Ανακοινώσεις Εργατικού Κέντρου για μετανάστες, Πολυτεχνείο.

ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΕΥΚΑΔΑΣ – ΒΟΝΙΤΣΑΣ

ΤΜΗΜΑ: ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΡΓΑΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΓΡΑΦΕΙΑ: Γ. ΜΕΣΣΗΝΗ 7, ΛΕΥΚΑΔΑ. ΤΗΛ – FAX: 2645022466, email: ergatlef@otenet.gr

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Κατα την επίσκεψη της αντιπροσωπίας του Εργατικού Κέντρου σήμερα στο Λιμεναρχείο για το ζήτημα των μεταναστών αναδείχθηκαν ορισμένα ζητήματα σχετικά με τη διαχείριση τέτοιων συμβάντων που η ευθύνη βαραίνει στο ακέραιο την κυβέρνηση, την Περιφερειακή και τη Δημοτική Αρχή.

– Η ανυπαρξία κατάλληλου χώρου που να μπορεί να στεγάσει τέτοιες περιπτώσεις προσωρινής παραμονής προσφύγων- μεταναστών, ώστε να βρίσκονται σε ασφαλείς συνθήκες, προστατευμένοι και σε κατάλληλες υγειονομικά συνθήκες. Έτσι, η κατάσταση φτάνει στο «παρά πέντε»,  για να αντιμετωπιστούν αυτές οι ελλείψεις σε μόνιμες υποδομές με προσωρινούς χώρους που, σίγουρα, δεν πληρούν τα κριτήρια αξιοπρεπούς διαβίωσης, ειδικά για τα μικρά παιδιά που βρίσκονται ανάμεσά τους. Έτσι και σήμερα, μετά από αρκετές ώρες αναμονής, στο χώρο του λιμανιού, μπροστά στο Λιμεναρχείο, τελικά βρέθηκε χώρος στο κτίριο του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Λευκάδας, που προφανώς δεν πληρούνται οι υγειονομικές συνθήκες, από τη στιγμή που υπάρχουν κρούσματα κορονοϊού ανάμεσα στους πρόσφυγες- μετανάστες.

– Οι διαδικασίες ελέγχου των προσφύγων- μεταναστών από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, όπου εντοπίστηκαν κρούσματα κορονοϊού ανάμεσά τους, εκθέτουν ακόμα περισσότερο την κυβέρνηση και την Π.Ε. Λευκάδας για τις συνθήκες που έγινε ο έλεγχος. Παρόμοια εκθέτει και τους αυτοδιοικητικούς θεσμούς για τη, συνολικότερη, ανοχή και τη στήριξη που δείχνουν στην αντιμεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης αλλά και για τις κωλυσιεργίες για την δημιουργία υποδομής προσωρινής παραμονής σε παρόμοιες περιπτώσεις. Σε συνθήκες πανδημίας, η παραμονή προσφύγων και μεταναστών σε «μαζικούς» χώρους εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία τους.

Επειδή, η κατάσταση στο μεταναστευτικό ζήτημα οξύνεται ακόμα περισσότερο, με ευθύνη των ιμπεριαλιστών και των πολέμων που εξαπολύουν για τα κέρδη τους, τέτοια περιστατικά, με μαθηματική ακρίβεια, θα πληθύνουν απαιτείται να αναλάβουν τις ευθύνες τους και η κυβέρνηση και η Περιφέρεια και ο Δήμος εξασφαλίζοντας ανθρώπινες συνθήκες για κάθε παρόμοιο περιστατικό.

 

13-11-20

ΤΙΜΑΜΕ ΤΟ ΝΟΕΜΒΡΗ

ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ ΣΕ ΖΩΗ-ΥΓΕΙΑ-ΔΟΥΛΕΙΑ

 

ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΤΕΦΑΝΩΝ, ΤΡΙΤΗ 17 ΝΟΕΜΒΡΗ 18:00 μ.μ. πλ. ΜΑΡΚΑ

(με την τήρηση όλων των μέτρων προστασίας)

 

47 χρόνια πέρασαν από τον ηρωικό ξεσηκωμό του ελληνικού λαού ενάντια στη στρατιωτική δικτατορία των συνταγματαρχών. Η εξέγερση του Πολυτεχνείου διδάσκει ότι ο λαός μπορεί με την πάλη του να επιβάλει εξελίξεις όσο ισχυρός και αν φαίνεται ο αντίπαλος.

