Νεότερα για τους εμβολιασμούς στο Μεγανήσι (και δύο μηνύματα)!

 

Έχουμε νεώτερα για τους εμβολιασμούς στο Μεγανήσι, μιας και βρισκόμαστε σε διαρκή επικοινωνία τόσο με τον κο δήμαρχο όσο και με το Νοσοκομείο Λευκάδας. Σχεδόν όλα όσα γράψαμε στο χτεσινό μας άρθρο ήταν σωστά, ακόμα και οι υποθέσεις μας. Σήμερα μάθαμε περισσότερα και διευκρινίσαμε κάποια επιπλέον στοιχεία. Ας τα δούμε, ακριβώς πάνω σε μερικές από τις ερωτήσεις που θέσαμε και χθες:

1. Πότε τελικά θα πραγματοποιηθεί ο εμβολιασμός στο Μεγανήσι;

Υπήρχε σκέψη ακόμα και για την Δευτέρα, αλλά μάλλον όπως όλα δείχνουν θα ξεκινήσει την Τρίτη που μας έρχεται. Θα κρατήσει 2 ή 3 μέρες, αν όλα πάνε καλά.

2. Από που θα έρθει το κλιμάκιο και πόσα άτομα θα αριθμεί; Θα μένει στο νησί;

Το κλιμάκιο θα είναι τελικά από το Νοσοκομείο Λευκάδας. Θα απαρτίζεται μάλλον από 2 γιατρούς και 3 ή 4 νοσηλευτές/ -τριες. Μαζί με τους δικούς μας γιατρούς θα αποτελέσουν 2 εμβολιαστικά γκρουπ στις 2 αίθουσες του ιατρείου. Εξωτερικά του κτιρίου, βοηθούντος και του καιρού θα γίνεται η διαλογή και προώθηση των πολιτών, ενδεχομένως από υπαλλήλους του δήμου, ώστε να έχουμε μια ομαλή ροή.

4. Ο εμβολιασμός θα γίνεται ολοήμερος ή μόνο μέχρι το μεσημέρι;

Ολοήμερος, θα δουλέψουν φουλ 12ωρο οι άνθρωποι, καθώς μας είπαν. Ελπίζουν να τα καταφέρουν να τελειώσουν σε 2 μόλις μέρες, αλλά είναι πολύ-πολύ δύσκολο, λογικά θα χρειαστεί και τρίτη μέρα, αν όχι και τέταρτη, ανάλογα με τον ρυθμό εμβολιασμού που θα επιτευχθεί (πχ ένας νορμάλ ρυθμός είναι κάπου 10 εμβολιασμοί /ώρα ή 120 το 12ωρο υπό καλές συνθήκες). Μάλλον θα πάμε σε 3η μέρα, αν και αυτό θα πιέσει το κλιμάκιο που έχει πάντα να κάνει εμβολιασμούς και στο Νοσοκομείο.

5. Θα εμβολιαστούν κανονικά και όσοι έχουν κλείσει ραντεβού για την Λευκάδα;

Τελικά από το πρωί ακυρώνουμε τα ραντεβού όσων έχουν βγάλει για την Λευκάδα, αφού αυτοί βέβαια καταγραφούν στο Μεγανήσι, στον Δήμο. Όποιος επιθυμεί μπορεί να αφήσει ως έχει το ραντεβού του για το Νοσοκομείο, αλλά για να εμβολιαστεί στο νησί δεν πρέπει να φαίνεται άλλο ραντεβού στο σύστημα.

7.Τι θα γίνει με τους κατάκοιτους και κλινήρεις;

Αποκλείεται γιατροί και εμβόλια να φύγουν από το εμβολιαστικό κέντρο στο Κατωμέρι, αυτό μας εξήγησαν από το Νοσοκομείο. Οπότε μόνο με μετακίνηση εκεί μπορεί κανείς να εμβολιαστεί. Ενημερώσαμε τον δήμαρχο ώστε να έχει κατά νου του να ενεργοποιήσει ανθρώπους και ασθενοφόρο, για την τυχούσα μεταφορά τέτοιων περιπτώσεων.

