Ανακοίνωση «Μεγανήσι για όλους» για το τουριστικό καταφύγιο Βαθέος

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΒΑΘΕΟΣ

Εντελώς ξαφνικά και μετά από ένα θολό παρασκήνιο, η Δημοτική Αρχή στις 10 Ιουνίου δημοσίευσε μια Ανακοίνωση –Καταγγελία για την εταιρεία ΠΛΟΥΣ ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΜΑΡΙΝΑ.

Από το συγκεκριμένο κείμενο που κάνει και αναφορές σε  <<προσπάθειες εκφοβισμού και απειλών>> προς επαγγελματίες και αιρετούς χωρίς όμως να τις διευκρινίζει, εμβρόντητοι μάθαμε ότι η αρ, 78ΟΜΟΦΩΝΗ απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Μεγανησίου του2015, ΘΑ εφαρμοστεί!

Προφανώς και υπάρχουν ευθύνες που πρέπει να αναζητηθούν και να αποδοθούν, τα ερωτήματα όμως που προκύπτουναπό την μη εκτέλεσης της ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗΣ ΠΟΛΥΣΥΖΗΤΗΜΕΝΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ εδώ και  5 χρόνια είναι πολλά,  αφού κατάφερε να κρατάει σε κατάσταση <<ομηρίας >> όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.

Άσε που είναι και απορίας άξιο πως η Δημοτική Αρχή, προφανώς και όλο οργή, δηλώνει ότι θα εκτελέσει μια απόφαση του 2015 λες και μιλάμε για άλλη Δημοτική Αρχή. Η ίδια είναι.

Τόσα χρόνια, τόσα λόγια, τόσες υποσχέσεις για λύσεις αλλά  και τόσες φήμες σκορπίζονταν δεξιά και αριστερά και ο τρόπος να διαλευκανθείτο τοπίο ήταν κάπου… παγωμένος με απόλυτη ευθύνη της Δημοτικής Αρχής και του Δημάρχου. Για εμάς η μη εκτέλεση ΟΜΟΦΩΝΗΣ απόφασης  ευνόησε  τα προεκλογικά παιχνίδια του 2019 και βέβαια  σήμερα ευνοεί τα ύπουλα χτυπήματα στους πολιτικούς αντιπάλους.

Η παράταξη μας το τελευταίο διάστημα αφιέρωσε σημαντική  ενέργεια και χρόνο  προκειμένου  να ενημερώσει σήμερα τον  Μεγανησιώτη  με απλό τρόπο στο  περίπλοκο πρόβλημα  του ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟΥ ΒΑΘΕΟΣ.Έτσι εμείςαντιλαμβανόμαστε το ρόλο μας και τις ευθύνες μας στα προβλήματα που καίνε. Δεν  μας απασχολούν οι άγονες αντιπαραθέσεις και οι γρήγορες ανακοινώσεις για λόγους εντυπωσιασμού.

 

1.Το όνομά της Μαρίνας είναι: ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΒΑΘΙΟΥ και διέπεται από :

α. Την Υπουργική Απόφαση του Ελληνικού Δημοσίου  2001( ΦΕΚ 1743/Β/2001) με την οποία  προβλέπονται όλα τα έργα κατασκευής του καταφυγίου και παραχωρείται η εκμετάλλευσηκαι η χρήση τουγια  33 χρόνια, στο  Δήμο  Μεγανησίου, που θα  παραχωρήσει με τη σειρά του την  εκμετάλλευση και τη  χρήση του σε ιδιωτική εταιρία μέσω διαγωνισμού.

β. Την Σύμβαση Παραχώρησης μεταξύ Δήμου Μεγανησίου και της εταιρίας ¨Οδυσσέας ¨η οποία κέρδισε σε σχετικό διαγωνισμότον Μάιο του 2010.

2.H Σύμβαση Παραχώρησης δεν αποτελεί σύμβαση εμπορικής μίσθωσης (πχ. καταστημάτων).Διέπεται από  άλλοισχυρότερο νομικό καθεστώς  όπως αυτό των Αυτοκινητοδρόμων  με ότι αυτό συνεπάγεται.

Με βάση τη Σύμβαση  παραχωρείται (δεν ενοικιάζεται !!!) για χρήση και εκμετάλλευση τουριστικό  καταφύγιο60 σκαφών που περιλαμβάνει:

– Χερσαία ζώνη λιμένα 3,2 στρεμμάτων

– Κρηπιδώματα συνολικού μήκους 440 μ. περίπου, με αρχήτο όριο  της λιμενολεκάνης  (νέοςμόλος στον Αγ.Νεκτάριο) και τέλος στον παλαιό μόλο(Ρίκου).

– Θαλάσσια ζώνη 42 στρεμμάτων.

–  Κτίριο  90 τ.μ.

– Θέσεις στάθμευσης  16 οχημάτων

–  Υποδομή, δεξαμενές ,αγωγούς   για την ολοκλήρωση της  εγκατάστασης

παροχής  καυσίμων ,πυροπροστασία ,εγκαταστάσεις παραλαβής  λυμάτων,

παροχής  ρεύματος και νερού

Προβλέπεται επίσης :

Η κατασκευή πλωτής(η πλωτών ) προβλήτας εντός της λιμενολεκάνης40 σκαφών ανεβάζοντας το σύνολο των σκαφών του καταφυγίου στα 100 και  την αύξηση της θαλάσσιας κυκλοφορίας κατά 67%!!!.

