Θέσεις Δρακονταειδή για την ανάρτηση δασικών χαρτών

Δήλωση πρώην Δημάρχου Κων/νου Δρακονταειδή,

σχετικά με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 12/2/2021

για την ανάρτηση των Δασικών Χαρτών

 

Στη συνεδρίαση του (12/2/2021),το Δημοτικό Συμβούλιο συζήτησε και πήρε απόφαση σχετικά με τα προβλήματα που δημιουργούνται από την ανάρτηση των Δασικών Χαρτών στο Δήμο Λευκάδας.

Δυστυχώς, η απόφαση που έλαβε (με τις ψήφους της παράταξης του κ. Δημάρχου και του κ. Σολδάτου Θ.), δεν μπορεί να παράξει θετικό αποτέλεσμα, δεδομένου ότι δεν συμπεριέλαβε ως θέση την βασικότερη προϋπόθεση όλων. Κι εξηγούμαστε:

Για να διασφαλιστεί η δίκαιη αντιμετώπιση των περισσοτέρων αγροτικών εκτάσεων,οι οποίες στο πρόσφατο παρελθόν καλλιεργούνταν και σήμερα έχουν δασική μορφή, απαραίτητη προϋπόθεση είναι ο χαρακτηρισμός τους να γίνει με τους ορθοφωτοχάρτες του 1945.

Κάτι τέτοιο απαιτεί πολιτική βούληση από τη μεριά της κυβέρνησης, στο να φέρει σχετική νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή.

Εμείς όλα αυτά τα επισημάναμε, καταθέτοντας συγκεκριμένη πρόταση για ψήφιση, όμως σε ώτα μη ακουόντων.

«Κατανοούμε» τη δυσκολία της κυβέρνησης και του τοπικού βουλευτή να αποδεχτούν κάτι τέτοιο. Δεν κατανοούμε όμως την άρνηση των συγκεκριμένων παρατάξεων που συγκυβερνούν και καθορίζουν τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, να μην ΤΟ ΑΠΑΙΤΟΥΝ!!!.

Δεν θέλουν να βάλουν δύσκολα στην κυβέρνηση; Προφανώς!!!

Ναι, αλλά με τη στάση τους βάζουν δύσκολα στους πολίτες αυτού του τόπου!!!

Γιατί αν δεν γίνει η συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση, πολλοί συμπολίτες μας κινδυνεύουν, επί της ουσίας, να χάσουν την ιδιοκτησία τους, αφού θα χαρακτηριστεί δασική.

Κι ας μην τολμήσει κανείς τους να πει ότι αυτό συνιστά κινδυνολογία!

Η πρότασή μας που τέθηκε σε ψηφοφορία στο Δ.Σ.,συμπεριλάμβανε την αντίστοιχη πρόταση για το θέμα της Ομοσπονδίας Λευκαδίτικων Συλλόγων (σημεία 1,2,3,4,5) και επιπλέον τα σημεία 6,7,8&9. Προσοχή στα σημεία 3 και 6!!!

 

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΑΣ

 

1.Με απόφαση της αρμόδιας αρχής να ανασταλεί επ’ αόριστον η ανάρτηση του δασικού χάρτη στο σύνολο της Π.Ε. Λευκάδας.

2.Ουδεμία παράταση στην υποβολή ενστάσεων δεν έχει νόημα δεδομένου ότι το βασικό πρόβλημα των δασωθέντων αγρών δεν επιλύεται εντός του πλαισίου των προδιαγραφών σύνταξης των δασικών χαρτών.

3.Μέχρι την ανασύνταξη και την εκ νέου ανάρτηση του δασικού χάρτη για τις όποιες δικαιοπραξίες να λαμβάνεται υπόψη όχι ο αναρτημένος δασικός χάρτης αλλά ο αναρτημένος ιστορικός ορθοφωτοχάρτης (δηλ. η αποτύπωση των δασικών εκτάσεων επί των Α/Φ του 1945/60).

 

 

  1. Μετά την ανασύνταξη και στο στάδιο υποβολής ενστάσεων που θα ακολουθήσει, να δίδονται δωρεάν και σε ψηφιακή μορφή στον κάθε ενδιαφερόμενο όλα τα στοιχεία επί των οποίων στηρίζεται η διοίκηση για τον χαρακτηρισμό της έκτασης που τον ενδιαφέρει (Α/Φ, φωτοερμηνεία, κ.λπ.).
  2. Να αποτυπωθούν στον νέο Δασικό χάρτη όλες οι πράξεις της διοίκησης (χαρακτηρισμού, ορίων κ.λπ.) με παραπομπή σε δικτυακό τόπο απ’ όπου ο κάθε πολίτης να μπορεί να λαμβάνει πλήρη γνώση.

6.Τα γεωτεμάχια αγροτικής μορφής που δεν έφεραν δασική βλάστηση προ του 1945 και απέκτησαν τη μορφή δασικής έκτασης, να μην διέπονται από τις διατάξεις της Δασικής Νομοθεσίας.

7.Η Διοίκηση να εναρμονιστεί με την ρητή πρόβλεψη του Νόμου (άρθρο 62 του Ν. 998/1979)  και την Νομολογία ότι το τεκμήριο κυριότητας του Ελληνικού Δημοσίου επί των δασικών εκτάσεων  δεν  ισχύει  για  τα  Ιόνια Νησιά. Το  Δημόσιο  επομένως, να δύναται να διεκδικήσει δασικές εκτάσεις μόνο στην περίπτωση που έχει στην κατοχή του τίτλους κυριότητας, με εξαίρεση όσες περιπτώσεις αφορούν προστατευόμενες περιοχές ή οριοθετημένα δασικά οικοσυστήματα.

  1. Σε όσους από τους δασωμένους αγρούς, τελικά, διατηρήσουν τη σημερινή τους μορφή, θα πρέπει να προβλεφθεί κάποια μορφής αποζημίωση στους ιδιοκτήτες τους. Μόνο έτσι το περιβαλλοντικό ισοζύγιο θα έχει σωστή εφαρμογή.
  2. Η υποβολή αντιρρήσεων – ενστάσεων να γίνεται χωρίς την οικονομική επιβάρυνση των ενδιαφερομένων.

 

Για μας είναι σαφές, ότι κι αυτήν τη μάχη θα τη δώσουμε μέχρι τέλους, μαζί με τους πολίτες!

Οι «άλλοι», δεν πρόκειται να σκονίσουν τα ατσαλάκωτα «κοστούμια τους»!!!

 

Λευκάδα 15/2/2021                                                       Δρακονταειδής Κωνσταντίνος

Δημοτικός σύμβουλος – πρ. Δήμαρχος

Επικεφαλής της παράταξης «ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ»