Η «Ενωτική Αναγέννηση» για την απόφαση αλλαγής πλακόστρωτων

Μεγανήσι, 8 Νοεμβρίου 2019

Προς: Δήμαρxo Μεγανησίου

Δημοτικό Συμβούλιο Δημ. Μεγ.

Τοπικά Συμβούλια Δημ. Μεγ.

Τεχνική Υπηρεσία Δημ. Μεγ.

Κοιν.:  Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής

Π.Ε. Λευκάδας

Δ/ντή Τεχνικών Υπηρεσιών Π.Ε Ευάγ. Μοσχονά

Κυρίες και κύριοι

Αναφορικά με την απόφαση της Δημοτικής Αρχής για την αλλαγή της επίστρωσης τμημάτων οδών εντός των οικισμών Σπαρτοχωρίου και Κατωμερίου και συγκεκριμένα της αντικατάστασης των υφιστάμενων πλακόστρωτων με άλλο υλικό (κυβόλιθους, άσφαλτο), στην οποία η παράταξή μας «Ενωτική Αναγέννηση» ήταν κάθετα ενάντια με σοβαρά και σθεναρά επιχειρήματα, τα οποία αναπτύξαμε διεξοδικά και έχουν καταγραφεί στα πρακτικά, τόσο στην Οικονομική Επιτροπή και στο Δημοτικό Συμβούλιο, όσο και στο Τοπικό Συμβούλιο Σπαρτοχωρίου, το οποίο συνεδρίασε γι΄ αυτό το λόγο, σας επισημαίνουμε τα εξής:

Το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής της Π.Ε. Λευκάδας δεν έχει ούτε καταγγελτική ούτε κατασταλτική αρμοδιότητα. Γνωμοδοτεί όμως επι συγκεκριμένης και αναλυτικής μελέτης με αίτημα και πρωτοβουλία του φορέα και ιδιοκτήτη του έργου. Και αυτό γιατί είναι το καθ΄ ύλην αρμόδιο όργανο να αποφανθεί κατά πόσον οποιαδήποτε κατασκευή ή παρέμβαση συμβάλλει ή όχι στην εναρμονισμένη αρχιτεκτονική του τόπου, στην διατήρηση του περιβαλλοντικού κάλλους και της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Σε αυτό καλείται και οφείλει ο Δήμος και οι υπηρεσίες του να είναι αρωγοί και να διασφαλίζουν τα παραπάνω, τόσο σε κατασκευές και παρεμβάσεις ιδιωτών, πόσο μάλλον σε δημοτικά έργα.

Αντ’ αυτού ο δήμαρχος Μεγανησίου και οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξής του, αντί να έχουν παραδειγματική και υποδειγματική στάση και παρά τις πιεστικές και τεκμηριωμένες υποδείξεις και παραινέσεις μας να ακολουθήσουν τη διαδικασία γνωμοδότησης από το Σ.Α., πράττουν ακριβώς το αντίθετο.

Προβαίνουν σε λήψη απόφασης αλλαγής πλακόστρωτων σημείων με παραδοσιακό ύφος εντός των δυο οικισμών, προφασιζόμενοι επικινδυνότητα λόγω ολισθηρότητας (η οποία τεχνικά αντιμετωπίζεται), χωρίς τεκμηριωμένη σχετική τεχνική έκθεση.

Αγνοούν οποιαδήποτε σύσταση και πρόταση από πλευράς μας, που αντιτίθεται στην πρόθεση και απόφασή τους και το κυριότερο αγνοούν την άποψη και απαξιώνουν κάθε σχετική απόφαση των θεσμικών οργάνων και συγκεκριμένα του Τοπικού Συμβουλίου Σπαρτοχωρίου.

Με την απολυταρχική μορφή διοίκησης, την οποία εφαρμόζει η δημοτική αρχή, αγνοώντας τους πάντες και τα πάντα, με την πλήρη έλλειψη αρχιτεκτονικής αισθητικής και εναρμόνισης, το αποτέλεσμα είναι ένα και αδιαμφισβήτητο:

Το Μεγανήσι καταστρέφεται. Το παραδοσιακό ύφος των οικισμών του αλλοιώνεται και κατά συνέπεια και το περιβαλλοντικό  κάλλος αλλά και η πολιτιστική του κληρονομιά. Πλακόστρωτα θα ενώνονται με κυβόλιθους και άσφαλτο. Πλέον των σοβαρών χρόνιων προβλημάτων που ταλανίζουν το Μεγανήσι, επιμένετε να το επιβαρύνετε και με οικισμούς εκτρώματα, τους οποίους θα δημιουργήσετε. Τους λόγους της εμμονής σας αυτής, μόνο εσείς τους γνωρίζετε. Μην υποτιμάτε όμως τη νοημοσύνη των δημοτών και κυρίως πάψτε να καταστρέφετε το Μεγανήσι. Επιτέλους αρχίστε να ακούτε! Ασχοληθείτε με τα τεράστια προβλήματα του Δήμου και μην προσπαθείτε να δείξετε παραγωγή έργου με «ράβε – ξήλωνε» λογικές και τακτικές, οι οποίες εκτός από έλλειψη καλαισθησίας παραπέμπουν και σε αίσθημα αδιαφορίας σας για ότι μπορεί να βελτιώσει και να αναδείξει το νησί μας.

Θεωρώ απαραίτητο να σας κοινοποιήσω συνημμένα ανοιχτή επιστολή του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής της Π.Ε. Λευκάδας, η οποία έχει δοθεί στη δημοσιότητα, σχετικά με το συγκεκριμένο αλλά και όλα τα συναφή θέματα, όπου κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για όλο το νομό και συνεπώς και για το δήμο Μεγανησίου. Μη τη διαβάσετε απλά, μελετήστε τη, εφαρμόστε τη. Και εσείς κύριε Δάγλα και οι δημοτικοί /τοπικοί σύμβουλοι της παράταξης σας, αλλά και οι υπάλληλοι των αρμόδιων υπηρεσιών του δήμου, οι οποίοι έπρεπε να σας κατευθύνουν σωστά και όχι εσείς να τους υπαγορεύετε απόψεις, εισηγήσεις και μελέτες. Επιτέλους ευαισθητοποιηθείτε!

Κατερίνα Σ. Καββαδά

Δημοτική Σύμβουλος

Επικεφαλής Δημοτικής Ομάδας