Δελτία τύπου για την 28η Οκτωβρίου (updated 2)

ΤΟΜΕΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΛΕΥΚΑΔΑΣ του ΚΚΕ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Για τα 80 ΧΡΟΝΙΑ απο την 28η Οκτώβρη 1940

        80 χρόνια μετά την 28η Οκτώβρη του 1940 και την κατοπινή πάλη του ελληνικού λαού μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, τα συμπεράσματα αυτής της ηρωικής περιόδου μπορούν να εμπνεύσουν τους σημερινούς αγώνες, να φωτίσουν την αναγκαία λαϊκή ενότητα, απέναντι στην ψευδεπίγραφη “εθνική ομοψυχία” που επικαλούνται οι εκμεταλλευτές του λαού. Η ιστορία διδάσκει ότι και το 1940 και τα μετέπειτα χρόνια από τη μια μεριά υπήρχε η πλειοψηφία του λαού, που αγωνίστηκε μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, υπήρχε το ΚΚΕ, που ήταν ο βασικός εμπνευστής, καθοδηγητής και αιμοδότης της ΕΑΜικής Αντίστασης, που έδωσε σε αυτόν τον αγώνα τα καλύτερα παιδιά του. Από την άλλη υπήρχε η αστική τάξη και οι πολιτικές της δυνάμεις, οι οποίες άλλες συνεργάστηκαν ανοιχτά με τον κατακτητή, άλλες διέφυγαν στο εξωτερικό κι άλλες, λιγοστές, οργάνωσαν αντιστασιακές ομάδες, με την καθοδήγηση των Βρετανών, έχοντας τα μάτια τους στραμμένα στις μεταπολεμικές εξελίξεις για τη σταθεροποίηση της αστικής εξουσίας και την υπονόμευση του ΚΚΕ και του ΕΑΜ. Το στοιχείο της “εθνικής ενότητας” που, με αφορμή την 28η Οκτώβρη, τονίζουν οι αστικές πολιτικές δυνάμεις, στοχεύει στην χειραγώγηση του λαού, για να τον εγκλωβίζουν στους κάθε φορά “εθνικούς στόχους” του κεφαλαίου.

Σήμερα, ως “εθνικός στόχος” προβάλλεται η διαχείριση της νέας καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης και της πανδημίας σε βάρος του λαού, των αναγκών και των δικαιωμάτων του. Παράλληλα προβάλλεται σαν “εθνική υπόθεση” η στρατηγική της άρχουσας τάξης για πιο αναβαθμισμένη εμπλοκή της Ελλάδας στα επιθετικά σχέδια των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ στην περιοχή.

Τα διαχρονικά συμπεράσματα της δεκαετίας του 40 αποκτούν μεγαλύτερη σημασία καθώς οι σημερινές αντιθέσεις και τα αδιέξοδα στο παγκόσμιο καπιταλιστικό σύστημα εγκυμονούν κινδύνους πολεμικών συγκρούσεων. Τμήμα των εξελίξεων αποτελούν και όσα διαδραματίζονται στην Ανατολική Μεσόγειο, με την όξυνση των ανταγωνισμών για τον έλεγχο των ενεργειακών πηγών και των δρόμων μεταφοράς. Μέρος αυτών των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών είναι και οι αντιθέσεις των αστικών τάξεων Ελλάδας-Τουρκίας, αλλά και η προσπάθεια να προωθηθούν επικίνδυνες διευθετήσεις για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, με όχημα την συνεκμετάλλευση και με στόχο την διατήρηση της ΝΑΤΟϊκής συνοχής. Αποτελεί πρόκληση εκ μέρους της κυβέρνησης και των αστικών κομμάτων να προβάλλονται στον ελληνικό λαό σαν εγγυητές της ασφάλειας το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ, η ΕΕ που αποτελούν την αιτία του προβλήματος, τους δολοφόνους των λαών.

