Ανακοινώσεις Εργατικού Κέντρου

11:00 – ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΗ ΒΑΣΗ ΤΟΥ ΑΚΤΙΟΥ

ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ – 12:00 ΠΡΟΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟΝ ΦΟΡΟ

Νέες και νέοι, εργαζόμενοι, συνταξιούχοι

Οι Επιτροπές Ειρήνης της Βορειοδυτικής Ελλάδας, Εργατικά Κέντρα, Σωματεία και φορείς του λαϊκού κινήματος, σας καλούν σε μαζική συμμετοχή στην α ν τ ι ι μ π ε ρ ι α λ ι σ τ ι κ ή κινητοποίηση την Κυριακή 21 Απριλίου 2024, που φέτος συμπίπτει με την ημερομηνία διεξαγωγής της πρώτης απαγορευμένης Πορείας Ειρήνης το 1963.

Για να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στον παλαιστινιακό λαό που τον σκοτώνει το κατοχικό κράτος δολοφόνος του Ισραήλ, για να καταδικά- σουμε τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία ανάμεσα στις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ και τη Ρωσία, για να επιστρέψει αμέσως η Φρεγάτα ΥΔΡΑ από τον πόλεμο στην Ερυθρά Θάλασσα, για να απαιτήσουμε την απεμπλοκή της χώρας μας από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και σχεδιασμούς.

Η συμμετοχή στην κινητοποίηση, στο πλαίσιο της Πανελλαδικής Ημέρας Αντιιμπεριαλιστικής Δράσης, είναι ο καλύτερος τρόπος για να τιμήσουμε στην πράξη τους αγώνες του Λαμπράκη, του Νικηφορίδη, των χιλιάδων αγωνιστών που πάλεψαν ενάντια στην τότε ΕΟΚ και στο ΝΑΤΟ, ενάντια στην πρόσδεση της Ελλάδας σε αυτά τα δολοφονικά εργαλεία του κεφαλαίου κατά των λαών.

Ιδίως τη φετινή χρονιά, 75 χρόνια από την ίδρυση το 1949 της πολεμικής μηχανής του ΝΑΤΟ, που σε όλη την ιστορία του ευθύνεται για δεκάδες πολέμους, επεμβάσεις, πραξικοπήματα και για το μακέλεμα των λαών, πρέπει να πέσει στο κενό η προσπάθεια της κυβέρνησης και των αστικών κομμάτων να εξωραΐσουν το ΝΑΤΟ παρουσιάζοντάς το, σε κατάφωρη αντίθεση με την πραγματικότητα, ως παράγοντα «ειρήνης, ασφάλειας, σταθερότητας».

Φέτος συμπληρώνονται 75 χρόνια από την ίδρυση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης (ΠΣΕ). Από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής του μέχρι και σήμερα η ΕΕΔΥΕ συμβάλλει στην ενίσχυση του αντιιμπεριαλιστικού χαρακτήρα του, στο παραπέρα άπλωμα και δυνάμωμα της δράσης του.

Εργαζόμενοι, νέες και νέοι

Όλοι στην αντιιμπεριαλιστική κινητοποίηση! Να δυναμώσει ακόμη περισσότερο η πάλη του αντιπολεμικού – αντιιμπεριαλιστικού κινήματος!

Οι εξελίξεις είναι πολύ επικίνδυνες! Επιταχύνεται η πολεμική προετοιμασία! Καιροφυλακτούν η κλιμάκωση και η γενίκευση των ιμπεριαλιστικών πολέμων, έχει σημάνει συναγερμός!

