Δελτίο τύπου «Επτανησιακής Αναγέννησης»

ΓΙΑΤΙ ΤΕΤΟΙΑ ΥΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΝ ΤΟΥ ΙΟΝΙΟΥ;
ΦΠΑ 5% ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΙΟΝΙΟΥ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Η σημερινή κυβέρνηση είχε εξαγγείλει προ δύο περίπου εβδομάδων ότι θα προέβαινε σε αύξηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, ώστε νά’ ναι ο ίδιος ΦΠΑ, όπως και στην ηπειρωτική χώρα.

Η κινητοποίηση των φορέων, των εκπροσώπων και των βουλευτών των νησιών του Αιγαίου έφερε αποτέλεσμα και δεν εξομειώθηκε ο ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου με αυτόν της ηπειρωτικής χώρας.

Συγκεκριμένα με την Δ17Ε 5053959 ΕΞ από 23 Δεκέμβρη 2010 Υπουργική Απόφαση ορίστηκε ότι: «Για τα νησιά των νομών Λέσβου, Χίου, Σάμου, Δωδεκανήσου, Κυκλάδων και τα νησιά του Αιγαίου Θάσο, Σαμοθράκη, Βόρειες Σποράδες και Σκύρο, ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ 13% διαμορφώνεται σε 9%, ενώ για τα είδη που υπάγονται σε συντελεστή ΦΠΑ 6,5% ο συντελεστής αυτός διαμορφώνεται σε 5%.»

 Η εξέλιξη αυτή είναι κατ’ αρχήν θετική γιατί αναγνωρίζεται στη πράξη η νησιωτικότητα, που επιβάλλουν το Σύνταγμα και η Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το κρίσιμο θέμα είναι γιατί τα νησιά του Ιονίου είναι «διαγραμμένα από τον χάρτη ισοτιμίας της Ελλάδας»;

Γιατί οι έξι βουλευτές των νησιών του Ιονίου, (κ.κ. Βαρβαρίγος, Μοσχόπουλος, Μαργέλης, Γκερέκου, Δένδιας, Χαραλάμπους) παρέμειναν για άλλη μία φορά αδρανείς και δεν διεκδίκησαν αυτά που δικαιούμαστε και μας αξίζουν και για τα οποία τους πληρώνουμε;

Χαιρετίζουμε την αγωνιστική ανακοίνωση-τοποθέτηση του Πρόεδρου του Επιμελητήριου Κεφαλλονιάς και Ιθάκης Θεόφιλου Μιχαλάτου.

Υπενθυμίζουμε ότι η ΕΠΤΑΝΗΣΙΑΚΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ είχε από τη πρώτη ημέρα του προεκλογικού αγώνα, από τις 14-9-2010, βασικό άξονα του προεκλογικού αγώνα μας το σύνθημα-αίτημα «ΦΠΑ 7% στα νησιά του Ιονίου όπως και στη Μύκονο», ένα θέμα που ήταν άγνωστο στο ευρύ κοινό των νησιών του Ιονίου, και εμείς το αναδείξαμε.

Το θέμα αυτό ο επικεφαλής της παράταξής μας Γιώργος Καλούδης το ανέδειξε ως κυρίαρχο και σε τρείς συνεντεύξεις σε τρείς πανελλήνιας εμβέλειας τηλεοπτικούς σταθμούς, αναγκάζοντας τη κυβέρνηση, στη προσπάθειά της να διασώσει τον υποψήφιό της, να υποσχεθεί μείωση του ΦΠΑ.

Γι’ αυτό χαιρόμαστε που επιτεύχθηκε εν μέρει το αίτημα αυτό για τις υπηρεσίες ύπνου (μειώθηκε στο 6,5%) αλλά παραμένει αδιαπραγμάτευτο το αίτημα των Επτανησίων για Νησιωτικές Πολιτικές και στο Ιόνιο και μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά του Ιονίου σε όλες τις υπηρεσίες και σε όλα τα αγαθά, όπως και στα Νησιά του Αιγαίου.

Καλούμε τον νεοεκλεγέντα Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων κ. Σπύρου στη πρώτη (μετά την εκλογή Προεδρείου) συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου τον Γενάρη 2011, στην οποία να προσκληθούν και οι έξι βουλευτές των Επτανήσων, να τεθεί πρώτο θέμα συζήτησης:

«Μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ 5% και 9% στα νησιά του Ιονίου, όπως και στα Νησιά του Αιγαίου και αγωνιστικές κινητοποιήσεις».

(Πηγή: www.kolivas.de)