Ανακοίνωση «Μεγανήσι για όλους» για τα πρόσφατα ΔΣ

ΜΕΓΑΝΗΣΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ 

Ενημέρωση για την 1η και 2η  Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μεγανησίου 2020

Την Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2020 στις 10:30 το πρωί πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο η 1η  Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου η οποία ήταν ΕΙΔΙΚΗ    και ακολούθησε και η 2η ΤΑΚΤΙΚΗ.

 Μοναδικό θέμα της πρώτης Συνεδρίασης ήταν η ψήφιση ή όχι του ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΕΤΟΥΣ 2018. Η παράταξη μας σταθερή στην θέση που είχε και στους προηγούμενους ισολογισμούς , ότι δηλαδή πρέπει να διευκρινιστεί το έλλειμμα  πράγμα για το οποίο έχει δεσμευτεί ο Δήμαρχος από το 2018 , καταψήφισε τον Ισολογισμό ο οποίος τελικά πέρασε με ψήφους 7 υπέρ ( ψήφισαν οι σύμβουλοι της Δημοτικής Αρχής και ο κος Κονιδάρης ) και 6 κατά. Τονίσαμε ότι δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν το έλλειμμα θα  μηδενίσει, θα παραμείνει  ή μειωθεί. Το σημαντικό είναι να δοθούν απαντήσεις σε ερωτήματα που βασάνισαν το νησί μας και το στοιχειώνουν ακόμη και σήμερα.

Ακολούθησε η 2η τακτική Συνεδρίαση με κύριο θέμα την ΣΥΣΤΑΣΗ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΦΟ.Δ.Σ.Α ΔΗΜΩΝ ΛΕΥΚΑΔΑΣ ΜΕΓΑΝΗΣΙΟΥΠ.Ε ΛΕΥΚΑΔΑΣ Π.Ι.Ν ΚΑΙ ΔΗΜΟΥ ΑΚΤΙΟΥ ΒΟΝΙΤΣΑΣ, ΠΕ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΔΑΣ.

 

Μετά την ενημέρωση δημάρχου τέθηκαν από την παράταξη μας  ερωτήματα προ ημερήσιας .Ρωτήσαμε:

Τον Αντιδήμαρχο κο Δάγλα πότε θα γίνει η πληρωμή των καθαριστριών των Σχολείων ο οποίος μας απάντησε ότι άλλαξαν οι ασφαλιστικές τους εισφορές και γι΄αυτό οι συμβάσεις τους στάλθηκαν τον Δεκέμβρη. Θεωρεί ότι άμεσα θα σταλθεί η πρώτη δόση της πληρωμής τους.

Τον κο Δήμαρχο πότε τελικά  σκοπεύει να ανοίξει το μουσείο στο Σπαρτοχώρι που στεγάζεται στο παλιό ΚΕΦΟ και τι ενέργειες έχει κάνει μέχρι τώρα. Αόριστα  μας απάντησε ότι θα λειτουργήσει το καλοκαίρι.

Τον Αντιδήμαρχο κ. Κατωπόδη τι γίνεται με την πυρκαγιά που ξέσπασε πάλι  στον Σκουπιδότοπο στις 4 Ιανουαρίου κάτι για το οποίο έπρεπε να ενημερώσει πρώτη η δημοτική αρχή. Ρωτήσαμε  αν σκοπεύει ο Δήμος να κάνει μήνυση. Μας απάντησαν  ότι ήρθε η πυροσβεστική και βρέθηκαν μπιτόνια με πετρέλαιο και βεγγαλικά στον σκουπιδότοπο διάσπαρτα, ότι πρόκειται  για εμπρησμό και ότι έγινε μήνυση . Επισημάναμε δε για ακόμα μια φορά την αναγκαιότητα να μπουν πάλι κάμερες. Σε αυτό το σημείο εντύπωση μας έκανε η “χαλαρότητα” του δημάρχου καθώς σε αντίστοιχες περιπτώσεις “δολιοφθοράς” προέβαινε άμεσα σε δελτία τύπου και αντιδρούσε πιο δυναμικά.