Οξύνονται οι ανταγωνισμοί ανάμεσα στις ΗΠΑ, στο ΝΑΤΟ, στην ΕΕ με τη Ρωσία και την Κίνα, στους οποίους εμπλέκονται δεκάδες κράτη, για τον έλεγχο των αγορών και των πρώτων υλών, της ενέργειας και των δρόμων μεταφοράς, των σφαιρών επιρροής.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία, που μαίνεται για πάνω από δύο χρόνια, έχει περάσει σε επικίνδυνη τροχιά και απειλεί με γενίκευσή του. Η Ελλάδα, με ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ και με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και συνολικά των κομμάτων του ευρωατλαντισμού, εμπλέκεται πιο ενεργά. Η κυβέρνηση της ΝΔ συναινεί στις επικίνδυνες πολεμοκάπηλες αποφάσεις των Συνόδων Κορυφής του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Διεκδικεί, για λογαριασμό της αστικής τάξης, αναβαθμισμένο ρόλο συμμετέχοντας στις πολεμικές επιχειρήσεις μέσω του δικτύου των ευρωατλαντικών βάσεων και υποδομών που υπάρχουν στη χώρα μας. Τροφοδοτεί με πολεμικό υλικό την Ουκρανία και μάλιστα έφθασε στο σημείο να στείλει απαγορευμένες βόμβες λευκού φωσφόρου συμβάλλοντας έτσι στη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου!

Την ίδια στιγμή κλιμακώνεται η σφαγή και η γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού από το κράτος–δολοφόνο του Ισραήλ, με τη στήριξη των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και των συμμάχων τους. Είναι εγκληματικές οι ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης γιατί εξισώνει τον θύτη με το θύμα φθάνοντας στο σημείο να αναγνωρίζει στο Ισραήλ το δικαίωμα στην αυτοάμυνα. Διαχρονικά ενισχύει τις οικονομικές, πολιτικές και στρατιωτικές σχέσεις με το Ισραήλ. Αρνείται να εφαρμόσει την ομόφωνη απόφαση της Βουλής για αναγνώριση του Παλαιστινιακού Κράτους. Η κυβέρνηση της ΝΔ και τα αστικά κόμματα παίζουν με τη φωτιά του πολέμου. Η αποστολή της φρεγάτας «Ύδρα» στην Ερυθρά Θάλασσα και η ανάληψη από το στρατηγείο της Λάρισας ρόλου συντονιστή στην επιχείρηση της ΕΕ «Aspides» στο φόντο της πολεμικής αναμέτρησης με τους Χούθι και το Ιράν δεν έχουν καμιά σχέση με την ασφά- λεια και την άμυνα της Ελλάδας, με τα συμφέροντα του ελληνικού λαού. Αντίθετα στοχοποιούν ακόμη περισσότερο τη χώρα και το λαό μας που είναι

μπροστά στον κίνδυνο αντιποίνων.

Η διατήρηση της «συνοχής» στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ και η απόσπαση της Τουρκίας από την επιρροή της Ρωσίας συνδέονται με τον λεγόμενο «Οδικό Χάρτη» για τη διευθέτηση των ελληνοτουρ- κικών σχέσεων, τη συνδιαχείριση στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο υπό την εποπτεία των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, προειδοποιώντας για επώδυνους συμβι- βασμούς εις βάρος της κυριαρχίας και των κυριαρχι- κών δικαιωμάτων των ελληνικών νησιών και της χώρας. Έχουμε βιώσει και εξακολουθούμε να βιώ- νουμε τον αντιδραστικό χαρακτήρα της ΕΕ ως ένωσης του κεφαλαίου κατά των λαών. Η παραπέρα στρατιωτικοποίησή της, όπως

καταγράφεται στην Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας (ΚΠΑΑ) και στη δημιουργία της δικής της πολεμικής μηχανής, ικανής να δρα τόσο αυτόνομα όσο και συμπληρω- ματικά με το ΝΑΤΟ, φανερώνουν το αποκρουστικό της πρόσωπο που προβάλλει μέσα από την αποκα- λούμενη «πολεμική οικονομία», τις δεκάδες ιμπερια- λιστικές αποστολές σε όλη την υδρόγειο, την απο- στολή στρατιωτικού οπλισμού δισεκατομμυρίων ευρώ στο αντιδραστικό καθεστώς Ζελένσκι και την στήριξη την οποία παρέχει στο Ισραήλ.

