Δήλωση Δρακονταειδή για τα απορρίμματα και το σχετικό νομοσχέδιο

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ πρώην ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΛΕΥΚΑΔΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΔΡΑΚΟΝΤΑΕΙΔΗ

για τις τροπολογίες που ψηφίσθηκαν στη Βουλή

και αφορούν την διαχείριση απορριμμάτων στα Ιόνια και τη Λευκάδα.

Την Τρίτη 5 Μαΐου 2020, η κυβερνητική πλειοψηφία ολοκλήρωσε το πολιτικό και οικολογικό ‘’έγκλημα’’ στη Βουλή, ψηφίζοντας και κάνοντας νόμο του κράτους, μέσα σε συνθήκες πανδημίας, το περιβόητο Νομοσχέδιο με τίτλο «Εκσυγχρονισμός της Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας»!!!

Με δημόσιες τοποθετήσεις μας (στο Δ.Σ., ανακοινώσεις, συνεντεύξεις, κ.λπ.) τις τελευταίες ημέρες αναδείξαμε τις συνέπειές του, όχι μόνο στην χώρα μας, αλλά και στη Λευκάδα.

Ένα από τα θέματα που ‘’τακτοποιεί’’ ο νόμος, είναι και η διαχείριση των απορριμμάτων πανελλαδικά, αλλά και ειδικά για τα Ιόνια.

Πιο συγκεκριμένα, μέσω  του άρθρου 93, μεταβιβάζει τις αρμοδιότητες και λειτουργίες από τους Δήμους στις νέες Ανώνυμες Εταιρείες – ΦΟ.Δ.Σ.Α. (Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων), τις οποίες ουσιαστικά θα ελέγχει, μέσω της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, αφού θα κατέχει το 40% των μετοχών της.

Παραλλήλως, στην εταιρία θα μεταβιβασθεί το σύνολο της κινητής και ακίνητης περιουσίας του Δήμου, π.χ. για τη Λευκάδα η υπό δημοπράτηση Μονάδα Προεπεξεργασίας Απορριμμάτων και Κομποστοποίησης (ΜΟ.Π.Α.Κ.), οι Χώροι Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (Χ.Υ.Τ.Υ.), κ.λπ.. Η όλη διαδικασία μάλιστα, προβλέπεται να ολοκληρωθεί εντός τριών μηνών από την έναρξη ισχύος του νόμου (βιάζονται !!!).

Αυτό είναι το πρώτο βήμα του στρατηγικού σχεδιασμού της κυβέρνησης, γιατί το επόμενο είναι ακόμα πιο καθοριστικό.

Αφού μετά από λίγο διάστημα διαπιστώσει, δήθεν, αδυναμία και ανεπάρκεια στη λειτουργία του νέου ΦΟ.Δ.Σ.Α., που αντικειμενικά έχει, λόγω έλλειψης προσωπικού και τεχνογνωσίας, ποιο εύκολα πια θα προχωρήσει στο δεύτερο βήμα, στην ιδιωτικοποίηση του συνόλου της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Όμως δεν τελειώνουμε εδώ, υπάρχει και το τρίτο βήμα στο σχέδιο για να ολοκληρωθεί το πάζλ κι αυτό θα είναι η υιοθέτηση, ως μοντέλου διαχείρισης, της καύσης των απορριμμάτων.

Για το συγκεκριμένο άρθρο 93 κι ανεξαρτήτως παραταξιακών διαφορών, οι Δήμοι των Ιονίων στο σύνολό τους, εξέφρασαν την κατηγορηματική αντίδρασή τους, με αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων (μεταξύ αυτών και ο Δ. Λευκάδας) και του ανώτερου οργάνου τους, της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ιονίων Νήσων (Π.Ε.Δ.Ι.Ν.).

     Ειδικά για τον Δήμο της Λευκάδας αλλά και του Μεγανησίου, όλη αυτή η διαδικασία θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στην συνεργιστική λύση με τον Δήμο Ακτίου – Βόνιτσας, με τον οποίον έχουμε υπογράψει Προγραμματική Σύμβαση από τις 16 Αυγούστου 2017.

Θυμίζω ότι από τότε προχώρησαν οι διαδικασίες στην πράξη. Δημοπρατήθηκε η Μονάδα από την προηγούμενη δημοτική αρχή και συμφωνήθηκε από τη νέα, μέχρι την ολοκλήρωση της κατασκευής της, ο Δήμος Ακτίου/Βόνιτσας να δέχεται τα απορρίμματα της Λευκάδας. Ταυτοχρόνως, προχωρούσε η συγκρότηση του ΦΟ.Δ.Σ.Α. μεταξύ των Δήμων Λευκάδας – Ακτίου/Βόνιτσας, με δεδομένο ότι είχε περάσει και σχετική θετική νομοθετική ρύθμιση τον Οκτώβριο του 2019.

Για όλα αυτά ο βουλευτής Λευκάδας κ. Θ. Καββαδάς, με αλλεπάλληλες ανακοινώσεις του, υποστήριζε ότι ‘’κατόπιν ενεργειών του’’ θα διευθετούσε το θέμα, με τροπολογίες που θα κατέθετε ο αρμόδιος υπουργός κ. Κ. Χατζηδάκης. Θυμάστε είναι ο ίδιος που στην κοπή πίτας της Νέας Δημοκρατίας στις 17/2/2020, ανακοίνωσε την κατασκευή της ΜΟ.Π.Α.Κ. Λευκάδας, που είχε ήδη δημοπρατηθεί έξη μήνες πριν.

