To KKE για τα θέματα υγείας στην περιοχή μας

ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΓΓ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ κας ΒΙΛΒΙΡΙΔΗ και ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΤΗΣ 6ης ΥΠΕ κ. ΚΑΡΒΕΛΗ ΑΠΟ ΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ,  ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ ΚΑΙ ΟΡΓΗ ΣΤΟΥΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟ ΛΑΟ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ
Η γενική γραμματέας του Υπουργείου επισκέφθηκε την Πέμπτη 30/11 τα νοσοκομεία Άρτας , Πρέβεζας, Φιλιατών και την Παρασκευή 10/12 τα δύο νοσοκομεία των Ιωαννίνων. Οι επισκέψεις αυτές δεν είναι άσχετες με τις πανελλαδικές κινητοποιήσεις των υγειονομικών την προηγούμενη ημέρα. Κινητοποιήσεις  που αντιπαλεύουν την μεθοδευμένη απαξίωση του ΕΣΥ, με στόχο να γιγαντωθεί περαιτέρω ο ιδιωτικός τομέας της υγείας και να μπουν ιδιώτες και ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια λειτουργίας στα δημόσια νοσοκομεία και ΚΥ. Στόχος που απροκάλυπτα υπηρετείται και από το νέο ν/σχέδιο για την Ψυχική Υγεία, όπου δημόσιος και ιδιωτικός τομέας συγχωνεύονται σε μια ενιαία αγορά υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας. Γι΄ αυτή την εξέλιξη δεν έβγαλαν άχνα, παρότι αφορά το Πολυδύναμο του ΓΝ Χ/κώστα, τις ψυχιατρικές κλινικές και άλλες δομές ψυχικής υγείας του ΠΓΝΙ και ΓΝ Άρτα  και κοινοτικές δομές Ψυχικής Υγείας όλων των νοσοκομείων.

Η εχθρότητα και η απαξίωση απέναντι στους υγειονομικούς, αποδείχτηκε και με την άρνηση να συναντηθούν με τα σωματεία εργαζομένων και την ΕΙΝΗ, σε όλα τα νοσοκομεία της Ηπείρου. Οι δηλώσεις από το ΓΝ Χ/κώστα ότι « τα νοσοκομεία της Ηπείρου έχουν ενισχυθεί σημαντικά και θα ενισχυθούν ακόμη περισσότερο» προκαλούν αγανάκτηση. Σκοπός τους είναι να μακιγιάρουν την πραγματικότητα και να εξαπατήσουν τον εργαζόμενο λαό της Ηπείρου, σπέρνοντας αυταπάτες για «κάποια» βελτίωση.

Συγκριμένα η Γ.Γ. του Υπουργείου στάθηκε στην δήθεν «τεράστια» ενίσχυση του ΓΝ Χ/κώστα, «αραδιάζοντας» νούμερα.. Ποια είναι η αλήθεια; Από τις 165 οργανικές θέσεις διοικητικών υπαλλήλων, μόνιμοι και συμβασιούχοι μαζί καλύπτουν μόνο τις 135. Από τις 55 θέσεις τεχνικών καλύπτουν τις 30. Από τις 120 θέσεις παραϊατρικού προσωπικού καλύπτουν τις 90. Καμία αναφορά δεν έγινε στην τραγική υποστελέχωση της παιδιατρικής κλινικής, την οποία με πρόσφατη επιστολή τους αναδεικνύουν οι γιατροί της κλινικής. Καμία αναφορά στην υποστελέχωση σε ψυχιάτρους που έχει οδηγήσει τις ημέρες που εφημερεύει το ΓΝΧ/κώστα, οι ασθενείς να εξετάζονται από ψυχιάτρους στο ΠΓΝΙ το οποίο ΔΕΝ έχει ανοιχτό ΤΕΠ. Οι ασθενείς πηγαινοέρχονται μεταξύ ΠΓΝΙ και ΓΝ Χ/κώστα, με πλημμελή διαγνωστική φροντίδα.

