Επίσκεψη Μητσοτάκη στην Λευκάδα, υποδοχή και αντιδράσεις

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Λευκάδα, 5 Ιουλίου 2024

Θανάσης Καββαδάς: «Ο Πρωθυπουργός έδωσε από τη Λευκάδα το σήμα εκκίνησης για ένα από τα μεγαλύτερα έργα ύδρευσης στην Ελλάδα» –

Υπεγράφη η σύμβαση για τον αγωγό Πρέβεζας – Άρτας – Λευκάδας

Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στη Λευκάδα, με αφορμή την υπογραφή της σύμβασης για τον μεγάλο αγωγό ύδρευσης Πρέβεζας – Άρτας – Λευκάδας. Στην ομιλία του κατά την υπογραφή της σύμβασης ανάμεσα στον Υπουργό Υποδομών, κ. Χρήστο Σταϊκούρα, και τον ανάδοχο, ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε το έργο ένα από τα μεγαλύτερα έργα ύδρευσης στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι θα καλύψει τις ανάγκες ύδρευσης 150.000 πολιτών και, πρωτίστως, τις ανάγκες της Λευκάδας.

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε ακόμη στα μεγάλα οδικά έργα που αφορούν τη Λευκάδα, την Αμβρακία Οδό που ολοκληρώθηκε και τον διπλό οδικό άξονα Βόνιτσα-Λευκάδα και Άκτιο-Άγιος Νικόλαος, τον οποίο μάλιστα επισκέφθηκε νωρίτερα, όπου το τμήμα Άγιος Νικόλαος-Λευκάδα θα παραδοθεί έως το τέλος του χρόνου και το τελευταίο τμήμα Βόνιτσα-Άγιος Νικόλαος θα ολοκληρωθεί αρχές του 2025.

Ακολούθησε συνάντηση με φορείς της Λευκάδας, κατά την οποία συζητήθηκαν θέματα που απασχολούν τόσο την καθημερινότητα, όσο και τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις του νησιού. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Πρωθυπουργός στον Βουλευτή Ν. Λευκάδας, Θανάση Καββαδά, χαρακτηρίζοντάς τον ως μαχητικό και δραστήριο πολιτικό που διεκδικεί επίμονα για τον τόπο του.

Από την πλευρά του ο Βουλευτής ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό για τη σταθερή στήριξη του ίδιου και της Κυβέρνησης στη Λευκάδα, αναφέρθηκε στα μεγάλα οφέλη του νέου αγωγού, ζήτησε να ξεκινήσει το έργο από τη Λευκάδα και να γίνει προσπάθεια να ολοκληρωθεί πριν από τη συμβατική προθεσμία, τόνισε ωστόσο ότι για να αξιοποιηθεί το νερό που θα διοχετεύεται με το νέο έργο στο νησί, θα πρέπει να τεθεί σε πρώτη προτεραιότητα η βελτίωση του πεπαλαιωμένου εσωτερικού δικτύου ύδρευσης.

Παραμένοντας στο θέμα της ύδρευσης, ο Βουλευτής υπογράμμισε ότι το καταστατικό του Συνδέσμου Ύδρευσης, που ισχύει με κοινή υπουργική απόφαση από το 1984, προβλέπει ότι η Λευκάδα δικαιούται 700-900 κυβικά νερό από τον υφιστάμενο αγωγό, ενώ αυτήν τη στιγμή παίρνει μόλις 450-500, ζητώντας την παρέμβαση του αρμόδιου υπουργείου. Ο Πρωθυπουργός κατέγραψε το θέμα και ζήτησε να διερευνηθεί.

Στη συνέχεια ο Βουλευτής αναφέρθηκε στα πάνω από 20.000.000 ευρώ που χάθηκαν από τη χρηματοδότηση των αποχετευτικών δικτύων και του βιολογικού καθαρισμού, τονίζοντας ότι η κατάσταση με τα απόβλητα στον ανατολικό άξονα του νησιού είναι απαράδεκτη. Ζήτησε τη συνδρομή της Κυβέρνησης ώστε να βρεθεί εκ νέου χρηματοδότηση για την υλοποίηση των έργων αποχέτευσης στους οικισμούς Νικιάνας, Επισκόπου, Λυγιάς, Καρυωτών, Απόλπαινας, Τσουκαλάδων, αλλά και την επέκταση του δικτύου σε Λευκάδα, Νυδρί και Βασιλική, καθώς και για την αναβάθμιση του βιολογικού καθαρισμού.