Με αφορμή την απάντηση αυτή ακολούθησε η παρατήρηση -πρόταση   από την παράταξή μας: από την στιγμή λοιπόν που στον σκουπιδότοπο έχουμε φωτιά και τα σκουπίδια καίγονται μήπως η σύμβαση των σχεδόν 72.000 με ΦΠΑ που υπογράφηκε στις 31-12-2019 και προφανώς αφορά  μεταφορά συγκεκριμένου όγκου θα πρέπει να αλλάξει; Τα σκουπίδια καίγονται ακόμη…

Σε αυτό το σημείο να ενημερώσουμε ότι στις 31 /12/2019 έγινε ανάθεση στον εργολάβο κ. Ροντογιάννη με το ποσό των περίπου 72.000 ευρώ για την μεταφορά σκουπιδιών , που λήγει τα μεσάνυχτα της ίδιας μέρας με δικαίωμα παράτασης το μισό του χρόνου της σύμβασης;;;;; Εύλογα λοιπόν προκύπτουν τα εξής ερωτήματα. 

Κατά πόσο είναι νόμιμη η νομότυπη αυτή η διαδικασία;

Κατά πόσο είναι εφικτό στην πραγματικότητα να μεταφερθούν μέσα σε 36 ώρες τόσοι τόνοι σκουπιδιών αφού ακολουθούσε αργία  την επόμενη μέρα;

Και εν τέλει μετά τη φωτιά που καίει σχεδόν ένα μήνα πόσα σκουπίδια θα μείνουν για μεταφορά.;;;  Η δαπάνη θα παραμείνει η ίδια;

Η σύμβαση δεν ξεκαθαρίζει την ποσότητα των σκουπιδιών που θα πρέπει να μεταφερθεί. Δηλαδή εμείς θα πληρώσουμε 72.000 ευρω με το Φ.Π.Α όσα σκουπίδια και μεταφέρουμε;  

Ρωτήσαμε επίσης για άλλη μια φορά τι θα γίνει με  το παλιό ελαιοτριβείο στο Σπαρτοχώρι και επισημάναμε ότι αποτελεί εστία μόλυνσης. Ζητήσαμε να γίνει  άμεσα   μυοκτονία, απολύμανση και  απεντόμωση.

Θέσαμε το ερώτημα, που βρήκε άφωνους συμβούλους και δήμαρχο   για την ΔΕΗ που ήρθε να κόψει το ρεύμα των ιατρείων. Δήλωσαν άγνοια  και απάντησαν  ότι θα ενημερωθούν.

Τέλος  τονίσαμε την καταστροφή των δρόμων και ιδιαίτερα τον δρόμο προς το φανάρι που έχει γίνει σχεδόν αδιάβατος. Προτείναμε την επικοινωνία με τους εργολάβους την λήψη μέτρων σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες και  την απαίτηση   αποκατάστασης ζημιών από τα βαρέα οχήματα.

Κατόπιν άρχισε και η συζήτηση για το θέμα της σύστασης ΦΟ.Δ.Σ.Α.

Ο Δήμαρχος μας έκανε για πρώτη φορά( !!!) ενημέρωση για το τόσο σοβαρό θέμα που έρχεται προς ψήφιση παρότι η δημοτική αρχή δια στόματος προέδρου υποσχέθηκε ότι θα προηγηθεί μεγάλη συζήτηση και ενημέρωση του κόσμου πριν την ψήφιση, αφού η σύμβαση δεσμεύει το Μεγανήσι για 30 χρόνια και το θέμα χρίζει ιδιαίτερης προσοχής.