Και τότε ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος ήταν απότοκο των μεγάλων αντιθέσεων που συγκλόνιζαν το παγκόσμιο καπιταλιστικό σύστημα. Ήταν απότοκο της ανάγκης του συστήματος να ξεπερνάει τις οικονομικές κρίσεις, με το ξαναμοίρασμα των αγορών και των σφαιρών επιρροής. Ταυτόχρονα, στόχος και των δύο ιμπεριαλιστικών μπλοκ, τόσο του Άξονα (Γερμανίας – Ιταλίας – Ιαπωνίας), όσο και των ΗΠΑ-Μ. Βρετανίας και των συμμάχων τους, ήταν η καταστροφή της Σοβιετικής Ένωσης, του πρώτου εργατικού-σοσιαλιστικού κράτους στην ιστορία, που ενέπνεε τους λαούς σε όλες τις χώρες και είχε την καθοριστική συμβολή στη συντριβή του ναζισμού. Αυτή η ιστορική αλήθεια δεν αλλάζει όσα εκατομμύρια και αν ξοδέψουν η ΕΕ, οι αστικές κυβερνήσεις και οι δυνάμεις του συστήματος στην προβολή της προσβλητικής θεωρίας των δύο άκρων, που εξισώνει ανιστόρητα το ναζισμό με τον κομμουνισμό.

Ο φασισμός-ναζισμός αποτελεί παιδί του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος. Η φασιστική διακυβέρνηση στηρίχτηκε στην καπιταλιστική ιδιοκτησία και τους μονοπωλιακούς ομίλους, όχι μόνο της Γερμανίας. Απογείωσε την εκμετάλλευση της εργατικής τάξης. Στηρίχτηκε στην ανοχή που απολάμβανε από το αστικό πολιτικό σύστημα, από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις της περιόδου που έστρωσαν το έδαφος στη ναζιστική Γερμανία με την πολιτική τους (π.χ. Συμφωνία του Μονάχου, 1938) για να επιτεθεί στην Σοβιετική Ένωση. Τελικά χάρη στην Σοβιετική Ένωση και τον Κόκκινο Στρατό, χάρη στα απελευθερωτικά κινήματα των χωρών της Ευρώπης που ψυχή τους είχαν τα Κομμουνιστικά Κόμματα, γράφτηκε το έπος της μεγάλης αντιφασιστικής νίκης των λαών.

Το ανιστόρητο κατασκεύασμα των «δύο άκρων» προσφέρει τελικά πολύτιμες υπηρεσίες στον φασισμό, στην κάλυψη της εγκληματικής δράσης φασιστικών οργανώσεων. Έτσι αξιοποιήθηκε και αξιοποιείται και με αφορμή την δράση της ναζιστικής εγκληματικής Χ.Α. Γι’ αυτό και η απόφαση καταδίκης της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή δεν πρέπει να αναστείλει τον αγώνα ενάντια στον φασισμό. Το σύστημα που θρέφει τον φασισμό είναι εδώ. Αποδείχθηκε στην διάρκεια της δίκης η στήριξη που παρείχε στην ΧΑ το ίδιο το σύστημα, μέσω των σχέσεων της με τμήματα του κρατικού μηχανισμού και της εργοδοσίας, με την ανοχή που παρείχε συνολικά το αστικό πολιτικό σύστημα αντιμετωπίζοντας την ναζιστική ΧΑ ως “κοινοβουλευτικό κόμμα”.

Οι εξελίξεις καθιστούν επίκαιρο το ιστορικό δίδαγμα από την πάλη της δεκαετίας του 1940, ότι ο αγώνας για την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και των συνόρων της χώρας δεν μπορεί να αποσυνδέεται από την πάλη για την ανατροπή της καπιταλιστικής εξουσίας που γεννά τον φασισμό, τους πολέμους, τις κρίσεις. Σήμερα η υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων, της εδαφικής ακεραιότητας, των συνόρων, από τη σκοπιά των λαϊκών συμφερόντων αποκτά πραγματικό νόημα, μόνο όταν συμβαδίζει με την πάλη:

 • Για την απεμπλοκή της χώρας μας από τα επικίνδυνα σχέδια του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, της ΕΕ.
 • Για να κλείσουν οι ξένες στρατιωτικές βάσεις στην Ελλάδα.
 • Για την αποδέσμευση από αυτούς τους οργανισμούς, με το λαό στην εξουσία, ιδιοκτήτη του πλούτου που παράγει.

Στηριγμένος στην ιστορική πείρα ο λαός χρειάζεται να αποκτήσει εμπιστοσύνη και δύναμη στην πάλη του για το δίκιο και τη νίκη, να εμπιστευτεί το ΚΚΕ. Για να μη βρεθεί ο λαός “κάτω από τη σημαία” των εκμεταλλευτών του, αλλά για να χαράξει το δικό του δρόμο για τη δική του εξουσία, να γίνει ο ίδιος αφέντης του πλούτου που παράγει σε μια κοινωνία με πραγματική λαϊκή ευημερία: Το σοσιαλισμό – κομμουνισμό.