9.Τι θα γίνει με μόνιμους κατοίκους που δεν είναι Έλληνες (πχ οικονομικοί μετανάστες ή ιδιοκτήτες βιλλών κτλ);

Τελικά θα μπορούν και αυτοί να εμβολιαστούν, όπως ενημερωθήκαμε επισήμως από τον δήμαρχο, αρκεί να έχουν καταγραφεί με τον αριθμό διαβατηρίου τους και τον τόπο καταγωγής τους, ακόμα δηλαδή και αν δεν διαθέτουν ΑΜΚΑ.

…………………………………………………………..

Ως ακροτελεύτιο να βάλουμε εδώ τις δηλώσεις-παραινέσεις δύο εξεχουσών μελών της ιατρικής κοινότητας, δύο Μεγανησιωτισσών γιατρινών, της Ρούλας Σακκά και της Γεωργίας Αυγερινού, όπως αυτές δημοσιεύτηκαν στα ΜΚΔ με αφορμή τον γενικό εμβολιασμό στο νησί:

Κάλεσμα της Βησσαρίας Σακκά για Εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού.
Ο ιός SARS-CoV2 έχει πλέον εγκατασταθεί στη ζωή μας και έχει αλλάξει τελείως την καθημερινότητα, τις προτεραιότητες και τις αξίες μας. Διανύοντας το δεύτερο και ισχυρότερο κύμα, δοκιμάζονται όχι μόνο οι αντοχές του υγειονομικού συστήματος και των κοινωνικο-οικονομικών δομών, αλλά και η ατομική ηθική και ευθύνη του καθενός από εμάς. Νέα επιτεύγματα και κυρίως η είσοδος του εμβολίου στην πρόληψη της νόσου θέτουν ισχυρές βάσεις για την αρχή του τέλους αυτής περιπέτειας.
Το Μεγανήσι μαζί με τα άλλα μικρά νησιά έχει το προνόμιο του μαζικού εμβολιασμού. Ας μη χαθεί η τεράστια αυτή ευκαιρία, ένα μοναδικό προνόμιο αλλά συνάμα και μια πράξη ήθους και μεγαλείου προς τον συνάνθρωπό μας. Καλώ όλους μας να εμβολιαστούμε, και εγώ πρώτη από όλους, ώστε να φτιάξουμε τη δική μας ασπίδα προστασίας και να εξασφαλίσουμε ασφαλή επιστροφή στις ζωές μας. Η αποκλειστική εργασία μου σε μονάδες COVID, σχεδόν ένα χρόνο τώρα, με έφερε πολύ κοντά σε μια άσχημη νόσο που δεν επιλέγει αλλά μπορεί να προσβάλλει τον καθένα μας. Ας μην το ζήσουμε στους δικούς μας ανθρώπους.
Λίγα λόγια σχετικά με τις αλήθειες και τους μύθους γύρω από τα εμβόλια.
Τα εμβόλια COVID-19 εγκρίθηκαν με τη διαδικασία της «Άδειας Έκτακτης Ανάγκης» αντί της τυπικής διαδικασίας έγκρισης των ρυθμιστικών αρχών, λόγω της έκτακτης ανάγκης που ανέκυψε λόγω της πανδημίας. Η κύρια διαφορά μεταξύ αυτών των διαδικασιών είναι μόνο η ταχύτητα, δηλ. μερικά από τα βήματα έγιναν ταυτόχρονα, αντί για διαδοχικά, ενώ διατηρήθηκαν όλα τα πρότυπα ασφαλείας, ώστε να μπορεί να διατεθεί το εμβόλιο πιο γρήγορα και με απόλυτη ασφάλεια.