Απέναντι στα τεράστια κενά σε ιατρικό προσωπικό, την εντατικοποίηση, τα «εντέλλεσθε» για μετακινήσεις, ξανασέρβιραν το κυβερνητικό παραμύθι ότι οι προκηρύξεις γιατρών βγαίνουν άγονες λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος. Αυτό είναι ΨΕΜΜΑ:!!! Τους λόγους κανείς μπορεί να τους ανακαλύψει στις αιτίες παραίτησης των ήδη υπηρετούντων γιατρών και είναι οι άθλιες συνθήκες εργασίας και εφημέρευσης  λόγω του ότι δεν προκηρύσσονται πολλές θέσεις μαζί ώστε να μπορούν να δουλεύουν αξιοπρεπώς οι κλινικές αλλά και οι εξευτελιστικές αμοιβές. Aπόδειξη ότι στο ΠΓΝΙ καλύφθηκαν οι θέσεις αναισθησιολόγων μέσα στην πανδημία στην πιο σπάνια ιατρική ειδικότητα. Δεν είναι ότι ΔΕΝ μπορούν. Είναι ότι ΔΕΝ θέλουν.

O Διοικητής της 6ης ΥΠΕ στάθηκε ιδιαίτερα στην βλάβη του μαστογράφου στο ΠΓΝΙ, αποσείοντας τις ευθύνες από τον ίδιο και δείχνοντας τον διοικητή του ΠΓΝΙ ως υπεύθυνο. Απέκρυψε όμως ότι  ο μοναδικός  μαστογράφος στην Άρτα, στο ΓΝ Άρτας, λόγω υποστελέχωσης σε γιατρούς, λειτουργεί εδώ και 2 χρόνια μόνο κάθε Δευτέρα, με γιατρό από το ΚΥ Ιωαννίνων για 12-15 μαστογραφίες. Απέκρυψε ότι στην Πρέβεζα ΔΕΝ υπάρχει μαστογράφος σε καμιά δημόσια μονάδα υγείας και ότι στην Θεσπρωτία ο μοναδικός μαστογράφος (ΓΝ Φιλιατών), είναι εκτός λειτουργίας λόγω παλαιότητας εδώ και 1 χρόνο. Η ευαισθησία τους λοιπόν αφορά μόνο τα ιδιωτικά κέντρα που θησαυρίζουν από τις γυναίκες!!

Κουβέντα βέβαια δεν είπαν για την τραγική, ντροπιαστική κατάσταση  των Κέντρων Υγείας που παραπαίουν  και δεν μπορούν να έχουν 24ωρη λειτουργία, εγκαταλείποντας στην τύχη χιλιάδες Ηπειρώτες. Κουβέντα και για την επικίνδυνη κατάσταση στο ΕΚΑΒ, στην πιο ορεινή περιοχή της Ελλάδας. Κουβέντα για την πραγματική κατάσταση στα νοσοκομεία της Ηπείρου. Ενδεικτικά:

Για το ΠΓΝΙ: Για το νοσοκομείο που δέχεται το 50% των ασθενών από περιοχές εκτός του                     ν. Ιωαννίνων, καμιά αναφορά στην επικίνδυνη υποστελέχωση σε νοσηλευτικό προσωπικό. Αυτός π.χ. είναι ο λόγος για το οποίο 2 αίθουσες τακτικών χειρουργείων μένουν κλειστές και πολλές κλινικές χρησιμοποιούν παράνομα ειδικευόμενους νοσηλευτές ως προσωπικό βάρδιας, Καμιά αναφορά στην απόλυση 20 ειδικευμένων νοσηλευτών από ΤΕΠ και ΜΕΘ.. Καμιά συγγνώμη για την εδώ και 4 μήνες «σιωπηρή» αναστολή λειτουργίας της Μονάδας Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής. .Καμιά εξήγηση για την κατάρρευση της στελέχωσης της τεχνικής υπηρεσίας.. Καμιά ανάληψη ευθύνης για το γεγονός ότι η διοικητική υπηρεσία έχει καταντήσει να περιμένει ωφελούμενους του προγράμματος μακροχρόνια ανέργων του ΟΑΕΔ 55-67 για να λειτουργήσει. Τα νοσοκομεία των Ιωαννίνων επιβαρύνονται από τον «ξεπεσμό» των περιφερειακών νοσοκομείων σε Κ,Υ, με ευθύνη όλων διαδοχικά των κυβερνήσεων. ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ.