……………………………………………………………………………………

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Λευκάδα, 27 Οκτωβρίου 2020

 

Μήνυμα του Βουλευτή Ν. Λευκάδας Αθανασίου Καββαδά για την 28η Οκτωβρίου

 

Πριν 80 χρόνια η σημερινή ημέρα σημάδεψε την απαρχή του αγώνα των Ελλήνων ενάντια στο φασισμό και το ναζισμό που, στα χρόνια που κράτησε, άφησε πίσω του χιλιάδες θύματα, βαθιές πληγές, αλλά και τη ζωηρή ανάμνηση της τελικής νίκης.

Μιας νίκης της εθνικής ανεξαρτησίας, της δημοκρατίας και της ελευθερίας για κάθε άνθρωπο.

Μιας νίκης που ξεκίνησε με το μεγάλο «ΌΧΙ» που οι Έλληνες ήμαστε έτοιμοι να επαναλάβουμε και σήμερα ενάντια σε όσους επιβουλεύονται την εθνική κυριαρχία και την ακεραιότητα της χώρας μας.

Κάθε γενιά, κάθε εποχή, κάθε ιστορική περίοδος χαρακτηρίζεται από τους δικούς της αγώνες – και οι σύγχρονες μάχες, οι μάχες της γενιάς μας δεν τελειώνουν εδώ.

Παραμένουμε σε ετοιμότητα απέναντι στην Τουρκία, με τις ισχυρές και υπερήφανες Ένοπλες Δυνάμεις σε θέσεις μάχης και την Κυβέρνηση στις επάλξεις για τη διπλωματική προάσπιση των δικαίων του λαού μας.

Έχουμε όμως κι ένα ανοιχτό μέτωπο απέναντι  σε έναν αόρατο και ύπουλο εχθρό που επηρεάζει τις ζωές όλων μας, όχι μόνο στο κομμάτι της υγείας, αλλά και στην οικονομία, την εργασία και, εντέλει, στην κοινωνία μας.

Σήμερα, απαιτείται ένας άλλου είδους ηρωισμός, μια άλλης μορφής μάχη.

Πρέπει να συνεχίσουμε τις ζωές μας.

Να τις συνεχίσουμε όμως με αίσθημα ευθύνης, προστατεύοντας ο ένας τον άλλον, φροντίζοντας όλοι μαζί και ο καθένας ατομικά για την υγεία μας.

Δεν έχω αμφιβολία ότι όπως στο 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, η ανθρωπότητα θα κερδίσει τον κοινό μας εχθρό.

Απέναντι όμως σε αυτήν την πρωτοφανή πανδημία, χρειάζεται ενιαίο μέτωπο ορθολογισμού και υπευθυνότητας, ώστε του χρόνου να μπορούμε ελεύθερα να γιορτάσουμε όλοι μαζί, από κοντά, αυτήν την επέτειο, να τιμήσουμε τους νεκρούς και τις νίκες μας με τη λαμπρότητα που τους αξίζει.

Φέτος, ας τους αποδώσουμε τον ελάχιστο φόρο τιμής υψώνοντας στα σπίτια μας την Ελληνική Σημαία.

Χρόνια Πολλά!

……………………………………………………………………………………………………………………………..

Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου 2020

Δελτίο Τύπου

Ανδρέας Κτενάς: «Οι Έλληνες δεν υποκύπτουν σε τελεσίγραφα, εκβιασμούς και προκλητικές συμπεριφορές» – Μήνυμα του Αντιπεριφερειάρχη Λευκάδας για την 28η Οκτωβρίου – Το πρόγραμμα εορτασμού της Εθνικής Επετείου

 

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, η Περιφερειακή Ενότητα Λευκάδας διοργανώνει εκδηλώσεις για τον εορτασμό της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940.

 

Ο Αντιπεριφερειάρχης Λευκάδας, Ανδρέας Κτενάς, στο μήνυμά του για την εθνική επέτειο αναφέρει:

 

«Τιμούμε το ΟΧΙ των Ελλήνων το 1940 απέναντι στη φασιστική Ιταλία, που μας υπενθυμίζει το μεγαλείο της ελληνικής ψυχής και την αστείρευτη θέληση του λαού μας για ελευθερία, αξιοπρέπεια, εθνική ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα.

 

Η πανδημία του COVID-19 μας αναγκάζει να περιορίσουμε τις επίσημες εκδηλώσεις και να γιορτάσουμε χωρίς παρελάσεις, όμως δεν μπορεί να περιορίσει, ούτε κατ’ ελάχιστο, το μήνυμα της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940.

