Ενημέρωση- τοποθέτηση Προέδρου Αγροτικού Συνεταιρισμού

Ενημέρωση- τοποθέτηση Προέδρου Αγροτικού Συνεταιρισμού

Αγαπητοί Μεγανησιώτες και Συνεταιριστές.

Με ρωτάτε, σχεδόν καθημερινά, πού βρίσκεται η υπόθεση του Συνεταιρισμού, αν προχωρά το Πρόγραμμα και πάρα πολλές ακόμα δικαιολογημένες απορίες που έχει ο κάθε συνεταιριστής- και όχι μόνο.

Η αλήθεια είναι ότι στις 18/03/2023 υπέβαλα, ως Πρόεδρος του Α.Σ., στην δημοτική αρχή επίσημο αίτημα για οικονομική ενίσχυση ύψους 100.000 ευρώ. Εκεί ανέλυσα το Πρόγραμμά μας και παρέδωσα το ΦΕΚ με τον νόμο Βορίδη, σύμφωνα με τον οποίο μπορεί ο Δήμος ή και οποιοσδήποτε ιδιώτης θέλει να συμβάλλει σε αυτήν την προσπάθεια μέχρι ποσοστού 35%.

Μέχρι στιγμής επίσημα απάντηση δεν έχουμε πάρει. Επειδή τα χρονικά περιθώρια στενεύουν απελπιστικά, σαν ΔΣ του Αγροτικού Συνεταιρισμού θα παρακαλέσουμε ξανά και από εδώ την Δημοτική Αρχή και τον κο Δήμαρχο προσωπικά να μας δώσει μια ξεκάθαρη απάντηση και μάλιστα γραπτώς. Μόνο έτσι θα ξέρουμε αν μπορούμε να προχωρήσουμε με ελπίδες επιτυχίας του Συνεταιρισμού του νησιού μας. Ειδάλλως ο καθένας θα αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν.

ΥΓ.Επισυνάπτουμε την πρόταση/αίτημα προς τον Δήμο

 

Εκ μέρους του ΔΣ

Ο Πρόεδρος του Α.Σ.

Λάζαρης Αριστοτέλης

……………………………………………………………………………………………………..

ΑΙΤΗΜΑ ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΚΟΥ-ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ ΜΕΓΑΝΗΣΙΟΥ

ΠΡΟΣ:

-Αξιότιμο Δήμαρχο Μεγανησίου κο Π.Δάγλα

-Αξιότιμους Δημοτικούς Συμβούλους

Μεγανήσι Σάββατο 18 Μαρτίου 2023

ΘΕΜΑ:  Χρηματική ενίσχυση Αγροτικού Συνεταιρισμού.

 

Κύριε δήμαρχε, κύριοι/-ες δημοτικοί σύμβουλοι

Όπως όλοι γνωρίζετε ο Συνεταιρισμός έχει πλέον νέο Διοικητικό Συμβούλιο.   Συνεχίζουμε έτσι δυναμικά και ενεργά το έργο της προηγούμενης διοίκησης. Αποτελεί δε ένα μόνιμο και πάγιο αίτημα της Μεγανησιώτικης κοινωνίας η πρόοδος και ευημερία του Συνεταιρισμού, ώστε να στηριχθεί ένας νευραλγικός παραγωγικός τομέας για τον τόπο μας: η πρωτογενής παραγωγή.

Σε αυτό το πλαίσιο παλιότερες δημοτικές αρχές βοήθησαν έμπρακτα τον Συνεταιρισμό να ανδρωθεί και σταθεί στα πόδια του. Για να γίνει όμως το άλμα στο μέλλον, απαιτείται μια ακόμα πράξη στήριξης.

Αναλυτικά, στην παρούσα χρονική περίοδο ο Συνεταιρισμός έχει εξασφαλίσει μεγάλη οικονομική υποστήριξη από την Περιφέρεια Ι.Ν. και την κα Κράτσα της τάξης των 380.000 ευρώ, που αντιστοιχούν στο 45% περίπου του επενδυτικού έργου του Νέου Ελαιοτριβείου. Με αυτά τα ποσά μπορούμε να προχωρήσουμε στο κτίριο (υπάρχει η μελέτη και έχει εκδοθεί και βρίσκεται σε αναμονή η άδεια). Στα ταμεία του Συλλόγου υπάρχουν επιπλέον (στην τράπεζα) άλλα 85.000 ευρώ, τα οποία όμως δεν επαρκούν για την ίδια συμμετοχή, ώστε αντληθούν τα ανωτέρω ποσά από τα Περιφερειακά ή και άλλα αναπτυξιακά προγράμματα.

Υπάρχει ασφαλώς η υπόσχεση του Αντιπεριφερειάρχη κου Α.Κτενά, ότι θα μας βοηθήσει και στην επόμενη φάση, όμως αυτή την στιγμή, αναζητούνται εναγωνίως ίδιοι πόροι. Σύμφωνα με την μελέτη και τους υπολογισμούς κόστους που έχουν γίνει, ένα ποσό της τάξης των 100.000 ευρώ θα ήταν ικανό να «ξεκλειδώσει» τα υπόλοιπα χρήματα και να δώσει έτσι μια γενναία ώθηση στην υλοποίηση του Ελαιοτριβείου, αλλά και στις υπόλοιπες, ευεργετικές για το Μεγανήσι, δράσεις του Συλλόγου μας. Για το ποσό αυτό ζητούμε την βοήθειά σας, με όποιον τρόπο εσείς κρίνετε σκόπιμο και σε εύλογο χρονικό διάστημα, ώστε να μην βαλτώσει ή ναυαγήσει η επένδυση και η πρόοδος του όλου εγχειρήματος.

Σας τονίζουμε ότι η πρωτογενής παραγωγή, ειδικά ο ελαιόκαρπος, δεν είναι απλά μια παραδοσιακή παραγωγική διαδικασία, αλλά μπορεί να συνδεθεί με ανάπτυξη πολλών θέσεων εργασίας στο παραγωγικό και μεταπρατικό κομμάτι, να αποκτήσει εμπορική υπεραξία στην εγχώρια αγορά, να συνδεθεί με τον τουρισμό, την εστίαση, το ιστορικό και πολιτισμικό υπόβαθρο του νησιού και έτσι να προσφέρει τα μέγιστα στην κοινωνική ανάπτυξη και συνοχή, με ταυτόχρονο σεβασμό στο περιβάλλον και την ιστορία μας. Γι’ αυτό προσδοκούμε στην άμεση και θετική ανταπόκρισή σας, που την θεωρούμε κομβικής σημασίας.

 

Μετά τιμής

Το ΔΣ του Ελαιουργικού –Αγροτικού συνεταιρισμού