 

  1. Η Υπουργική Απόφαση του 2001 προβλέπει ότι πρέπει να κατασκευαστεί νέα ράμπα για τη ακτοπλοϊκή σύνδεση (Ferryboat) και δηλώνειότι είναι απαραίτητος ο διαχωρισμός της ακτοπλοΐας από τα τουριστικά σκάφη, για λόγους ασφαλείας.

Η νέα ράμπα που προβλέφθηκε είχε  πλάτος  10 μ.αρκετή  για τα μικρά ferryboats της τότε εποχής (μελέτη  1999).Καμία οδική σύνδεση με τη ράμπα  δεν προεβλέπετο ούτε και πεδίο ελιγμών.

Αποτέλεσμα  είναι οι κατασκευές αυτές αντί να διαχωρίζουν ακτοπλοΐα και τουριστικά σκάφη ,όπως προέβλεπε η υπουργική απόφαση και σύμφωνα με τους κανονισμούς ασφαλούς ναυσιπλοΐας,   να τα εμπλέκουν.

 

4.Με ευθύνη της Νομαρχίας  κατασκευάστηκαν τα προβλεπόμενα έργα και  το 2009 ο Δήμος  παραλαμβάνει το τουριστικό καταφύγιο και προετοιμάζει το σχετικό διαγωνισμό.                 Τον Απρίλιο όμως του 2009, προφανώς μετά τη διαπίστωση των προβλημάτων , αναθέτει επείγουσα μελέτη οδικής σύνδεσης  προς άλλη ράμπα (εκκλησάκι Αγ. Νεκταρίου) και  ο όρος για διαμόρφωση κατάλληλης οδικής πρόσβασηςπρος την νέα ράμπα περιλαμβάνεται  στη  σύμβαση.

Η μελέτη διαπιστώνει σοβαρή έλλειψη χερσαίου χώρου  και παντελή έλλειψη πεδίου ελιγμών,  προτείνει  μία «κατ΄ οικονομία»λύση οδικής σύνδεσης,αλλά δεν προχωρεί από το Δήμο Μεγανησίου.

 

5.To Μάιο του 2010 ο Δήμος υπογράφει τη Σύμβαση παραχώρησης .

Αναδύεται όμως ένα νέο πρόβλημα:τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, που προϋπήρχαν της υπογραφής της σύμβασης,  όλα τα χρόνια  αναπτύσσουν μέρος των τραπεζοκαθισμάτωντους και μέσα στα όρια της χερσαίας ζώνης της Μαρίνας.

Το κείμενο της σύμβασης δεν αναφέρει τίποτε ενώ στο Πρωτόκολλο Παράδοσης Παραλαβής γίνεται αναφορά  αλλά και αποτύπωση  τεσσάρων τμημάτων κατασκευών παταριών με την παρατήρηση: τα δύο μέρη θα συνεργασθούν για να προσδιορισθούν οι οφειλόμενες εκατέρωθεν ενέργειες.

Οι επαγγελματίες συνέχισαν να νοικιάζουν Κοινόχρηστο Χώρο από τον Δήμο Μεγανησίου και βέβαια να τον πληρώνουν. Μέχρι τη στιγμή που έλαβαν εξώδικα από την εταιρία ΠΛΟΥΣ ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΜΑΡΙΝΑ… και  βρέθηκαν όλοι σε ένα καθεστώς αβεβαιότητας που τους ενέπλεξε σε δικαστικές και όχι μόνο διαμάχες.

Και εδώ , αν η κατάσταση είχε δρομολογηθεί από το 2015, θα είχαν δοθεί απαντήσεις σε αρκετά ερωτήματα και ίσως και να υπήρξαν και λύσεις.

Στο μεταξύ ο Δήμαρχος σε κάθε ερώτηση Δημοτικού Συμβούλου << τι γίνεται με τη Μαρίνα;>> απαντούσε << προχωράει>>. Όπως αποδείχτηκε όμως τίποτε δεν προχωρούσε με δική του σαφώς υπαιτιότητα.

Σήμερα κρίνεται απαραίτητο το τοπίο να ξεκαθαρίσει και ζητάμε εξηγήσεις για την μη υλοποίηση της ομόφωνης απόφασης του 2015. Η παράταξη μας άμεσα θα ζητήσει και αντίγραφα της αλληλογραφίας των δύο μερών προκειμένου να λάβει πλήρη γνώση της κατάστασης.

Σε κάθε περίπτωση  όταν ένα  πρόβλημα  δεν επιλύεται  με σχεδιασμό και προγραμματισμό στην ώρα του, μετατρέπεται σε  απόστημα,  η θεραπεία του οποίου επιβάλλει βαρύτερο κόστος οικονομικό, κοινωνικό ,χρονικό.

Επιβάλλεται η συνάντηση των συμβαλλομένων μερών για να δοθούν εξηγήσεις και διευκρινήσεις αλλά το σημαντικότερο για να ενημερωθεί ο κόσμος. Τα  ύπουλα χτυπήματα που αποπροσανατολίζουν τους δημότες μας και το σπρώξιμο της αλήθεια κάτω από το χαλάκι με αποφάσεις που δεν εκτελούνται , δεν αρμόζει σε κανέναν.

ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