 

Σήμερα και εμείς καλούμαστε να ακολουθήσουμε το παράδειγμα των προγόνων μας, και ενωμένοι να ξεπεράσουμε τα εμπόδια και τις δυσκολίες, σε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο για την πατρίδα μας, ιδίως στο Αιγαίο και στον Έβρο.

 

Καλώ λοιπόν κάθε συμπολίτη μας να υψώσει τη Γαλανόλευκη, διατρανώνοντας ότι οι Έλληνες διαφυλάττουν με σθένος και αποφασιστικότητα την εθνική τους κυριαρχία και τις θεμελιώδεις αξίες της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης.

 

Χρόνια Πολλά!»

 

Το Πρόγραμμα εορταστικών εκδηλώσεων

 

Γενικός τριήμερος σημαιοστολισμός των

 • Δημόσιων Καταστημάτων,
 • Στρατιωτικών Καταστημάτων,
 • Δημοτικών Καταστημάτων,
 • Κοινοτικών Καταστημάτων,
 • Καταστημάτων Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.),
 • Καταστημάτων Τραπεζών,
 • Ιδιωτικών Καταστημάτων,
 • Οικιών, και
 • Ελλιμενισμένων Πλοίων,

από τις 8:00 π.μ. της Δευτέρας 26 Οκτωβρίου 2020 μέχρι και τη δύση του ηλίου της Τετάρτης 28 Οκτωβρίου 2020.

 

Φωταγώγηση των

 • Δημόσιων Καταστημάτων,
 • Στρατιωτικών Καταστημάτων,
 • Δημοτικών Καταστημάτων,
 • Κοινοτικών Καταστημάτων,
 • Καταστημάτων Ν.Π.Δ.Δ., και
 • Στρατιωτικών Μονάδων,

κατά τις βραδινές ώρες της Τρίτης 27 Οκτωβρίου 2020 και Τετάρτης 28 Οκτωβρίου 2020.

 

Ομιλίες σε

 • Σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης,
 • Δημόσιες Υπηρεσίες, και
 • Ν.Π.Δ.Δ.

την Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2020, με θέμα τη σημασία της εορτής με μέριμνα των Διευθυντών αυτών.

 

Προσκύνημα και κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο της πόλης της Λευκάδας, εκπροσώπων

 • των μαθητών των Σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης,
 • των Προσκόπων και Οδηγών,

την Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2020. Οι αντιπροσωπείες θα προσέρχονται συντεταγμένα με επικεφαλής καθηγητές, δασκάλους και βαθμοφόρους. Κατά το προσκύνημα θα παρίστανται αντιπροσωπείες Αναπήρων και Θυμάτων Πολέμου, Τραυματιών και Εφέδρων.

 

Χαρμόσυνες κωδωνοκρουσίες όλων των εκκλησιών στις 7:30 π.μ. της Τετάρτης 28 Οκτωβρίου 2020

 

Επίσημη δοξολογία στον Ιερό Ναό της Μητρόπολης στις 11:00 π.μ. της Τετάρτης 28 Οκτωβρίου 2020, στην οποία θα χοροστατήσει ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Λευκάδος & Ιθάκης, κ.κ. Θεόφιλος. Η εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας θα γίνει μέσα στον Ι.Ν. της Μητρόπολης από τη φιλόλογο του Μουσικού Σχολείου Λευκάδας, κα. Κόρκου Αναστασία.

 

Επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο της πόλης της Λευκάδας, στις 11:30 π.μ. της Τετάρτης 28 Οκτωβρίου 2020. Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με την τήρηση ενός λεπτού σιγής.

 

Σύμφωνα με τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα και έκτακτα μέτρα αντιμετώπισης του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19:

 • ΔΕΝ θα πραγματοποιηθούν μαθητικές και στρατιωτικές παρελάσεις.
 • Αυστηρά μπορούν να παραστούν εντός του Ι.Ν. της Μητρόπολης έως εξήντα (60) άτομα.
 • Επιβάλλεται η τήρηση της απαραίτητης απόστασης του 1,5 m και η χρήση μη-ιατρικής προστατευτικής μάσκας, εντός του Ι.Ν. της Μητρόπολης.
 • Συστήνεται η τήρηση της απαραίτητης απόστασης του 1,5 m και η χρήση μη-ιατρικής προστατευτικής μάσκας, στο προαύλιο χώρο του Ι.Ν. της Μητρόπολης και λοιπούς εξωτερικούς χώρους συνάθροισης κοινού.