Η Λαϊκή Συσπείρωση Ιονίων για την πυροπροστασία

ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ χωρίς μέτρα πρόληψης, χωρίς ενίσχυση των μέσων κατάσβεσης, με περικοπές στην χρηματοδότηση και υποστελέχωση ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ!

 

Με αφορμή τις πυρκαγιές στο Καμπί Ζακύνθου, στον Άγιο Κωνσταντίνο και στο Ληξούρι Κεφαλονιάς (πυρκαγιές έχουν ήδη ξεσπάσει και στα άλλα νησιά), επανερχόμαστε στο ζήτημα της αντιπυρικής θωράκισης και προστασίας. Βρισκόμαστεστην μέση της «αντιπυρικής περιόδου» και η κατάσταση στα Ιόνια νησιά, σχετικά μεμέτρα πρόληψηςκαι ενίσχυσης των δυνάμεων κατάσβεσης παραμένει τραγικά επικίνδυνη.

Οι ευθύνες Κυβέρνησης, Περιφερειακών και Δημοτικών Αρχών είναι τεράστιες,όχι μόνο γιατί δεν έχουν κάνει όσα απαιτούνται για την αντιπυρική θωράκιση αλλά και γιατί κομπορρημονούν εφησυχάζοντας το λαό:

 • Η Κυβέρνηση μεαπόφαση που εξέδωσε πριν μερικές μέρεςθέτει «σε ειδική πολιτική κινητοποίηση ως επαπειλούμενες περιοχές και τα 3 νησιάΚεφαλονιά-Ιθάκη και Ζάκυνθο…»έως το τέλος Ιουλίου.
 • Η Περιφερειακή Αρχή(ΝΔ,ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ) δηλώνει «σε ετοιμότητα» και οι συνεδριάσεις των Σ.Ο.Π.Π. χρησιμοποιούνται, από τις Περιφερειακές και Δημοτικές Αρχές, ως πανάκεια πριν την έναρξη κάθε αντιπυρικής περιόδου.

 

Την ίδια ώρα:

 • Από την περίοδο του «ΙΑΝΟΥ» (2 χρόνια πριν),παραμένουνστα δάση πεσμένοι κορμοίκαι ξερά δέντρα και κλαδιά που λειτουργούν ως εύφλεκτο υλικό και εμποδίζουν την πρόσβαση πυροσβεστικών οχημάτων π.χ Ορεινά Ζακύνθου, Λάσση Αργοστολίου, Εξωγή Ιθάκης και αλλού.
 • Χορταριασμένο Επαρχιακό Οδικό Δίκτυο, χωρίς θαμνοκοπή, στην Κέρκυρα, στηνΖάκυνθο, στην Κεφαλονιά στην Ιθάκηέτοιμη εύφλεκτηύλη!
 • Περιαστικά δάση εγκαταλελειμμένα και ακαθάριστα χρόνια!
 • Περιοχές και χωριά χωρίς εναλλακτικό τρόπο διαφυγής σε περίπτωση πυρκαγιάς. Π.χ. Εξωγή, Φρίκες &Περαχώρι Ιθάκης.
 • Αντιπυρικές ζώνες σχεδόν ανύπαρκτες, η δε Αγροτική οδοποιία, που θα μπορούσε να παίξει τέτοιορόλο, είναι σε εγκατάλειψη δημιουργώντας και προβλήματα πρόσβασης των δυνάμεων κατάσβεσης.
 • Υποσταθμοίκαι κολώνες της Δ.Ε.Η. χορταριασμένοι και αιτίες πολλών πυρκαγιών και διακοπών ρεύματος.

 

Ταυτόχρονα συνεχίζεται:

Η ελάχιστη χρηματοδότηση για την Πολιτική Προστασία από πλευράς Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.

Η υποστελέχωση των υπηρεσιών Δήμων και Περιφερειών (με έναν υπάλληλο οι τρεις Περιφερειακές Ενότητες (Ζάκυνθος, Κεφαλονιά,Λευκάδα) και 2 η Π.Ε. Κέρκυρας).

Η Υποχρηματοδότηση καιυποστελέχωση Δασικής Υπηρεσίας και οι τεράστιεςελλείψεις στο Πυροσβεστικό Σώμαως αποτέλεσμα των κυβερνητικών πολιτικών διαχρονικά.

Η έλλειψη νερού στα προικισμένα, από τη φύση, σε υδάτινους πόρουςνησιά μας!

Η κατάσταση αυτή εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για τη ζωή των ανθρώπων, το βιος τους, το φυσικό περιβάλλον,επιπροσθέτως για το Πυροσβεστικό Σώμα και τους εθελοντές πουδίνουν κάθε φορά,τεράστια και άνιση μάχη.

Η επίκληση της κλιματικής αλλαγής και οι καιρικές συνθήκες όχι μόνο δεν μπορεί να αποτελεί δικαιολογία των τραγικών συνεπειών που βιώνουμε αλλά λόγος για αύξηση της χρηματοδότησης, κάλυψη όλων των κενών από μόνιμοπροσωπικό και έγκαιρα και ουσιαστικά μέτραγια την αντιπυρική θωράκιση.

Επερωτάται η κ. Περιφερειάρχης:

 1. Τι μέτρα θα πάρει για την άμεση απομάκρυνση των πεσμένων κορμών από τον «ΙΑΝΟ»;
 2. Ποιος είναι ο σχεδιασμόςγια την άμεση,ολοκληρωμένηθαμνοκοπή και καθαρισμό στο Επαρχιακό Οδικό Δίκτυο;
 3. Τι μέτρα θα πάρει για την δημιουργία δρόμων διαφυγής σε χωριά που αντιμετωπίζουν πρόβλημα;
 4. Θα απαιτήσει από την Κυβέρνηση την κάλυψη με αναγκαίο προσωπικό και πόρους των υπηρεσιών Πολιτικής Προστασία, Πυροσβεστικού Σώματος και Δασικών υπηρεσιών;

 

Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης

Ν. Γκισγκίνης, Δ. Κεφαλληνός, Ε. Κολυβά, Α. Μπαλού, Χ. Χαραλάμπους

 

20.07.2022