Δελτίο τύπου τ. αντιπεριφερειάρχη Α.Κτενά

Λευκάδα, 06.06.2024

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΤΕΝΑΣ: “Προφάσεις εν αμαρτίαις”

Οι “μάσκες πέφτουν” με αφορμή την επερώτηση της παράταξης Ιόνιο δυνατά για το μέλλον του ΠΕΚΕΠΠ στην Λευκάδα.

Ο στόχος της Περιφερειακής Αρχής να “πάρει” από την Λευκάδα τη δημιουργία του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Κέντρου Πολιτικής Προστασίας (ΠΕΚΕΠΠ) και να το μεταφέρει στην Κέρκυρα, παίρνει σιγά σιγά “σάρκα και οστά”.

Έτσι, η σημαντική προσπάθειά μου ως Αντιπεριφερειάρχης, η Λευκάδα να διεκδικήσει, με σχέδιο και μεθοδικότητα, τη κατασκευή του ΠΕΚΕΠΠ της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, αναδεικνύοντας και τεκμηριώνοντας τα πλεονεκτήματα του νησιού μας, όπως αυτά της κεντροβαρικότητας, της εγγύτητας, της εύκολης οδικής πρόσβασης μέσω της πλωτής Γέφυρας, της ευνοϊκής γεωγραφικής της θέσης στο μέσον του Ιονίου κ.α., και η οποία επέφερε τη μεγάλη επιτυχία η Λευκάδα να είναι τελική επιλογή, πλέον βρίσκεται στον “αέρα”!

Την επιλογή της Λευκάδας επιβεβαίωσε τον Σεπτέμβριο του 2020 από το βήμα της Βουλής των Ελλήνων, ο τότε Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κ. Νίκος Χαρδαλιάς και τον Απρίλιο του 2023, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης από την Κέρκυρα, κατά την διεξαγωγή της εκδήλωσης «Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Ιόνια Νησιά 2030»!

Όμως, για να φτάσουμε στην ολική ανατροπή των ανωτέρω κεκτημένων, χρειάστηκε η “συμβολή” ορισμένων και η από την ΑΡΧΗ ΥΠΟΝΟΜΕΥΣΗ αυτής της μεγάλης προσπάθειας και μάλιστα από πολιτικούς παράγοντες εντός της Λευκάδας! Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας..

Η επίκληση πολεοδομικών κωλυμάτων, τα οποία ποτέ δεν αναφέρθηκαν ονομαστικά στο παραχωρηθέν οικόπεδο, ισχυρισμός που δεν επιβεβαιώνεται από τις Τεχνικές Υπηρεσίες και τη Πολεοδομία του Δήμου Λευκάδας αποτελεί το απαραίτητο πρόσχημα, το “σκαλοπάτι” για την αλλαγή κατεύθυνσης της Περιφερειακής Αρχής. Αλλά και έναυσμα για τους ίδιους μικροπολιτικούς κύκλους που δεν θέλουν τίποτα να προχωρά στον τόπο και εξυπηρετούν προσωπικά πολιτικά συμφέροντα!

Όλα αυτά αποτέλεσαν “βούτυρο στο ψωμί” του κ. Περιφερειάρχη, ο οποίος με την από 26.03.2024 επιστολή του προς το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, δηλώνει: “Στον σχεδιασμό της Περιφερειακής Αρχής προβλέπεται η ανέγερση του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Κέντρου Πολιτικής Προστασίας (ΠΕΚΕΠΠ) στην Π.Ε. Κέρκυρας…” επεξηγώντας τους λόγους και συνεχίζει… “Στην Π.Ε. Κέρκυρας υπάρχουν οικόπεδα ΕΚΤΟΣ σχεδίου, … και καλύπτουν τις προϋποθέσεις … για την κατασκευή και στέγαση του ΠΕΚΕΠΠ Ιονίων

