζικές προσλήψεις μόνιμων υγειονομικών όλων των ειδικοτήτων.

Γιατί είναι εφικτό και ρεαλιστικό, το 21ο αιώνα,  οι τεράστιες δυνατότητες της επιστήμης, της τεχνολογίας, της παραγωγικότητας της εργασίας και του μεγάλου αριθμού υγειονομικών που τώρα είναι άνεργοι να μπουν σχεδιασμένα στην υπηρεσία της υγείας του λαού μας.