Έκρηξη κρουσμάτων κορονοϊού στην Λευκάδα. Και στο Μεγανήσι ένα ενεργό κρούσμα. Τι να προσέξουμε μέσα στις γιορτές.

(Πηγή: LefkadaPress)

Έκρηξη των κρουσμάτων στην Λευκάδα με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει 41 νέα κρούσματα κορωνοϊού για το νησί μας με μεγάλο ποσοστό στις νεαρές ηλικίες. Εξαιρετικά υψηλό νούμερο , αν και περιμέναμε μια τέτοια εξέλιξη μετά τα Χριστούγεννα. Το θέμα είναι τι θα γίνει την Πρωτοχρονιά και τι μέτρα πρόκειται να εξαγγείλουν .

Η χώρα μετράει το μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων των τελευταίων μηνών με τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες να είναι 21.657. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 635 και οι νέοι θάνατοι 60.

 

Και η δική μου άποψη:

Η κατάσταση με την μετάλλαξη Όμικρον του κορονοϊού δεν θα είναι εύκολη, θα δώσει πάρα πολλά μαζεμένα κρούσματα, λόγω πολύ υψηλής μεταδοτικότητας. Αυτό πρέπει να το έχουμε υπόψιν μας, καθώς και το ότι ο αριθμός τους θα ανέβει και άλλο στο επόμενο διάστημα, εκτός κι αν υπάρξουν κάποια μέτρα απομόνωσης (lockdown).

Κατά πάσα πιθανότητα η Όμικρον θα δίνει μεγάλα νούμερα για 2 τουλάχιστον μήνες. Ώς προς την βαρειά νόσηση, μοιάζει να είναι πιο ελαφριά από την Δέλτα και με συμπτώματα κυρίως από το ανώτερο αναπνευστικό, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να γεμίσει τα ήδη εξαντλημένα νοσοκομεία.

Οπότε αυτό που έχω να συμβουλέψω είναι αυτοαπομονωθείτε όσο μπορείτε, περιορίστε δηλαδή τις επαφές σας στις απολύτως απαραίτητες για να μειώσετε στο ελάχιστον την πιθανότητα να κολλήσετε. Και φυσικά ολοκληρώστε τους εμβολιασμούς σας όσοι δεν το έχουν κάνει ήδη. Οι τριπλοεμβολιασμένοι ακόμα και αν κολλήσουν θα περάσουν την Όμικρον σαν ένα μέτριο έως βαρύ κρυολόγημα, τίποτα παραπάνω. Εννοείται ότι φοράμε παντού μάσκες σε οποιονδήποτε κλειστό χώρο εκτός από το σπίτι μας. Και εννοείται ότι τεσταριζόμαστε στο πρώτο σύμπτωμα. Θυμίζω ότι η πλατφόρμα για όλους τους πολίτες είναι ανοικτή και με το ΑΜΚΑ τους δικαιούνται 2 self test ο καθένας (από το φαρμακείο). Συνιστώ σε όλους να τα παραλάβουν και να τα χρησιμοποιήσουν όπου χρειαστεί.

Τέλος να αναφέρουμε ότι υπάρχει και στο νησί μας ένα ενεργό κρούσμα, αυτή την στιγμή σε πολύ καλή κατάσταση, απομονωμένο σπίτι του. Του ευχόμαστε εύκολη και ταχεία ανάρρωση. Όσοι Μεγανησιώτες επιστρέψετε από διακοπές στο νησί (που δεν είναι και μικρός αριθμός), θα ήταν φρόνιμο να κάνετε τεστ με τον γυρισμό σας- και πριν έρθετε σε επαφή με ηλικιωμένους συγγενείς σας. Επίσης όσοι μπορούν θα πρότεινα να το επαναλάβουν και την δεύτερη μέρα μετά την επιστροφή τους, για μεγαλύτερη σιγουριά. Αυτό έκανα και ο ίδιος (και όλη η οικογένειά μου) πριν ανοίξω το φαρμακείο και έρθω σε επαφή με κόσμο.

Εύχομαι σε όλους καλό κουράγιο για το επόμενο διάστημα. Αν προσέξουμε όσο πρέπει θα μείνουμε όλοι ασφαλείς και υγιείς. Καλή χρονιά και μακριά από μας ο κορονοϊός εύχομαι!