Τα εμβόλια που εγκρίθηκαν και αναμένεται να εγκριθούν διαφέρουν ως προς την τεχνολογία που χρησιμοποιείται για την παρασκευή τους πχ mRNA εμβόλια (αμερικανο-γερμανικό), εμβόλια αδρανοποιημένου ιού(κινέζικο), πρωτεϊνικά εμβόλια(αμερικάνικο), εμβόλια που χρησιμοποιούν αδενοϊό (αγγλικό, ρωσικό, κινεζικό), και έχουν ως στόχο την παραγωγή αντισωμάτων που μας θωρακίζουν έτσι ώστε εάν εκτεθούμε στο SARS-CoV-2 στο μέλλον, το ανοσοποιητικό μας σύστημα να είναι έτοιμο, να παράγει αντισώματα και να αποτραπεί η νόσος. Η αποτελεσματικότητα τους είναι από 70% έως και 95%, αναλόγως της τεχνολογίας που χρησιμοποιείται.
Τα εμβόλια είναι καλά ανεκτά, η πλειονότητα των ανεπιθύμητων ενεργειών πόνος, ερυθρότητα και οίδημα στο σημείο της ένεσης, κόπωση, κεφαλαλγία, μυαλγίες, αρθραλγίες, πυρετός και κρυάδες, είναι ήπιες ή μέτριες σε σοβαρότητα, και υποχωρούν εντός 1 έως 2 ημερών.
Σχετικά με τον φόβο για αλλεργικές αντιδράσεις, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η αλλεργία σε τροφές, φάρμακα, σκιαγραφικά ή οι εποχιακές αλλεργίες δημιουργούν μεγαλύτερο κίνδυνο αλλεργικών αντιδράσεων στο εμβόλιο. Απόλυτη αντένδειξη αποτελεί μόνο το ιστορικό σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης που σχετίζεται με κάποιο από τα συστατικά του εμβολίου. Η συχνότητα εμφάνισης αναφυλαξίας που σχετίζεται με το εμβόλιο mRNA της Pfizer υπολογίσθηκε σε 11,1 περιπτώσεις αναφυλαξίας ανά 1 εκατομμύριο δόσεων.
Ο στόχος που χρειάζεται για να επιτευχθεί η ανοσία της αγέλης είναι εμβολιασμός 70% του πληθυσμού. Το Μεγανήσι μπορεί.
Βησσαρία Σακκά
Παθολόγος – Λοιμωξιολόγος
Κάλεσμα της Γεωργίας Αυγερινού για Εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού.
Η Εθνική Εκστρατεία Εμβολιασμού για την COVID-19 θα ξεκινήσει και στο Νησί μας.
Το εμβόλιο είναι εγκεκριμένο για την ασφάλεια, την ποιότητα και την αποτελεσματικότητά του από τους αρμόδιους διεθνείς οργανισμούς, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τον EMA (European Medicines Agency) και τον FDA (US Food and Drug Administration).
Ο εμβολιασμός έναντι της COVID-19 αποτελεί το ισχυρότερο «όπλο» της επιστήμης, ώστε να απαλλαγούμε μόνιμα από την πανδημία.
Ο εμβολιασμός είναι Δωρεάν για όλους τους πολίτες.
Η Ατομική Ευθύνη στην προστασία της ίδιας μας της υγείας και των ευάλωτων πληθυσμών είναι απαραίτητη, ώστε να συμβάλουμε όλοι μαζί στην αναχαίτιση της πανδημίας.
Σας προσκαλώ να εμβολιαστείτε ΟΛΟΙ!
Με τιμή,
Γεωργία Αυγερινού
Αιματολόγος – Ογκολόγος
ΜΟΝΑΔΑ ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ-ΟΓΚΟΛΟΓΙΑΣ (Π.Ο.Αι.Μ.)
ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΠΑΙΔΩΝ ‘ ΜΑΡΙΑΝΝΑ Β. ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗ – ΕΛΠΙΔΑ
Γ.Ν. ΠΑΙΔΩΝ ‘ Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ’
Α’ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