Οι τροπολογίες εν τέλει, ψηφίστηκαν χθες, 5/5/2020 και είναι οι εξής δυο:

  1. «Τα αστικά απόβλητα των Δήμων της Περιφερειακής Ενότητας Λευκάδας, διατίθενται στο Χ.Υ.Τ.Α. Παλαίρου. Η διαχείριση των Αστικών Στερεών Αποβλήτων των Δήμων της Π. Ε. Λευκάδας και του Δ. Ακτίου/Βόνιτσας, γίνεται σύμφωνα με την από 16/8/2017 μεταξύ τους προγραμματική σύμβαση».
  2. «Το Διοικητικό Συμβούλιο της νέας Α.Ε.- ΦΟ.Δ.Σ.Α Ιονίων Νήσων, από 5μελές γίνεται 7μελες».

     Τι επιβεβαιώνουν λοιπόν, στην πράξη, οι περίφημες τροπολογίες!

     Η πρώτη, επιβεβαιώνει αυτά που μέχρι τώρα, ήταν ήδη συμφωνημένα, όπως παραπάνω ανάφερα. Επιβεβαιώνει δηλαδή τις συμφωνίες του 2017 και του 2019 !!! Μεγάλη επιτυχία και κυρίως μας έκαναν μεγάλη χάρη!!!

Η δεύτερη τροπολογία, μας κάνει ακόμη μεγαλύτερη χάρη! Θα συμμετέχει και εκπρόσωπος του Δήμου Λευκάδας στο Διοικητικό Συμβούλιο. Ωραία! Ξέχασαν όμως να μας πουν, ότι το ποσοστό των μετοχών του Δ. Λευκάδας στην Α.Ε. θα είναι 6,5% και ότι την πρωτοκαθεδρία έχει, η ελεγχόμενη πολιτικά, Περιφέρεια που θα κατέχει το 40% των μετοχών.

     Τι άλλο επιβεβαιώνουν οι τροπολογίες;

     Αποκαλύπτουν, ότι η κυβέρνηση δεν έκανε βήμα πίσω από το σχεδιασμό της!

Ρωτάμε λοιπόν  – ρητορικά – τον κ. Βουλευτή:

  •  Γνωρίζει, ότι ο Δήμος μας θα εισφέρει τα περιουσιακά του στοιχεία στην νέα Α.Ε. – ΦΟ.Δ.Σ.Α.;
  •  Γνωρίζει, ότι η τιμολογιακή πολιτική, τα ανταποδοτικά δημοτικά τέλη καθαριότητας που πληρώνουν οι δημότες της Λευκάδας και του Μεγανησίου, θα καθορίζονται από το νέο φορέα;
  •   Γνωρίζει ότι η λειτουργία σε σοβαρά διοικητικά και οργανωτικά θέματα των συνεργαζόμενων Δήμων Λευκάδας και Ακτίου/Βόνιτσας θα καθορίζεται από το νέο φορέα;
  •   Γνωρίζει ότι με την ψήφο του συναίνεσε, πέρα από το θέμα των απορριμμάτων, για μια σειρά γενικότερες αντι-περιβαλλοντικές πολιτικές, όπως ενδεικτικά οι πιο κάτω:
  1. Στην άρση του περιορισμού κατοχής 51% του ΑΔΜΗΕ από το δημόσιο.
  2. Στην κατάργηση των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων περιοχών (Natura, κ.λπ.).
  3. Στη θεσμοθέτηση της ανεξέλεγκτης έρευνας για τις εξορύξεις υδρογονανθράκων και στην εξόρυξη πετρελαίου μέσα σε περιοχές Natura.
  4. Στην αλόγιστη εγκατάσταση αιολικών μονάδων (ανεμογεννητριών).
  5. Στην χορήγηση πενταετούς παράτασης περιβαλλοντικής άδειας στις Σκουριές (εργοστ. χρυσού).
  6. Στη δημιουργία, χωρίς αδειοδότηση, χώρων απόσυρσης εξορυκτικών αποβλήτων.
  7. Στην παραπομπή στο «μέλλον» των Δασικών Χαρτών και… τόσων άλλων.

Φυσικά και το γνωρίζει!!! Όλα τα γνωρίζει! Προς τί, η ικανοποίηση και οι πανηγυρισμοί του;

    Τι γνωρίζουν απ’ όλα αυτά οι πολίτες της Λευκάδας; Μάλλον ελάχιστα.

     Είναι λοιπόν ευκαιρία και καλώ απολύτως καλοπροαίρετα (και πάλι), σε δημόσιο διάλογο τον κ. βουλευτή, σε όποιο Μ.Μ.Ε. θέλει, με όποιον συντονιστή θέλει, με όποιους όρους θέλει, με σκοπό να αναδείξουμε τις συνέπειες αυτών των αποφάσεων, ώστε να γνωρίζουν και να κρίνουν όσο το δυνατό περισσότεροι πολίτες της Λευκάδας.

     Τέλος, σ’ αυτήν την καινούργια εξέλιξη, οφείλει να τοποθετηθεί με σαφήνεια, η Δημοτική Αρχή. Η Περιφέρεια το έκανε χθές, με απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, στηρίζοντας τις κυβερνητικές θέσεις. Αναμενόμενη η επιλογή της!

     Έτσι κι αλλοιώς, όλοι κρινόμαστε καθημερινά για τις θέσεις και τις αποφάσεις μας!

Λευκάδα 6/5/2020                                                                 Κωνσταντίνος Δρακονταειδής

Δημοτικός σύμβουλος – πρώην δήμαρχος Λευκάδας

Επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης

«ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ»