Ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ Λευκάδας (τ.Υγείας)

Ισχυρό δημόσιο&δωρεάν σύστημα Υγείας, Αύξηση των δαπανών, Μαζικές προσλήψεις & μονιμοποίηση συμβασιούχων, Όχι εργολάβοι στην Υγεία,Όχι Ιδιωτικοποιήσεις & ΣΔΙΤ.

Έχουν περάσει 3 χρόνια από την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από τη Ν.Δ., στα οποία η διαχείριση της Δημόσιας Υγείας, λόγω και της πανδημίας, κυριάρχησε αναδεικνύοντας την αξία και την υπεροχή του δημόσιου συστήματος υγείας έναντι του ιδιωτικού. Όμως παρότι υπήρξε καθολική αναγνώριση της ανάγκης στήριξης και ενδυνάμωσής του, η κυβέρνηση και οι βουλευτές που τη στηρίζουν εγκλωβισμένοι στις νεοφιλελεύθερες εμμονές και ιδεοληψίες τους, πιστοί στο δόγμα «λιγότερο κράτος και περισσότερη αγορά στην Υγεία», άφησαν ανοχύρωτο το ΕΣΥ.

Σκοπός τους είναι η παράδοση βασικών λειτουργιών και υπηρεσιών υγείας στον ιδιωτικό τομέα (μέσω διαδικασίας ΣΔΙΤ) και η αλλοίωση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα της περίθαλψης. Με την εφαρμογή αυτών των αντιλήψεων, δεν έγιναν προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού στο ΕΣΥ, αντιθέτως βρίσκονται σε αναστολή εργασίας 7.000 εργαζόμενοι επειδή είναι ανεμβολίαστοι, κάτι που δεν ισχύει στον ιδιωτικό τομέα!

Για «μπαλώματα» και στοχεύοντας πάντα σε «εξυπηρετήσεις» με το αζημίωτο, προσλαμβάνεται μόνο  επικουρικό προσωπικό ορισμένου χρόνου, κάτι που εξυπηρετεί τα μέγιστα το καθημερινά διογκούμενο φαύλο-τερατώδες πελατειακό κράτος του Κ. Μητσοτάκη και των βουλευτών του. Κάπως έτσι όμως καταλήξαμε, να έχουμε πάνω από 31.000 νεκρούς λόγω της πανδημίας και πρωταθλητές στην Ευρώπη!

Χωρίς ένα ολοκληρωμένο σχέδιο επιδημιολογικής επιτήρησης και ιχνηλάτησης, χωρίς μαζικά συνταγογραφούμενα τεστ, χωρίς ενιαία υγειονομικά πρωτόκολλα και μέτρα αποφυγής συνωστισμού, χειραγωγώντας τις επιτροπές των επιστημόνων, επέβαλαν αλλοπρόσαλλα μέτρα χαλάρωσης με αρνητικές συνέπειες για τους πολίτες και την οικονομία. Προβλήματα τα οποία σήμερα αντιμετωπίζουμε και θα βιώσουμε στη συνέχεια εντονότατα.

Γι’ αυτό είναι στο χέρι των υγειονομικών, των ασθενών και της κοινωνίας ολόκληρης η ενδυνάμωση του ΕΣΥ και των Δημόσιων δομών Υγείας, μέσα από την αλλαγή πορείας στα πολιτικά πράγματα της χώρας μας.

Πριν μια εβδομάδα ήρθε στη Λευκάδα η υφυπουργός Υγείας κ. Ράπτη και εγκαινίασε το νέο Κέντρο Υγείας!

Η πραγματικότητα είναι ότι: μια απλή μεταφορά του υπάρχοντος Κέντρου Υγείας (πρώην ΙΚΑ) στο παλαιό κτίριο του νοσοκομείου και στο χώρο του τεχνητού νεφρού, διαφημίστηκε έντονα σαν αναβάθμιση της Υγείας στη Λευκάδα!Όμως το ιατρείο του ΙΚΑ από 12 γιατρούς σήμερα έχει μόνο 3. Αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα που επιφυλάσσει η Ν.Δ. και οι θεσμικοί της στους συμπολίτες μας!

Όμως να μην ξεχνάμε και τις …μεγάλες εξαγγελίες της κ. υφυπουργού: Υποσχέθηκε να τοποθετήσει γιατρό νευρολόγο στο Κέντρο Υγείας για αντιμετώπιση ασθενών με άνοια ή Αλτσχάιμερ  και  κινητή μονάδα που θα ασχολείται με τα ψυχικά προβλήματα των νέων! Ως εκεί λοιπόν ενώ:

 • Στο Νοσοκομείο δεν υπάρχει οφθαλμίατρος και ο εξοπλισμός για χειρουργική οφθαλμολογία αχρηστεύεται!
 • Στην παθολογική κλινική ενώ διαφημίστηκε έντονα από τον βουλευτή κ. Θ. Καββαδά η κάλυψη με γιατρούς, μετά από λίγες ημέρες παθολόγος μετακινείται στο νοσοκομείο Πρέβεζας. Γι’ αυτό όμως δεν εκδόθηκε σχετικό δελτίο «κατόπιν ενεργειών μου»!
 • Το υπάρχον προσωπικό του νοσοκομείου, πλήρως εξαντλημένο από την ένταση της πανδημίας, δεν μπορεί να λάβει άδεια για να ξεκουραστεί αφού υπάρχουν αυξημένες ανάγκες λόγω των ελλείψεων. Την ίδια ώρα τα παράπονα και οι παρεμβάσεις ασθενών και επισκεπτών για προβλήματα στην εξυπηρέτηση αυξάνονται, χωρίς όμως καμία ανταπόκριση από την ωσεί παρούσα Διοίκηση! Από την άλλη και εφόσον υπολογίσουμε τις «προσλήψεις» (όχι όμως και τις πάμπολλες αποχωρήσεις) που ανακοινώνονται συνεχώς, αυτά τα 3 χρόνια από τον κ. Θ. Καββαδά, το Νοσοκομείο Λευκάδας θα έπρεπε να είναι πρότυπο!!!
 • Από 1η Ιουλίου 2022 σταμάτησε η συνταγογράφιση ιδιωτών γιατρών σε ανασφάλιστους συμπολίτες μας φαρμάκων και εξετάσεων, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται οι ασθενείς και να φορτώνεται το ήδη επιβαρυμένο Νοσοκομείο.
 • Η πολυδιαφημιζόμενη διαδικασία συνταγογράφησης φαρμάκων στα αγροτικά ιατρεία των χωριών που ο βουλευτής της Ν. Δ. κ. Θ. Καββαδάς «πέτυχε» ……κατόπιν ενεργειών του, σταμάτησε με κρότο πριν καν ξεκινήσει, αποδεικνύ-οντας με πόσο θράσος περιπαίζει την κοινωνία!!!
 • Το προσωπικό ορισμένου χρόνου που καλύπτει πάγιες ανάγκες και πρόσφερε τα μέγιστα στην πανδημία, βρίσκεται σε μια άνευ προηγουμένου κατάσταση ομηρίας και εκμετάλλευσης, με τις συμβάσεις τους (ανανεώνονται κάθε 3μηνο και μάλιστα την τελευταία ημέρα) να είναι στον αέρα. Καθημερινά αγωνιούν αναμένοντας την αποπομπή τους από την κυβέρνηση Μητσοτάκη και τους βουλευτές του με ταυτόχρονη επιστροφή των εργολάβων στο Νοσοκομείο, όπως ήταν μέχρι το 2015 πριν τους απομακρύνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ!
 • Τέλος το κλιμάκιο του ΕΚΑΒ και παρά τις προσπάθειες των εργαζομένων, βρίσκεται σε άσχημη κατάσταση με 2,5 (!) οχήματα που μπαινοβγαίνουν στα συνεργεία!

ΘΕΛΟΥΜΕ, ΥΠΟΣΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΩΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΘΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ:

 • ΙΣΧΥΡΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ
 • ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΤΟ 7% ΤΟΥ ΑΕΠ
 • ΜΑΖΙΚΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ & ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ
 • ΟΧΙ ΕΡΓΟΛΑΒΟΙ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
 • ΟΧΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ & ΣΔΙΤ

31/7/2022

Τμήμα Υγείας Ν. Ε. Λευκάδας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