Για το ΓΝ Άρτας: Οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης δεν είπαν κουβέντα για το ότι υπάρχει μόνο 1 γιατρός στο ακτινολογικό, που επικουρείται από μεταφερόμενους από τα Γιάννενα και έτσι μένει συχνά κλειστός για μέρες προς όφελος των ιδιωτικών μονάδων. Υπάρχουν μόνο 2 γιατροί στην Μονάδα Τεχνητού Νεφρού με 11 εφημερίες ο καθένας και 8 εφημερίες τον μήνα κενές, προς όφελος ιδιωτικής μονάδας, που όλως τυχαίως, άνοιξε για να καλύψει το κενό. Κανένας μόνιμος γιατρός στο ΤΕΠ, ούτε καν Διευθυντής. 4 χειρουργοί για όλο το νοσοκομείο. 3 ψυχίατροι με 10 εφημερίες ο καθένας. Και έχει το θράσος ο κυβερνητικός βουλευτής να κάνει δηλώσεις για «γενναία» οικονομική ενίσχυση του νοσοκομείου.

Για το ΓΝ Πρέβεζας.: Το πιο απαξιωμένο νοσοκομείο της Ηπείρου, με  έναν ορθοπεδικό που κάνει 7 εφημερίες, με αποτέλεσμα για πάνω από 20 ημέρες στο νοσοκομείο ΔΕΝ εφημερεύει ορθοπεδικός. Με μόλις  2 γυναικολόγους, οπότε για  πάνω από 10 ημέρες ΔΕΝ εφημερεύει γυναικολόγος. Το νοσοκομείο στο οποίο δεν υπάρχουν βασικές ειδικότητες γιατρών: πνευμονολόγος,γαστρεντερολόγος,  παιδοψυχίατρος, ουρολόγος. Οι 3 καρδιολόγοι και 3 αναισθησιολόγοι κάνουν από 10 εφημερίες το μήνα. Στην τεχνική υπηρεσία, λόγω υποστελέχωσης, ΔΕΝ υπάρχει βραδινή βάρδια!. Για ότι συμβεί,  καλείται τεχνικός από το σπίτι του!!!

 

Για το ΓΝ Φιλιατών: είναι ενδεικτικό της κατάστασης το γεγονός ότι η διοίκηση από 21-11-2023 υπέγραψε σύμβαση με το ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο «ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ», για παροχή απομακρυσμένης διάγνωσης σε εξετάσεις μαγνητικών τομογραφιών!

 

Αυτή είναι η πραγματικότητα της πολιτικής που θεωρεί την υγεία του λαού και τους υγειονομικούς κόστος.  Κόστος που εμποδίζει τις επενδύσεις των μεγάλων ομίλων σε ένα πεδίο κερδοφορίας που δεν έχει  αξιοποιηθεί πλήρως. Αυτή την πολιτική στηρίζουν όλα τα αστικά κόμματα (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ) ως κυβέρνηση και ως αντιπολίτευση. Έχουν βάλει όλοι από ένα λιθαράκι  στην υποχρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος υγείας έτσι ώστε σήμερα να εμφανίζεται ως μόνη λύση η εμπορευματοποίηση όλων των υπηρεσιών. Είναι αυτοί που ακόμη και τώρα λένε ότι μπορεί να συνυπάρχει αρμονικά ο δημόσιος με τον ιδιωτικό τομέα υγείας!.

 

Το ΚΚΕ καλεί  τους υγειονομικούς και το λαό να μην αποδεχτούν αυτή την κατάσταση.  Την λογική ότι θα έχουμε λίγες δημόσιες υπηρεσίες από λίγους και για λίγους . Να αντεπιτεθούμε στην άθλια επίθεση κυβερνήσεων, ΕΕ, επενδυτών στην Υγεία. Η συμπόρευση με το ΚΚΕ είναι ο μόνος δρόμος ώστε να μπει φρένο στην σχεδιασμένη κατρακύλα στο «δημόσιο» σύστημα υγείας. Να υπερασπιστούμε την υγεία ως κοινωνικό αγαθό. Για υπηρεσίες υγείας για όλο το λαό με βάση τις σύγχρονες επιστημονικές δυνατότητες και τις πραγματικές ανάγκες και όχι τα κέρδη των λίγων.

7/12/2023