Μερικές σκέψεις για το δελτίο τύπου του δήμου για φημολογούμενο κρούσμα κορονοϊού

Διάβασα σήμερα το πρωί, με κάποια έκπληξη, το δελτίο τύπου του δήμου για φημολογούμενο κρούσμα.

Μετά από σκέψη, και με αυτή την ευκαιρία, αποφάσισα να πω την γνώμη μου, με την ιδιότητα του λειτουργού υγείας επί 22 συναπτά έτη στο νησί (και 25 συνολικά). Πράγματι, με μεγάλη ευκολία διασπείρονται φήμες, με το που θα ακουστούν, και με τάση μάλιστα στιγματισμού ανθρώπων. Αυτό είναι μέγιστο σφάλμα. Το κατηγόρησα και τους προηγούμενους μήνες όταν κύκλοι προσκείμενοι στον κύριο δήμαρχο έκαναν κάτι αντίστοιχο, το κατηγορώ και τώρα. Όποιος έχει συμπτώματα δεν σημαίνει ότι νοσεί κιόλας. Και όποιος τελικά νοσήσει, όποιος αποδειχτεί θετικός (γιατί θα γίνει κι αυτό κάποια στιγμή στο Μεγανήσι, είναι νομοτελειακό) δεν φταίει, ούτε είναι αποδιοπομπαίος τράγος. Θα μείνει στην καραντίνα του όπως επιβάλλεται (καθώς και οι επαφές του), θα προσέξει την υγεία του, εν ανάγκη θα νοσηλευτεί και όλα θα πάνε καλά. Του συμπαραστεκόμαστε, δεν του πετάμε πέτρες!

Ψυχραιμία και σύνεση λοιπόν. Και κυρίως κοινωνική ευαισθησία και ευθύνη. Πάει να πει, δεν είναι πρόσφορο θέμα για κουτσομπολιό ο κορονοϊός, αλλά από την άλλη οποιοσδήποτε έχει συμπτώματα (βήχα, πυρετό, δύσπνοια, ανοσμία κτλ) πρέπει να μένει σπίτι του και να επικοινωνεί με τον γιατρό. Τόσο απλό και τόσο σημαντικό.

Να μιλήσω όμως και για την ανακοίνωση ετούτη. Κατά την γνώμη μου αποτελεί λανθασμένη επιλογή. Δεν είναι δουλειά του δήμου να ανακοινώνει θετικά ή αρνητικά κρούσματα, ούτε να διαψεύδει φήμες, όσο ανυπόστατες κι αν είναι. Αν κάθε μέρα κάποιος διασπείρει μια ανάλογη φήμη, ο δήμος θα τρέχει από πίσω να διαψεύδει;

Τι όμως πρέπει να κάνει (ή να έκανε) ο δήμος για τους δημότες του αυτό το διάστημα;

Να λοιπόν τι πρέπει να κάνει:

α) Να φροντίσει να μην εισέρχονται στο δημαρχείο πάνω από 2-3 άτομα την φορά, ειδικά στους στενούς διαδρόμους.

β) Να υπάρχει αντισηπτικό σε κάθε χώρο ή κτίριο του δήμου.

γ) Να έχει εξασφαλίσει ΜΑΠ (μέσα ατομικής προστασίας) για όλους τους εργαζόμενούς του, ειδικά αυτούς που εργάζονται εκτός του δήμου.

δ) Να έχει εκπαιδεύσει όλους τους εργαζόμενους για τα μέτρα ασφάλειας, καθώς και για το πως θα συμπεριφέρονται απέναντι σε μια δυνητική έκθεση στον ιό, ειδικά τους εργαζόμενους στην αποκομιδή απορριμμάτων και τους οδηγούς, που είναι και οι πιο εκτεθειμένοι.

ε) Να έχει τυπώσει ενημερωτικά φυλλάδια για τα μέτρα προστασίας που θα πρέπει να λαμβάνονται από καταστήματα και επιχειρήσεις του νησιού, αλλά και από τους πολίτες,  και να έχουν μοιραστεί παντού.

στ) Θα έπρεπε ήδη να έχει διοργανώσει ημερίδα με γιατρούς και άλλους ειδικούς ή -εναλλακτικά-  να έχει φτιάξει ειδικό βιντεάκι, που θα ενημερώνει τον κόσμο για τις προφυλάξεις που θα πρέπει να τηρούνται το καλοκαίρι, ειδικά με τους ξένους τουρίστες.

ζ) Να καταστήσει υποχρεωτική την χρήση μάσκας από όλους τους δημότες, τόσο στις υπηρεσίες του δήμου, όσο και στο λεωφορείο.

η) Θα έπρεπε να έχει καταστρώσει σχέδιο έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση που υπάρξει ένα ή περισσότερα κρούσματα (κάτι δυστυχώς όχι και τόσο απίθανο όσο νομίζουν μερικοί συμπατριώτες μου). Να είναι δηλαδή προσχεδιασμένο και σαφές πώς και από ποιούς θα γίνει πιθανή διακομιδή, τα μέτρα ασφαλείας στο ασθενοφόρο, στο σκάφος, οι μετέπειτα απολυμάνσεις κτλ. Επίσης θα ορίζεται επιτροπή διαπαραταξιακή που θα συνεδριάσει εκτάκτως για λήψη αποφάσεων σε περίπτωση μεγάλου προβλήματος κ.ό.