Αυτό το μήνυμα ενοχλεί όλες τις κυβερνήσεις. Γι’ αυτό υπονομεύουν το γνήσιο αντιιμπεριαλιστικό περιεχόμενο των αγωνιστικών εκδηλώσεων του Πολυτεχνείου άλλοτε με την προσπάθεια να μετατρέψουν τις εκδηλώσεις σε μνημόσυνο άλλοτε με την προβολή προβοκατόρικων μηχανισμών που δεν έχουν καμία σχέση με το λαϊκό κίνημα.

Σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ με την εκκωφαντική σιωπή των κομμάτων του ευρω-νατοϊκού μονόδρομου, όλοι μαζί θέλουν να επιβάλουν την απαγόρευση των εκδηλώσεων του Πολυτεχνείου με πρόφαση την πανδημία.

Δεν είναι οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις που απειλούν τη δημόσια υγεία, δεν είναι οι εκδηλώσεις του οργανωμένου λαϊκού κινήματος που γίνονται με μέτρα  προστασίας πολύ πιο αυξημένα, απ’ αυτά στα νοσοκομεία, στα σχολεία, στους χώρους δουλειάς, στα μέσα μεταφοράς εκεί που την ευθύνη την έχει το κράτος και η εργοδοσία.

Δεν μπορούν να χωνέψουντο γεγονός ότι σήμερα ο ελληνικός λαός, η νεολαία, όπως και πριν 47 χρόνια απαιτούν έξω οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ από την χώρα μας, μήνυμα επίκαιρο όσο ποτέ.Δεν είναι τυχαία η αγανάκτηση των Αμερικανών για το «αντιαμερικανικό κλίμα» που κρατά ακόμα, και ότι ακόμα «γίνονται πορείες μπροστά από την αμερικάνικη πρεσβεία». Όμως, ο λαός γνωρίζει ότιτότε, οι αμερικανοί και οι ευρωπαίοι σύμμαχοι της στρατιωτικής δικτατορίας ήταν που επεδίωκαν να βάλουν τους αγώνες του λαού στο γύψο για να προχωρήσουν τους σχεδιασμούς τους στην Ανατολική Μεσόγειο μέρος των οποίων ήταν και η διχοτόμηση της Κύπρου.

Σήμερα, ΗΠΑ και ΕΕ προωθούν τους δικούς τους ενεργειακούς και άλλους σχεδιασμούς κόντρα σε Ρωσία και Κίνα με την Ελληνική αστική τάξη να αναλαμβάνει να κρατήσει πάση θυσία την Τουρκία στο Νατοϊκό στρατόπεδο θυσιάζοντας ακόμη και κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Αν η τουρκική αστική τάξη διεκδικεί μεγαλύτερο κομμάτι της πίτας για λογαριασμό της, χωρίς να διστάζει να χτυπήσει και στρατιωτικά, η ελληνική αστική τάξη δεν πάει πίσω. Γι’ αυτό μετατρέπεται η Ελλάδα σε ένα απέραντο στρατιωτικό ορμητήριο των φονιάδων των λαών ενώ η στρατιωτικές συνεργασίες με Ισραήλ, Αίγυπτο κτλ φέρνουν τον κίνδυνο ενός γενικευμένου πολέμου πιο κοντά. Η ειρήνη με το πιστόλι στον κρόταφο που ζούμε είναι η άλλη όψη του αιματοκυλίσματος των λαών της περιοχής.

Το σύνθημα «Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία» είναι επίκαιρο όσο ποτέ σε αυτές τις ιδιαίτερες συνθήκες της πανδημίας με τα σύγχρονα αιτήματα και τις διεκδικήσεις μας για την προστασία της ζωής, της δουλειάς, της υγείας του λαού.