Δεν εκπλαγήκαμε φυσικά  αφού πάγια τακτική αυτής της δημοτικής αρχής είναι να έρχονται σοβαρά θέματα στο συμβούλιο προς ψήφιση πότε με το μαχαίρι στο λαιμό, πότε στο παρά ένα, άλλες φορές χάνονται προθεσμίες και άλλες με την  κινδυνολογία σαν επιχείρημα και τον λαϊκισμό σαν ηθική πίεση χωρίς περιθώριο χρόνου, αντιπρότασης ή διαπραγμάτευσης, με αποτέλεσμα το Μεγανήσι να παραδίδεται κάθε φορά άνευ όρων και να ακολουθεί υποχρεωτικά. Όπως με τη σύμβαση για το νερό με τον δήμο Λευκάδας,  το αντίτιμο του Σκορπιού, τη μεταφορά των σκουπιδιών, τα τέλη, τώρα τον ΦΟΔΣΑ κλπ. 

Σαν παράταξη στο λίγο διάστημα που είχαμε στην διάθεσή μας μέχρι της ψήφιση του θέματος κάναμε επαφές με ειδικούς τεχνοκράτες , και με πολιτικούς φορείς για να έχουμε μια πιο ξεκάθαρη εικόνα.

Η θέση μας για το θέμα και οι τοποθετήσεις μας. Τονίσαμε  ότι:

Α.  Η διαχείριση των απορριμμάτων είναι θέμα ζωτικής σημασίας για την υγεία, τον πολιτισμό και την οικονομική ανάπτυξη του τόπου μας   

Β. Από την στιγμή που πρέπει να ενταχθούμε σε ένα  ΦΟ.Δ.Σ.Α  θα πρέπει να δούμε την  καλύτερη δυνατή και συμφέρουσα λύση για τον Δήμο μας  

Γ.  Μια τέτοια απόφαση πρέπει να μας βρει όλους μαζί , επισημαίνοντας και το γεγονός ότι στη συνεδρίαση υπήρχαν αρκετοί δημότες μας που ήρθαν να ενημερωθούν  όπως και πολλοί ακόμα  Μεγανησιώτες . 

Ζητήσαμε από τον εισηγητή του θέματος τον κο Δήμαρχο να μας δώσει απαντήσεις και να μας ενημερώσει: 

1.Τι διεργασίες προηγήθηκαν και με ποιους για να καταλήξουμε σε ΦΟ.Δ.Σ.Α με τη Λευκάδα και τη Βόνιτσα. Εξετάσαμε δηλαδή όλες τις περιπτώσεις και είδαμε ότι αυτή είναι η καλύτερη; Μας συμφέρει; Υπάρχει κάτι που μας αναγκάζει να πάμε προς τα εκεί.

2.Παίρνοντας αφορμή από την  έκφραση του Δημάρχου” Σύμφωνα με μελέτες” ζητήσαμε μια οικονομοτεχνική μελέτη που αφενός θα μας ενημερώνει για το ακριβές κόστος  ολόκληρης της διαχείρισης των απορριμμάτων μας και αφετέρου θα διασφαλίζει την μη αύξηση των τελών.

3.Ρωτήσαμε τι θα γίνει το μεσοδιάστημα και μέχρι να αρχίσει να λειτουργεί το εργοστάσιο κομποστοποίησης της Λευκάδας και ουσιαστικά ο ΦΟ.Δ.Σ.Α. Από την στιγμή που πρέπει να φύγουμε από την Άρτα και να μην μεταφέρονται εκεί τα απορρίμματα τι θα κάνουμε; Ο Δήμαρχος ανέφερε τον ΑΣΤΑΚΌ για να το διορθώσει και να πει μετά στην Πάλαιρο. Οι προφορικές διαβεβαιώσεις της Παλαίρου ότι θα μας παίρνει τα σκουπίδια , αφού πρώτα πούμε ΝΑΙ στη σύσταση του ΦΟ.Δ.Σ.Α δεν είναι λύση. Θα πρέπει να υπάρξει πρώτα μια προγραμματική σύμβαση και ΟΧΙ κάτι προφορικό και αόριστο .

