Τριήμερο μπλακάουτ, διήμερος αποκλεισμός και πολλές ζημιές τα αποτελέσματα της κακοκαιρίας

Πριν μια ώρα, στις 12 το μεσημέρι, επισκευάστηκε τελικά η βλάβη στο δίκτυο ηλεκτροδότησης. Μια βλάβη που κράτησε το μεγαλύτερο μέρος του νησιού στο σκοτάδι από την Δευτέρα το απόγευμα, για δύο δηλαδή 24ωρα.

Αυτό ήταν ένα από τα αποτελέσματα της κακοκαιρίας του τελευταίου διημέρου, που μολονότι δεν ήταν τόσο σφοδρή (οι άνεμοι δεν ήταν πάνω από 8 μποφόρ και ο καιρός ήταν υποφερτός) δοκίμασε για τα καλά τις απαρχαιωμένες υποδομές του Μεγανησίου.

Το πρόβλημα που δημιουργήθηκε ήταν μεγάλο, όχι μόνο γιατί δύο μέρες χωρίς ρεύμα σημαίνει αντίστοιχα πρόβλημα σε θέρμανση, εργασία, μαγείρεμα, καθαριότητα κτλ, αλλά και γιατί:

α) Οι αυξομειώσεις τάσης στην αρχή της βλάβης κατέστρεψαν πολλές συσκευές σε οικιακούς και επαγγελματικούς χώρους (ψυγεία, κουζίνες, ερκοντίσιον, μικροσυσκευές). Ηλεκτρολόγος μας ανέφερε τις ζημιές ως «εκτεταμένες».

β) Συνάνθρωποί μας που χρειάζονται μηχανήματα οξυγόνου και εισπνεόμενων φαρμάκων κινδύνευσαν.

γ) Τρόφιμα και φάρμακα που συντηρούνται σε ψυγεία πετάχτηκαν.

Ταυτόχρονα το νησί έμεινε και χωρίς συγκοινωνία (φέρι μποτ) την Δευτέρα και την Τρίτη, λόγω των ανέμων, με αποτέλεσμα να ακυρωθούν ταξίδια, να μην γίνει σχολείο δια ζώσης αλλά μέσω webex – κι αυτό μόνο για όσους είχαν πρόσβαση σε ρεύμα, ούτε τους μισούς μαθητές δηλαδή.

Εν ολίγοις ένα τριήμερο που δεν θέλουμε να θυμόμαστε, αλλά που πρέπει κιόλας να μας προβληματίσει για τις αντοχές που έχει το νησί μας και για το πως αυτά τα προβλήματα των υποδομών θα πρέπει να έχουν προτεραιότητα σε σχέση με άλλα θέματα.

Ελπίζω ότι θα αρχίσουν να συζητούνται προοπτικές και λύσεις γι’ αυτά από το αμέσως επόμενο δημοτικό συμβούλιο. Ή μήπως είμαι αιθεροβάμων;