Η κυβέρνηση επέλεξε να μας αφήσει απροστάτευτους. Η προστασία της υγείας και της ζωής του λαού είναι κόστος και δεν χωρά στις επιλογές της. Το μόνο που την ενδιαφέρει είναι να διασφαλίσει τα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Οχτώ μήνες τώρα δεν πήραν ούτε ένα ουσιαστικό μέτρο, άφησαν τα νοσοκομεία αθωράκιστα, τα σχολεία με μια μάσκα, οι χώροι εργασίας μετατράπηκαν σε εστίες υπερμετάδοσης. Και την ίδια ώρα έδωσαν σινιάλο στην εργοδοσία να ξεσαλώσει στις πλάτες μας.

Η κυβέρνηση της ΝΔ βρήκε την περίοδο της πανδημίας τη χρυσή ευκαιρία και επιβάλλει αντιδραστικούς νόμους και αντεργατικά τερατουργήματα. Με δεκάδες Π.Ν.Π., από το Μάρτη επέβαλλε την εκ περιτροπής εργασία με μισό μισθό και μισά δικαιώματα, μείωση μισθών και αναστολές συμβάσεων, χιλιάδες απολύσεις, πλειστηριασμούς λαϊκών κατοικιών. Ετοιμάζουν τις επόμενες μέρες να φέρουν τις «ανατροπές του αιώνα».

Η δικτατορία των κερδών του κεφαλαίου είναι αυτή που μετατρέπει τους χώρους δουλειάς σε γαλέρες, που επιβάλλει, έναν αιώνα μετά το Σικάγο, την 10ωρη εργασία, την κατάργηση των υπερωριών, μισθούς των 200 ευρώ, την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, το τσάκισμα της συνδικαλιστικής δράσης, το χτύπημα στο δικαίωμα της απεργίας.

Η δικτατορία των καπιταλιστών και των κυβερνήσεων τους, φορτώνει ξανά την κρίση στις πλάτες του λαού. Το μόνο που φοβούνται είναι ο οργανωμένος λαός, ο οργανωμένος εργάτης, τα ζωντανά σωματεία, τη δράση και τα αιτήματα που γεννούν την αμφισβήτηση.

Θέλουν να τελειώσουν μια και καλή με τα ζωντανά σωματεία και τη δράση τους. Θέλουν να ποινικοποιήσουν τη δράση του οργανωμένου εργατικού κινήματος για να δρα ανεμπόδιστα η συνδικαλιστική «μαφία» της ΓΣΕΕ.

Δε θα τους περάσει, προετοιμάζουμε με όλες μας τις δυνάμεις την

πανελλαδική απεργία στις 26 Νοέμβρη!

Η συλλογική πάλη του λαού είναι αυτή που σπάει την υποταγή, τη μοιρολατρία, το φόβο, που γεννά οργανωμένους μαζικούς αγώνες και αποσπά κατακτήσεις.

Στην επίκληση της ατομικής ευθύνης από την κυβέρνηση απαντάμε με τη συλλογική ευθύνη των διεκδικήσεων μας.

Με όλα τα μέτρα αυτοπροστασίας στέλνουμε το μήνυμα της οργανωμένης απειθαρχίας.

 

Τιμάμε το μήνυμα της ηρωϊκής εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Πραγματοποιούμε κατάθεση στεφάνων στην πλ. Μαρκά την Τρίτη 17 Νοέμβρη στις 18:00. Κατά τη διάρκεια της κατάθεσης θα πραγματοποιηθούν χαιρετισμοί από εκπροσώπους των σωματείων.

 

Γιατί ο «δρόμος έχει την δική του ιστορία» και θα τον διαβούμε για ακόμη μια φορά.

 

ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ, ΟΥΤΕ ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ, ΟΥΤΕ ΑΝΑΣΤΕΛΛΟΝΤΑΙ!

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΡΑΦΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΛΑΟ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗ!