Δελτίο τύπου Περιφέρειας για τις υψηλές θερμοκρασίες.

Δευτέρα, 10 Ιουλίου 2023

Δελτίο Τύπου

Π.Ε. Λευκάδας: Ανεβαίνει ο υδράργυρος – Προσοχή στις υψηλές θερμοκρασίες και στον κίνδυνο πυρκαγιάς

 

Η Πολιτική Προστασία της Περιφερειακής Ενότητας Λευκάδας προειδοποιεί για υψηλές θερμοκρασίες στην επικράτεια της Π.Ε. Λευκάδας τις επόμενες ημέρες.

 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Δελτίο Πρόγνωσης Καιρού της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίες (ΕΜΥ), η θερμοκρασία σήμερα, Δευτέρα, 10 Ιουλίου 2023, θα φτάσει έως τους 33 βαθμούς Κελσίου και θα ανεβαίνει σταδιακά έως και την Παρασκευή, 10 Ιουλίου 2023.

 

Συνιστάται οι πολίτες, και ιδίως στα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις επόμενες ημέρες, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από τις υψηλές θερμοκρασίες, καθώς όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος ξεπερνά ορισμένα όρια ανεκτά από τον ανθρώπινο οργανισμό, σε συνέργια με ορισμένους άλλους παράγοντες (υγρασία, άπνοια κλπ.), δημιουργούνται παθολογικές καταστάσεις ποικίλου βαθμού βαρύτητας (θερμική εξάντληση, θερμοπληξία, κλπ.).

 

Επίσης, επισημαίνεται ότι οι ψηλές θερμοκρασίες δημιουργούν συνθήκες που ευνοούν την πρόκληση και την επέκταση πυρκαγιών, για αυτό συνιστάται οι πολίτες να αποφεύγουν εργασίες και ενέργειες που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια (για παράδειγμα ρίψη αναμμένου τσιγάρου, καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών, χρήση μηχανημάτων που μπορούν να προκαλέσουν σπινθήρα, χρήση υπαίθριων ψησταριών κλπ.),.

 

Ιδιαίτερα προσοχή συνιστάται προς τους αγρότες, κτηνοτρόφους, μελισσοκόμους, κλπ. για την αποφυγή εργασιών στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά (κάψιμο χόρτων, κάπνισμα μελισσών, κλπ.).

 

Υπενθυμίζεται ότι κατά την αντιπυρική περίοδο (η οποία διαρκεί από 1η Μαΐου έως 31 Οκτωβρίου), ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η χρήση φωτιάς στην ύπαιθρο για οποιοδήποτε λόγο, καθώς και η καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών και η καύση αγρών.

 

Παρακαλούνται οι πολίτες να είναι προσεκτικοί και σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά να τηλεφωνήσουν ΑΜΕΣΩΣ

  • είτε στην Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό 199
  • είτε στον Πανευρωπαϊκό Αριθμό Έκτακτης Ανάγκης 112,

δίνοντας σαφείς πληροφορίες για το ακριβές σημείο που βρίσκονται, το ακριβές σημείο και την κατεύθυνση της πυρκαγιάς, και το είδος βλάστησης που καίγεται.

 

Κατεβάστε/Δείτε από το Google Drive της Περιφερειακής Ενότητας Λευκάδας οδηγίες που πρέπει να ακολουθούν οι πολίτες για την προστασία τους από:

 

Περισσότερες λεπτομέρειες και δελτία καιρού στην ιστοσελίδα της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίες (ΕΜΥ) στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.hnms.gr/emy/el/

 

Περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.civilprotection.gr.