Η κυβέρνηση της ΝΔ κλιμακώνει την αντιλαϊκή επίθεση. Η πολιτική της καταπατά τις λαϊκές ανάγκες και αυξάνει τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Δι- σεκατομμύρια ευρώ δαπανώνται για εξοπλισμούς που καμιά σχέση δεν έχουν με την ασφάλεια και την άμυνα της χώρας, αλλά αντίθετα εξυπηρετούν τους σχεδια- σμούς των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Με διαχρονική ευθύνη όλων των κυβερνήσεων η Ελλάδα κατατάσ- σεται στις πρώτες θέσεις μεταξύ των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ όσον αφορά τις εξοπλιστικές δαπάνες.

Αυτή την αντιλαϊκή πολιτική, που είναι κομμένη και ραμμένη στα συμφέροντα και στις επιδιώξεις των επιχειρηματικών ομίλων, υπηρετεί και η εμπλοκή της Ελλάδας στους πολεμικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, πατώντας στον στρωμένο δρόμο που βρήκε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζει τον επικίνδυνο Στρατηγικό Διάλογο με τις ΗΠΑ και την ενίσχυση της Ελληνοαμερικανικής Συμ- φωνίας για τις Βάσεις με την αναβάθμιση των βάσεων στη Σούδα, τη Λάρισα, το Στεφανοβίκειο, την Αλεξανδρούπολη, που έχει γίνει κόμβος προώθησης των δυνάμεων του ΝΑΤΟ.

Η εμπλοκή της χώρας μας όχι μόνο δεν προ- στατεύει τον λαό, αλλά αντίθετα τον βάζει σε μεγάλους κινδύνους. Καλούμε τον λαό να προβληματιστεί: Με ποιον τρόπο συμβάλλει στην ειρήνη η μετατροπή της Ελλάδας σε πολεμικό ορμητήριο των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ και σε θύμα αντιποίνων; Με ποιον τρόπο συμβάλλει στην ειρήνη η αποστολή ελ- ληνικών ενόπλων δυνάμεων και πολεμικού υλικού στο «ουκρανικό μέτωπο», στην Ερυθρά Θάλασσα, στις δεκάδες αποστολές των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ εναντίον άλλων λαών;

Ο λαός έχει τη δύναμη να συγκρουστεί, να

διαμορφώσει με την πάλη του τους όρους για να απαλλαγεί από τους εκμεταλλευτές του και τις συμ- μαχίες τους και με κριτήριο τα δικά του συμφέροντα να ανοίξει τον δρόμο για την αμοιβαία επωφελή συ- νεργασία με τους άλλους λαούς.

Νέες και νέοι, εργαζόμενοι, συνταξιούχοι,

Έχουμε το δίκιο με το μέρος μας. Δίνουμε τη μάχη ενάντια στους δυνάστες, στους ληστές-ιμπεριαλιστές που σέρνουν τους λαούς στο πολεμικό σφαγείο. Αυτή είναι η σωστή πλευρά της Ιστορίας, που αντι- στοιχεί στα συμφέροντα των λαών. Αυτό δίνει ου- σιαστικό περιεχόμενο στην αντιιμπεριαλιστική – αντι- πολεμική δράση.

’Σ αυτό το δρόμο βαδίζουμε μαζικά

συμμετέχοντας στην κινητοποίηση.

Δυναμώνουμε τη διεθνιστική αλληλεγγύη μας και παλεύουμε για:

• Απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τους πολέμους ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ.

• Καμιά στρατιωτική αποστολή εκτός συνόρων. Να επιστρέψει η φρεγάτα ΥΔΡΑ από την Ερυθρά Θά- λασσα.

• Να κλείσουν οι βάσεις του θανάτου.

• Να τερματιστούν η σφαγή στη Γάζα και η ισραηλινή κατοχή στα παλαιστινιακά εδάφη. Λευτεριά στην Παλαιστίνη.

• Αλληλεγγύη στους μετανάστες και τους πρόσφυ- γες, τους ξεριζωμένους.

• Καμιά αλλαγή των συνόρων και των συνθηκών που τα καθορίζουν.

• Αποδέσμευση από τις λυκοσυμμαχίες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΕΙΑ

ΦΟΡΕΙΣ ΤΟΥ ΛΑΪΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