Προτάσεις του Θ. Καββαδά στο νέο νομοσχέδιο για τα απορρίμματα της Λευκάδας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Λευκάδα, 30 Απριλίου 2020

 

Προτάσεις του Θανάση Καββαδά στο νέο νομοσχέδιο για τα απορρίμματα της Λευκάδας – Συνάντηση με τον Υπουργό Περιβάλλοντος Κωστή Χατζηδάκη

 

Συνάντηση είχε το βράδυ της Πέμπτης στην Βουλή ο Βουλευτής Ν.Λευκάδας Θανάσης Καββαδάς με τον Υπουργό κ.Κωστή Χατζηδάκη, καθώς και με τον Γενικό Γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων κ.Μανώλη Γραφάκο προκειμένου να συζητήσουν εκτενώς το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τις διατάξεις του νομοσχεδίου που προβλέπουν τη σύσταση περιφερειακού, διαβαθμιδικού ΦΟΔΣΑ στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.

Η συνάντηση ήρθε σε συνέχεια επαφών που είχε από το Σαββατοκύριακο ο Βουλευτής, τόσο με τον ίδιο τον Υπουργό, όσο και με τον Γενικό Γραμματέα, καθώς και σχετικής επιστολής που απέστειλε την Δευτέρα ο κ.Καββαδάς στον κ.Χατζηδάκη, η οποία κοινοποιήθηκε και στο γραφείο του Πρωθυπουργού.

Ο Βουλευτής ανέφερε ότι η δημιουργία περιφερειακού ΦΟΔΣΑ, όπως προβλέπει το άρθρο 93 το νομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος που συζητείται ήδη στη Βουλή, θα ωφελήσει στο μέλλον οικονομικά, διοικητικά και τεχνικά τη διαχείριση των απορριμμάτων στα Ιόνια Νησιά. Εξέφρασε ωστόσο την ανησυχία ότι, επί του παρόντος, ειδικά για την Λευκάδα, ένας τέτοιος ΦΟΔΣΑ θα ανακόψει την πρόοδο που έγινε από τα τέλη Οκτωβρίου, μετά την ψήφιση της τροπολογίας, που άνοιξε το δρόμο για τη συνεργασία στη διαχείριση των σκουπιδιών μέσω ενός κοινού ΦΟΔΣΑ των Δήμων Λευκάδας, Μεγανησίου και Ακτίου-Βόνιτσας.

Για τους λόγους αυτούς ζήτησε από τον Υπουργό εγγυήσεις και κατέθεσε, τόσο γραπτά με την επιστολή του, όσο και προσφορικά, προτάσεις για βελτιώσεις στο νομοσχέδιο σχετικά με:

  • Τη μεταφορά των 000 δεματίων απορριμμάτων που υπάρχουν αυτή τη στιγμή συσσωρευμένα.
  • Την διαχείριση των παραγόμενων σκουπιδιών της Λευκάδας για τα επόμενα χρόνια, μέχρι να λειτουργήσει το εργοστάσιο.
  • Την ανεμπόδιστη συνέχιση όποιας διαγωνιστικής διαδικασίας βρίσκεται σε εξέλιξη αλλά και όσων έργων έχουν ξεκινήσει από το Σύνδεσμο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Λευκάδας κατά τη διάρκεια μετάβασης στο νέο φορέα, και ιδίως την ολοκλήρωση του διαγωνισμού, κατασκευής και λειτουργίας της Μονάδας Προεπεξεργασίας και Κομποστοποίησης Απορριμμάτων (ΜΟΠΑΚ).
  • Να αυξηθεί ο αριθμός των μελών του διοικητικού συμβουλίου του νέου φορέα, ώστε να εκπροσωπούνται αναλογικά οι περιφερειακές ενότητες της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.

 

Ο Βουλευτής τόνισε ότι πρέπει να ληφθεί υπόψη η προγραμματική σύμβαση του 2017 μεταξύ των Δήμων Λευκάδας, Μεγανησίου και Ακτίου Βόνιτσας, για την διαδημοτική συνεργασία συνδιαχείρισης στερεών αποβλήτων στη ΜΟΠΑΚ Δήμου Λευκάδας και την Υγειονομική Ταφή του υπολείμματος στον ΧΥΤΥ Παλαίρου.

Ο Υπουργός από την πλευρά του διαβεβαίωσε το Βουλευτή Λευκάδος ότι:

  1. Η Κυβέρνηση στηρίζει την προγραμματική σύμβαση του 2017 των Δήμων Λευκάδας, Μεγανησίου και Ακτίου Βόνιτσας, στην βάση της οποίας έχει γίνει η χρηματοδότηση των υποδομών διαχείρισης αποβλήτων σε αυτούς τους Δήμους και θα υπάρξει ειδική πρόβλεψη στο νομοσχέδιο που θα διασφαλίζει απόλυτα αυτή τη συμφωνία.
  2. Πλέον μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου από τη Βουλή την Τρίτη, ο Υπουργός Περιβάλλοντος αποκτά μια επιπλέον δυνατότητα να παρεμβαίνει όταν υπάρχει πρόβλημα διάθεσης απορριμμάτων, δυνατότητα που ο Υπουργός, αν απαιτηθεί, θα ασκήσει και στην περίπτωση της Λευκάδας.
  3. Ο Δήμος Λευκάδας θα εκπροσωπείται στο ΔΣ του νέου Περιφερειακού ΦΟΔΣΑ των Ιόνιων Νήσων.

 

Σε δήλωσή του ο Βουλευτής αναφέρει:

«Η διαχείριση των απορριμμάτων απαιτεί συνεννόηση και ρεαλιστικές λύσεις. Έθεσα στον Υπουργό Περιβάλλοντος το ζήτημα της υλοποίησης των έργων και των δράσεων, για τις οποίες ο ίδιος ο κ.Χατζηδάκης είχε δεσμευτεί κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στη Λευκάδα. Η μέγιστη και κύρια προτεραιότητα για μένα είναι να μην αντιμετωπίσει ξανά πρόβλημα η Λευκάδα με τα σκουπίδια. Ο Υπουργός Περιβάλλοντος δεσμεύτηκε να κατοχυρώσει θεσμικά στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο ρεαλιστικές λύσεις για την διαχείριση των απορριμμάτων της Λευκάδας. Δικός μου στόχος παραμένει η υλοποίησή τους στο ακέραιο.»