Δελτίο τύπου ΛΑΣΥ Λευκάδας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ

Πολλαπλά ερωτηματικά προκαλεί η στάση του Αντιπεριφερειάρχη Λευκάδας κ. Κτενά ο οποίος, αρχικά, δε δέχτηκε να πραγματοποιηθούν μαζικά rapid-test ελέγχου για τον COVID-19 στους υπαλλήλους της Π.Ε. Λευκάδας. Μπορεί να είναι αιτιολογία τέτοιας άρνησης ότι η περίπτωση εμφάνισης κρούσματος θα δημιουργούσε, πιθανά, πρόβλημα στη λειτουργία της Π.Ε. Λευκάδας; Κάτω από την πίεση του σωματείου των υπαλλήλων της Π.Ε. Λευκάδας τελικά θα πραγματοποιηθεί ο έλεγχος. Οι έλεγχοι στο προσωπικό που πραγματοποιούνται σε σειρά Δήμων και Περιφερειών (έτσι και στο Δήμο Λευκάδας) είναι, με ευθύνη της κυβέρνησης, «κατόπιν εορτής» και κάτω από την πίεση της έκρηξης των κρουσμάτων.

Αν συμβαίνουν αυτά στους φορείς του κρατικού μηχανισμού τότε είναι εύκολο να καταλάβει κανείς τι συμβαίνει στον Ιδιωτικό Τομέα όπου οι εργαζόμενοι είναι αντιμέτωποι με την εργοδοσία που έχει «λυμένα» τα χέρια της να απολύουν όποιον εργαζόμενο θέλει, δηλαδή ακόμα και όποιον απαιτήσει μέτρα προστασίας της υγείας εν μέσω πανδημία. Είναι πολλές οι καταγγελίες που φτάνουν στα σωματεία από εργασιακούς χώρους σε όλη την Ελλάδα για την τραγική έλλειψη μέτρων προστασίας που εκθέτουν επικίνδυνα την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων.

Να αξιοποιήσουν οι φορείς της Τοπικής Διοίκησης τη θεσμική τους θέση και να απαιτήσουν από την κυβέρνηση τη διενέργεια μαζικών test καθώς και μέτρων προστασίας σε χώρους δουλειάς και χώρους μαζική συνάθροισης (ΜΜΜ, σχολεία κ.α.)

Καλούμε τους εργαζόμενους να απαιτήσουν τα αυτονόητα από τις διοικήσεις των φορέων τους: συνεχή, μαζικά test και μέτρα προστασίας απέναντι στην πανδημία. Να υπάρχει γιατρός εργασίας σε μόνιμη βάση στους χώρους δουλειάς, έχοντας την ευθύνη του συντονισμού και για την εκτίμηση του επαγγελματικού κινδύνου για τις απαραίτητες διαδικασίες στο προσωπικό.

Να μπουν στον αγώνα για συνολικότερα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας με ευθύνη της κυβέρνησης:

·         Επίταξη των ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα με το προσωπικό τους και ένταξή τους στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας.

·         Μαζικές προσλήψεις υγειονομικών, γιατρών, νοσηλευτών.

·         Ουσιαστικά μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς και στα σχολεία, με 15 παιδιά ανά τάξη, προσλήψεις εκπαιδευτικών και εξασφάλιση του εξοπλισμού για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

·         Αποσυμφόρηση των Μέσων Μεταφοράς, με προσλήψεις προσωπικού και με επίταξη ιδιωτικών λεωφορείων.

·         Κανένας εργαζόμενος, άνεργος, επαγγελματίας δεν πρέπει να μείνει χωρίς αξιοπρεπές εισόδημα. Να υπάρξει απαλλαγή από την τοπική φορολογία (τέλη κλπ) στις λαϊκές οικογένειες.

·         Έκτακτο επίδομα για όλους τους ανέργους, χωρίς προϋποθέσεις.

·         Εδώ και τώρα να αποσυρθεί το νέο αντεργατικό έκτρωμα που έδωσε στη δημοσιότητα η κυβέρνηση.