Στατιστικά και συμπεράσματα από τις δημοτικές εκλογές

Καθώς οι μέρες περνούν και οι μετεκλογικές αντιδράσεις και τα αντίστοιχα πάθη αμβλύνονται, νομίζω είναι η κατάλληλη στιγμή να ρίξουμε μια νηφάλια ματιά στα νούμερα των εκλογών και να σχολιάσουμε λίγο την επόμενη μέρα στον Δήμο μας.

Ασφαλώς ο θριαμβευτής των εκλογών είναι ο Μάκης Κατωπόδης, ο συνδυασμός του οποίου όχι μόνο κατόρθωσε σε μια μάχη σώμα με σώμα να υπερκεράσει στον Α’ γύρο τον συνδυασμό του απερχόμενου δημάρχου Παύλου Δάγλα, κάτι που ήταν πολύ δύσκολο, αλλά κατόρθωσε και κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά σε εκλογική αναμέτρηση με τρεις συνδυασμούς (οι προηγούμενες ήταν την εποχή Β.Σακκά/Θ.Κονιδάρη/Καρβούνη και την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση μεταξύ Π.Δάγλα/Κ.Καββαδά/Σ.Αργύρη): να καλύψει με άνεση μια διαφορά μεγαλύτερη των 100 ψήφων!

Ας δούμε τα συγκεντρωτικά των δύο γύρων:

Α’ γύρος                                                                       Β’ γύρος

Σπ. Αργυρός=451 (40,85%)                          Σπ.Αργυρός=515 (46,11%)          (+64)
Γ.Κατωπόδης=343 (31,07%)                     Γ.Κατωπόδης=602 (53,89%)     (+259)

Π.Δάγλας= 310 (28,08%)

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά χαρακτηριστικά του Β’ γύρου ήταν η πολύ μεγάλη συμμετοχή, η οποία έφτασε αυτήν του Α’ γύρου (και στους δύο γύρους ψήφισαν ακριβώς 1144 πολίτες!). Συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις, όπως έχουμε δει να συμβαίνει στο παρελθόν (και όχι μόνο στο Μεγανήσι) ένα κομμάτι ψηφοφόρων απέχει την Β’ Κυριακή. Αυτό είναι λογικό, μιας και οι ηττημένοι του 3ου συνδυασμού δεν έχουν πλέον ισχυρό κίνητρο για να μετακινηθούν αφού δεν διεκδικούν τον δήμο. Υπάρχουν κι άλλοι λόγοι (πχ εργασιακοί) αλλά αυτός είναι ο βασικός. Σε αυτήν ωστόσο την περίπτωση παρατηρήσαμε το μέγιστο της μετακίνησης, ακόμα και από τους ψηφοφόρους του ηττημένου συνδυασμού. Πώς μπορεί κάτι τέτοιο να εξηγηθεί; Νομίζω μόνο με την ύπαρξη κάποιας «κεντρικής γραμμής». Είναι προφανές ότι οι μηχανισμοί του απερχόμενου δημάρχου κινητοποίησαν μαζικά τους ψηφοφόρους τους με συγκεκριμένη κατεύθυνση (δηλαδή το ψηφοδέλτιο του νικητή). Το αν αυτό έγινε κατόπιν κάποιας ενδιάμεσης πολιτικής συμφωνίας ή απλά ως μια σημειολογική πολιτική επιλογή, δεν είμαι σε θέση να το γνωρίζω.

Ας το δούμε αυτό και ανά τμήμα για να γίνει πιο ξεκάθαρο:

 

Α’ γύρος                                              Β’γύρος

Βαθύ (έγκυρα στους δύο γύρους: 221/231)

Σπ.Αργυρός =123                      Σπ. Αργυρός =130    (+7)

Γ.Κατωπόδης=51                    Γ. Κατωπόδης =101    (+50)

Π.Δάγλας=47

 

Σπαρτοχώρι-1  (187/190)

Σπ. Αργυρός=81                           Σπ. Αργυρός=90  (+9)

Γ.Κατωπόδης=56                         Γ.Κατωπόδης=100  (+44)

Π.Δάγλας=50

 

Σπαρτοχώρι-2 (178/178)

Γ.Κατωπόδης=79                                  Γ.Κατωπόδης=118  (+39)

Π.Δάγλας=54

Σπ. Αργυρός=45                                    Σπ. Αργυρός=60  (+15)

 

Κατωμέρι-1 (238/239)

Σπ. Αργυρός=99                                           Σπ. Αργυρός=113 (+14)

Π.Δάγλας=73

Γ.Κατωπόδης=66                                        Γ.Κατωπόδης=126 (+60)

 

Κατωμέρι-2 (280/279)

Σπ. Αργυρός=103                                         Σπ.Αργυρός=123  (+20)

Γ.Κατωπόδης=91                                        Γ.Κατωπόδης=156  (+65)

Π.Δάγλας=86

Είναι πασιφανές από τα παραπάνω ότι οι ψηφοφόροι του Παύλου Δάγλα υπερψήφισαν το ψηφοδέλτιο του Μάκη Κατωπόδη σε ποσοστά κοντά ή και πάνω από το 80%, ενώ μόνο το 20% από αυτούς κινήθηκε προς τον Σπύρο Αργυρό. Αυτό ήταν που έγειρε και την ζυγαριά, μιας και οι μετακινήσεις των ψηφοφόρων τους από τους δύο πρώτους συνδυασμούς ήταν πολύ υψηλές, έτσι κι αλλιώς.

Αν ο ηττημένος του Β’ γύρου είχε κάποια τύχη λοιπόν,αυτή ήταν τελικά στον πρώτο γύρο, δηλαδή να πιάσει το 43%. Αυτό θα σήμαινε ότι στα 1104 έγκυρα ψηφοδέλτια του Α’ γύρου θα έπρεπε κανείς να πάρει τα 475, δηλαδή ο συνδυασμός του Αργυρού χρειαζόταν ακόμα 24 ψηφοδέλτια από αυτά που πήραν οι αντίπαλοί του (μιλώντας για τον ίδιο αριθμό εγκύρων πάντα).

Ένα άλλο ημι-παράδοξο με τον νόμο Βορίδη είναι ότι τελικά οι συνδυασμοί δεν παίρνουν τις έδρες που αναλογούν στην απήχησή τους στην κοινωνία, όπως θα συνέβαινε με την απλή αναλογική. Ο συνδυασμός φυσικά που ευνοείται είναι ο τελικός νικητής, ο οποίος σαρώνει 8 από τις 13 έδρες στο ΔΣ (61,5% των εδρών) ενώ το ποσοστό του στον Α’ γύρο ήταν 31%. Ο συνδυασμός που αδικείται περισσότερο με αυτό το σύστημα είναι σχεδόν πάντα ο ηττημένος του Β’ γύρου. Στην περίπτωση μας ο Αργυρός θα δικαιούνταν 5/13 έδρες με το ποσοστό του Α’γύρου (41%), αλλά λαμβάνει 3/13 (23% των εδρών).

Μπορούμε να χαρακτηρίσουμε το νέο ΔΣ μάλλον άπειρο, μιας και στην σύνθεσή του υπάρχουν 8 σύμβουλοι που θα ορκιστούν για πρώτη φορά και μόνο 5 έμπειροι (συμπεριλαμβανομένου και του τέως δημάρχου). Στην μείζονα αντιπολίτευση πρέπει να γίνει κλήρωση (αν δεν έγινε ήδη) ανάμεσα στον Θωμά Φερεντίνο και τον Πάνο Βρεττό που ισοψήφισαν. Εύχομαι σε όλους τους συμβούλους ταχεία προσαρμογή και καλή θητεία και τους συμβουλεύω να διαβάζουν πολύ προσεκτικά όλα τα έγγραφα που θα περάσουν από τα χέρια τους (και θα είναι πάρα μα πάρα πολλά!).

Οι ειδήσεις των τελευταίων ημερών φέρνουν τον Σπ. Αργυρό να δηλώνει ότι θα μείνει στην θέση του επικεφαλής της παράταξής του και θα ασκήσει αντιπολίτευση, αλλά δεν θα είναι πια υπάλληλος του δήμου Μεγανησίου (υπάρχει ασυμβίβαστο εξάλλου), μιας και θα συνεχίσει στην Περιφέρεια. Δεν είμαι καθόλου σίγουρος αν το ίδιο θα πράξει και ο Παύλος Δάγλας. Ρισκάρω να υποθέσω ότι δεν θα παραμείνει, τουλάχιστον όχι για πολύ, στα έδρανα των δημοτικών συμβούλων. Κάτι που δεν το αδικώ,  έχει την λογική του για κάποιον πρώην δήμαρχο.

Οι νέοι Πρόεδροι των χωριών μας είναι ο Λευτέρης Κουτσάφτης στο Βαθύ, ο Αθανίτης Αντρέας στο Σπαρτοχώρι (παραμένει στην θέση του) και ο Μήτσος Καββαδάς (Ψάθας) στο Κατωμέρι. Ευχόμαστε και σε αυτούς καλή θητεία, οι οικισμοί έχουν πολλά προβλήματα.

Με τον νέο νόμο ο νέος δήμαρχος Μάκης Κατωπόδης μπορεί να διορίσει μέχρι και τρεις (3) αντιδημάρχους, καθώς και να προσλάβει μέχρι και τρεις (3) ειδικούς συμβούλους. Δεν γνωρίζω αν θα εξαντλήσει αυτές του τις δυνατότητες, η δική μου άποψη εντούτοις είναι ότι αυτά τα νούμερα αποτελούν περιττή πολυτέλεια για το Μεγανήσι μιας και οι οικονομικοί πόροι δεν μας τρέχουν κι από τα μπατζάκια.

Στο επόμενο διάστημα θα γνωρίζουμε περισσότερα για την νέα σελίδα που άνοιξε στην αυτοδιοικητική ζωή του νησιού μας. Και εδώ θα είμαστε να τα συζητήσουμε και να τα αναλύσουμε.