θ) Αρωγή σε ιατρείο, σχολεία, Βοήθεια στο Σπίτι ή και άλλες δομές, σε υλικά ή άλλα απαραίτητα μέσα.

ι) Πίεση προς την ΕΛΑΣ για πραγματοποίηση αυξημένων ελέγχων, ώστε να τηρηθούν τα προστατευτικά μέτρα και να μην αφεθούν αυτά στην τύχη τους. Επίβλεψη και από σχετική επιτροπή του δήμου.

ια) Αποφυγή συγκεντρώσεων άνω των 10-15 ατόμων με ευθύνη του δήμου. Για παράδειγμα, δεν είναι απαραίτητο να γίνουν μαζικές πολιτιστικές εκδηλώσεις για ένα καλοκαίρι, όπως κλαρινοκαταστάσεις, εκδηλώσεις σε κλειστούς χώρους κτλ. Αν γίνουν εκδηλώσεις θα πρέπει να γίνουν μόνο σε ανοιχτό χώρο (πχ προαύλιο σχολείου), με καθίσματα εξαιρετικά αραιά (1,5 μέτρο απόσταση τουλάχιστον), με έλεγχο της ροής του κόσμου από υπεύθυνο και ανώτατο όριο εισόδου ατόμων (πχ 100-150). Οι αθλητικές εκδηλώσεις είναι από τις πιο επικίνδυνες, αλλά αυτό το αντιλαμβάνεται ο καθένας, μιας και αναβλήθηκε ολόκληρη Ολυμπιάδα. Το ίδιο και οι εκδηλώσεις τύπου Καραγκιόζη με τα παιδάκια το ένα πάνω στο άλλο.

Υπάρχουν και πολλά πράγματα ακόμα που θα μπορούσα να προτείνω, αλλά ας μην μακρηγορήσω άλλο, όποιος θέλει να ρωτήσει παραπανίσια ξέρει που θα με βρει.

Θα κάνω όμως ένα τελευταίο σχόλιο. Διαφωνώ με εκείνους που κατέκριναν τον δήμο διότι μοίρασε τρόφιμα τις προάλλες. Την αποδέχομαι ως μια πράξη αλληλεγγύης σε ευπαθείς οικονομικά και υγειονομικά ομάδες Μεγανησιωτών. Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω σε ποιούς και με ποια κριτήρια μοιράστηκαν, ελπίζω ότι οι πρόεδροι των κοινοτήτων έκαναν το καθήκον τους με συνέπεια και δικαιοσύνη. Είναι επίσης άσκοπο να προτείνουν στον δήμο πχ την αγορά τεστ ανίχνευσης κορονοϊού. Τι να τα κάνει ο δήμος τα τέστ; Λογιστής είναι ο δήμαρχος, δεν είναι γιατρός. Όπου χρειάστηκε να γίνει τέστ, εστάλη από το Νοσοκομείο κανονικά και ελήφθη από τους εδώ γιατρούς που είναι εκπαιδευμένοι. Αυτό που θα μπορούσε να κάνει όταν έρθει η ώρα, όταν δηλαδή τα αντίστοιχα τεστ θα είναι εντελώς αξιόπιστα, είναι ο έλεγχος του προσωπικού του δήμου με τεστ αντισωμάτων (διαφορετικά από τα PCR). Εκεί θα φανεί αν κάποιοι έχουν νοσήσει και άρα δεν διατρέχουν κίνδυνο ή δεν έχουν αντισώματα, οπότε θα πρέπει να προσέχουν διπλά.

Και με την ευκαιρία ξανατονίζω προς όλους:

α) κρατάτε αποστάσεις δύο μέτρων!

β)πλένετε τα χέρια σας τακτικά με σαπούνι και νερό ή με αντισηπτικό!

γ) αποφεύγετε πολυσύχναστα μέρη, όπου τέλος πάντων βλέπετε συνωστισμό (μαγαζιά, παραλίες, πλατείες κτλ)!

δ) φοράτε μάσκα σε μέρη με έντονο συγχρωτισμό και σε κλειστούς χώρους με κόσμο (πχ λεωφορεία, φερι-μποτ, δημόσιες υπηρεσίες κτλ)!

ε) μείνετε σπίτι αν έχετε συμπτώματα ασθένειας!

στ) κλείστε τα αυτιά σας στις φήμες και τις κουβέντες του καφενείου και ενημερωθείτε από τους ειδικούς και μόνο από αυτούς.

Όσο περισσότεροι εφαρμόσουν αυτά τα απλά πράγματα (και οι επαγγελματίες είναι οι πρώτοι που πρέπει να δώσουν το παράδειγμα), τόσο καλύτερο καλοκαίρι θα περάσουμε.