Νήσων”. Μια επιστολή που στο πρόσφατο ΠΣ, έμεινε επτασφράγιστο μυστικό από την Περιφερειακή Αρχή, το δε σκεπτικό του περιεχομένου της δεν δηλώθηκε τον περασμένο Μάρτιο, ούτε ήρθε στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Ο κ. Τρεπεκλής με την τοποθέτηση του στην 14η Συνεδρίαση του ΠΣ, ένεκα της επερώτησης μας για το μέλλον του ΠΕΚΕΠΠ, δεν άφησε περιθώρια για διαφορετικά συμπεράσματα κι ας προσπάθησε τεχνηέντως να “λειάνει τις γωνίες”, αναφέροντας χαρακτηριστικά: “…Δεν μπορούσα να «κρεμάσω» την Περιφέρεια περιμένοντας και πρότειναa 3-4 οικόπεδα στον Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας και φαίνεται να προκρίνεται οικόπεδο που βρίσκεται (δίπλα από την AQUA LAND στο στρατόπεδο), μια θέση πολύ καλή πάνω σε κεντρικό δρόμο, που θα εξυπηρετεί Βορρά και Νότο στην Κέρκυρα..”.

Ούτε λόγος βεβαίως ν’ αναζητήσει άλλο οικόπεδο στην Λευκάδα!

Και αυτή τη φορά, εκτυλίχθηκε το “θέατρο του παραλόγου” που φαίνεται ν’ ακολουθεί σε κάθε βήμα την νέα Περιφερειακή Αρχή. Από την μια ο Αντιπεριφερειάρχης, όπως δήλωσε, φέρεται να συνεργάζεται με τον Βουλευτή Λευκάδας και όχι με τον πολιτικό του προϊστάμενο και έχουν προτείνει νέο οικόπεδο στην Λευκάδα, ύστερα από δήθεν συγκατάθεση του Περιφερειάρχη. Και από την άλλη ο κ. Τρεπεκλής έχει προτείνει και προχωρά ακάθεκτος με αλληλογραφία στην ανταλλαγή ιδιοκτησιακών εγγράφων για οικόπεδο της Π.Ε. Κέρκυρας!

Είναι “ηλίου φαεινότερο” ότι Περιφερειάρχης και Αντιπεριφερειάρχης ΑΛΛΗΛΟΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΙ, αποκρύπτοντας την αλήθεια στον Λευκαδίτικο λαό.

Και να ήταν μόνο αυτά…

Τίποτα δεν ειπώθηκε για το ποιο ακριβώς είναι το προτεινόμενο οικόπεδο στην Λευκάδα από Βουλευτή και Αντιπεριφερειάρχη, εάν τηρεί τις προϋποθέσεις καταλληλότητας που θέτει η Πολιτική Προστασία και ποια η τύχη του. Η Περιφερειακή Αρχή με επιλεκτική μνήμη και επιλεκτική παράθεση στοιχείων, εντελώς τυχαία “ξέχασε” το από 16.04.2024 Ενημερωτικό Σημείωμα της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της ΓΓΠΠ, όπου ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΤΑΙ το προτεινόμενο τμήμα του οικοπέδου ΑΒΚ 75 στην θέση «Αλυκές», ως ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟ για περισσότερους του ενός σοβαρούς λόγους!!!

Εν ολίγοις την 25.05.2024 ήξεραν … αλλά δεν μίλησαν… για την απόρριψη της πρότασης Βουλευτή και Αντιπεριφερειάρχη, αντιθέτως μάλιστα ο κ. Δουβίτσας εξέφρασε την αισιοδοξία του!

Εφόσον, η “Διοίκηση έχει συνέχεια” όπως διατείνεται συχνά η Περιφερειακή Αρχή, τότε πρέπει να διασφαλίζει ίσες προοπτικές ανάπτυξης για όλα τα νησιά μας. Εμείς, συνεχίζουμε να παρακολουθούμε τις εξελίξεις, αλλά και να υποστηρίζουμε την αλήθεια, την διαφάνεια και τη δίκαιη διεκδίκηση του ΠΕΚΕΠΠ.