Αποτελέσματα απογραφής πληθυσμού για Μεγανήσι και Λευκάδα

Μείωση πληθυσμού κάτω από τους χίλιους μόνιμους κατοίκους για πρώτη φορά μετά από έναν και πλέον αιώνα, έδειξαν τα στοιχεία της απογραφής του 2021 από την ΕΛΣΤΑΤ.

Συγκεκριμένα ο πληθυσμός του νησιού σε μόνιμους κατοίκους είναι πλέον επισήμως 914 άτομα, 480 άντρες και 424 γυναίκες. Η προηγούμενη απογραφή του 2011 αριθμούσε 1041 ψυχές, οπότε η μείωση είναι της τάξης του 12,2%.

Ασφαλώς για μας τους μόνιμους κατοίκους αυτό δεν αποτελεί έκπληξη, μιας και γνωρίζουμε καλά την φθίση του πληθυσμού χρόνο με τον χρόνο και την γεροντική σύσταση του δείγματος (οπότε και το μονίμως αρνητικό ισοζύγιο γεννήσεων/θανάτων). Μάλιστα το νούμερο 914, είναι μάλλον πολύ υψηλό, αφού έχουν δηλωθεί ως μόνιμοι πολλοί που δεν μένουν τους χειμώνες στο νησί, απλά έχουν σπίτι στο Μεγανήσι. Η ρεαλιστική εκτίμηση των πραγματικά μονίμων κατοίκων δεν μπορεί να υπολογίζει περισσότερα από 650- 700 άτομα, όπως εξάλλου έδειξαν ξεκάθαρα και οι σχετικά πρόσφατοι εμβολιασμοί για τον κορονοϊό.

Η μείωση του πληθυσμού, φαινόμενο Πανελλήνιας κλίμακας, επηρέασε φυσικά και την γειτονική μας Λευκάδα που καταμετρά πλέον 21.759 κατοίκους (-3,9%). Αντίστοιχη μείωση και στα Επτάνησα, όπου έχουμε 200.726 κατοίκους (-3,4%).

Η πτώση του πληθυσμού αναμένεται να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια, ασφαλώς, μιας και δεν διαφαίνεται κάποια τάση επιστροφής νέων ανθρώπων στο Μεγανήσι για μόνιμη κατοίκηση, με μικρή ίσως εξαίρεση τους οικονομικούς μετανάστες (κυρίως Αλβανικής καταγωγής) που στεριώνουν στο νησί μας και αποτελούν πια σημαντικό πληθυσμιακό και κοινωνικό κομμάτι.