Θ.Καββαδάς για την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Λευκάδα, 14 Ιανουαρίου 2021

 

Θανάσης Καββαδάς: «Η Ελλάδα μεγαλώνει: η επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο αναδεικνύει την αποφασιστικότητά μας να διεκδικήσουμε και να κατοχυρώσουμε τα νόμιμα κυριαρχικά μας δικαιώματα»

 

Ομιλία στην Επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής πραγματοποίησε ο Βουλευτής Ν. Λευκάδας Θανάσης Καββαδάς, στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εξωτερικών για την επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο.

Σχολίασε ότι πρόκειται για μία διπλωματική επιτυχία με υψηλό συμβολισμό που δείχνει ότι η Ελλάδα, με Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, δεν πρόκειται να μείνει αδρανής, σε μια στιγμή που οι ανατολικοί μας γείτονες κλιμακώνουν την προκλητικότητά τους. Τόνισε ότι αναδεικνύει την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να διεκδικήσει και να κατοχυρώσει τα νόμιμα κυριαρχικά δικαιώματα, της χώρας, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα ότι όταν και εφόσον κρίνει ότι το εθνικό συμφέρον το απαιτεί, θα διεκδικήσει και θα κατοχυρώσει αυτά τα δικαιώματα και αλλού, όχι με βεβιασμένες αποφάσεις, αλλά ως κομμάτι μιας εθνικής στρατηγικής, που θα ακολουθεί πιστά τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και θα εξυπηρετεί διπλωματικά και γεωπολιτικά τη θέση της Ελλάδας και θα αποσκοπεί, πριν και πάνω απ’όλα, στη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας της Ελλάδας.

Ο Βουλευτής επεσήμανε ότι με το σημερινό νομοσχέδιο η Ελλάδα κυριολεκτικά μεγαλώνει, καθώς με την επέκταση της εθνικής κυριαρχίας στα 12 μίλια, σε θάλασσα και αέρα, η πατρίδα μεγάλωσε κατά 10.079 τετραγωνικά χιλιόμετρα, ενώ μαζί με τους κόλπους η επέκταση φτάνει τα 13.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Τόνισε ότι αυτό το «μεγάλωμα» είναι το αποκορύφωμα των επιτυχιών της διπλωματίας μας τον τελευταίο χρόνο, αναφέροντας ενδεικτικά τις σχέσεις και τις συμφωνίες μας με τη Γαλλία, της ΗΠΑ και το Ισραήλ, αλλά και τις επαφές με όλους τους στρατηγικούς παίκτες που απέφεραν συμμαχίες και μια ξεκάθαρη, διεθνή στήριξη των δικαίων της πατρίδας μας έναντι των έωλων και προκλητικών τουρκικών διεκδικήσεων.

Ανέφερε ότι το χειροπιαστό «μεγάλωμα» της Ελλάδας, είναι απότοκο αυτής της πυρετώδους διπλωματικής δραστηριότητας που προηγήθηκε, καθώς για την επέκταση την επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια, συμφωνήσαμε με την Ιταλία για την οριοθέτηση της ΑΟΖ και των θαλασσίων ζωνών, ενώ με την Αλβανία ήρθαμε σε συνεννόηση για διευθέτηση του ζητήματος στο Διεθνές Δικαστήριο. Είχε προηγηθεί, όπως ανέφερε, το προεδρικό διάταγμα 107 του 2020 με το οποίο χαράχθηκαν οι γραμμές βάσης των ακτών από τις οποίες καθορίζεται και το εύρος της αιγιαλίτιδας ζώνης – δηλαδή η φυσική ακτογραμμή αλλά και οι ευθείες γραμμές στους κλειστούς κόλπους, που ενώνουν τα χερσαία άκρα και κλείνουν σε μια ζώνη απόλυτης κυριαρχίας, όπως για παράδειγμα στον Αμβρακικό.

Δείξαμε έτσι, όπως ανέφερε, πώς είναι η καλή γειτονία, ότι με διάλογο, αμοιβαία συνεννόηση και συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο κανείς ποτέ δεν ζημιώνεται – το αντίθετο μάλιστα, όλοι κερδίζουν.

Κλείνοντας την ομιλία του κ. Καββαδάς ανέφερε:

«Τα σύνορα δεν υπάρχουν για να χωρίζουν τους ανθρώπους. Υπάρχουν για να προσφέρουν σε κάθε έθνος ανεξαρτησία για να αναπτυχθεί σύμφωνα με τον πολιτισμό και τις συλλογικές, πολιτικές του επιλογές. Έτσι, τα έθνη, καθένα με τη δική του, μοναδική κουλτούρα, μπορούν ελεύθερα να συμβιώσουν το ένα πλάι στο άλλο, αρμονικά, ειρηνικά και παραγωγικά.

Με αυτές τις αρχές πορεύεται η εθνική μας εξωτερική πολιτική, με τις αρχές ενός σύγχρονου, δυτικού, ευρωπαϊκού, φιλελεύθερου κράτους. Τις αρχές αυτές, εμπλουτισμένες με τις αξίες του ελληνισμού και τις ορθοδοξίας, θα προτάσσουμε και θα υπερασπιζόμαστε πάντα. Ελπίδα και επιδίωξή μας είναι να τις υπερασπιζόμαστε όχι με την ισχύ των όπλων μας, αλλά με το διάλογο και τη διπλωματία.

Η αμυντική και αποτρεπτική ισχύς των ενόπλων μας δυνάμεων είναι αναμφισβήτητη με την κύρωση της συμφωνίας  για την απόκτηση των γαλλικών αεροσκαφών Ραφάλ. Η Ελλάδα όμως δεν επιθυμεί ούτε να επιδεικνύει ούτε να χρησιμοποιεί την στρατιωτική της δύναμη. Επιθυμεί την ειρήνη, τη σταθερότητα και την καλή γειτονία, γιατί μόνο έτσι ευημερούν οι κοινωνίες.

Η εξάσκηση του δικαιώματος για επέκταση της εθνικής κυριαρχίας στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο είναι ένα μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι ανοιχτή στο διάλογο αλλά ανυποχώρητη στο δίκιο. Θεωρώ αδιαπραγμάτευτη πράξη εθνικής ευθύνης την κύρωση της συμφωνίας.»

 

 

 

Το βίντεο της ομιλίας μπορείτε να δείτε εδώ