4.Σαν παράταξη δεν αναγνωρίζουμε καμία προφορική συμφωνία.  Εξάλλου ο δήμος Λευκάδας πρώτα εξασφάλισε την μεταφορά και μετά ψήφισε για την σύσταση του φορέα.  

5.Ζητήσαμε να μάθουμε το πλάνο και τον σχεδιασμό της Δημοτικής Αρχής για τον χώρο του Σκουπιδότοπου στην Σχίζα λαμβάνοντας υπόψη  μια νέα ανάθεση του Δημάρχου σε μελετητή για ένταξη μονάδας κομποστοποίησης στο Μεγανήσι σε πρόγραμμα χρηματοδότησης. Αν σκεφτούμε ότι στην περιοχή θα τοποθετηθεί  ο βιολογικός, τα οχήματα ΣΜΑ και η υποδοχή και διαλογή των βαρέων και ανακυκλώσιμων υλικών  πώς αυτός θα γίνει χώρος αναψυχής όπως είχε σχεδιαστεί; 

6.Εκφράσαμε  επίσης αμφιβολίες για το καταστατικό όπως το είδαμε να ψηφίζεται από τον Δήμο Βόνιτσας και από τη Λευκάδα, Δήμοι οι οποίοι ανταλλάσουν μεταξύ τους Πρόεδρο  και  Αντιπρόεδρο. Δεν είμαστε οι μικροί και τελευταίοι που ακολουθούν, ζητήσαμε θέση και φωνή. Μας δίνουν μία θέση στο 5μελές Διοικητικό Συμβούλιο μας βγάζουν όμως έξω από την Διοίκηση ουσιαστικά όταν σου αποκλείουν το περιθώριο της Προεδρίας ή/και της Αντιπροεδρίας. 

7.Ρωτήσαμε τι σκοπεύουν να κάνουν με την ανακύκλωση που όπως φαίνεται πρέπει να αρχίσει αύριο το πρωί, για να πάρουμε την απάντηση ότι θα προβούν άμεσα σε αγορά οχήματος ανακύκλωσης.  

8.Αναφερθήκαμε στην πρωτοφανή πρωτοβουλία του δημάρχου Λευκάδας κ. Καλού να αναλάβει την ευθύνη της ενημέρωσής μας όπου εκεί οι Μεγανησιώτες σύμβουλοι έμαθαν για πρώτη φορά για τον σχεδιασμό της δημοτικής αρχής. Αφού δηλώσαμε άγνοια για πολλά που  ήδη είχαν δρομολογηθεί για μας χωρίς εμάς ,προσπαθήσαμε να κρύψουμε την αμηχανία και την έκπληξή μας.  Εμείς νοιώσαμε τουλάχιστον προσβεβλημένοι από την συνάντηση αν και μας λύθηκαν πολλές απορίες όμως αυτό το ιδανικό σενάριο μας έβαλε σε προβληματισμούς. Ιδιαίτερα ενοχλημένοι νοιώσαμε όταν ειπώθηκε η φράση “ Υπογράψτε και θα παίρνουμε και σας τα σκουπιδάκια σας” .

Τέλος προτείναμε αναβολή του θέματος και ζητήσαμε μια μικρή χρονική παράταση προκειμένου να πάρουμε τις έγγραφες  εγγυήσεις που συμφέρουν τον Δήμο μας μπαίνοντας έτσι και εμείς στο παιχνίδι των διαπραγματεύσεων με τους άλλους δύο Δήμους ισοδύναμα και πηγαίνοντας δυνατά και με πλήρη συμφωνία στη σύσταση του νέου φορέα.

Οι απαντήσεις που πήραμε δεν μας ικανοποίησαν αφού δεν ακούσαμε τίποτε για την ύπαρξη μελέτης που θα διασφαλίζει την μη αύξηση των τελών πέρα από κάποιες τιμές που μας ανέφερε ο Πρόεδρος από δική του έρευνα.

Το πραγματικό σημερινό κόστος μεταφοράς  δεν το γνωρίζουμε καθώς ποτέ δεν έχει γίνει εκτίμηση κόστους ανά τόνο, και ποτέ με τα λεφτά που δαπανάει η δημοτική αρχή ( Πάνω από 120.000 ευρω το χρόνο) μέχρι σήμερα. Δεν ξέρουμε πόσα σκουπίδια έχουν μεταφερθεί πραγματικά. Να θυμίσουμε ότι έχουμε ζητήσει τρείς φορές τα παραστατικά  και δεν τα έχουμε λάβει ακόμα. Γεγονός που δεν μας επιτρέπει να κάνουμε συγκριτική οικονομική μελέτη.

Για το μεσοδιάστημα και το τι θα γίνει με τα σκουπίδια, στη μέση σχεδόν της συνεδρίασης λάβαμε mail από τον πρόεδρο ΧΥΤΑ Παλαίρου που μας ενημέρωνε ότι υπάρχει η πρόθεση να γίνει καταστατικό που θα διασφαλίζει τη μεταφορά των σκουπιδιών στην Πάλαιρο , αν ψηφίσουμε το νέο ΦΟ.Δ.Σ.Α ..

Για το  δε θέμα της Προεδρίας και της Αντιπροεδρίας μας είπαν ότι θα έρθει σε επόμενο συμβούλιο. Και σε ένσταση μας ότι η Λευκάδα το έχει ψηφίσει, δείχνοντας και την συγκεκριμένη απόφαση, πήραμε την απάντηση ότι δεν ισχύει κάτι τέτοιο. 

Αναβολή του θέματος για μικρό χρονικό διάστημα ζήτησε  η κα. Καββαδά και ο ανεξάρτητος Σύμβουλος κος Δάγλας.

Η θέση μας δεν εισακούστηκε και το θέμα μπήκε προς ψήφιση και τελικά ψηφίστηκε ο νέος Φορέας με 7 ψήφους υπέρ της σύστασης  : τους συμβούλους της Δημοτικής Αρχής και τον Σύμβουλο της Ενωτικής Αναγέννησης κο Κονιδάρη και με  6 ψήφους  υπέρ της προσωρινής αναβολής του θέματος. 

Από ότι φαίνεται έμειναν πολλά ερωτήματα και πολλά θέματα στη μέση και περιμένουμε να δούμε και στα επόμενα συμβούλια που θα επανέλθει το θέμα. 

Τονίζουμε όμως και πάλι ότι η διαχείριση των απορριμμάτων μας είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ανάπτυξη και το μέλλον του τόπου μας και καλό είναι η κάθε ενέργεια  να μας βρίσκει έτοιμους, ενημερωμένους, όχι βιαστικούς και το κυριότερο ΕΝΩΜΕΝΟΥΣ.

 Τα άλλα θέματα του συμβουλίου είχαν να κάνουν με εγκρίσεις μελετών έργων του τ.π.

  1. Υπερψηφίσαμε:   Την μελέτη αποκατάστασης δρόμου Στραβουνάμ-Αη Γιάννη

    Την πίστωση για το δίκτυο Μικρών νησιών

    Τον ορισμό αντιπροσώπου στον ΟΚΑΝΑ

    Την προμήθεια απορριμματοφόρου  από το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ

    2.Καταψηφίσαμε για διαδικαστικούς λόγους τις τριμηνιαίες καταστάσεις  2018- 2019

    Την μελέτη για την διαμόρφωση των νεκροταφείων. Επιμένουμε ότι πρέπει να προηγηθεί παραχώρηση από την εκκλησία με ΦΕΚ

    Την συνέχιση του πλακόστρωτου στο Κατωμέρι  και την συντήρηση οικισμού Βαθέος που προβλέπει αποκατάσταση τμήματος δρόμου που κατά την άποψη μας δεν είναι απαραίτητη.

ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