Ξεχωριστή αναφορά έκανε ο Βουλευτής στην υποθαλάσσια, τονίζοντας ότι είναι ένα έργο απαραίτητο για τη Λευκάδα, καθώς είναι η μοναδική λύση που θα εξασφαλίσει μόνιμα ελεύθερη διέλευση οχημάτων και σκαφών και θα ανακουφίσει και την πόλη από το κυκλοφοριακό. Επισημαίνεται ότι κατά τη συζήτηση με τους φορείς, την αναγκαιότητα της υποθαλάσσιας υποστήριξαν σχεδόν όλοι οι φορείς.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Κέντρο Πολιτικής Προστασίας Ιονίων Νήσων, επαναλαμβάνοντας την ανάγκη να γίνει στη Λευκάδα, η οποία διαθέτει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χερσαίας πρόσβασης και της κεντρικής θέσης μεταξύ Ιονίων Νήσων και ηπειρωτικής Ελλάδας, καθώς και στη λειτουργία πανεπιστημιακού τμήματος στη Λευκάδα, επισημαίνοντας ότι την στηρίζει σθεναρά και το Ιόνιο Πανεπιστήμιο.

Τέλος, ο Βουλευτής ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό για την πορεία του έργου της Λιμνοδεξαμενής Βασιλικής, η οποία, αφού έγιναν κάποιες απαραίτητες τροποποιήσεις βρίσκεται προς έγκριση των νέων περιβαλλοντικών όρων από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, ζητώντας την επίσπευση των διαδικασιών ώστε το έργο να προλάβει να ενταχθεί στην πρόσκληση του ΠΑΑ 2024-2027 για να χρηματοδοτηθεί με 12.000.000 ευρώ+ΦΠΑ

……………………………………………………………………………………………………………………………………..

 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ

Η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου χαιρετίζει τα σωματεία, τους συναδέλφους, τις συναδέλφισσες, τον λαϊκό κόσμο που πήρε μέρος στην κινητοποίηση «αγωνιστικής υποδοχής» του Κυρ. Μητσοτάκη.  

Η κινητοποίηση έδωσε απάντηση στην κυβερνητική φιέστα υπογραφής της σύμβασης με την «ΤΕΡΝΑ», για τον αγωγό ύδρευσης από τις πηγές του Λούρου. Η φιέστα οργανώθηκε κάτω από την μεγάλη πίεση του λαού του νησιού, της αγανάκτησης και της οργής των κατοίκων για την έλλειψη νερού. Οργάνωσαν κυβερνητική φιέστα για να μας πουν ότι θα έχουμε νερό το 2027(!) και ότι μέχρι τότε θα είμαστε στο έλεος της λειψυδρίας. 

Η κινητοποίηση ήρθε σε συνέχεια του μεγάλου συλλαλητηρίου στις 20 Ιούνη που ο λαός της Λευκάδας μαζικά διαδήλωσε την άμεση απαίτηση του για νερό, για αποχέτευση και για λύση στο πρόβλημα του βιολογικού καθαρισμού. Η αγανάκτηση του κόσμου και το μεγάλο συλλαλητήριο θορύβησε την κυβέρνηση της ΝΔ και τους τοπικούς παρατρεχάμενους, που επιστράτευσαν τον πρωθυπουργό, υπουργούς, περιφερειάρχες και δημάρχους για να διαφημίσουν την υπογραφή στη σύμβαση.  

Η κινητοποίηση έδωσε απάντηση και στην επιστράτευση των δυνάμεων καταστολής προκειμένου να μην φτάσει η διαδήλωση στο Δημαρχείο της Λευκάδας.  

Πάει πολύ να μας κουνάνε το δάχτυλο οι της κυβέρνησης και να μας ρίχνουν το φταίξιμο και την «ατομική ευθύνη» για την αποτυχία της δικής τους πολιτικής, καλώντας μας να μην χρησιμοποιούμε το νερό. Δεν είπαν τίποτα για τις μεγάλες τουριστικές μονάδες που καταναλώνουν τόνους νερό, παρά απευθύνονται στο λαό και λένε να μην ποτίζουμε τις γλάστρες, να μην «σπαταλάμε» δήθεν το νερό. Το ίδιο και με όσους έχουν μποστάνια, που σύμφωνα με το δήμαρχο  Λευκάδας είναι κι αυτοί «στο κάδρο» των υπευθύνων για την έλλειψη νερού. Σύμφωνα με όλους αυτούς, κυβερνητικούς και τοπικούς παράγοντες, οι εργαζόμενοι μόνο να πλένονται, οι αγρότες να μετράνε τις σταγόνες για να ποτίσουν, και από την άλλη, οι τουριστικές μονάδες να αρδεύουν στρέμματα με γκαζόν και άλλα πολλά.  

Οι κινητοποιήσεις, οι παρεμβάσεις το τελευταίο διάστημα δείχνουν ότι με μαζικότητα, στο δρόμο του αγώνα όταν ο λαός θέλει, μπορεί! 

Το Εργατικό Κέντρο Λευκάδας- Βόνιτσας θα πραγματοποιήσει το επόμενο διάστημα σύσκεψη σωματείων για τη συνέχεια της αγωνιστικής δράσης για την ύδρευση, την αποχέτευση και τα ζητήματα του βιολογικού καθαρισμού. 

5-7-24 

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